Renunţă NVIDIA la achiziţionarea ARM ? Presiunile externe par a fi prea mari pentru a continua procesul

26/01/2022

În toamna lui 2020 NVIDIA a anunţat că va achiziţiona ARM de la SoftBank pentru 40 de miliarde de dolari împărţiţi astfel:

  • 12 miliarde plătiți cash (2 miliarde plătiți la semnarea acordului de preluare);
  • 21.5 miliarde dolari în acțiuni NVIDIA;
  • 1.5 miliarde dolari către angajații ARM;
  • alte 5 miliarde dolari pe care SoftBank le va primi în cash sau acțiuni NVIDIA (în funcție de atingerea unor performanțe financiare).

Acest anunţ nu a picat bine aproape nimănui deoarece toate companiile care folosesc şi vor folosi arhitectura ARM sunt sau vor deveni dependente de tehnologie americană.

Achiziţia a fost contestată de mai toate companiile mari din domeniu, de la Qualcomm, Intel sau Google, până la AMD sau MediaTek. Din păcate pentru NVIDIA şi ARM nici autorităţile nu le sunt alături, astfel că Federal Trade Commission din SUA, Comisia Europeană din Europa, Competition and Markets Authority din Marea Britanie și State Administration for Market Regulation din China au demarat investigaţii, au depus contestaţii şi chiar au pornit un proces pentru stoparea achiziţiei.

Argumentul acestora este acela că tranzacţia ar oferi unuia dintre cei mai mari producători de cipuri controlul asupra tehnologiei pe care companiile rivale se bazează pentru dezvoltarea propriilor cipuri. Competition and Markets Authority din Marea Britanie şi-a arătat îngrijorarea inclusiv pentru securitatea naţională.

Se pare că toate aceste presiuni au convins reprezentanţii NVIDIA să renunţe la achiziţie. La nivel declarativ tranzacţia este încă deschisă, însă surse din domeniu susţin că NVIDIA a început să îşi anunţe anumiţi parteneri că există posibilitatea ca achiziţia să pice. Mai mult chiar, SoftBank ia în calcul o ofertă publică iniţială (IPO), adică listarea ARM la bursă.

La cum arată lucrurile în acest moment, sunt şanse foarte mari ca cele două companii să meargă pe drumuri separate.

Sursa: bloomberg.com
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.