gAuto

Limita legală de viteză în localitate este de 50 km / oră, însă foarte mulţi şoferi merg cu 55 – 59 km / oră în ideea în care amenzile se pot da de la 60 km / oră în sus.

Conform unui sondaj naţional realizat în cadrul unei campanii naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră, doar 3 şoferi români din 10 au declarat că respectă limita de viteză în oraş. Dacă generalizăm voit şi puţin exagerat, putem spune că doar 30% dintre maşinile aflate în circulaţie respectă limita legală.

La prima vedere mi se pare foarte puţin, tocmai de aceea am şi pus această întrebare în titlu – Respectaţi limita de viteză atunci când circulaţi cu maşina în oraş ?

Dacă la drum lung mai pot înţelege depăşirile legale de viteză (deşi nici acelea nu sunt tocmai ok), în localităţi riscurile sunt mult mai mari. Eu unul sunt păţit, copil fiind, mă jucam pe stradă cu prietenii mei, am alergat după o minge fără să mă asigur şi am fost călcat de maşină (picior rupt, două operaţii etc.). Aveam doar 7 ani.

Personal sunt foarte nervos pe cei care circulă cu viteză în oraşe, localităţi, aceşti oameni nu se gândesc absolut deloc că într-o fracţiune de secundă pot omorî un copil (şi nu numai).

Ce alte date importante au mai reieşit din sondaj ?

  • 4 şoferi din 10 întâlnesc zilnic în trafic şoferi care schimbă benzile foarte des (zig-zag);
  • 1 şofer din 4 se mută aproape de fiecare dată de pe o bandă pe alta, dacă pe banda pe care se află circulaţia este mai lentă;
  • 2 şoferi din 10 respectă, de obicei, limita de viteză atunci când circulă în afara localităților;
  • Şoferii care circulă peste limita de viteză încurcă mai mult traficul decât cei care circulă mai lent, în opinia participanţilor la sondaj.

La sondaj au participat, în total, 8.931 de respondenţi, dintre care 65% bărbaţi şi 35% femei.

Sursa: hotnews.ro