Retelistica

2018 începe cu o mică bătălie a certificărilor între Vodafone și Orange. Mai multe detalii găsiți în articolul de aici, iar informații complete legate de testul făcut pentru Vodafone de către P3 Communications găsiți într-un material dedicat

Trebuie să fim imparțiali, iar acum să discutăm și despre rezultatele testului LCC Internațional pe care le găsiți într-un PDF pe site-ul Orange.

Studiul a fost efectuat cu Samsung GALAXY S7 pe partea de voce și Samsung GALAXY S8 pe date mobile vs P3 Communications ce a folosit GALAXY S7 pentru voce / numitor comun și GALAXY S7 + Sony Xperia XZ pentru date mobile.

Localitățile prin care a trecut LCC International în realizarea testului pentru Orange;

Nu se vede foarte clar pe hartă, dar au trecut prin București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Brașov, Arad, Galați, Pitești, Ploiești, Oradea, Bacău, Focșani, Brăila, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Vaslui, Drobeta-Turnu Severin, Sfântu Gheorghe, Mangalia, Târgu Secuiesc, Curtea de Argeș, Făgăraș, Pașcani, Aiud, Roman, Tecuci, Bârlad, Orșova, Lugoj, Calafat + drumurile și localitățile dintre aceste puncte-cheie.

Harta P3 Communications – test ce a scos Vodafone pe primul loc;

Observați că sunt zone comune, dar și deosebiri clare în ce privește traseul.

În testul pe Voce observați că Orange câștigă la mustață. Rezultate notabile obținute și de ceilalți trei jucători din piață.

Aș spune că și pe partea de Date Mobile nu sunt diferențe uriașe, mai ales între pozițiile 1 și 2. Observați că Operatorul 2 depășește Orange pe web browsing, upload de fișiere http și YouTube (diferențe foarte mici), dar iese în față pe download de fișiere http etc.

Viteza traficului de date pe http este un indicator ce arată diferențe majore:

Orange – 76.52 Mbps la download și 37.35 la upload;

Operator 2 / Vodafone – 43.21 Mbps la downoad și 31.39 Mbps la upload;

Operator 3 / Telekom – 38.09 Mbps la download și 26.07 Mbps la upload;

Operator 4 / Digi Mobil – 15.62 Mbps la download și 4.82 Mbps la upload.

Din aceste date am putea spune că Orange este campion al vitezei.

Spre comparație și rezultatele P3 Communications:

Altă metodologie, altă interpretare.

Rămâne cum am stabilit, operatorul ce are oferta ce te mulțumește prin raportul preț / beneficii / calitate este cel mai bun și asta se aplică de la caz la caz.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.