RO-ALERT sau cum să îţi baţi joc de un sistem ce se anunţa promiţător

21/10/2020

Teoria spune că sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale. Sistemul este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

La prima vedere pare promiţător şi chiar util. Din păcate există momente când fie acesta nu funcţionează bine, fie există un Dorel care nu ştie să apese pe butoane.

În ultimele ore mai mulţi prieteni din Bucureşti m-au rugat să le spun cum pot dezactiva acest RO-ALERT de pe telefoanele lor după ce în cursul zilei de ieri (nr. 20.10.2020) au primit într-un interval de câteva minute cel puţin 6-7 mesaje de la RO-ALERT legate de faptul că în Bucureşti a fost depăşit coeficientul de 3 infectări la mia de locuitori şi ce noi restricţii se impun.

Bănuiesc că nu trebuie să vă spun cum sună telefonul când primeşti un mesaj RO-ALERT şi nici nu vreau să îmi imaginez cum se aud 6-7 mesaje aproape unul după altul. Cu siguranţă este stresant, iar printre copii poate crea chiar şi ceva panică (gândiţi-vă doar că acum se face şcoală online şi în timpul unei ore primeşti toate aceste mesaje zgomotoase).

Din păcate asemenea erori nu fac decât să crească numărul celor ce vor să dezactiveze un sistem ce la nivel teoretic pare a avea potenţial.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.