Multe gadgeturi la care nici nu mă gândeam am testat de-a lungul timpului pentru site, dar nu mă așteptam să scriu și despre un robot pentru curățarea automată a geamurilor. Iată că a ajuns la mine și un astfel de dispozitiv, este vorba mai exact de Symbo Weebot W150, despre care o să vă spun mai multe în rândurile ce urmează.

Specificații robot curățare geamuri Symbo Weebot W150

  • Poate curăța geamuri cu dimensiunea minimă de 50 x 50 cm, grosimea de minimum 5 mm și cu spațiu maxim între suprafețele de sticlă de 4 mm (geamuri din mai multe foi una lângă cealaltă);
  • Consum de energie: 75W;
  • Tensiune de lucru: 24V DC, 3.75 A;
  • Baterie de rezervă încorporată: 700 mAh;
  • Timp maxim pentru a acoperi întreruperea de energie electrică: 15 minute;
  • Nivel de zgomot în timpul operării: 75 dB;
  • Puterea de vid: 3.5 kPa;
  • Greutate: 2.04 kg.

Design

Robot curatare geamuri Symbo Weebot W150

Am primit produsul în cutia de retail sigilată. Înăuntru, pe lângă robot, mai găsim telecomanda, cablul de alimetare, adaptorul de alimentare, un cablu prelungitor de alimentare, un șnur elastic de asigurare, ventuză pentru șnurul de asigurare, două seturi a câte trei lavete, două sticluțe tip spray cu soluție curățare și manual de utilizare:

Robotul pentru curățare geamuri Symbo Weebot W150 seamănă cu un aspirator robot cu un mâner ca de fier de călcat. Comparația nu este cea mai fericită, dar mie cam așa mi s-a părut că ar arăta acest dispozitiv.

Partea cu mânerul este din plastic lucios negru, simplu, în timp ce de jur-împrejurul acestei zone apare tot un plastic lucios, dar care are și un model cu romburi. Pe mâner este butonul Play/Pause, ce integrează și LED-ul de status, ce se poate aprinde în albastru sau roșu.

Cablul de alimentare iese din robot prin partea din spate a mânerului și este de culoare gri. Firul prezintă la capăt o mufă în care poate fi introdus direct cablul din adaptorul de alimentare sau cablul de prelungire. Există și un mecanism de fixare a mufelor cu un sistem prin înșurubare, astfel că nu vei putea deconecta cablurile accidental. Dacă folosești și cablul prelungitor, te vei alege cu un fir în lungime totală de circa 4 metri, de la priză până la robot.

Pentru a asigura robotul atunci când funcționează, în cutie găsim și o ventuză cu un șnur elastic. În manualul de utilizare îți este arătat cum să asiguri robotul cu acest șnur și cu ventuza, pe unde să treci cablul de alimentare pentru ca la o eventuală problemă de funcționare robotul să nu poată cădea, ci să rămână atârnat în șnurul de asigurare.

Pe partea interioară a robotului observi în centru grila în spatele căreia este ventilatorul ce asigură fixarea prin vid pe geam, iar în apropierea acestuia este butonul de tip slider On/Off și LED-ul de status, care, la fel ca cel de pe partea superioară, poate lumina în roșu sau albastru. Acest LED este folositor atunci când robotul curăță geamurile din afara locuinței și practic tu vezi partea interioară a dispozitivului.

În jurul ventilatorului ce creează vid este o bordură de cauciuc. Tot în interiorul acesteia sunt și cele două șine din cauciuc, ce-i permit deplasarea robotului pe suprafețele vitrate. Mai departe de acestea, este una dintre suprafețele velcro pe care se atașează una dintre lavete, cea de dimensiuni mai mari. Aceasta este cea care rămâne fixă în timpul operării.

Cea de-a doua lavetă, de dimensiuni mai mici, se atașează pe partea mobilă, tot prin intermediul suprafeței velcro de pe dispozitiv.

Către colțurile robotului, pe partea inferioară, în față, sunt cei doi senzori ce detectează marginile geamurilor. Către colțurile opuse sunt rolele laterale, ce-i permit robotului să se deplaseze cu ușurință pe lângă tocul geamului.

Telecomanda din pachet îți dă posibilitatea să preiei controlul asupra anumitor funcții, atunci când este nevoie sau când utilizatorul crede de cuviință. Are dimensiuni mici și doar câteva butoane, dintre care cele 5 din partea superioară nu îndeplinesc nicio funcție. Cel mai probabil, telecomanda este cumva una universală ce a fost adaptată acestui tip de dispozitiv.

Robotul pentru curățarea automată a geamurilor Symbo Weebot W150 pare zdravăn, solid asamblat, nu te duce cu gândul la un produs de slabă calitate. 

Utilizare

Robot curatare geamuri Symbo Weebot W150

Așa cum este trecut la începutul recenziei, la specificații, Symbo Weebot W150 poate fi folosit pentru geamuri cu grosimea de minimum 5 mm, pe suprafețe orizontale, oblice (dar nu cu susul în jos) sau verticale, cu suprafețe de minimum 50 x 50 cm.

Pentru a porni, robotul trebuie să aibă bateria integrată complet încărcată. Dacă LED-ul de pe dispozitiv clipește rar în albastru înseamnă că acumulatorul nu este plin, ci se încarcă. Odată ce LED-ul luminează rapid în albastru, înseamnă că robotul este gata să adere pe suprafața de curățat. Când LED-ul este aprins continuu albastru, robotul s-a prins de geam și poți apăsa butonul Play/Pause de pe dispozitiv pentru a începe procesul automat de curățare.

Dacă nu vei folosi telecomanda, Symbo Weebot W150 va începe să curețe geamul în mod complet automat. Se va deplasa pe toată suprafața ferestrei, folosindu-se de senzori spre a detecta marginile. Va trece cel puțin o dată peste toată fereastra, cu o viteză constantă. 

Șinele din cauciuc îi permit să meargă atât înainte, cât și înapoi, dar în spate se va deplasa doar foarte puțin, atât cât să poată schimba direcția atunci când ajunge la una dintre margini.

De pe telecomandă poți activa modul de curățare în N sau în Z. Ce înseamnă asta. Că în N robotul se va deplasa pe distanțe lungi în direcția sus-jos, deci modul este recomandat pentru ferestrele înalte. În modul Z, se va deplasa pe distanțele mai lungi pe lateral. Astfel, modul Z este recomandat pentru geamurile late.

Cum curăță Symbo Weebot W150? Laveta din față se mișcă rapid și vibrează ușor, dislocând astfel murdăria. Deși nu se specifică nicăieri în manualul de utilizare ce să faci cu soluția de curățare din cele două sticluțe a câte 100 ml, eu am aplicat puțină soluție pe acestă lavetă după ce, în primele două încercări de curățare le-am lăsat uscate, așa cum erau în cutie. Fiindcă nu am remarcat o curățare temeinică, am aplicat puțină soluție pe laveta mică, cea care se mișcă, iar rezultatele au fost altele.

Astfel, laveta mică ce se mișcă rapid curăță geamul. În spatele acestei lavete este o lamelă de cauciuc ce usucă cea mai mare parte a soluției, în timp ce deplasarea robotului mai departe șterge cu a doua lavetă, cea mare și care este fixă, ultimele urme de murdărie.

Poți alege, așa cum am mai spus deja, să dai comenzi manuale din telecomandă. Din săgețile direcționale poți duce robotul Symbo Weebot W150 oriunde este nevoie și poți activa chiar modul ”Intensive Local Cleaning”, când robotul se mișcă în față-spate în mod repetat pe o anumită zonă, pentru o curățare accentuată.

Eu am testat robotul Symbo Weebot W150 pe ferestre cu dimensiuni ale unei foi de geam de circa 115 x 70 cm. Curățarea automată a durat în jur de 3 minute și jumătate – 3 minute și 45 de secunde. Am făcut mai multe teste, pe mai toate ferestrele din casă, iar rezultatele au fost asemănătoare.

Praful și murdăria normală, să-i spunem, sunt curățate din prima trecere, suprafața rămâne curată aproapre de fiecare dată. Am mai observat unele zone unde rămân ceva urme, însă acestea nu sunt vizibile decât dacă ești foarte atent.

Ce nu poate curăța tocmai ușor Symbo Weebot W150 sunt petele vechi, gen urmele de insecte, acele puncte tari pe care la o curățare normală le desfaci cu unghia (nu am știut cum să explic mai corect). Acele pete se iau foarte greu, eu am trecut robotul pe modul manual de curățare intensivă locală și am mai aplicat puțină soluție de curățare direct pe pată. Doar așa am reușit să scap și de acele pete persistente.

Ca idee, sticla geamurilor mele este de 4 mm grosime. Am riscat, nu am respectat ceea ce era specificat în manual, dar nu au fost probleme. Asta, cel mai probabil, fiindcă geamurile au dimensiuni destul de mici și astfel nu apar vibrații puternice atunci când robotul funcționează, vibrații ce ar putea duce în cazul geamurilor mari chiar la spargerea lor.

Dacă va fi vorba despre geamuri mari, suprafețe vitrate extinse, atunci sfatul meu este să folosiți Symbo Weebot W150 numai dacă sticla are grosimea minimă recomandată de producătorul robotului, anume 5 mm.

Preț

Robot curățare geamuri Symbo Weebot W150 – 1.150 de lei pe eMAG (promoție la data publicării acestui review).

Concluzii

Robot curatare geamuri Symbo Weebot W150

Un dispozitiv precum Symbo Weebot W150 nu este tocmai produsul electrocasnic uzual. Puțini sunt cei care au nevoie de așa ceva, clienții tipici mă gândesc că sunt cei care au case cu multe geamuri mari ori companiile cu sedii / spații de prezentare / magazine cu suprafețe vitrate extinse. Astfel de clienți vor găsi util un robot ca Symbo Weebot W150, ce va duce la economii însemnate de timp când încep curățarea geamurilor.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru robotul de curățare geamuri Symbo Weebot W150:

PRO

  • foarte simplu de folosit, oricine se descurcă să-l pună în funcțiune;
  • eficient în curățarea geamurilor;
  • baterie încorporată ce asigură fixarea pe geam pentru până la 15 minute chiar și în cazul în care alimentarea cu energie electrică este întreruptă.

CONTRA

  • pentru anumite pete este nevoie să intervii, nu sunt curățate în mod automat, trebuie să duci robotul pe acele zone din telecomandă și să insiști;
  • nicăieri (nici pe site-ul producătorului și nici în manual) nu ți se explică unde și cum să aplici soluția de curățat din pachet;
  • nerecomandat pentru geamuri cu grosimea mai mică de 5 mm (majoritatea geamurilor rezidențiale au grosimea de 4 mm).

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.