Foto si Video

Ai auzit vreodata de Rollei? Dacă da, înseamnă că ești un împătimit al fotografiei. Pentru cei care însa nu au auzit niciodată de această marcă, haideți să descoperim împreună câteva lucruri interesante!

În anul 1920 Paul Franke și Reinhold Heidecke fondează „Werkstatt für Feinmechanik und Optik – Franke und Heidecke”, în Braunschweig, Germania. Cercetarea inițială a fost începută de către cei doi fondatori și câțiva angajați, într-o mică sală de dans.

După 16 luni Franke și Heidecke prezintă primul lor produs, Heidoscop. Această cameră a revoluționat industria foto, fiind prima cameră foto „stereo” din lume. În comparație cu camerele foto „cu placă”, această tehnologie a permis realizarea mai multor fotografii succesive. De asemenea, prin conceptul lor, Franke și Heidecke au pus bazele a ceea ce astăzi numim „cameră foto portabilă”.

În 1923 F&H prezintă Rolleidoscop, prima cameră foto cu film de 35mm. În 1926 cei doi ingineri prezintă o variantă îmbunătățită a Rolleidoscop, aceasta intrând în producție în 1929, urmată de un mare succes. Ca și rezultat, cei doi fondatori lansează brand-ul Rollei.

Războiul și-a pus însă amprenta, fabrica Rollei fiind distrusă în proporție de 60%. Alături de cerința tot mai scăzută pentru camere foto, pe timp de război, Rollei intră în declin.

După moartea celor doi fondatori, Rollei își schimbă atât managementul cât și numele: Rollei Fototechnic. Noul brand nu reușește însă să se adapteze la noua „eră digitală”, intrând încet, încet, în anonimat.

A urmat o perioadă de tranziție, de preluări, vânzări și cumpărări succesive. În 1995 Rollei va fi preluat de Samsung, însă – din cauza crizei economice din Asia – noul proprietar va vinde, în 1999, acțiunile Rollei către un investitor privat – Paul Dume. În 2002 compania daneză Capitellum va prelua Rollei Fototechnic de la Paul Dume. În 2004 Rollei Fototechnic GmbH se redenumește în Rollei Produktion GmbH, având ca slogan „The new Rollei”. În 2005 Rollei Produktion GmbH își schimbă din nou numele în Franke & Heidecke GmbH, având ca acționari principali doi nepoți ai fondatorilor: Kai Franke și Rainer Heidecke. În același an Franke & Heidecke GmbH își schimbă din nou numele în Rollei GmbH, mutând sediul principal la Berlin. În Martie 2010 Rollei deschide două noi filiale în Ungaria și Turcia.

În prezent Rollei produce camere foto, rame foto, MP3 Playere și alte gadgeturi. Produsele Rollei sunt acum disponibile în toată lumea, fiind comercializate cu predileție în Austria, Elveția, Franța, Italia, Portugalia, UK, Grecia, Suedia, Danemarca și Olanda.

Singurul distribuitor autorizat al produselor Rollei în România este 3e.ro, care ne-a pus la dispozitie o cameră foto și o ramă foto Rollei, pentru review. Revino zilnic pe Gadget.ro pentru a citi impresiile noastre legat de produsele Rollei!

Sursa: RCP Technik