Retelistica

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat o statistică legată de viteza medie naţională de download pentru internetul fix şi mobil din primul semestru al anului în curs.

În  perioada ianuarie – iunie 2017 au fost înregistrare următoarele medii:

Internet fix

  • download fir – 180 Mbps;
  • download wireless – 60 Mbps;
  • media pe ţară: 109.1 Mbps.

Internet mobil

  • download – 19.99 Mbps.

Dacă pentru internet fix avem o creştere de 45% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, marea surpriză vine la internetul pe mobil. Acesta a înregistrat o scădere cu 28% faţă de anul trecut, perioadă când viteza media era de 27.72 Mbps. ANCOM a justificat acest rezultat prin creşterea numărului de teste realizate de utilizatori pe acest segment (mai multe teste în mediul rural unde acoperirea este mai slabă), dar şi prin creşterea traficului de date efectuat prin intermediul reţelelor mobile (o reţea mai aglomerată oferă rezultate medii mai slabe fără noi investiţii).

Statisticile pentru internet fix și mobil din semestrul întâi al anului 2017 au fost generate pe baza unui număr de aproximativ 135.000 de teste valide efectuate de utilizatorii de internet din România.

Sursa: ancom.org.ro

Categorii: retelistica

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.