Ministerul Apărării vrea să îşi “modernizeze” flota de avioane de vânătoare şi a solicitat Parlamentului aprobarea formală pentru achiziţia a 32 de avioane de vânătoare F-16 de la guvernul Norvegiei.
La prima vedere totul pare normal, însă aceste avioane au o vechime de 40 de ani. Vorbim de avioane pe care Norvegia le scoate din uz, în luna februarie a acestui an guvernul norvegian vânzând alte 12 aeronave către o companie americană ce le va folosi pentru antrenamente.
Pentru cele 32 de avioane F-16 România va plăti 454 milioane de euro fără TVA, sumă defalcată astfel: 354 milioane de euro achiziția propriu-zisă a avioanelor și 100 de milioane de euro pentru suport logistic și echipamente specifice pentru modernizare luate de la guvernul Statelor Unite ale Americii.
„Pentru continuarea dotării graduale cu avioane F-16 din excedentul Forțelor Armate ale statelor membre NATO au fost transmise în anul 2019 scrisori de cereri de informații (RFI) către guvernele statelor membre NATO care au în dotare avioane F-16 (Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia, Grecia) privind disponibilitatea pentru a transfera 16-32 de avioane F-16.
Singura soluție identificată în prezent ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informații, constă în achiziția de la Guvernul Norvegiei a unui pachet format din: 32 de avioane F-16 în configurație M6.5.2 (superioară configurației celor 17 avioane aflate în înzestrare), echipamente de suport logistic și servicii de instruire.
Având în vedere compatibiltățile tehnice cu avioanele din prima escadrilă (n.r. 17 avioane F16 A/B modernizate MLU cumpărate de la Portugalia intrate în dotarea escadrilei 53 de la baza aeriană Borcea), avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia și posibilitatea modernizării în țară a avioanelor, Consiliul de Planificare a Apărării al MApN, a hotărât inițierea demersurilor pentru achiziția pachetului de 32 de avioane F16 din excedentul Forțelor aeriene Regale Norvegiene și achiziția de la Guvernul SUA a suportului logistic și echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor.” se arată în cererea MApN prin care se solicită aprobarea Parlamentului.