Diverse

Ştirea zilei de ieri a fost legată de renunţarea la avioanele MIG-21 LancerR, cele care în ultima perioadă au început să pice singure. Vorbim de avioane foarte vechi, unele care aveau durata de viaţă şi resursele depăşite de mult timp.

Pentru moment vorbim de o suspendare a activităţilor de zbor, însă nu cred că vor mai fi folosite vreodată, nu are rost, acestea sunt un real pericol dacă se ridică de la sol. Dacă…

“Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice.”, au transmis reprezentanţii MApN.

În acelaşi comunicat am văzut însă că România va accelera demersurile pentru achiziţia celor 32 de avioane F-16 din Norvegia, cele despre care am discutat într-un articol separat. Acestea sunt vechi de peste 40 de ani şi au fost retrase din dotarea Forţelor Aeriene Regale Norvegiene. Ca un nespecialist aceste F-16 îmi par cu o cârjă mai tinere decât MIG-urile retrase, însă m-am mai documentat şi am aflat că upgradate acestea ar mai merge vreo 8-10 ani. Măcar acestea vor putea zbura fără a pica singure. Teoretic.

În prezent România mai are în dotare 17 avioane F-16 vechi luate din Portugalia în urmă cu ceva ani, unele care au o configuraţie inferioară celor 32 ce vor fi aduse din Norvegia (după upgrade). Vă daţi seama ce sprijin important suntem pentru NATO pe calea aerului ?

Sursa: hotnews.ro