Retelistica

Ştiu că această veste nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni, însă premierul României, după un aviz nefavorabil la nivelul Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a emis o decizie astăzi, 29 februarie, care confirmă că ţara noastră respinge oficial solicitarea celor de la Huawei de a participa la dezvoltarea infrastructurii 5G. Decizia a fost publicată şi în Monitorul Oficial.

În motivare se arată că Huawei ar putea reprezenta un risc la adresa securităţii naţionale:

„Articol unic. Se respinge solicitarea pentru obţinerea autorizării privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G, formulată de Huawei Technologies S.R.L., Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Kft şi Huawei Technologies Co., Ltd. în temeiul Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării rețelelor 5G, ca urmare a evaluărilor realizate de către instituţiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor şi vulnerabilităților la adresa securității naţionale şi apărării țării şi prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi al parteneriatelor strategice bilaterale.”

Această decizie nu face decât să confirme o dată pentru totdeauna că Huawei şi foarte probabil şi ZTE nu vor putea participa cu echipamente şi tehnologii pentru crearea infrastructurii 5G a României. Foarte probabil aceasta va fi realizată cu ajutorul Ericsson, Samsung şi Nokia, companii care au primit deja avizul CSAT.

Sursa: hotnews.ro