În România sunt 501 localităţi unde există riscul ca serviciul de roaming să se activeze involuntar

12/03/2017

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) trage un semnal de alarmă pentru cei care locuiesc sau tranzitează localităţi aflate în apropiere de graniţă, deoarece telefoanele / tabletele acestor utilizatori se pot conecta automat la o reţea din ţara vecină şi pot folosi serviciile de comunicaţii la tarife de roaming.

Această reacţie denumită “roaming involuntar” poate apărea doar dacă există serviciul de roaming activat cu setarea de identificare automată a reţelei. În acest caz device-ul se va conecta automat la reţeaua cu cel mai bun semnal, iar dacă acesta vine de la un operator dintr-o ţară vecină, utilizatorul va fi facturat suplimentar pentru serviciile utilizate.

Pentru a evita o astfel de situaţie neplăcută, ANCOM recomandă să:

  • Selectați manual rețeaua (dezactivați opțiunea telefonului de selectare automată a rețelei);
  • Solicitați operatorului să vă activeze serviciul de roaming numai la cerere ;
  • Verificați la ce rețea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat.

În România sunt 501 localităţi unde există acest risc de „roaming involuntar”, iar acestea se găsesc în următoarele judeţe: Arad, Bihor, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui. O listă a celor 501 de localităţi o puteţi găsi aici.

Sursa: ancom.org.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.