Standardul Wi-Fi 6E cu al său nou spectru pe 6 GHz nu mai este o noutate, fiind anunțat de ceva vreme. Numai că, cel puțin la mine nu au ajuns a fi testate routere care să suporte acest nou și performant standard. Mai mult sau mai puțin surprinzător, primul router Wi-Fi 6E pe care îl încerc vine de la Tenda. Am testat multe, foarte multe produse de la compania chineză, dar parcă nu mă așteptam ca tocmai de la ei să-mi încep periplul prin noul spectru de 6 GHz 😁.
Tenda TX27 Pro este un router ce se anunță extrem de interesant, mai ales că, așa cum obișnuiește acest producător, vine și la un preț destul de ofertant în segmentul Wi-Fi 6E.
Specificații Router Tenda TX27 Pro Wi-Fi 6E tri-band AX5700
Date Tehnice
Router wirelessTenda TX27 Pro
Standarde wireless IEEE 802.11ax 6 GHz
IEEE 802.11ac/a/n/ax 5 GHz
IEEE 802.11b/g/n/ax 2.4 GHz
Viteze maxime Wi-Fi 6 GHz - până la 2402 Mbps
5 GHz - până la 2402 Mbps
2.4 GHz - până la 861 Mbps
Interfață 1 port WAN 10/100/1000 Mbps
3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps
Tip conexiune internet PPPoE, Dynamic IP, Static IP
Securitate wireless 6 GHz - WPA3-SAE
2.4/5 GHz - WPA2-PSK
WPA3-SAE/WPA2-PSK
Opțiuni Suport Amazon Alexa, WiFi+ (sistem mesh), TR069, VLAN ID, Diagnoză inteligentă, Bandă 160 MHz, Beamforming, MU-MIMO, OFDMA, TWT, BSS Color, Port Forwarding, DMZ Host, UPnP, Filtrare clienți, Control parental (black list, whitelist), Remote Web Management, Bandwidth Control, Guest Network, System Log, MAC Clone, Backup & Restore Configurations, Support Automatic Access Detection
Antene 5 antene externe de 6 dBi
Dimensiuni 261 x 168 x 60 mm
Greutate 592 grame
Pachet, design și construcție
La mine a ajuns produsul de test în cutia sigilată, în care am mai descoperit adaptorul de alimentare, cablu plat Ethernet lung de circa 1.5 metri, ghid pentru instalare rapidă și pliant cu informații de reglementare:
Tenda TX27 Pro nu iese cu mai nimic în evidență, nu adoptă un design cumva neconvențional. Privit de sus are o formă generală de pentagon, cu latura opusă celei cu trei antene ce a fost tăiată suplimentar. Câteva linii și unghiuri mai formează câteva forme de-a latul acestui router. Deasupra apare și o zonă de aerisire, dispusă către zona de conectivitate.
Toate antenele sunt fixate pe carcasă, nu se pot demonta, dar vin cu reglaj la aproape 360 de grade. Trei dintre antene sunt dispuse pe latura din spate, celelalte două pe laterale, câte una pe fiecare parte. Pe laterale mai sunt și alte grile de aerisire, cum astfel de zone perforate mai sunt și pe partea posterioară a routerului. De fapt aici cea mai mare parte este reprezentată doar de grile. Picioarele pe care se sprijină Tenda TX27 Pro sunt doar niște mici protuberanțe din același plastic cu restul routerului, patru la număr, ce nu generează niciun fel de aderență. Trebuie astfel să fii atent unde așezi aparatul, fiindcă este posibil să „plece” de la locul lui la cele mai mici vibrații.
Pe latura din față este un mic LED de status, ce se poate aprinde în roșu sau verde. Poate fi complet oprit din interfața cu setări a routerului, dar îi poate fi atribuit și un program zilnic cu intervale orare la care să fie oprit / pornit.
Tenda TX27 Pro este ceva mai greu decât alte routere cu dimensiuni comparabile ale aceluiași producător. Se simte ceva mai solid, mai serios să zic așa. Plasticul de la exterior este mat și nu este predispus la zgârieturi. Calitatea de fabricație nu este extraordinară, dar nici nu aș spune că lasă impresia unui produs dintre cele mai ieftine.
Instalare și utilizare
Cel mai probabil la acest capitol voi lua cu copy / paste ceea ce am tot spus la fiecare router sau alt echipament Tenda pe care l-am prezentat în ultimii doi ani. Mă refer la faptul că tot procesul de instalare este extrem de simplu, de intuitiv. Ești ghidat pas cu pas și nici măcar nu sunt mai mult de 5 – 6 în total, până ce ai rețeaua Wi-Fi funcțională.
Pașii de instalare și configurarea inițială router Tenda TX27 Pro Wi-Fi 6E tri-band AX5700:
Capturile de ecran de mai sus sunt din aplicația Tenda WiFi pentru Android. Tot de acolo poți face și următoarele configurări. Interfața este pe cât de simplă, pe atât de bine pusă la punct. Ai la dispoziție suficiente opțiuni, inclusiv dacă ești un utilizator mai avansat vei găsi cam tot ce trebuie pe acolo. Pe de altă parte, poți lăsa totul standard și nu cred că vei avea nevoie de mai mult pentru acasă.
Interfața de setări router Tenda TX27 Pro Wi-Fi 6E tri-band AX5700 din aplicație Tenda WiFi pentru Android:
Merită menționat aici că Tenda TX27 Pro poate fi introdus chiar și în rețele tip mesh Wi-Fi de la Tenda, din gama Nova. Ba chiar poți configura o rețea mesh numai cu routere TX27 Pro, fiind compatibile pentru a;a ceva unele cu celelalte.
Mai spun aici că toate cele 4 porturi Ethernet (1 x WAN + 3 x LAN) sunt de tip Gigabit 10/100/1000, dar că nu există un port USB, pentru cei ce vor să extindă cumva capabilitățile acestui router către zona NAS.
Performanță
Testele de viteză le-am efectuat pe trei dispozitive diferite. Un laptop Acer pe care îl am la test, propriul meu desktop PC, ambele cu plăci compatibile Wi-Fi 6E, dar și cu telefonul personal, un realme Gt 2 Pro. Acesta din urmă a testat vitezele doar pe 2.4 și 5 GHz, întrucât nu dispune de suport pentru spectrul de 6 GHz.
Înainte de a trece la testele wireless, am conectat routerul Tenda TX27 Pro prin cablu la laptop. Am testat în acest fel vitezele maxime ce ajung și pleacă din router. Am testat din timp în timp la fel conexiunea, ca să mă asigur că viteza maximă prin cablu nu scade:
Primele teste sunt cele cu laptopul Acer, la mică distanță de router. Ordinea este pe rețeaua de 2.4 GHz, apoi pe cea de 5 GHz, ultimele prin cea de 6 GHz. Se va păstra aceeași ordine și la celelalte dispozitive:
Testele cu desktop PC-ul meu s-au desfășurat dintr-o cameră vecină celei unde a fost amplasat routerul. Un perete pe structură de lemn cu gips carton pe ambele părți a stat între cele două dispozitive. Semnalul Wi-Fi de la router a fost full pe 2.4 GHz și cu trei linii din patru pe 5 și 6 GHz:
Ultimele teste de viteză le-am realizat cu realme GT 2 Pro, la distanță de circa 4 – 5 metri de router, dar fără obstacole:
După cum se poate observa, cele mai bune viteze s-au atins de fiecare dată prin rețeaua de 6 GHz, ceea ce este absolut normal. Acest spectru este prea puțin aglomerat, nu sunt rețele de același fel în jur, ceea ce nu pot spune despre cele de 2.4 și 5 GHz.
Ceea ce m-a surprins, pe de altă parte, a fost puterea semnalului pe 6 GHz. Dacă pe 2.4 GHz ai mereu cea mai extinsă acoperire, dar și cea mai puternică, m-a mirat să văd că rețeaua de 6 GHz vine cu o putere mai ridicată decât a celei pe 5 GHz. Iar asta oriunde am mers cu laptopul Acer:
Din aplicația Wi-Fi Analyzer pentru Windows 11 observăm clar că în fiecare circumstanță pe rețeaua de 6 GHz avem o putere a semnalului mai ridicată decât pe spectrul de 5 GHz. Este adevărat că nu sunt diferențe uriașe în niciun caz, dar oricum este de apreciat comportamentul. Menționez că testele pentru puterea semnalului au fost făcute în casă, la 2 – 3 metri de router, respectiv în fiecare colț din curte, la distanțe ce au variat de la 10 la peste 15 metri. Obstacole au fost pereții casei pe structură de lemn, maxim 2 de fiecare dată.
Preț
Router Tenda TX27 Pro Wi-Fi 6E tri-band AX5700 – 750 de lei pe eMAG.ro, în varianta RX27 Pro, care este de fapt geamănul routerului testat. Pe Tenda TX27 Pro nu l-am găsit încă listat în marile magazine online din țara noastră (preț valabil la data publicării acestui review).
Tenda TX27 Pro este fără niciun dubiu un router de luat în seamă dacă ai și doar unul sau două dispozitive compatibile Wi-Fi 6E. Asta fiindcă acele dispozitive se vor bucura de un spectru deloc aglomerat, de viteze și performanță generală mai bună în navigarea pe internet. Investiția nu o consider uriașă, mai ales raportat la tot ce primești de la un router precum Tenda TX27 Pro.
Routerul Tenda TX27 Pro a fost testat timp de 6 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de alte persoane.