Router Wi-Fi 6 AX1800 Mercusys MR70X – review

11/03/2021

Dacă până acum câteva luni doar anumite dispozitive conectate, de obicei din zona de vârf a fiecărei categorii, aduceau conexiune Wi-Fi ax sau Wi-fi 6, de acum încep să apară tot mai multe gadgeturi ce suportă cel mai nou standard wireless. Sigur că mai performat decât Wi-Fi 6 este și mai recentul Wi-Fi 6E, însă noi rămânem pentru moment cu discuția la Wi-Fi 6.

Dacă apar tot mai multe dispozitive cu Wi-Fi 6, înseamnă că deja merită să trecem cu toții la un router ce oferă acest standard. Dacă vrei să investești sume mari într-un router Wi-Fi 6 este alegerea ta. Dacă în schimb nu ai de gând să spargi pușculița, poți citi în continuare câteva cuvinte despre Mercusys MR70X, un router Wi-Fi 6 / ax ieftin și bun, cum aveam să aflu după mai bine de o lună de test.

Specificații pentru routerul Wi-Fi 6 AX1800 Mercusys MR70X

Router Wi-Fi 6 AX1800 Mercusys MR70X

  • Standarde Wireless – IEEE 802.11 ax/ac/a/b/g/n;
  • Viteze maxime Wi-Fi – 1201 Mbps pe 5 GHz, 574 Mbps pe 2.4 GHz, 1800 Mbps combinat;
  • Interfață – 1 x WAN Gigabit, 3 x LAN Gigabit;
  • Tip WAN – IP Dinamic/Static IP/PPPoE/PPTP/L2TP;
  • Securitate wireless – WPA-PSK / WPA2-PSK, WPA3;
  • Protocoale – IPv4 și IPv6;
  • Tehnologii – PFDMA, MU-MIMO, VPN Passthrough (OpenVPN, suportă PPTP), BSS Color, Beamforming, Smart Connect, control parental, rețea vizitatori, mod Access Point, suport IPTV; 
  • 4 antene omni-direcționale de 5 dBi, nedetașabile;
  • Dimensiuni – 208.8 x 171.6 x 41.7 mm;
  • Greutate – 343 de grame.

Design

Router Wi-Fi 6 AX1800 Mercusys MR70X

La mine a ajuns routerul în cutia de retail sigilată. Înăuntru, pe lângă router, am mai găsit adaptorul de alimentare, un cablu ethernet zdravan, lung de circa 1.5 metri, un ghid de pornire rapidă, certificat de garanție și alte pliante cu unele informații suplimentare.

Routerul este protejat suplimentar în pachet prin mai multe folii. Este una pe partea superioară și câte una pe fiecare antenă. Îți ia ceva timp până le desfaci pe toate, iar apoi, după doar câteva minute, observi că plasticul lucios de pe router prinde instant urmele degetelor. Mai mult, în timpul funcționării praful este atras de dispozitiv, însă acest aspect nu este unul anormal, aproape orice router sau dispozitiv electronic se comportă asemănător.

Mercusys MR70X este un router destul de plat, însă în rest nu este cel mai compact din ce am mai testat. Ba chiar există un contrast între dimensiuni și greutate, în sensul că te aștepți ca dispozitivul să fie mai greu.

Pe partea superioară este propus un design cu trei zone cu plastic lucios și alte trei zone cu un model cu linii oblice. Doar în spatele unora dintre aceste linii sunt și fante de aerisire.

Pe partea din spate vedem zona de conectivitate, cu cele 4 porturi LAN. Portul WAN este cel mai din stânga, de culoare gri. Lângă acestea apare butonul de reset / WPS și mufa pentru alimentare.

Pe zona posterioară este pus un abțibild cu informații despre SSID-ul și parola inițiale plus alte informații. În rest, multe fante de aerisire și patru protuberanțe cu rol de piciorușe. Din păcate, acestea nu oferă o aderență optimă, ba din contră, routerul ”pleacă” de la locul lui la cea mai mică atingere, vibrație.

Cele patru antene nu sunt detașabile, în schimb permit ajustări în aproape orice poziție, prin rotire la 360 de grade și înclinare la un pic mai bine de 90 de grade.

Routerul Wi-Fi 6 AX1800 Mercusys MR70X se prezintă bine ca aspect, dar odată ce-l atingi sau la o analiză mai amănunțită arată că este un produs ieftin. Este cumva prea ușor raportat la dimensiuni și nici nu se simte cel mai solid. Finisările, pe de altă parte, nu sunt rele.

Instalare și utilizare

Nici nu mă așteptam la altceva în ceea ce privește instalarea și configurarea inițiale. La fel ca atunci când am testat Mercusys MR50G, și la Mercusys MR70X nu ai cum să întâmpini probleme cu primii pași ce preced utilizarea ulterioară.

În doar câteva momente după ce alimentezi routerul și introduci cablul ethernet de la providerul de internet în portul WAN, reușești să stabilești conexiunea la internet. Nu prea ai cum să te încurci dacă urmezi pașii de mai jos.

Instalare și configurare inițială Mercusys MR70X:

Interfața cu informații și setări adiționale ale routerului Mercusys MR70X este simplă, suficient de intuitivă spre a fi facil de parcurs. Sunt acolo multe setări ce pot fi făcute, dar dacă nu ești un utilizator avansat poți lăsa totul în modul default, așa cum este din fabrică.
Cei ce-și doresc o configurare mai în detaliu, care vor folosi anumite funcții pe care acest router le pune la dispoziție, pot accesa meniul Avansat, unde vor găsi, zic eu, suficiente setări.

Interfața cu setări pentru Mercusys MR70X:

Performanță

Router Wi-Fi 6 AX1800 Mercusys MR70X

Având în vedere că viteza maximă a conexiunii mele la internet este de doar 50 Mbps, am considerat că pot trece peste acest tip de test.

În schimb, pentru a afla care sunt vitezele maxime ce pot fi atinse pe 2.4, respectiv pe 5 GHz, cu dispozitive ce suportă standard Wi-Fi 6 / ax, am recurs la un alt fel de test. Am folosit două laptopuri pe care le aveam la un moment dat spre review. Unul a fost configurat drept server, celălalt drept client. Am transferat astfel un fișier de 1 GB de pe unul pe celălalt și am cronometrat timpul necesar pentru acest transfer.

Astfel, pe 5 GHz am calculat o viteză maximă de circa 700 Mbps, în medie după mai multe încercări. Pe 2.4 GHz, viteza medie de transfer a fost de circa 400 Mbps. Da, sunt viteze mai mici sau chiar mult mai mici decât cele promise în fișa tehnică, dar acolo sunt viteze maxime teoretice, ce țin cont de mai mulți parametri. Se prea poate ca acele viteze să fie valabile pentru mai multe dispozitive conectate simultan, pentru care routerul să împartă lățimea de bandă. Nu pot totuși să confirm ceva de acest gen, ci doar să remarc că față de cei 1200 Mbps pe 5 GHz au am prins doar 700, iar din cei 574 Mbps pe 2.4 GHz testele mele au relevat numai circa 400 Mbps.

În ceea ce privește raza de acțiune, numai de bine. Sincer nu mă așteptam ca routerul Mercusys MR70X să se descurce atât de bine cu cele patru antene. În cazul meu, semnalul este maxim în fiecare colț al casei, ce are o suprafața de circa 80 mp, routerul fiind amplasat cam în centrul locuinței. Atât pe 2.4, cât și pe 5 GHz este aproape la fel. Casa este pe strucutură de lemn, așa că pereții nu influențează prea tare distribuția semnlului Wi-Fi.

Chiar și așa, este de apreciat faptul că și la mai bine de 100 de metri de casă semnalul pe 2.4 GHz era încă la un nivel cel puțin decent, conexiunea pe acestă bandă mentinându-se și la circa 150 de metri depărtare de router. Evident că în aceste condiții performanța are mult de suferit, dar măcar la nevoie poți folosi internetul de la router și la asemenea distanță.

De menționat este că față de Mercusys MR50G, cu ale sale 6 antene, Mercusys MR70X este ceva mai slab ca acoperire semnal, dar nu cu mult.

Preț

Router Wi-Fi 6 AX1800 Mercusys MR70X240 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării recenziei). 

Concluzii

Router Wi-Fi 6 AX1800 Mercusys MR70X

Mercusys MR70X este un router cu suport Wi-Fi 6 / ax dintre cele ieftine la ora actuală. Este suficient de performant pentru prețul său, dar are și unele mici lipsuri. Cel mai important dintre ele este unul despre care nu am vorbit până în acest moment: inexistența unui port USB.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru routerul Wi-Fi 6 AX1800 Mercusys MR70X:

PRO

  • instalare și configurare extrem de facile;
  • acoperire extinsă, cu semnal puternic și stabil;
  • suficiente funcții și setări avansate pentru un router din această ategorie de preț.

CONTRA

  • fără port USB;
  • vitezele maxime obținute de mine sunt mai mici decât cele promise în fișa tehnică (700 vs. 1200 Mbps pe 5 GHz, respectiv 400 vs. 574 Mbps pe 2.4 GHz);
  • analizând construcția, desocperi un router ieftin (așa cum și este), ce se simte cumva prea ușor și fragil.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.