Oferta Tenda în materie de dispozitive de rețelistică este extrem de variată, iar activitatea de promovare a acestora este susținută în țara noastră, motiv pentru care ajung la noi spre testare mare parte dintre acestea.

Azi vedem cum se comportă un router Wi-Fi 6 ce pare deosebit de interesant din lista cu specificații. Tenda RX3 este un model mid-range căruia cu greu i-am găsit puncte nevralgice, dar cred că mai bine vă lăsam să descoperiți asta la final, odată cu parcurgerea celor mai importante plusuri și minusuri.

Specificații pentru routerul Wi-Fi 6 AX1800 Tenda RX3

Router Wi-Fi 6 AX1800 Tenda RX3

  • Standarde wireless – IEEE 802.11ac/a/n/ax 5 GHz și IEEE 802.11b/g/n/ax 2.4 GHz;
  • Viteze maxime Wi-Fi – 5 GHz: până la 1201 Mbps, 2.4 GHz: până la 574 Mbps;
  • Interfață – 1 port WAN 10/100/1000 Mbps, 3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps;
  • Securitate wireless – WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA/WPA2-PSK, WPA3-SAE/WPA2-PSK;
  • Tip conexiune internet – PPPoE, Dynamic IP, Static IP;
  • Caracteristici speciale – Smart Traffic Prioritisation, Clonare nume utilizator și parola PPPoE, Smart Wi-Fi Schedule, LED smart pornit/oprit, Tenda Cloud, Bandwidth Control, Guest Network, IPTV, VLAN, MAC Clone, Static Routing, System Log, Firmware upgrade online;
  • 4 antene externe de 6 dBi;
  • Dimensiuni – 237.6 x 153.1 x 45 mm;
  • Greutate – 356 grame.

Design

Router Wi-Fi 6 AX1800 Tenda RX3

Ca aproape de fiecare dată când este vorba despre un produs Tenda, și în cazul RX3 am primit produsul în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit adaptorul de alimentare, un cablu Ethernet, un ghid de instalare rapidă și un alt pliant cu diferite informații:

Tenda RX3 vine în culoare albă și are un design plăcut, cu multe linii curbe. Nu este dintre cele mai compacte routere cu putință și cred că s-ar fi putut face ceva spre a nu ocupa chiar atât de mult loc. Greutatea este scăzută, mai ales raportat la dimensiuni.

Cele patru antene externe nu sunt detașabile, dar se pot orienta în aproape orice direcție și astfel poți amplasa dispozitivul în mai toate pozițiile posibile. Din păcate, cele patru mici piciorușe din plastic de pe partea inferioară nu reușesc să genereze o aderență bună și routerul „pleacă” de la locul lui la cea mai mică vibrație sau mișcare.

Pe partea de sus, către față, există un singur LED de status, în timp ce pe zona din spate avem toate elementele de conectivitate: buton Reset, buton WPS, 1 port WAN, 3 porturi LAN și mufa de alimentare.

Ca materiale folosite la exterior, avem un plastic lucios ce atrage praful și ce pare a fi predispus la zgârieturi. Asta este mai puțin important, nu este ca și cum cu un router vei sta în mână, totuși am zis să precizez. Construcția nu este rea, finisările asemenea.

Instalare și utilizare

Sincer, nici acum nu-mi vine să cred cât de mult au evoluat interfețele routerelor și cât de simplu poate fi să instalezi un astfel de dispozitiv. În cazul Tenda RX3 poți face pașii din aplicația de mobil, disponibilă gratuit atât în Google Play Store, cât și în Apple App Store, sau din interfața browser-ului preferat.

De data aceasta am recurs la aplicația Tenda WiFi spre a pune conexiunea la internet la punct și nu cred că a durat cu totul mai mult de 2 – 3 minute.

Pași instalare router Tenda RX3 prin aplicația Tenda WiFi pentru Android:

După ce ai terminat cu instalarea ajungi în zona de setări, unde totul este pe înțelesul oricui. Configurările sunt grupate logic în câteva meniuri și nu sunt prea multe prin care să te pierzi. De fapt, aici realizezi că Tenda RX3 este pentru cei ce au nevoie de un router WiFi care să nu-i pună în fața unor setări complexe.

Interfața cu setările routerului Tenda RX3 în aplicația Tenda WiFi pentru Android:

Performanță

Router Wi-Fi 6 AX1800 Tenda RX3

În ceea ce privește vitezele pe care le propune Tenda RX3, am făcut un test prin WiFi cu telefonul, iar rezultatele sunt cele date de limitarea conexiunii mele, anume maxim 300 Mbps:

Test viteză Tenda RX3

Ca să văd exact ce poate cu adevărat Tenda RX3 am recurs la o altă modalitate de a măsura vitezele wireless. Am conectat un laptop prin cablu la router și l-am desemnat server. Un alt router a fost conectat în rețeaua WiFi și a devenit client. Am transferat de pe server pe client un fișier de 1 GB și am cronometrat cât a durat toată operațiunea. De menționat că ambele laptopuri au conexiune WiFi ax / 6. După 3 încercări am ajuns la o viteză medie de circa 820 Mbps, ceea ce mi se pare un rezultat extraordinar de bun. Da, știu că Tenda RX3 anunță viteze maxime de 1201 pe 5 GHz, dar acelea sunt cele agregate sau mai bine spus se referă la conexiuni multiple, când mai multe dispozitive accesează simultan rețeaua.

Dacă vorbim despre acoperirea cu semnal, din nou excelent. Nu că ar fi primul router WiFi de la Tenda despre care spun asta, fiindcă mai toate cu care am avut de-a face s-au descurcat grozav aici. Am prins semnal decent pe banda de 2.4 Ghz chiar și la circa 250 de metri distanță, în timp ce pe 5 GHz este drept că la 50 – 60 de metri deja mai aveam o mică liniuță la semnal. Oricum, semnalul este puternic și stabil.

Ce nu am găsit ok și de fapt cam singurul minus adevărat ar fi că Tenda RX3 nu propune un port USB. Știu că sunt din ce în ce mai puțini cei ce au nevoie de așa ceva, acum cu cloud-ul la dispoziție, dar parcă nu strică să ai o astfel de opțiune deschisă la nevoie.

În fine, ce este de reținut este că Tenda RX3 livrează foarte bine, mai bine decât mă așteptam de la un astfel de router.

Preț

Router Wi-Fi 6 AX1800 Tenda RX3de la 227 de lei pe eMAG.ro.

Tenda RX3
4.1 / 5 Reviewer
PRO
  • instalare și configurare simple, crearea rețelei WiFi nu durează decât câteva minute;
  • viteze wireless ridicate;
  • acoperire stabilă și extinsă cu semnal WiFi.
CONTRA
  • lipsă port USB.
Concluzii

Sincer, Tenda RX3 este ceva cam scump la ora actuală, măp refer la data la care am publicat acest review. Nu este scump la modul general, dar un Tenda RX9 Pro costă vreo 290 de lei pe eMAG.ro, iar eu l-aș recomanda pe acela pentru mica diferență de preț dintre cele două. Sunt convins că Tenda RX3 va primi și el tăieri de preț în viitor, iar atunci chair nu am de ce să nu-l pot recomanda fără rezerve.

Design
Conectivitate
Performanță
Raport preț / specificații