Nu aș vrea să mi se reproșeze că acest material nu este de fapt un review, în adevăratul sens al cuvântului, adică ceva cu teste și măsurători, așa că încep cu un Disclaimer: nu am mai testat până acum o sursă și nu știu exact ce anume trebuie să urmăresc. Aș spune că ce veți citi în continuare este mai degrabă o prezentare.

Și ca să înțelegeți de ce fac această prezentare, ei bine pentru că am decis să construiesc un nou desktop PC, iar partenerii noștri de la XPG / ADATA mi-au promis că mă ajută cum pot. Iată deci că aceasta este prima componentă a ceea ce va fi noul meu PC. Când voi strânge toate piesele laolaltă, nu știu exact, dar trebuie să încep la un moment dat de undeva. Voi veni cu prezentări pe rând ale fiecărei componente atunci când le voi avea, iar la sfârșit va fi un review complet al sistemului pe de-a-ntregul lui.

Specificații sursă modulară XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold

 • Versiune ATX – Intel ATX 12V v2.52;
 • Tensiune curent la intrare – 100 – 240V;
 • Intensitate curent la intrare – 10 – 5A;
 • Frecvență curent la intrare – 47 – 63Hz;
 • Rating – 80 Plus Gold;
 • Dimensiune ventilator – 12 cm;
 • Turație maximă ventilator – 2400 rpm;
 • Protecții – OCP (Over Current Protection), OVP (Over Voltage Protection), OPP (Over Power Protection), OTP (Over Temperature Protection), UVP (under Voltage Protection), SCP (Short Circuit Protection), NLO (No Load Operation) și SIP (Surge & Inrush Protection);
 • Conectori – Placă de bază 20+4 pini x 1, ATX 12V 4+4 pini x 2, PCI-E 6+2 pini x 6, SATA 5 pini x 12 și Molex 4 pini x 4;
 • Durată de funcționare – 100.000 ore în full load (MTBF);
 • Dimensiuni – 150 x 140 x 86 mm;
 • Greutate – 1.41 kg sursa (2.49 kg sursa + cu toate cablurile din cutie).

Design

Sursa modulara XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold

Sincer, pe acest capitol se va concentra această prezentare, întrucât, așa cum am precizat de la bun început, nu va fi tocmai un review corespunzător.

Eu am primit sursa modulară XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold sigilată, în cutia de retail. Aici, produsul este bine fixat la locul lui, între două elemente din spumă. Pe lângă sursă mai există o „borsetă” în care au fost puse toate cablurile pe care le primești în pachet, precum și un manual și un set de stickere cu diferite mesaje și logo-uri XPG:

În gentuța cu cabluri sunt nu mai puțin de 12 astfel de accesorii, printre care și cel de alimentare a sursei de la priză. Tot în această borsetă sunt și 4 șuruburi cu ajutorul cărora vei putea fixa sursa în carcasă.

Deși nu aș ști acum ce anume cabluri am în pachet, pot să vă spun că acestea sunt unele dintre cele mai zdravene pe care le-am văzut. Cea mai mare parte este îmbrăcată într-o țesătură rezistentă, iar la trecerea de la această protecție la cablul din cauciuc apare o zonă din tub contractil ce unește corect aceste două materiale.

Sursa modulara XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold

Sursa XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold nu este cu siguranță una de duzină, asta realizezi în momentul în care o analizezi din punct de vedere al construcției. Extrem de bine fabricată, solidă și fără imperfecțiuni, această sursă se prezintă excelent la raport.

Tehnologii

Sursa modulara XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold

Aparte de ceea ce am trecut în lista cu specificații, aș vrea să mai aduc în față și alte caracteristici ce merită menționate vis-a-vis de sursa XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold.

Certificarea Gold garantează o eficiență de peste 90% în sarcină de 50% și de 88% atunci când este în sarcină maximă.

Componentele se pare că sunt de cea mai bună calitate, sursa integrează doar condensatori de origine 100% japoneză. Nu am găsit detalii despre ce condensatori este vorba, dar pe unul dintre cei mai mari din sursă, atât cât am putut observa fără a o desface, scrie: „KMR 105°C 420V 560µF(M) ODVT7M”. Ce înseamnă asta știu probabil cei mai pasionați într-ale electronicii dintre voi.

Sursa modulara XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold

 

Despre ventilator, acesta menține o turație constantă de 660 rpm la sarcini de până la 50%, pentru ca de acolo în sus să-și ajusteze turația gradual odată cu creșterea sarcinii, ajungând la turația maximă doar în full load.

Sursa modulara XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold

În ceea ce privește zgomotul făcut de ventilator, avem așa: la 20% sarcină presiunea este de 11.2 dB(A), la 50% – 11.3 dB(A), iar la 100% – 22.7 dB(A).

Mai spun aici doar că sursa XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold vine cu o garanție de nu mai puțin de 10 ani, în limita celor 100.000 de ore de funcționare în sarcină maximă (MTBF).

Preț

Sursă modulară XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold580 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Sursa modulara XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold

Nefiind un expert (nici pe departe) în ceea ce privește testarea surselor, nici nu am cum să trag concluzii dintre cele mai obiective. Din partea mea, sursa modulară XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold vine cu foarte multe avantaje de partea sa, ce-i drept la un preț nu tocmai mic. Totuși, dacă ai de gând să pui cap la cap un sistem desktop PC cu adevărat performant, în niciun caz nu ar trebui să te zgârcești la sursă. Dacă nu ai o alimentare corespunzătoare a tuturor componentelor, atunci mai bine nu le alegi pe cele mai puternice.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru sursa modulară XPG Core Reactor 750W 80 Gold:

PRO

 • construcție de foarte bună calitate;
 • certificare 80 Plus Gold;
 • vine la pachet cu o multitudine de cabluri foarte rezistente;
 • 10 ani garanție.

CONTRA

 • putea fi mai ieftină, dar calitatea are prețul ei.

Categorii: hardwarereviews

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.