Gama de routere și alte produse de rețelistică de la Tenda este pe cât se poate de extinsă, așa că ajung să testez uneori modele ce par (și chiar sunt) pe cât se poate de asemănătoare. De exemplu, Tenda RX9 Pro și TX9 Pro nu sunt mai deloc diferite, iar routerul de azi este și el tot pe acolo. Ca la mai toate produsele de la această companie, și Tenda TX9 vrea să-și atragă clienții printr-un cât mai bun raport preț / specificații.

Specificații pentru routerul Wi-Fi 6 AX3000 Tenda TX9

Router Wi-Fi 6 AX3000 Tenda TX9

Date Tehnice

Router wireless
Tenda TX9
Standarde wirelessIEEE 802.11ac/a/n/ax 5 GHz și IEEE 802.11b/g/n/ax 2.4 GHz
Viteze maxime Wi-Fi5 GHz: până la 2402 Mbps, 2.4 GHz: până la 574 Mbps
Interfață1 port WAN 10/100/1000 Mbps, 3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps
Securitate wirelessWPA-PSK, WPA2-PSK, WPA/WPA2-PSK, WPA3-SAE/WPA2-PSK
OpțiuniWPA3, ajustarea semnalului wireless, Wi-Fi Timer Switch, Smart Power Saving, Panel LED Switch, Bandwidth Control, Rețea vizitatori, VLAN, MAC Clone, Static Routing, System Log
Antene4 antene externe de 6 dBi
Dimensiuni272 x 163 x 44 mm
Greutate464 grame

Design

Router Wi-Fi 6 AX3000 Tenda TX9

Tenda TX9 vine în cutie alături de accesoriile clasice pentru un astfel de produs, anume adaptor de alimentare, cablu ethernet lung de circa 1 metru, un ghid de pornire rapidă și un pliant cu a nuite informații:

Nu știu câte aș putea adăuga legat de designul lui Tenda TX9 care să nu fi fost deja menționat de mine la modelul RX9 Pro sau de Emil la TX9 Pro. Diferența majoră între cele două testate cu ceva timp în urmă și cel de azi este dată de culoare.

Avem acum în față un router alb, ce păstrează același design simplu, cu forme curbe și câteva linii pe partea superioară, acolo unde apare și un mic LED de status, a cărui lumină poate fi oprită din meniul cu setări ale routerului.

Cele patru antene pot fi îndreptate în aproape orice direcție sau, mai bine spus, pe orice direcție ai nevoie.

Zona de conectivitate, unde sunt prezente cele patru porturi Gigabit RJ-45, precum și butonul WPS / Reset este pe latura din spate.

Pe laterale și pe zona de dedesubt sunt fante de aerisire. Jos sunt și informații despre MAC, SSID-ul și parola ale rețelei Wi-Fi realizată inițial de către Tenda TX9. Tot pe partea de jos sunt și cele 4 piciorușe pe care se sprijină routerul, picioare ce sunt din același plastic din care este confecționată întreaga carcasă. Aceste picioare nu oferă deloc aderență dispozitivului, așa că uneori acesta se poate deplasa din locul lui, inclusiv atunci când atingi cablurile ce intră în el.

Greutatea este redusă, dar dimensiunile nu tocmai. Tenda TX9 nu este mare, dar cred că putea fi ceva mai compact de atât.

Construcția și plasticul de la exterior sunt corecte, absolut nimic care să iasă din tiparele pe care le aștepți de la un router din zona de preț unde este încadrat Tenda TX9.

Instalare și utilizare

 

Tenda TX9 poate fi pus în funcțiune în doar câteva minute. Primii pași sunt de a-l alimenta cu energie electrică și de a introduce cablul ethernet de la ISP în portul WAN. Apoi, poți da start configurării inițiale, ce se poate face direct de pe un smartphone sau dintr-un browser, de pe PC. Pentru smartphone este nevoie să instalezi aplicația Tenda WiFi, disponibilă gratuit în Google Play Store și Apple App Store.

Eu am folosit de această dată aplicația și totul a decurs rapid și în decurs de doar 3 – 4 minute. Prima dată a fost nevoie să mă conectez la rețeaua Wi-Fi creată inițial de Tenda TX9 folosind parola de pe router. Apoi am introdus numele de utilizator și parola pentru conexiunea PPPoE de la Digi, cea fost detectată automat de router. În rest, doar „next” și accepți ceva termeni și condiții.

Pașii de instalare și configurare inițială + Interfața cu setări pentru routerul Tenda TX9:

Meniul cu setări este în același format pe care l-am întâlnit mai mereu la Tenda, este ușor de parcurs și totul este acolo unde te aștepți să fie. Tenda TX9 nu aduce configurări dintre cele mai avansate, ci pune accent pe simplitate în utilizare, fiind recomandat celor ce au nevoie de o rețea Wi-Fi pentru acasă și care nu-și bat capul cu fel de fel de configurări avansate.

Dintre cele mai importante meniuri disponibile în aplicația Tenda Wi-Fi pentur routerul Tenda TX9 aș aminti:

  • Listă neagră, ce-ți permite să desemnezi anumite dispozitive care nu mai primească acces la rețeaua Wi-Fi;
  • Accelerare WiFi, ce scanează tot ce înseamnă setări și dispozitiv și face anumite ajustări pentru ca tot ce înseamnă conectivitate wireless pusă la dispoziție de router să fie în cea mai bună formă;
  • Putere de transmisie – dacă ai nevoie de Wi-Fi într-o singură cameră poți seta puterea la „Scăzută”, pentru locuințe mici merge pe „Medie”, iar la putere „Mare” routerul dă tot ce poate pe partea de semnal wireless;

  • Verificare securitate – routerul analizează toate setările și conexiunile și apoi face anumite recomandări pe baza scanării. De obicei este vorba despre parole, care fie coincid pentru administrarea routerului și rețeaua Wi-Fi, fie sunt prea slabe, în opinia dispozitivului.
  • Programare WiFi îți permite să setezi un program în timpul căruia rețeaua Wi_fi să fie activă și când să fie oprită.

Așa cum am spus deja, setările sunt mai degrabă de bază și nu poate fi vorba la Tenda TX9 de ajustări de detaliu sau configurări extrem de avansate. 

Performanță

Priele teste pe care le-am făcut cu Tenda TX9 au fost cu telefonul (Realme GT 2 Pro), direct cu conexiunea la internet, care în cazul meu este de maxim 300 Mbps. Pe rețeaua de 5 GHz am prins vitezele normale, cele pe care le primesc de la Digi, adică un maxim de 290 – 292 Mbps, dar pe rețeaua de 2.4 GHz nu am trecut de 50 Mbps, prea puțin în opinia mea.

Apoi, spre a testa cum se cuvine vitezele, am apelat la un scenariu în care conectez un laptop prin cablu la router și altul prin Wi-Fi. Cel prin cablu devine server, celălalt este client, iar apoi transfer un fișier în mod wireless cu dimensiunea de 1 GB direct între cele două. Cronometrez cât durează transferul și astfel calculez care este viteza medie de transfer. Pe rețeaua de 5 GHz am prins un maxim de circa 840 Mbps, ceea ce nu e deloc rău, ba din contră. Pe 2.4 GHz, din nou cam slab. Nu am reușit să prind mai mult de 180 Mbps, ceea ce mi se pare cam puțin față de maximul din fișa tehnică.

Ideea este că într-adevăr cele mai importante dispozitive pe care le folosim au și Wi-Fi pe 5 GHz și probabil Tenda TX9 prioritizează această rețea. Iar asta a devenit cumva evident și după ce am analizat puterea de transmisie a semnalului wireless. Folosind WiFiAnalyzer am mers în diferite locuri din casă, dar și din curte și nu mică mi-a fost mirarea să constat că semnalul a fost mereu mai puternic pe 5 GHz decât pe 2.4 GHz.

Ceea ce este ușori ciudat, mai ales când am fost la o distanță de mai bine de 20 metri și tot pe 5 GHz semnalul era mai puternic.  

Preț

Router Wi-Fi 6 AX3000 Tenda TX9 – nu l-am găsit listat în marile magazine online de la noi, dar l-am zărit zilele trecute într-un Carrefour la prețul de circa 220 de lei.

Tenda TX9
3.9 / 5 Reviewer
PRO
  • construcție ok pentru un router din această gamă;
  • instalare inițială extrem de facilă, ce se realizează în doar câteva minute, de către orice tip de utilizator;
  • viteze bune pe banda de 5 GHz, la fel și semnalul, ce este mult mai puternic față de cel de pe banda de 2.4 GHz.
CONTRA
  • performanțe modeste pe banda de 2.4 GHz, atât ca viteze, cât și ca putere semnal.
Concluzii

Pentru prețul său, Tenda TX9 nu este deloc o alegere rea. Asta dacă folosești în special rețeaua de 5 GHz, fiindcă pe cea de 2.4 GHz nu doar vitezele de transfer sunt mult mai scăzute, ci și acoperirea cu semnal Wi-Fi. Este un comportament ușor ciudat, dar, în ziua de azi, oricum cea mai folosită este rețeaua pe 5 GHz.

Design
Conectivitate
Performanță
Raport preț / specificații

Routerul Wi-Fi 6 AX3000 Tenda TX9 a fost testat timp de 5 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.