Synology este un brand cunoscut în special pentru sistemele de stocare accesibile prin rețea, binecunoscutele NAS-uri. Pe lângă acestea însă, Synology are în portofoliu și câte ceva pentru supraveghere video, dar și câteva routere wireless. Este adevărat că în ultima categorie sunt momentan doar trei astfel de produse, iar noi îl vedem în continuare la lucru pe cel mai performant dintre ele. Synology RT6600ax nu este doar cel mai puternic router Wi-Fi de la compania taiwaneză, ci unul de top la modul general, ce poate satisface fără probleme cerințele celor mai pretențioși dintre clienți, fie ei casnici, fie de tip companii mici.
Specificații pentru routerul Wi-Fi 6 Tri-Band Synology RT6600ax
- Standarde wireless: IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax;
- Viteze maxime Wi-Fi: 5GHz-1 – până la 4800 Mbps, 5GHz-2 – până la 1200 Mbps, 2.4GHz – până la 600 Mbps;
- Interfață: WAN – 1 x Gigabit RJ-45, 1 x 2.5 GbE RJ-45 (Dual WAN); LAN – 3 x Gigabit RJ-45, 1 x 2.5GbE RJ-45; 1 x USB Type-A 3.2 Gen1 (5V, 0.9A power output);
- Antene: 6 externe – 4×4 MIMO Omni-directional high-gain dipole (5GHz) + 2×2 MIMO Omni-directional high-gain dipole (2.4GHz / 5GHz);
- Hardware: procesor quad-core la 1.8 GHz, 1 GB memorie RAM DDR3;
- Criptare Wi-Fi: WPA/WPA2-Personal, WPA/WPA2-Enterprise, WPA2/WPA3-Personal, WPA3-Personal/Enterprise, Wi-Fi Enhanced Open (OWE);
- Tip conexiune internet: PPPoE, Dynamic IP, Static IP, PPTP, DS-Lite (AFTR), 3G/4G LTE dongle, Android Tethering, iPhone Tethering;
- Dimensiuni: 320 x 200 x 175 mm;
- Greutate: 1.15 kg.
Design
La mine a ajuns routerul în cutia de retail, în care am mai găsit și adaptorul de alimentare, un cablu ethernet și ghidul de instalare rapidă:
Încă de la primul contact cu Synology RT6600ax realizezi că ai de-a face cu un router cu „pretenții”, modul în care este construit și greutatea lui îl trimit direct în zona produselor profesionale. Asamblarea, materialele și finisajele nu lasă loc de comentarii negative, totul se simte de cea mai bună calitate. Mesajul „Made in Taiwan” de pe eticheta produsului are așadar acoperire asupra modului în care se prezintă la analiză Synology RT6600ax.
Cele 6 antene sunt zdravene, prinderile și faptul că pot fi îndreptate în mai toate direcțiile posibile contribuie din plin la senzația de produs profesional.
Nici designul nu încearcă să se detașeze de zona profi, nu avem nimic ieșit din comun, linii sau elemente care să vrea să transforme acest router într-un obiect decorativ. Este clar că funcția a fost prioritară atunci când produsul a fost desenat, multiplele zone cu fante de aerisire venind ca o dovadă în plus asupra acestei aprecieri. De fapt, nu există vreo zonă (superioară, laterală sau posterioară) în care să nu fie decupaje mai mici sau mai extinse prin care aerul să intre sau să iasă de sub carcasă.
Ca și elemente distinctive avem denumirea producătorului și 7 LED-uri de status pe partea de sus, butoane WPS și WI-FI pe laterala din dreapta, în timp ce pe partea din spate sunt porturile LAN, WAN, USB și cel de alimentare, precum și butoanele On/Off și Reset.
Mai adaug aici doar că cele 4 mici piciorușe din cauciuc reușesc să confere o aderență bună, routerul nu nu se mișcă din locul lui prea ușor. Există și posibilitatea de a monta dispozitivul pe perete, dar nu sunt oferite accesoriile necesare (șuruburi, dibluri) în pachet.
Instalare și utilizare
Chiar dacă este un router profesional, asta nu înseamnă că instalarea inițială și configurările de bază necesită cunoștințe avansate. Eu am reușit să realizez conexiunea la internet, de tip PPPoE, în doar câteva minute. Totul este pe cât se poate de simplu, de intuitiv, practic soft-ul din Synology RT6600ax face toată treaba în locul tău.
Pași instalare router Wi-Fi 6 Tri-Band Synology RT6600ax:
După ce ai parcurs toți pașii de instalare, poți parcurge intefața cu setări. Aici, totul este pe cât de poate de similar cu sistemul de operare Disk Station Manager (DSM) pe care l-am apreciat de absolut fiecare dată când am testat un NAS Synology.
Interfața cu setările routerului Wi-Fi 6 Tri-Band Synology RT6600ax:
Denumită Synology Router Manager (SRM), interfața ce rulează în spatele Synology RT6600ax și care îți permite control deplin asupra tuturor funcțiilor și setărilor routerului este una pe cât se poate de plăcută ca design, pe atât de ușor de parcurs. Este adevărat că ai nevoie de câteva minute bune spre a înțelege tot ce-ți pune la dispoziție SRM în versiunea 1.3, adică cea cu care am interacționat în cazul unității de test, dar apoi totul este acolo unde te aștepți să fie.
Dacă ai cunoștințele necesare, poți configura în detaliu routerul Synology RT6600ax spre a beneficia la maxim de tot ce-ți oferă. Și, așa cum se poate observa din imaginile de mai sus, ai la dispoziție extrem de multe opțiuni, inclusiv câteva „aplicații” pe care le poți adăuga în sistemul de operare SRM 1.3.
Dacă ar fi să adaug aici ce mi-a atras mie atenția în mod deosebit (dar eu nu sunt un expert în rețelistică, nici pe departe) aș vorbi despre:
- posibilitatea de a crea până la 5 rețele separate și până la 15 SSID-uri Wi-Fi separate, la care se pot conecta simultan până la 200 de dispozitive;
- posibilitatea de a crea o rețea de tip mesh Wi-Fi cu mai multe routere Synology RT6600ax, ce vor comunica între ele pe standarde wireless separate (802.11 k/v/r);
- posibilitatea de a izola anumite rețele create sau de a seta acces pe o singură direcție pentru a limita vulnerabilitățile acestor rețele;
- posibilitatea de a aloca o anumită lățime de bandă pentru anumite dispozitive sau aplicații ce accesează rețelele;
- posibilitatea de a accesa SRM de la distanță, chiar și dacă nu ești conectat la rețeaua creată de router. Poți face asta inclusiv de pe dispozitive mobile (Android și iOS) prin intermediul aplicației dedicate.
Ar mai fi multe de spus despre ce poate Synology RT6600ax, dar, fiind vorba despre un produs profesional, aș spune că cei în măsură să folosească tot ce oferă routerul au înțeles deja cum stă treaba din capturile de ecran din interfața SRM.
Performanță
Aici, fiind limitat de conexiunea mea la internet de 300 Mbps, am realizat un Speedtest din care, normal, am obținut valorile maxime ale conexiunii la internet și nu ceea ce poate de fapt Synology RT6600ax.
Apoi, am mai făcut un test, deja clasic pentru mine, în care am conectat un PC prin cablu, pe care l-am desemnat server, și un alt PC prin Wi-Fi la router, ce avea rolul de client. Am transferat prin rețeaua astfel creată un fișier de fix 1GB între cele două dispozitive și am cronometrat cât a durat totul. După mai multe încercări, am ajuns la o viteză de nu mai puțin de 940 Mbps, ceea ce reprezintă maximul posibil prin portul Gigabit LAN al PC-ului, dacă mă întrebați pe mine. Viteza maximă de 940 Mbps a fost atinsă prin conexiunea Wi-Fi 6, pe 5 GHz cu PC-ul conectat prin Wi-Fi amplasat foarte aproape de router.
Dacă vorbim despre acoperirea cu semnal Wi-Fi, ei bine aici nu aș spune că Synology RT6600ax este cel mai bun din tot ce am testat. Asta nu înseamnă că semnalul este slab, ci doar că mă așteptam la mai bine față de unele routere Tenda, de exemplu, pe care le-am testat și care costă de câteva ori mai puțin.
În fine, este interesant că semnalul este cam la același nivel atât pe frecvențele de 2.4 GHz, cât și pe 5 GHz. Practic, la aceeași distanță și în aceleași condiții, semnalul (așa cum mi l-a arătat aplicația Wi-Fi Analyzer) era de o putere similară, fără mari deosebiri. Ca idee, semnalul este puternic, maxim, până la circa 20 – 25 metri distanță între router și dispozitivul mobil, fără pereți sau alte obstacole. Tot fără obstacole, semnalul se duce până la un maxim de circa 120 – 140 metri, deci nu neapărat ceva excepțional. În cazul meu, cu o casă realizată pe structură de rezistență din lemn, cu pereți din gips-carton, OSB și siding PVC, pereții nu au o influență majoră, dar chiar și cu doi astfel de pereți în drum semnalul se înjumătățea.
Puterea semnalului nu reprezintă o problemă într-o casă sau apartament cu 2 – 3 camere și suprafață de circa 60 – 80 mp, dar la mai mult de atât cred că semnalul poate deveni insuficient în cele mai îndepărtate colțuri, mai ales dacă între router și dispozitivul conectat apar mai mult de 2 pereți.
Preț
Router Wi-Fi 6 Tri-Band Synology RT6600ax – 1.750 de lei PCGarage.ro (cu mențiunea „Nu este în stoc” la data publicării review-ului).
Synology RT6600ax
3.8 / 5
Reviewer
PRO
- construcție de foarte bună calitate, produs solid, profesional;
- ansamblu hardware puternic - procesor quad core la 1.8 GHz și 1GB memorie RAM DDR3;
- instalare foarte facilă;
- sistemul de operare Synology Router Manager este extrem de bine pus la punct, oferă nenumărate opțiuni și permite configurări de detaliu;
- viteze ridicate și stabilitate bună a semnalului.
CONTRA
- ar fi fost de preferat mai multe porturi LAN / WAN, poate chiar mai multe de 2.5 Gbps și eventual posibilitatea de agregare a acestora;
- preț ridicat pentru un router ax 6000.
Concluzii
Că Synology RT6600ax nu este un router ieftin mă așteptam. Că este mai scump decât competitori din zona ax 6000, iarăși mă așteptam, fiindcă vorbim despre un produs ce pune mare accent și pe partea software, nu doar pe hardware. Și fix aici poate convinge Synology RT6600ax: la partea software și la multitudinea de opțiuni pe care le oferă Synology Router Manager. Acesta este marele atuu. Routerul nu are puncte slabe evidente, dar asta vine cu un preț ridicat.
DesignConectivitatePerformanțăRaport preț / specificații
- construcție de foarte bună calitate, produs solid, profesional;
- ansamblu hardware puternic - procesor quad core la 1.8 GHz și 1GB memorie RAM DDR3;
- instalare foarte facilă;
- sistemul de operare Synology Router Manager este extrem de bine pus la punct, oferă nenumărate opțiuni și permite configurări de detaliu;
- viteze ridicate și stabilitate bună a semnalului.
- ar fi fost de preferat mai multe porturi LAN / WAN, poate chiar mai multe de 2.5 Gbps și eventual posibilitatea de agregare a acestora;
- preț ridicat pentru un router ax 6000.
Că Synology RT6600ax nu este un router ieftin mă așteptam. Că este mai scump decât competitori din zona ax 6000, iarăși mă așteptam, fiindcă vorbim despre un produs ce pune mare accent și pe partea software, nu doar pe hardware. Și fix aici poate convinge Synology RT6600ax: la partea software și la multitudinea de opțiuni pe care le oferă Synology Router Manager. Acesta este marele atuu. Routerul nu are puncte slabe evidente, dar asta vine cu un preț ridicat.