Tenda este un producător de routere wireless cunoscut în România pentru raportul preț / specificații adus de dispozitivele aflate în oferta sa comercială. Tenda AC6 cred că se află printre routerele wireless de volum din țara noastră.

La evoMAG îl găsiți la 89 lei. Îi lipsește un singur lucru ca să fie un router perfect în segmentul de până în 100 lei. Presupun că lipsește conexiunea pe fir la 1000 Mbps spre a obține prețul de sub 90 lei, dar și pentru a face loc în gamă pentru alte modele.

Specificații

Design 

În pachet dați de router, ghid de instalare, cablu de internet cu mufă RJ-45 la ambele capete și dispozitivul ce-l alimentează cu energie la 12 V / 1A. Cele 4 antene externe sunt deja montate. Plasticul negru este folosit în mod extensiv. Mi s-a părut interesat să văd designul ales de către compania chineză, amintește de o navă spațială extraterestră cu forme angulare, iar galeria de imagini ar trebui să sublinieze ce vreau să afirm aici.

Sunt grile de aerisire la bază, dar și pe cele două laturi ale router-ului. LED-urile de notificare se află în partea spate, se aprind pe albastru (LED-uri pentru sistem, rețele pe 2.4 și 5 GHz, WAN, pentru cele trei porturi LAN pe fir – notate 1, 2, 3 și pentru WPS).

În partea spate se află cele 4 porturi pe RJ-45 (1 x WAN și 3 x LAN). Tot acolo se află și portul de încărcare, butoane pentru Wi-Fi și resetare. Apreciez că au pus un buton dedicat de reset și nu un spațiu în care să introduci o agrafă. Și butonul pentru Wi-Fi s-ar putea să fie util pentru cei ce vor să oprească rețeaua Wi-Fi mai ușor, fără a scoate router-ul din priză. Mă rog, poți să fii conectat pe fir și să oprești Wi-Fi-ul de tot. Sunt scenarii și scenarii în funcție de fiecare utilizator și preferințele sale.

Interfață pentru PC, setări și utilizare

Informații legate de parola și numele rețelei se află pe o etichetă lipită în partea superioară, dar și la baza lui Tenda AC6. Mă refer la rețeaua și parola presetate.

Teoretic, logarea pentru setări se face pe 192.168.0.1, la default username și password nu se completează nimic. Practic, m-am logat prin site-ul tendawifi.com și a avut nevoie de parola rețelei wi-fi spre a face prima logare.

Setările sunt simple, ușor de parcurs și de un utilizator mai puțin avizat. Sunt puțin uimit că și la un router wireless de sub 20 euro sunt atât de multe opțiuni.

Interfața lui Tenda AC6 pentru PC;

 

Performanță

L-am testat pe 2.4, 5 GHz și pe fir cu un laptop ASUS ROG, pe 2.4 și 5 GHz pe OnePlus 7T. Nu sunt prea multe de comentat, pe WAN și LAN permite doar 10 / 100 Mbps și rezultatele pe fir și Wi-Fi ac în 5GHz sunt aproape de maximul disponibil.

Testul a fost făcut pe conexiunea gigabit de la RCS-RDS. Este clar că nu este un router recomandat pentru o conexiune gigabit ci pentru cei ce au abonamente de internet de până în 100 Mbps și nu doresc să investească prea mult într-un router, iar unul dintre elementele pe care pun accent este acoperirea. Cele 4 antene de la Tenda AC6 oferă o acoperire serioasă pentru cei ce stau într-un apartament mai mare sau la casă.

Notebook ASUS ROG pe fir;

Notebook ASUS ROG pe Wi-Fi n și 2.4 GHz;

Notebook ASUS ROG pe Wi-Fi n și 5 GHz;

OnePlus 7T pe 2.4 GHz;

OnePlus 7T pe 5 GHz în Wi-Fi ac;

Conectivitate

În materialele Tenda se insistă pe faptul că dispune de Wi-Fi ac și 5 GHz. Doar că router-ul are WAN pe 10 / 100 Mbps și de aici limitările de rigoare.

În partea spate se află 4 porturi RJ-45: 3 x LAN pe 10 / 100 Mbps și 1 x WAN pe 10 / 100 Mbps. Se adaugă Wi-Fi b/g/n și Wi-Fi ac, dispune de dual-band (2.4 și 5 GHz).

Marele absent este 1000 Mbps pe WAN / LAN. Ar fi completat peisajul de minune, dar probabil nu mai costa doar 90 lei.

Preț

Router wireless Tenda AC6 – 89 lei la evoMAG;

Concluzii 

Până acum câteva zile când am făcut un nou abonament la RCS-RDS aș fi spus că Tenda AC6 nu are rost, că nu are conexiune gigabit. A trebuit să fac un nou contract, la casă pe lângă cel de acum la apartament (1000 Mbps). Mi s-a spus franc că maximul ce-l pot avea este de 50 Mbps în zona în care se află locuința mea. În cele din urmă am primit un abonament la 100 Mbps cu echipamentul aferent.

Teoretic, un router precum Tenda AC6 mă poate deservi fără absolut nicio problemă. Bineînțeles, cei de la RCS-RDS au promis că în 2020 și în zona unde am locuința vor aduce fibră optică și viteze de până la 1000 Mbps.

Teoretic, dacă ai viteze de la provider de sub 100 Mbps – Tenda AC6 = excelent. Dacă ai o conexiune la internet de peste 100 Mbps te poți orienta spre un router cu gigabit pe WAN / LAN.

PRO 

  • interfață ușor de setat;
  • preț atractiv + performanțe decente;
  • 4 antene externe, Wi-Fi ac etc.

CONTRA

  • lipsă 1000 Mbps pe WAN / LAN;
  • lipsă port USB.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.