Router wireless Tenda TX9 Pro – review

29/04/2022

Tenda TX9 Pro este unul dintre routerele ieftine cu conexiune gigabit pe fir și Wi-Fi 6. Bifează două dintre cele mai importante funcții cerute pe un router wireless în 2022. 

Este și dovada că poți avea un router capabil într-un preț mic. Veți descoperi că are o funcție ascunsă ce-i permite să ofere semnal puternic și într-un apartament cu suprafața mare. Au ascuns prin meniu o funcție de ajustare a puterii semnalului emis. 

La faza cu prețul mic trebuie făcută o paranteză. Momentan, îl găsiți listat la Altex la peste 300 lei, dar când l-am primit la test nu trecea de pragul a 200 lei. Mi se pare un super router wireless dacă ar fi din nou sub 200 lei. La peste 300 lei aș spune că nu-i neapărat rău, dar parcă lipsesc unele funcții ce le găsești la concurență (un banal port USB spre exemplu). 

Specificații

Design & Conectivitate

În pachet veți da de router, adaptor, cablu RJ-45, certificat de garanție și manual cu instrucțiuni de utilizare. Nu iese în evidență prin cine știe ce design. Aș putea spune că avem un router clasic din mai toate punctele de vedere. 

Cele 4 antene externe sunt poziționate două în spate și două în lateral. În partea frontală au pus un LED de notificare, iar în partea spate se află jack-ul de încărcare, portul WAN Gigabit și 3 x LAN gigabit + butonul pentru resetare. Cum spuneam și în introducere, lipsește un port USB ce l-ar transforma în NAS ad-hoc. 

Nu este un router conceput să impresioneze vizual. Are un pattern în partea centrală, fabricat integral din plastic negru. Antenele pot fi reglate astfel încât să-l poziționezi pe o suprafață plană, dar și să-l poți monta pe perete (are 2 puncte de prindere pe spate ce ajută spre a-l fixa bine). 

Pe partea de conectivitate trebuie să menționez că avem un router dual-band: 2.4 și 5 GHz. Are suport pentru Wi-Fi 6 / ax. În 2.4 GHz ar putea să atingă un maxim de 574 Mbps, iar pe 5 GHz și Wi-Fi 6 ar putea să livreze un maxim teoretic de 2402 Mbps. Dacă adunăm cele două viteze se apropie de 3 Gbps. Pe fir este capabil de 10 / 100 / 1000 Mbps.

Interfață pentru PC / aplicație de smartphone, setări și utilizare

L-am setat prin aplicația de smartphone a Tenda – Tenda WiFi. Asta și pentru că aveam aplicația preinstalată (o folosesc pentru mesh-ul de la casă). 

Pe ecranul de start descoperiți dispozitivele conectate, iar la bază veți găsi alte 2 secțiuni: Stocare și Instrumente. La Stocare nu veți găsi nimic, lipsește portul USB care ar transforma această secțiune în una utilă. În zona de Instrumente sunt setările propriu-zise împărțite în:

  • Setări de routing cu Informații internet, Denumire WiFi, Repornire, Setări internet, Parolă de autentificare, Listă neagră, Actualizare sistem, Control LED și Resetare;
  • Aplicații inteligente cu Accelerare WiFi, Rețea vizitatori, Programare WiFi, Putere de transmisie, Verificare securitate și Activare la distanță. 

Dacă aveți un apartament cu mai multe camere și sesizați că nu emite suficient. Intrați în secțiunea Putere de transmise și duceți sliderul spre Mare. Veți resimiți o îmbunătățire din secunda imediat următoare activării. În cazul meu, la un apartament cu 3 camere am semnal full în întreg apartamentul (cu router-ul poziționat într-un spațiu central). 

Dacă vreți să-i faceți setările în mod clasic, accesați 192.168.0.1 dintr-un browser. Interfața este împărțită în Status internet, Setări Internet, Rețea vizitatori, Control parental, IPv6, Setări avansate și Setări sistem. 

În Setări avansate veți da de o mulțime de funcții: control lățime bandă, IPTV, Firewall, traseu static, UPnP, Gază DMZ, DDNS, filtrare adresă MAC etc. 

În Setări sistem poți face setările pentru LAN, rezervare DHCP, întreținere automat, Backup / Restaurare etc. 

Mi se pare că Tenda are o interfață ușor de parcurs, indiferent că discutăm de aplicația de smartphone sau ce primești într-un browser pe PC. 

Performanță

Rezultatele obținute sunt de-a dreptul excelente, atât pe fir, cât și pe Wi-Fi ax sau Wi-Fi ac. Stă ceva mai modest pe Wi-Fi n, dar și pentru că spectrul este foarte aglomerat în zona mea și de fapt, în general. O conexiune pe 5 GHz mi se pare că este de mare ajutor spre a rezolva din congestionare aflată pe 2.4 GHz. 

Test pe conexiune pe fir cu ASUS ROG Strix Scar III (conexiune gigabit de la RCS-RDS);

Test pe Wi-Fi ac cu ASUS ROG Strix Scar III;

Test pe Wi-Fi 6 cu Samsung Galaxy Note20 Ultra;

Test pe Wi-Fi n / 2.4 GHz cu Samsung Galaxy Note20 Ultra;

Preț 

Tenda TX9 Pro – 339.90 lei la Altex;

Tenda RX9 Pro – 289.99 lei la eMAG

Tenda TX9 Pro
3.9 / 5 Reviewer
PRO
  • viteze bune pe Wi-Fi ac / Wi-Fi ax + pe fir;
  • acoperire de-a dreptul excelentă când puterea de emisie este setată pe mare;
  • interfață ușor de parcurs atât pe smartphone, cât și în browser;
CONTRA
  • lipsă port USB;
  • relativ modest în Wi-Fi n;
Concluzii

Tenda TX9 Pro l-aș recomanda dacă va coborî sub pragul a 200 – 250 lei. Așa ar deveni un router ieftin cu Wi-Fi 6 și performanțe neașteptat de bune, în special pe Wi-Fi ac / Wi-Fi 6.

La peste 300 lei mi se pare ceva cam scump, dar cred că vor veni promoții bune de la Tenda pe acest model și asta în viitorul apropiat.

Design
Conectivitate
Performanță
Raport preț / specificații

 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.