Router wireless TP-Link Archer C50 – review

01/11/2018

La un moment dat am redactat un review pentru TP-Link Archer C5, un router wireless de tip best-buy dacă ne uităm la raportul preț / specificații. Archer C50 are specificații identice cu o mare steluță dată de lipsa conexiunii gigabit.

Pe multe persoane s-ar putea să le păcălească prin termenul AC1200. Da, el prin Wi-Fi ac atinge 867 + 300 Mbps, dar conexiunea la internet este ștrangulată de cei 10 / 100 Mbps pe portul WAN. De fapt, dacă Archer C50 ar fi avut 10 / 100 / 1000 Mbps = Archer C5.

Specificații

Design

În pachet dați de router, adaptor de alimentare cu energie electrică, cablu ethernet și ghidul de instalare rapidă. Ca design îl consider a fi identic cu TP-Link Archer C5. Avem un router cu formă clasică, două antene externe poziționate ușor pe lateral și altele două fix în spate, tot pe acolo se află și elementele de conectivitate. Cele 4 antene ar trebui să ofere o acoperire considerabilă pentru gama sa de preț. Avem o matrice aplicată în partea superioară ce se dorește a-i conferi un plus pe partea de eleganță, design etc. Router-ul propriu-zis este ușor curbat, de la stânga spre dreapta.

Antenele externe îl scot imediat în evidență. Pot fi orientate în poziție verticală sau orizontală, iar router-ul merge a fi prins pe un spațiu vertical, nu doar așezat pe un raft, poliță etc. LED-urile din partea frontală oferă informații legate de conexiunea la internet, starea dispozitivului etc.

Hardware și interfață

Folosește procesorul MediaTek MT7628A pe 32 bit de tip single core ce rulează la 575 / 580 MHz, cu 64 MB RAM și 8 MB memorie flash. Nu știu cât contează partea hardware pentru că vitezele trase de internet de 10 / 100 Mbps nu au cum să-i pună prea multe probleme.

Pentru setarea inițială se accesează tplinkwifi.net cu admin și admin în logarea inițială. Interfața o consider a fi intuitivă și ușor de parcurs și de către un utilizator aflat la început de drum. Nu ai nevoie de cine știe ce cunoștințe ca să-ți setezi conexiunea la internet.

Interfața lui Archer C50;

Performanță

  1. ASUS ROG G551 și conexiune pe fir – valorile atinse se apropie de maximul promis în fișa tehnică;

2. ASUS ROG G551 și conexiune pe 2.4 GHz;

3. ASUS ROG G551 și conexiune pe 5 GHz – a ieșit în mod suprinzător sub testul pe 2.4 GHz;

4. Huawei Mate 20 Pro și rezultatele obținut pe 2.4 GHz și 5 GHz;

5. Samsung GALAXY Note9 și rezultatele obținute pe 2.4 și 5 GHz;

6. Sony Xperia XZ2 și rezultatele obținute pe 2.4 și 5 GHz;

Conectivitate

Aș putea spune din start ce-i lipsește: conexiune gigabit, iar utilizatorul trebuie să se mulțumească cu 10 / 100 Mbps + port USB 2.0 sau 3.0 (hai să zicem că fără portul USB se poate trăi fără probleme). Totuși, lipsă port gigabit și noi ne lăudăm cu viteze pe Wi-Fi ac de până la 1200 Mbps prin agregarea benzilor de 2.4 și 5 GHz…

Este ca și cum am avea o super-mașină pe circuit, dar limita de viteză este de 50km/h. De fapt, TP-Link Archer C50 vrea să atragă prin cele 4 antene externe ce-l ajută să ofere o acoperire bună, prin aplicația TP-Link Thether ce permite controlul său de pe smartphone, Wi-Fi ac-ul îl trec la secțiunea Diverse pentru că rezultate similare ar fi fost obținute și pe Wi-Fi n. Este doar un gimmick de marketing.

În partea spate se află portul de alimentare, butonul de pornire / oprire, rețea WAN pe 10 / 100 Mbps + 4 x LAN pe 10 / 100 Mbps, locașul de hard reset și controlul cu rol de WPS și pornire / oprire Wi-Fi. Alimentarea cu energie electrică se realizează la 9V / 0.85A.

Concluzii

Nu-l pot recomanda pentru că-i lipsește conexiunea gigabit. Totuși, dacă sunteți în căutare de router ieftin cu acoperire bună și utilizare simplă s-ar putea să-l luați în calcul și pe Archer C50, deși vă recomand să mai puneți câțiva zeci de lei de o parte spre a-l cumpăra pe fratele mai mare – Archer C5 ce costă în jur de 170 lei vs Archer C50 la 140 lei. Sunt 30 de lei bine investiți, vă asigur de asta.

Archer C50 este de cumpărat dacă coboară pe la 80 – 90 lei – 100 lei. Repet pentru a nu știu câta dată: conexiunea gigabit pe un router în 2018 = cel mai important element și asta în contextul în care oferta comercială ne scoate în față abonamente cu viteze de ordinul a sute de Mbps pe download și upload. Un router cu 10 / 100 Mbps nu trebuie să treacă de pragul a 100 lei.

PRO

  • 4 antene externe și acoperire bună;
  • interfață ușor de parcurs și de un user aflat la început de drum;
  • conexiunea pe 5 GHz și Wi-Fi ac scoate tot ce se poate din cei 10 / 100 Mbps aduși pe fir.

CONTRA

  • lipsă conexiune gigabit;
  • lipsă USB;
  • preț situat în imediata apropiere a lui Archer C5, doar 30 lei diferență.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.