Router wireless TP-Link Archer C6 – review

25/12/2018

TP-Link Archer C5 a fost router-ul wireless de tip best-buy pe care compania chineză s-a bazat în a-și atinge țintele de vânzări pe 2018, iar TP-Link Archer C6 are misiunea în a duce ștafeta mai departe.

Apropo, TP-Link a reușit pentru al doilea an să ocupe poziția de lider în chestionarul dedicat routerelor wireless, semn că se bucură de aprecierea publicului autohton. Adevărul este că ei au o ofertă bine calibrată, cu produse ce acoperă un spectru larg (de la routere de buget și până la dispozitive high-end).

TP-Link Archer C6 a ajuns la versiunea a doua – V2. Noutatea majoră este legată de suportul pentru 2×2 MU-MIMO pe un router wireless de 200 lei. Modelul sosit la review a fost și obiectul unui concurs, iar aici găsiți tragerea la sorți. 

Specificații

Design

În pachet dați de router, cablu cu mufe RJ-45 la ambele capete, alimentator cu energie la 12V / 1A pe jack proprietar, manuale cu instrucțiuni de utilizare. Ca design nu sunt diferențe majore față de Archer C5, la C6 s-a mizat pe negru pe când la C5 era îmbrăcat în alb și gri.

Antenele pot fi reglate astfel încât router-ul merge a fi montat și pe un perete, nu neapărat așezat pe o suprafață plană. În partea superioară s-a păstrat o textură lucioasă. În partea frontală se află LED-urie ce indică starea dispozitivului, iar în partea spate se află elementele de conectivitate: jack-ul de alimentare, butonul de pornire și resetare, controlul pentru WPS, portul gigabit pe WAN în culoare albastră și cele 4 porturi gigabit LAN în galben. Lipsește un port USB ce l-ar fi transformat în NAS ad-hoc.

Răcirea se face pe la bază, tot acolo se află și eticheta cu setările inițiale. Nu sunt prea multe de comentat pe partea de design, este un router cu formă clasică, cu antene la vedere etc. Galeria de imagini ce însoțește articolul ar trebuie să fie suficientă spre a vă forma o impresie.

TP-Link dorește să atragă prin raportul preț / specificații, prin faptul că pe un router cu preț de sub 250 lei au adus suport pentru 2×2 MU-MIMO și Wi-Fi ac Wave 2.

Hardware și interfață

La nivel hardware s-a mizat pe un procesor Qualcomm Atheros de tip single core la 775 MHz + 128 MB RAM și 64 MB dedicați firmware-ul pe care router-ul îl rulează. Archer C5 miza pe un MediaTek MT7620A de tip single core la 600 MHz + 64 MB RAM și doar 8 MB alocați pentru ROM.

Aș spune că avem un CPU, RAM și stocare de router din categorie de preț superioară. Se insistă pe faptul că are suport pentru 2×2 MU-MIMO. Teoretic, un router cu MU-MIMO este capabil să ofere viteze de până la 4 ori peste routerele wireless tradiționale (ce au suport pentru SU-MIMO). MU-MIMO = Multi-User MIMO vs SU-MIMO ce provine de la Single-User MIMO. SU-MIMO mai este botezat și 1×1 MIMO.

MU-MIMO înseamnă că router-ul este capabil spre a transmite date și primi date către mai mulți clienți în mod simultan. Dacă pe acasă ai mai multe dispozitive conectate în mod simultan la rețea, un router în genul Archer C6 se va descurca mai bine în a livra / manageria fluxurile de date. Pe 2×2 MU-MIMO pot fi conectate simultan două dispozitive pe câte un flux separat față de unul singur cât ar fi dacă router-ul ar fi SU-MIMO. Există și 3 x 3 MIMO, 4×4 MIMO etc, dar nu sunt suportate de către Archer C6.

Să simplificăm lucrurile:

1×1 MIMO = o singură antenă și un singur flux de date;

2×2 MIMO = două antene și posibilitatea de conectare la două fluxuri de date.

Majoritatea smartphone-urilor mid-range și premium au suport pentru 2×2 MU-MIMO și se simte un plus de viteză pe un router compatibil.

Setarea inițială;

TP-Link a reușit să vină în față cu un proces simplu, la îndemână și unui utilizator cu cunoștințe minime în acest domeniu.

  1. Router-ul conectat la priză + cablul ethernet introdus pe portul WAN;
  2. Setările inițiale pot fi rulate pe cablu sau Wi-Fi. Pentru cablu este suficient să vă logați direct pe tplinkwifi.net sau 192.168.0.1 și admin pentru user și parolă, după aceea vă invită să le personalizați. Pe Wi-Fi folosiți informațiile oferite la baza router-ului și după aceea urmează logarea pe adresa indicată și la conectarea pe cablu;
  3. În procesul de introducere al setărilor rapide va trebuie să introduceți user-ul și parola furnizate de către providerul de internet.

Meniul + opțiunile de pe TP-Link Archer C6;

Performanță

ASUS ROG G551 pe fir – conexiune gigabit;

ASUS ROG G551 pe Wi-Fi n în 5 GHz;

ASUS ROG G511 pe Wi-Fi n în 2.4 GHz;

Samsung GALAXY Note9 pe Wi-Fi ac;

Huawei Mate 20 Pro pe Wi-Fi ac;

ASUS ZenBook UX310UQ pe Wi-Fi ac;

Conectivitate

Un port USB ar fi completat peisajul. Avem un router capabil de viteze gigabit pe fir, dual-band pe 2.4 și 5 GHz cu Wi-Fi ac Wave 2 și viteze combinate de 867 + 300 Mbps = 1167 Mbps.

Până la 300 Mbps sunt atinși în 2.4 GHz și până la 867 Mbps pe Wi-Fi ac în 5 GHz. Nu cred că are rost să mai spun cât de important a devenit Wi-Fi ac-ul:

  • majoritatea smartphone-urilor îl suportă;
  • spectrul pe 2.4 GHz a devenit atât de aglomerat pe 2.4 GHz, încât Wi-Fi ac-ul pe 5 GHz îți asigură un spor major în ce privește conexiunea de date.

Preț

TP-Link Archer C6 – 202 lei;

Concluzii

TP-Link Archer C6 este un router pe care se va miza puternic în perioada imediat următoare, iar promoțiile îl vor face și mai atractiv ca raport preț / specificații. Suportul pentru 2x MU-MIMO îl ajută spre a fi pregătit în a fi conectat cu smartphone-urile și dispozitivele de generație nouă.

Este un router ce impresionează prin simplitate, viteză și funcțiile integrate. Cu accent pe viteză – cred că avem cel mai performant router wireless de 200 lei la momentul actual. Este suficient să vedeți vitezele atinse în SpeedTest pe GALAXY Note9, Mate 20 Pro sau pe un laptop cu Wi-Fi ac.

PRO

  • interfață ce mizează pe simplitate și ușurință în utilizare;
  • performanțe excelente pe wi-fi;
  • hardware de router din categorie de preț superioară;
  • suport pentru 2×2 MU-MIMO;
  • gigabit pe fir, dar și pe wi-fi;

CONTRA

  • lipsă port USB ce ar fi ajutat pe partea de versatilitate.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.