Diverse

Urmăriţi emisiunea Megastructuri de pe National Geographic ? Aceasta este o emisiune tip documentar care analizează construcţiile cu adevărat impunătoare şi realizările supraomeneşti ale ingineriei. În weekend-ul ce tocmai a trecut, Rusia a lansat la apă o centrală nucleară plutitoare, oferind astfel un subiect nou pentru emisiune.

Centrala nucleară este amplasată pe o barjă gigant şi include două reactoare ce vor alimenta cu energie electrică un oraş cu peste 100.000 de locuitori. Centrala denumită Academik Lomonosov a plecat către oraşul Murmansk unde va fi alimentată cu combustibil nuclear, urmând ca finalul traseului să o găsească lângă oraşul Pevek.

Academik Lomonosov va genera 70 MW de energie şi va alimenta oraşul Pevek, sondele de petrol din preajmă şi o fabrică de desalinizare. Centrala nucleară plutitoare va înlocui o centrală nucleară locală veche de peste 44 de ani, cât şi o termocentrală veche de 70 de ani, ambele ajunse la limita maximă de funcţionare.

Rusia a investit în acest proiect peste 230 milioane de dolari şi a atras multe reacţii negative din partea specialiştilor şi a ONG-urilor preocupate cu protecţia mediului.

Pentru curioşi, Academik Lomonosov nu este prima centrală nucleară plutitoare din lume, în perioada 1968 – 1975 forţele militare ale Statelor Unite ale Americii utilizând o astfel de centrală în Panama.

Sursa: arstechnica.com

Categorii: diverse

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.