Diverse

Staţia Spaţială Internaţională (SSI) este folosită la comun de Rusia, Statele Unite ale Americii şi alte 16 ţări parte din programul spaţial. Acest domeniu este unul în care, cel puţin teoretic, Rusia şi Statele Unite ale Americii se înţeleg, au o colaborare satisfăcătoare.

Se pare că există totuşi planuri diferite şi în această direcţie. Dimitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiel ruse Roscomos, a declarat că Rusia intenţionează să îşi construiască propria staţie spaţială până cel târziu în 2030. Proiectul ar marca un nou capitol pentru explorarea spațiului de către această ţară.

”Dacă în 2030, în concordanță cu planurile noastre, o vom putea lansa pe orbită, ar fi un progres extraordinar. Există voința de a face un nou pas în explorarea spațiului.”, a afirmat Rogozin pentru presa din ţara sa.

Conform proiectului, staţia spaţială rusă nu va fi ocupată permanent de echipaj deoarece traseul orbitei sale o va expune la radiaţii foarte mari. Aceasta va fi doar vizitată de cosmonauţi când traseul o va permite, în rest va fi controlată prin intermediul inteligenţei artificiale şi a roboţilor de la bord.

Pentru acest proiect gigant Rusia vrea să investească până la 6 miliarde de dolari, însă preşedintele Vladimir Putin nu şi-a dat încă acordul final pentru implementare.

Sursa: theguardian.com