Citeam în urmă cu câteva zile un editorial mai mult decât interesant al colegilor de la mobilissimo.ro legat de utilitatea reală a camerei foto duale, o “inovaţie inovatoare” a giganţilor din industrie care investesc milioane / miliarde de dolari în R & D. Concluzia lor o găsiţi în articol, opinia mea este că mai toate aşa zisele avantaje obţinute cu acest sistem dual al camerelor foto se puteau obţine cu un minim de efort şi cu un singur senzor + un software mai inteligent. Dar trebuie şi industria să vândă ceva, nu ?
Această introducere am făcut-o pentru a mă face cumva înţeles că nu văd o aşa mare inovaţie în camera foto duală pe un smartphone şi că nu m-ar mira ca în lipsă de idei producătorii să ne vândă anul acesta gogoaşa numită camera frontală duală. Şi pentru a vă dovedi că nu bat câmpii, un misterios smartphone LeEco X10 a apărut în baza de date a testului de benchmark GFXbench cu 4 senzori foto (2 x 12 megapixeli pe spate şi 2 x 16 megapixeli frontali).
Nu uitaţi că în 2016 LeEco a lansat moda telefoanelor fără jack audio, iar la scurt timp după, Lenovo şi Apple au dezvoltat ideea într-un succes / insucces global. Am ajuns la început de 2017 să menţionăm în articole dacă un smartphone are jack-ul audio sau nu. Să lanseze LeEco şi în 2017 un nou trend ?
Cred că un sistem cu cameră frontală duală ar fi şi mai inutil decât cel de pe spatele terminalelor, ar umbri estetica unor device-uri reuşite şi ar transforma aşa zisa cursă a inovaţiilor într-un mic circ. Eu încă aştept adevăratele inovaţii, pardon, utopii (telefonul pliabil sau bateria cu autonomie de 10 zile).
Revenind la întrebarea din titlul acestui articol: Poate deveni camera frontală duală noul must have pe smartphone-urile anului 2017 ?