În accepţiunea celor de la Microsoft, phishingul este un atac care încearcă să vă fure banii sau identitatea, făcându-vă să dezvăluiți informații personale, cum ar fi numere de cărți de credit, informații bancare sau parole, pe site-uri web care pretind a fi legitime. Infractorii de pe internet pretind de obicei că sunt companii de renume, prieteni sau cunoștințe într-un mesaj fals, care conține un link către un site web de phishing.
Acum că am clarificat ce înseamnă phishing, bănuiesc că este foarte clar pentru toată lumea că trebuie să fim foarte atenţi la această formă de agresiune online. Din păcate datele noastre există în foarte multe baze de date, în special cele ale statului, iar acestea din urmă par a fi şi cele mai vulnerabile atacurilor.
De câteva zile un hacker a scos la vânzare datele a peste 5 milioane de români. Acesta pretinde că are informaţii referitoare la CNP, adresă fizică, adresă de e-mail, număr de telefon, istoricul locurilor de muncă, informații medicale, informații financiare și altele. Aceste date extrem de sensibile pot fi utilizate în diverse forme, în special în atacuri de tip phishing.
Hackerul a pornit licitaţia de la doar 15.000 de dolari, o sumă modică aş zice eu ţinând cont de cât de valoroase sunt informaţiile oferite.
Acum nu este sigur dacă postarea este pe bune sau un scam, cert este că astfel de situaţii pot apărea oricând. Datele noastre sunt vulnerabile, iar noi nu putem face nimic pentru a schimba acest lucru.
Campanii de phishing sunt tot timpul, însă dacă în lunile următoare vom vedea ceva agresiv organizat la nivel naţional, atunci vom putea confirma că hackerul chiar a deţinut aceste informaţii.