Sailfish OS – una dintre soluțiile luate în calcul de Huawei pentru smartphone-urile sale

14/06/2019

Huawei dezvoltă o distribuție Android, dar caută și alte soluții deja existente în piață. Pe AndroidAuhtority se vorbește despre Sailfish OS și interesul companiei chineze în această direcție.

Sailfish OS este un sistem de operare dezvoltat pe Linux de către echipa aflată în spatele MeeGo. Primul smartphone s-a numit Jolla și a fost lansat prin 2013, dar nu s-a bucurat de succes.

Rusia printr-o companie de stat a preluat 75% din Sailfish OS și pregătește un sistem de operare denumit Aurora OS cu lansare până în 2021. Ei doresc să propună o alternativă mai sigură la Android și iOS (cel puțin din punctul lor de vedere).

Bănuiesc că Huawei vrea să lanseze terminale cu Aurora OS, mai ales că sunt în relații de colaborare strânse cu Rusia (le dezvoltă infrastructura 5G, spre exemplu).

Echipa din spatele Sailfish OS se lăuda cu faptul că nu colectează date fără acceptul celor ce le-au instalat sistemul de operare. Sunt mai transparenți față de Google și Android-ul său. Acum nu știu ce să zic, dar cu guvernul Rusiei în spate…, parcă lucrurile evoluează distinct. Apropo, dacă aveți Sony Xperia X, XA2, XA2 Plus sau XA2 Ultra puteți testa software-ul.

Marele punct PRO pentru Sailfish OS este faptul că rulează aplicații Android. Interfața la vremea respectivă nu mi s-a părut cine știe ce, avea mult lag în preluarea comenzilor. Bănuiesc că de acum câțiva ani de zile au rezolvat acest neajuns.

Cred că Huawei caută alternative, dar nu-i văd să mute totul în ograda Rusiei – Aurora OS. Mai degrabă dezvoltă terminale cu acest software spre a acoperi cererea etc. Ambițiile Huawei se îndreaptă spre direcția unui sistem de operare propriu cu interfața Emotion UI în rol principal.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.