Hardware

LPDDR5 a fost anunțat în 2018, iar Samsung a prezentat LPDDR5X ce va fi implementat* pe seria Galaxy S22, dar și pe alte smartphone-uri premium ce urmează a fi lansate pe parcursul anului viitor.

Care sunt noutățile aduse de LPDDR5X?

  • putere de procesare sporită de 1.3x față de LPDDR5 (8.5 Gbps vs 6.4 Gbps);
  • consum de energie redus cu 20% față de LPDDR5;

LPDDR5X este dezvoltat pe 14nm vs 10nm la LPDDR5. Mă așteptam ca procesul de litografiere să fie cel puțin pe 10nm, de ce nu pe 7 sau 5nm, în niciun caz să se întoarcă spre 14nm. În 2018, Samsung anunța 8 GB RAM de tip LPDDR5, iar acum vin direct cu 16 GB RAM de tip LPDDR5X.

LPDDR5X nu este implementat doar pe smartphone-uri, va fi adus și pe PC-uri, servere, automobile etc. Sporul de performanță să zicem că nu este major, dar faptul că reduce consumul de energie cu 20% chiar contează.

*Cel puțin așa se vorbește la bursa zvonurilor. 

Sursa: Samsung.com

Categorii: hardware

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.