Samsung ar fi interesat să achiziționeze între 3 – 5% din ARM

04/08/2020

Softbank a scos ARM la vânzare, iar printre companiile interesate și-a făcut loc și Samsung. Bineînțeles, suntem la secțiunea bursa zvonurilor și trebuie tratat ca atare. Mă rog, informația a circulat pe mai toate site-urile de specialitate internaționale și merită a fi disecată.

Samsung este printre puținele companii ce-și produc hardware-ul de pe smartphone-urile din ofertă. Apple și Huawei închid lista destul de restrânsă. Au mai încercat și alții, dar efortul a fost atât de mare că au preferat să folosească hardware de la Qualcomm, MediaTek etc.

Samsung a avut o perioadă în care customiza nucleele din procesoarele sale (Mongoose), au renunțat între timp la divizia ce se ocupă de asta și preferă să folosească nuclee ARM, fără a mai interveni cu tuningul său.

GSMarena a și găsit un motiv pentru acest interes al Samsung. Scopul ar fi reducerea redevențelor plătite către ARM. De aici și interesul gigantului sud-coreean în a avea o participație minoritară – între 3 – 5% declară un oficial din industrie.

Apple ar fi fost contactat de către Softbank în etapa inițială (au și suma necesară fără probleme – în jur de 40 – 45 miliarde dolari, au și interesul – se pregătesc treptat să mute și laptopurile pe ARM), NVIDIA ar fi fost în discuții avansate. Am scris mai multe într-un articol separat.

Să revin la Samsung. Ei ar dori să formeze un consorțiu spre a veni cu o ofertă de achiziție. Asta pentru că Samsung s-ar lovi de autoritățile de reglementare din diverse țări dacă ar dori să cumpere direct și unilateral ARM. De aceeași problemă s-ar lovi și NVIDIA sau Apple. Softbank nu produce chipseturi, pe când Samsung, Apple și NVIDIA au prezență consistentă în segmentul hardware.

Înțeleg că o strategie similară a fost urmată de către Samsung cu ASML (companie olandeză ce licențiază procesul de litografiere în EUV – Extreme UltraViolet). Au cumpărat 3% în 2012 pentru 642 milioane dolari și au păstrat o relație bună. În 2016 ar fi vândut jumătate din acțiuni, iar în prezent ar fi rămas la 1.5%.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.