Seria Galaxy A de la Samsung se dorește a fi o alternativă la vârfurile de gamă, asta când vorbim strict de design și materialele folosite la finisare. Totuși, telefoanele din această gamă nu dispun de cele mai performante soluții de procesare, ele rămânând rezervate flagship-urilor.

Astăzi o să vă prezint cel mai mic dintre frații seriei A, mai exact pe Samsung Galaxy A3 (2016). Am trecut în paranteză ”2016” fiindcă acest smartphone încă se mai găsește și în ediția trecută, una care, după câte am înțeles, nu s-a bucurat tocmai de succesul scontat. Nu o să mă raportez mereu pe parcursul acestui review la Galaxy A3 ca fiind modelul 2016, cred că ați prins deja ideea.

Specificații pentru Samsung Galaxy A3 (2016):

Specificatii Samsung Galaxy A3 2016

Design

Samsung Galaxy A3 2016 (6)

Cutia în care sosește Samsung Galaxy A3 ține să ne amintească și ea că avem de-a face cu modelul pe 2016. Cu toate astea, nu avem scris pe ambalaj exact anul, ci doar particula ”6”, de parcă Galaxy A3 ar fi ajuns deja la a șasea generație. În fine, simt că m-am legat cam mult de ceva ce poate nici nu merita menționat.

Trecem la conținutul pachetului. Pe lângă telefon, mai avem un încărcător pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0, căști intraauriculare, agrafă și un ghid de inițiere în utilizare. Precizez că toate accesoriile din pachet sunt de culoare albă, deși telefonul primit era negru.

Samsung Galaxy A3 2016 (2)

Așa cum vă spuneam, seria Galaxy A și-a propus de la bun început să renunțe la imaginea pe care Samsung și-o ”câștigase”, aceea a unui producător ce folosește cam prea mult plastic la construcția telefoanelor. Pentru Samsung Galaxy A3 2016 acest material nu se mai regăsește deloc, fiind înlocuit cu sticlă rezistentă (avem Corning Gorilla Glass 4 atât pe display, cât și pe spate) și metal.

Totul arată și se simte extrem de bine, telefonul lasă cu adevărat o impresie pozitivă, aș spune chiar premium. O să-mi dați dreptate când veți avea ocazia să țineți un Galaxy A3 2016 în mână.

Desigur că pentru prețul cerut pe acest terminal nu aveau cum să lipsească orice fel de probleme, iar la exemplarul pe care l-am testat eu exista un mic (aș spune chiar minuscul) defect. Într-unul dintre colțurile unde ecranul se îmbină cu metalul de pe margine putea fi observat (dacă erai foarte atent) un mic luft, care la celelalte colțuri nu exista. Nu înseamnă că toate exemplarele de A3 2016 vor avem mici probleme, ba chiar mă îndoiesc, fiindcă modelul ajuns la noi era unul destinat testărilor și nu neapărat comercializării.

Spre deosebire de mulți producători de smartphone-uri cu Android, Samsung alege în continuare să nu ofere decât două butoane capacitive sub ecran (unul cu rol de back, celălalt pentru aplicații recente, ambele iluminate din spate în cazul Galaxy A3), iar tasta cu rol Home este reprezentată de un buton fizic. Mărturisesc că nu agreez această soluție, nu-mi place neapărat să aud un clic ori de câte ori vreau să mă întorc pe ecranul de start. Este doar o preferință personală.

Deci, telefonul se simte excelent în mână, arată chiar bine, este foarte compact și, cu excepția detaliului amintit mai sus, foarte bine finisat. Sticla ce acoperă spatele nu oferă deloc un grip bun, adună amprentele ca un magnet, iar camera principală se profilează destul de tare în afară și poate suferi zgârieturi în unele situații.

Totuși, dacă nu vreți să cheltuiți prea mult pentru un smartphone arătos, cu un design reușit, construit din materiale pretențioase și care vine de la o companie A-list (în fapt cel mai mare producător de telefoane al momentului) atunci cu Samsung Galaxy A3 (2016) nu ai cum să dai greș.

Ecran și sunet

Samsung Galaxy A3 2016 (17)

Ce putea pune Samsung pe un smartphone cu care vrea să obțină volume mari de vânzări, dacă nu un panel de calitate, unul marcă înregistrată a companiei sud-coreene. Vorbim despre un display Super AMOLED cu diagonala de 4.7 inch și rezoluție HD 1280 x 720 pixeli. De aici rezultă o densitate de circa 312 ppi.

Mai mereu spun că HD este suficient chiar și pe ecrane de 5.5 inch, însă de data asta, chiar și pentru 4.7 inch, pixelii sunt vizibili foarte ușor. Asta este din cauza matricei folosite la aranjarea pixelilor, una de tip Pentile, cunoscută pentru faptul că nu oferă cele mai bine conturate imagini. În realitate, nu sunt mari probleme nici chiar pentru fonturile foarte mici, însă pixelii aproape că pot fi numărați pe ecran cu ochiul liber.

Asta ar fi cam singura problemă a acestui display, de fapt, după cum am spus, doar faptul că pixelii sunt ușor vizibili ar putea fi considerat un dezavantaj, căci textele și fotografiile sunt bine conturate. Mai mult, luminozitatea ridicată, culorile aprinse, dar nu deranjante, nicidecum suprasaturate și lizibilitatea bună în lumină naturală, toate contribuie la crearea unei impresii pozitive legate de ecranul lui Samsung Galaxy A3.

Sunetul ce iese prin micuța grilă situată pe laterala de jos a telefonului nu este printre cele mai bune. Intensitatea este medie, la fel și calitatea, fără ca toate astea să însemne că primim cel mai slab sunet, ci doar unul mediocru.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația nu se schimbă radical, cu toate că Samsung Galaxy A3 îți oferă suficient de multă claritate pe zona înaltelor și mediilor, dar cu un bass nu atât de profund. Unele setări ce pot fi făcute din meniul dedicat sunetului ajută mult, iar căștile din pachet sunt de bună calitate, fără a excela la vreun capitol. Mulți le vor considera suficient de performante.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung Galaxy A3 2016 (16)

Aici sunt puțin mai multe de povestit. Asta fiindcă Samsung Galaxy A3 (2016) poate veni în două variante în ceea ce privește chipset-ul integrat. Am observat că la noi în țară este adusă versiunea cu Snapdragon 410 în rol de procesor și Adreno 306 ca accelerator grafic. Ambele nu reprezintă nici pe departe soluții performante, poate doar suficiente pentru utilizatorii de bază.

La noi a ajuns modelul cu procesor Exynos 7578 de tip quad-core pe ARM Cortex-A53, ajutat pe partea grafică de un Mali-T720MP2. Nici acesta nu este printre cele mai puternice, dar se achită cu brio în sarcini uzuale, precum mail, Facebook, browsing, multimedia.

Cel mai rău mă uimește faptul că Samsung a ales o capacitate pentru memoria RAM de doar 1.5 GB. Ca și cum încă 512 MB ar fi însemnat o avere. Nu înțeleg această manevră, poate doar dacă ne gândim că la viitoarea generație de Galaxy A3, Samsung să poată anunța creșterea de memorie RAM până la valoarea incredibilă de 2 GB.

Spațiul de stocare de 16 GB este de fapt de 11.04 GB, cu toții știți că sistemul de operare și aplicațiile preinstalate ocupă și ele ceva memorie internă. Cei 11 GB pot fi suplimentați cu un card microSD de până la 128 GB, deci nimeni nu se poate plânge de nimic aici.

Fiindcă am mai testat câteva telefoane cu Snapdragon 410, pot spune că Exynos 7578 se descurcă mai bine. Chiar și în jocuri, Mali-T720 îi dă clasă lui Adreno 306. Așa că dacă veți putea alege între Samsung Galaxy A3 cu Exynos sau Snapdragon, eu zic să mergeți pe prima variantă.

Sistemul de operare ce rulează în spatele lui Galaxy A3 este un Android 5.1.1 peste care Samsung a adăugat (ca de obicei) interfața TouchWiz. Aceasta a devenit mult mai light de-a lungul anilor, iar acum pot spune cu mâna pe inimă că se mișcă aproape impecabil. Desigur, nu mereu, căci mai există momente cu ușor lag, însă asta probabil și din cauza memoriei RAM de 1.5 GB. Of, iar am ajuns la memoria RAM…

În cazul în care nu vă place cum arată și se mișcă TouchWiz, există oricând posibilitatea de a instala un launcher nou, dintre care, pentru o experiență cât mai bună, eu recomand Google Now Launcher sau Nova Launcher.

Aplicațiile preinstalate pe Samsung Galaxy A3 nu sunt nici ele atât de numeroase ca în trecut, însă tot putem enumera câteva: aproape toate de la Google, o suită de la Microsoft – Skype, OneDrive, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, magazinul de aplicații Samsung Galaxy Apps, Planificator S, S Voice, Smart Manager și alte câteva de la Samsung. Se vede că sud-coreenii au ascultat vocea clienților și au ales să le pună la dispoziție majoritatea aplicațiilor în magazinul Galaxy Apps în loc să le instaleze de-a gata din fabrică.

Performanță

Teste benchmark Samsung Galaxy A3 (2016)

Așa cum am spus deja, Samsung Galaxy A3 (2016) poate veni cu chipset Qualcomm Snapdragon 410 sau cu Exynos 7578. Noi am testat cea de-a doua variantă și, după cum puteți vedea în tabelul de mai jos, cel puțin în testele ce pun accent în special pe grafică, Galaxy A3 se descurcă mai bine decât un ASUS ZenFone Max cu Snapdragon 410 și 2 GB de RAM, deci cu 512 MB mai mult decât sud-coreeanul.

Tabel teste benchmark Samsung Galaxy A3 (2016)

Click pe tabel pentru a vedea dimensiunea completă

Conectivitate

Samsung Galaxy A3 2016 (9)

Pe unele piețe din lume Samsung Galaxy A3 (2016) este disponibil și în variantă dual-sim. Modelul testat de mine este unul single-sim ce suportă viteze 4G LTE de până la 300 Mbps în download, respectiv 50 Mbps în upload.

Adăugăm Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.1 cu A2DP, EDR și LE, GPS cu A-GPS, GLONASS și radio FM. Portul microUSB și jack-ul audio de 3.5 mm sunt pe laterala de jos, butonul power este pe dreapta, iar tastele pentru reglarea volumului sunt pe marginea din stânga. Îmi plac telefoanele care oferă separat, pe margini diferite, butonul power, respectiv cele pentru reglarea volumului.

De cele mai multe ori, în cadrul acestui capitol spun că nu am întâmpinat probleme cu elementele de conectivitate. Din păcate pentru Samsung Galaxy A3 am avut dificultăți atât cu Wi-Fi-ul, cât și cu semnalul GSM. În primul caz, conexiunea se tot întrerupea, conectându-se însă imediat. Totuși, este de-a dreptul stresant să tot vezi pe ecran, în orice aplicație te-ai afla, mesajul ”Connected to … ” din minut în minut.

Pe partea de apeluri de voce, am spus deja că semnalul GSM nu a fost deloc stabil. De multe ori, de prea multe aș spune, convorbirile s-au încheiat brusc, iar în alte cazuri nici măcar nu am putut iniția apeluri. Acest fapt m-a determinat să renunț în a mai folosi telefonul ca pe unul de zi cu zi, iar testarea propriu-zisă a continuat fără cartelă sim în telefon.

Cameră foto și video

Samsung Galaxy A3 2016 (7)

Samsung are deja o bună tradiție în a implementa pe smartphone-urile sale camere foto-video foarte reușite. Cel puțin în cazul flagship-urilor au fost mereu în față, fiind apreciați de către toată lumea.

Camera principală de pe Samsung Galaxy A3 promite multe încă de la parcurgerea specificațiilor tehnice. Cel mai important aspect este dat de deschiderea f/1.9, una excelentă pentru gama de preț unde concurează acest terminal.

Ce înseamnă o deschidere f/1.9? Că senzorul primește mai multă lumină și astfel fotografiile vor fi mai bune. Asta pe scurt, foarte pe scurt.

În realitate avem de-a face cu două camere bune (atât cea principală de 13 Megapixeli, cât și cea frontală de 5 Megapixeli), care reușesc rezultate bune spre foarte bune în multe situații. Mă așteptam ca deschiderea mare să facă față mai bine în condiții de iluminare scăzută, însă chiar și așa nu-i rău deloc, repet pentru zona de preț unde se poziționează Samsung Galaxy A3 (2016).

Avem mai jos câteva exemple despre ce știu să facă ambele camere, primele 3 poze din galerie sunt realizate cu camera frontală.

Clip video Full HD făcut cu Samsung Galaxy A3 (2016)

Autonomie

Screenshot Samsung Galaxy A3 (2031)

Sincer, când parcurgi lista cu specificații și ajungi la capacitatea bateriei ai un gest, aproape reflex, de a spune ”iar s-au zgârcit la acumulator!”. Nimic mai greșit. Chiar nici eu nu mă așteptam la rezultate atât de bune de la o baterie de numai 2300 mAh.

Procesorul se pare că este destul de eficient (oarecum normal, nici foarte performant nu putem spune că este), dar ecranul Super AMOLED își arată acum încă una dintre calități. Consum foarte redus de energie electrică din partea display-ului HD de 4.7 inch.

În condiții intense de utilizare Samsung Galaxy A3 tot îți poate aduce o zi de dimineața până seara, iar folosit moderat, cu ceva atenție vei putea atinge chiar și două zile.

În testul în care rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Samsung Galaxy A3 a rezistat nu mai puțin de 7 ore și 20 minute de la 100% până la 10% din capacitatea bateriei.

Asta înseamnă că dacă avem luminozitatea setată pe la 50% putem atinge chiar și 11 – 12 ore de ecran aprins, deci jumătate de zi.

Tabel autonomie Samsung Galaxy A3 2016

Preț

Samsung Galaxy A3 (2016) – 1159 lei la eMAG (la data publicării review-ului)

Concluzii

Samsung Galaxy A3 2016 (21)

Înainte să-mi aducă telefonul pentru review, Emil Dragotă mi-a garantat că o să-mi placă acest Samsung Galaxy A3 (2016). Și pe bună dreptate, mi-a plăcut acest telefon din momentul în care l-am scos din cutie și l-am admirat, apoi când am văzut ecranul și că se mișcă mai mult decât decent deși are ”doar” 1.5 GB de RAM (da, am o problemă cu asta). Am făcut câteva poze și iarăși am fost impresionat, de lăudat și autonomia… Ce să mai, încă o reușită a celor de la Samsung.

Dar a venit și partea cu conectivitatea Wi-Fi și cea cu semnalul GSM. Atunci am fost chiar dezamăgit. Fără conectivitate stabilă la internet, fie prin Wi-Fi, fie prin 3G/4G, ce rost mai are să ai un smartphone?

Nu o să spun că Samsung Galaxy A3 (2016) este un telefon rău, nu aș putea. Sper ca problemele semnalate de mine să fi fost doar la exemplarul testat, întrucât chiar aveam de gând ca următorul telefon al soției să fie un Galaxy A3 pe 2016. Mi se pare cel mai potrivit în mâna fetelor, deși niciun bărbat nu se poate simți rușinat cu un astfel de terminal la purtător, mai ales dacă apreciază telefoanele compacte.

La fel ca de fiecare dată, cele mai importante plusuri și minusuri le lăsam pentru sfârșit:

PRO

  • construcție solidă, cu materiale de foarte bună calitate, design plăcut, elegant;
  • ecran Super AMOLED cu luminozitate ridicată, culori plăcute și lizibilitate bună în lumină naturală;
  • camerele principală și frontală oferă rezultate foarte bune;
  • autonomie ridicată.

CONTRA

  • probleme la conectivitatea Wi-Fi și la recepția semnalului GSM (poate fi cazul doar pentru exemplarul primit de noi, fiind unul de teste);
  • memoria RAM de 1.5 GB în această zonă de preț nu-și are locul. Cu 2 GB ar fi fost prea frumos?