Samsung are un cuvânt important de spus în segmentul mid-range prin smartphone-urile din seria A5x. În 2021, legea a fost făcută de către Galaxy A52 / A52 5G și A52s 5G. Le-am recomandat de nenumărate ori în articolele de pe site și la cei ce m-au întrebat de telefoane cu raport preț / specificații bun și preț de sub 1500 – 2000 lei. 

Samsung Galaxy A53 5G pare mai degrabă un update al lui A52s 5G. O să descoperiți în tabel care sunt diferențele față de modelele lansate anul trecut. 

Restul de specificații sunt identice (Super AMOLED cu rată de refresh la 120Hz, 5G, cameră principală cu 64 Megapixeli cu OIS, ultrawide de 12 Megapixeli, macro de 5 Megapixeli cu f/2.4 și 5 Megapixeli pentru adâncimea de câmp, camera frontală, construcția + designul general etc). 

Aparent, Samsung a vrut să meargă la siguranță și a păstrat 80 – 90% din rețeta anterioară de la A52 / A52s. Noutățile sunt minore pe partea de design (un raport display / corp mai bun și schimbare a modului în care se profilează marginile, mai a la Galaxy S22 / S22 Plus), un chipset Exynos pe 5 nm în dauna unui procesor mid-range de la Qualcomm, Wi-Fi 6 este scos din ecuație în mod inexplicabil, iar bateria este mai mare cu 500 mAh. 

Mă așteptam să descopăr noutăți pe la ansamblul de senzori de la camera principală. De fapt, au insisat mai mult pe partea software și pot să spun din start că livrează rezultate ceva mai bune (un alt ISP, altă putere de procesare + firmware actualizat). 

Recenzia lui Samsung Galaxy A52s este aici

Unboxing:

Specificații

Design 

În pachet pe lângă telefon dați de un cablu USB Type-C la ambele capete, agrafă pentru slotul combo și ghid cu instrucțiuni de utilizare. Lipsește încărcătorul, la A52s 5G era un încărcător la 15W, deși telefonul suporta 25W. Aici nu au pus niciun încărcător, iar dacă ai nevoie îl achiziționezi separat. Costă sub 50 lei un încărcător Samsung de 25W fără cablu. 

Designul este aproape identic cu cel de la generația anterioară. Camera de 32 Megapixeli se află într-un decupaj de tip bulină din partea superioară – poziție centrală. Marginile mi se par a fi cumva mai proeminente, în linie cu ceea ce găsiți la Galaxy S22+. Nu mă refer la raportul display / corp ci la marginile propriu-zise ale telefonului. 

A sosit la test în culoarea Awesome Peach ce cred că va fi pe placul publicului feminin. A53 5G are sticlă Corning Gorilla Glass 5 în partea frontală, structură de rezistență din plastic și plastic pe spate. Mi s-a părut a fi destul de solid. Îți dai seama că este un telefon cu margini din plastic, pentru că lipsesc inserțiile vizibile pentru antene. 

Raportul display / corp de puțin peste 85% lasă loc unor margini apreciabile ale display-ului, în special la bază. Te obișnuiești cu asta, mai ales dacă treci de pe un alt smartphone cu ecran convențional. Dacă ai folosit un telefon cu display curbat, ți se va părea ușor ciudat la început. 

Este un smartphone pe care teoretic l-aș folosi fără husă de protecție (are plastic în partea spate). L-am scos puțin pe afară și trebuie să spun că l-am manevrat cu maximă atenție, așa-numitul grip nu este chiar strălucit, deși telefonul în sine nu este foarte mare, îl prinzi fără probleme cu o singură mână. Laturile sale sunt alunecoase. 

Mi s-a părut că au reușit să integreze modulul de senzori de la camera principală și mai bine, o tranziție lentă de la linia generală a părții spate la cei 4 senzori (grosimea scade de la 8.4 mm la 8.1 mm). 

Una peste alta, deși nu are sticlă pe spate și nici structură de rezistență din metal, lasă impresia unui smartphone cu o idee de veleități premium pe partea de design, finisare, atenție la detalii. Am uitat să precizez că au păstrat certificare IP67 în ce privește contactul cu apa și praful. 

Ecran și sunet

Și aici nu este nicio schimbare față de Galaxy A52s 5G și ce am afirmat în review-ul precedentului model este 100% valid în cazul de față. 

S-a mers pe un ecran Super AMOLED de 6.5 inci cu rezoluție FHD+, luminozitate de până la 800 nits, rată de refresh de până la 120Hz, 405 ppi etc. Nu mai repet ceea ce am precizat în tabel. 

Nu are folie de protecție aplicată din fabrică peste display și vă recomand să-i puneți. Am văzut câțiva amici ce au folosit S22 Ultra fără folie și zgârieturi fine s-au adunat aproape imediat peste sticla Corning Gorilla Glass Victus. Aici este Corning Gorilla Glass 5 și mă văd nevoit să repet, folia de protecție te scutește de evenimente neplăcute. Mai ales că zgârieturile fine se acumulează din te miri ce, cu toate grija pe care poți să o ai. 

În Setări / Afișaj / Mod Ecran veți descoperi două moduri: Viu și Natural. Poți regla balansul de alb pe tonuri mai reci sau mai calde, iar în Setări Avansate sunt reglaje pentru culorile primare (Roșu, Verde și Albastru). 

Samsung afirmă că are 800 nits HBM și am măsurat 799 nits pe alb. Este un ecran ok ca luminozitate, ai lizibilitatea a informațiilor afișate și sub acțiunea razelor de soare, iar Samsung și-a calibrat bine display-urile pe partea de luminozitate automată. La alte companii te mai vezi nevoit să ajustezi când aduc prea multă lumină sau prea puțină. La Samsung în general nu am simțit că ar fi nevoie să fac reglaje suplimentare. Culorile sunt plăcute, suficient de intense fără a fi suprasaturate (deși am folosit Modul Viu / Vivid). 

Sunetul cade în sarcina a doua difuzoare, unul la bază și altul situat deasupra display-ului. Ambele se aud puternic și clar. Poți activa Dolby Atmos și ai și un egalizator unde poți să alegi între mai multe presetări (Normal, Pop, Clasic, Jazz, Rock sau Personalizat unde îți faci propriile ajustări în funcție de preferințele muzicale). La maxim distorsionează puțin, asta și pentru că se aude destul de tare. La 10 cm distanță de difuzoare am măsurat 92.7 dB (nu cred că am testat un smartphone mai gălăgios). La 30 cm distanță am măsurat 83.2 dB (distanța la care se află urechile de smartphone în utilizarea normală). Pe la 70 – 80% ai parte de un sunet cu suficient bass, cu individualizare bună a mediilor și înaltelor. 

Poți conecta căști pe USB Type-C sau pe bluetooth 5.1 (căștile trebuie să fie de la Samsung, altfel nu sunt recunoscute). Poți să folosești și căști pe jack de 3.5 mm (adaptorul de la USB Type-C la jack să fie neapărat de la Samsung că altfel nu-l recunoaște). În ambele situații se descurcă bine spre foarte bine, exact cum era și precedenta generație. Apropo, am uitat să precizez că a fost eliminat jack-ul de 3.5 mm. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Galaxy A52 / A52 5G și A52 5G foloseau hardware de la Qualcomm, iar la Galaxy A53 5G – Samsung s-a orientat spre un procesor dezvoltat intern. Este vorba despre un chipset denumit Exynos 1280 dezvoltat într-un proces de litografiere pe 5nm, 2 nuclee pe ARM Cortex-A78 la 2.4 GHz și 6 nuclee pe ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz. L-am testat în configurația de top, 8 GB RAM și 256 GB stocare. 

Informații oferite de CPU-Z;

Nu se supraîncălzește, nu am atins temperaturi de peste 42 – 43 grade Celsius în partea spate, indiferent de aplicație. Se mișcă sprinten prin interfață, are suficientă putere de procesare pentru jocurile și aplicațiile din Play Store. Totuși, nu are mai multă putere de procesare față de Qualcomm Snapdragon 778 5G adus pe Galaxy A52s (secțiunea teste de benchmark oferă mai multe detalii în acest sens). 

Rulează Android 12 cu One UI 4.1, iar Galaxy A53 va primi update la 4 iterații Android. Teoretic, vei primi și Android 16 pe acest smartphone. Este cu mult peste ce oferă concurența mid-range și nu numai. Arată promisiunea Samsung de a oferi un telefon Android cu suport software în adevăratul înțeles al termenului. 

Patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui martie 2022 când am testat smartphone-ul, iar de aseară au început să ofere patch-ul pe aprilie 2022 și am înțeles că ar fi incluse și câteva îmbunătățiri la nivel de cameră foto și video (sunt curios dacă au rezolvat câteva mici probleme descoperite acolo). 

În PUBG Mobile a atins o temperatură maximă de 42.9 grade Celsius în partea spate. A consumat doar 4 – 5% din energia stocată în acumulator, într-o sesiune ce a durat peste 30 de minute. Rulează jocul cu nivelul de detalii dat pe HD și detaliile pe High. Mi-aș fi dorit să urce ceva mai sus, dar până la urmă discutăm despre un telefon mid-range cu preț de plecare sub 2000 lei. 

Android 12 cu One UI 4.1 pe Galaxy A53 5G;

Aplicații preinstalate pe Samsung Galaxy A53 5G;

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Duo, Google foto, Magazin Play, YT Music;

Aplicații Samsung: Samsung Notes, Game Launcher, Samsung Global Goals, Samsung Free, Smart Things, Bixby, Internet, Samsung Health, Galaxy Wearable, Samsung Members, Galaxy Store;

Aplicații Microsoft: Office, OneDrive, LinkedIn, Outlook;

Alte aplicații: Facebook, Spotify;

Nu putem spune că bloatware-ul este inexistent. Nu m-aș supăra dacă o sumedenie de aplicații s-ar regăsi în Galaxy Store și să le descarci în funcție de interes de acolo. M-aș referi spre exemplu la întreaga suită de aplicații proprietare Samsung (cu excepția Internet sau Galaxy Store). 

Galerie de screenshots cu Android 12 și One UI 4.1;

Performanță

Mă așteaptam ca performanțele atinse de Exynos 1280 să fie peste Qualcomm Snapdragon 778G. De fapt, se situează între Snapdragon 778 și Snapdragon 750 / 720. Mă rog, remarcați că modelele de Samsung puse în comparativ sunt cu memorie RAM și stocare inferioare. 

Teste de benchmark rulate pe Galaxy A53 5G;

Conectivitate

Este un smartphone cu 5G, Wi-Fi ac, bluetooth 5.1, difuzoare stereo cu Dolby Atmos, cititor de amprentă integrat în ecran, localizare prin A-GPS, BDS, GALILEO și GLONASS. 

În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți da de tasta pentru reglarea volumului și butonul de pornire, la bază de unul dintre difuzoare, USB Type-C 2.0 și slotul pentru cele două cartele nanoSIM, în lateral stânga nu au pus niciun element de conectivitate. 

Nu sunt evidente inserțiile pentru antene pe lateral, iar asta pentru că telefonul are plastic pe spate + plastic în lateral. Nu era nevoie de inserțiile respective. Nu am înțeles de ce s-a făcut un downgrade pe Wi-Fi față de Galaxy A52s (Wi-Fi 6 vs Wi-Fi ac la A53 5G).

În SpeedTest pe conexiune gigabit a scos un maxim de 330 Mbps în download și până în 50 Mbps pe upload (aici s-ar putea să fi fost o problemă de moment în rețea). În SpeedTest pe 5G indoor a atins 266 Mbps la download și 97.5 Mbps la upload, iar pe 5G outdoor s-a oprit la 357 Mbps în download și upload de 81.8 Mbps. În utilizarea de zi cu zi nu-i chiar așa grav că dispune de Wi-Fi ac și nu de Wi-Fi 6, dar dacă îl avea te-ai fi ales cu viteze ceva mai rapide de download. Mi se pare un pic modest pe partea de Wi-Fi și parcă mă așteptam la mai mult. 

Cameră foto și video;

Au păstrat fix setup-ul de la generațiile anterioare: 

  • wide de 64 Megapixeli cu f/1.8;
  • ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2 și unghi de 123 grade;
  • macro de 5 Megapixeli cu f/2.4;
  • senzor de 5 Megapixeli pentru adâncimea de câmp cu f/2.4. 

Filmează 4K cu 30 fps și 1080p cu până la 60 fps. 

Interfața mi s-a părut ușor de parcurs și o găsiți detaliată în clipul video de aici: 

Principalele moduri sunt: Amuzament, Portret, Foto, Video și secțiunea Mai Multe cu Pro, Videoclip Profesionist, Filmare Unică, Noapte, Alimente, Panoramă, Macro, Mișcare super lentă Mișcare cu încetinitorul, Filmare Accelerată. 

În modul Foto sunt mai multe opțiuni: 0.5x cu senzorul ultrawide, 1x, 2x, 4x și 10x cu crop din senzorul de 64 Megapixeli. 

Software-ul își face datoria și ajută mult.

Fotografiile pe timp de zi sunt reprezentate corect, un dynamic range bun pentru un telefon mid-range, ușor postprocesate spre a evidenția culorile din cadru. Modul Noapte nu livrează minuni în întuneric total, dar în low-light l-aș considera decent. Senzorul ultrawide în low-light cu modul de noapte activat aduce mult zgomot de imagine. Aș spune că îl stăpânește ceva mai bine cu senzorul wide – principal, iar pe zoom 2x scapă cumva de sub control (în special pe marginile imaginilor). 

Fotografii făcute cu Galaxy A53 5G;

0.5x, 1x, 2x, 4x și 10x pe Galaxy A53 5G;

Fotografii făcute în trei situații pe întuneric complet: fără Night Mode, cu Night Mode, cu flash activat: 

Fără și cu Mod Portret activ pe A53 5G;

Cum se descurcă Galaxy A53 la nivel de cameră video? 

Nu sunt prea multe comentarii de făcut. Pe timp de noapte își face un refresh pe partea de focus ce deranjează. Sper că s-a rezolvat cu patch-ul pe aprilie ce îmbunătățește camera lui A53 5G. 

Autonomie

Bateria de 5000 mAh are încărcare la 25W, iar în pachet nu se află încărcătorul. Costă în jur de 50 lei, blister-ul fără cablu de încărcare. 

Galaxy A53 5G stă bine pe partea de autonomie. Îți aduce un SOT de 6 – 7 ore indiferent de modul de utilizare, jocuri, YouTube etc. Nu se supraîncălzește și display-ul Super AMOLED nu consumă multă energie, nici când este dat cu rata de refresh de până la 120Hz. 

Cei 500 mAh puși în plus față de generația anterioară chiar contează. Sunt sigur că un rol important în valorile bune obținute cad și în sarcina procesorului dezvoltat pe 5nm. 

Este un telefon ce trece testul unei zile de utilizare de dimineața până seara, fără nicio problemă. La utilizare medie aș spune că nu are emoții nici pentru 2 zile. Sincer, nu mă așteptam să fie un adevărat campion al autonomiei. 

Preț

Samsung Galaxy A53 5G cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 1780 lei (în pachet sunt incluse și căștile Galaxy Buds Live). 

Samsung Galaxy A53 5G
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • display Super AMOLED cu rată de refresh la 120Hz;
  • certificare IP67 în ce privește contactul cu apa și praful;
  • difuzoare stereo cu Dolby Atmos ce impresionează prin calitatea și intensitatea sunetului oferit;
  • 4 iterații Android vor fi portate pe Galaxy A53 5G;
  • cameră cu senzor wide de 64 Megapixeli și OIS ce livrează imagini în condiții optimpe pe timp de zi, decente în low-light pentru categoria sa de preț;
  • autonomie mare;
Contra
  • lipsă senzor tele;
  • doar Wi-Fi ac;
  • performanțe mai slabe pe Exynos 1280 față de Snapdragon 778 5G de pe Galaxy A52s 5G;
  • refresh ciudat pe partea de autofocus făcut pe materialele video trase noaptea;
Concluzii

Samsung nu a schimbat prea multe față de rețeta folosită la Galaxy A52s. Avem un setup aproape identic din multe puncte de vedere. Au scos Wi-Fi 6, dar au pus 500 mAh în plus la baterie. Au eliminat încărcătorul din pachet și jack-ul de 3.5 mm, dar telefonul impresionează pe partea de autonomie, cât și în modul în care redă muzica sau jocurile pe difuzoarele stereo integrate.

Cred că devine un best-buy din momentul în care prețul său va coborî în jurul a 1300 – 1500 lei.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii