Samsung a simplificat denumirile pentru gama sa de smatphone-uri midrange. Nu mai avem mai multe serii A, ci una singură. Sud-coreenii nu s-au oprit totuși doar la un model, ci au ales să aducă alături de Samsung Galaxy A8 2018 și varianta Plus, exact cum procedează deja de câteva generații cu flagship-urile din gama S.
Azi vedem cum se descurcă Samsung Galaxy A8 2018, în versiunea dual sim pentru Europa.
Specificații pentru Samsung Galaxy A8 2018:
Design
În cutia de retail primim, pe lângă smartphone, un încărcător pe USB, un cablu USB Type-C – USB 2.0, căști de tip in-ear, agrafă pentru accesul la sloturile sim și cardul microSD, ghid rapid de utilizare și certificat de garanție. Deși modelul Samsung Galaxy A8 2018 din pachet este de culoare neagră, toate accesoriile sunt albe:
Formatul 18.5:9 pe care îl aduce Samsung Galaxy A8 2018 pentru ecran își arată primele avantaje încă după primul contact. Lățimea smartphone-ului este cu mult mai mică decât te-ai aștepta de la un terminal cu o diagonală a ecranului de 5.6 inch. Asta face ca telefonul să se așeze foarte confortabil în palmă, fiind astfel mult mai greu de scăpat din mână. Și asta cu toate că gripul oferit de spatele plat și sticla ce-l acoperă nu este deloc ridicat, ba din contră.
Designul se aseamănă destul de tare cu rudele nobile din gama S8, diferența majoră fiind dată de ecranul plat și nu curbat către laterale.
Cu margini extrem de reduse pe oricare dintre laturile ce înconjoară display-ul, Samsung Galaxy A8 2018 rămâne, așa cum am mai apreciat deja, un smartphone compact pentru cei 5.6 inch diagonală a ecranului.
Butoanele cu rol de Back, Home și Recent Apps sunt aduse în interfața sistemului de operare, poziționate la baza afișajului. Deasupra display-ului vedem, de la stânga la dreapta, un led de notificare, senzorii de lumină și proximitate, difuzorul pentru apeluri și camera duală. Pe partea frontală producătorul nu și-a mai pus logo-ul așa cum o făcea mai mereu înainte.
Spatele este ”curat”, perfect plat, modulul camerei principale nu iese deloc în relief și a luat drept vecin senzorul de amprentă. Abia puțin mai jos vedem pentru singura dată denumirea producătorului.
Samsung Galaxy A8 2018 este extrem de bine fabricat, fără probleme îl poți așeza lângă modele flagship. Sticla ce acoperă ecranul și spatele se îmbină perfect cu șasiul de metal, ce conferă o rigiditate structurală excelentă. Totul pare solid, iar certificarea IP68 ce promite rezistență la apă și praf aduce un plus de siguranță în utilizare.
Ecran și sunet
Au trecut zilele când Samsung oferea panel Super AMOLED doar pentru vârfurile de gamă. Acum chiar și modelele de bază integrează astfel de ecran, iar Samsung Galaxy A8 2018 nu avea cum să facă excepție.
Display-ul cu aspect de 18.5:9 poate părea inițial un pic ciudat, tocmai datorită acestui raport dintre lungime și lățime. Rezoluția este și ea un pic atipică, 2220 x 1080 pixeli nu vedem în fiecare zi. Cu o densitate a pixelilor de 441 ppi totul apare foarte bine conturat, nu sunt probleme nici cu cele mai mici fonturi ori cele mai fine detalii.
Culorile sunt plăcute, vivide însă deloc deranjate, contrastul foarte ridicat, iar luminozitatea la un nivel înalt. Lizibilitatea în bătaia directă a soarelui este bună, dar nu excepțională, căci sticla ce protejează diaplay-ul reflectă ceva cam mult mediul ambiant.
În meniu există posibilitatea de a alege între patru moduri de afișare a culorilor: ecran adaptabil (aici poți regla balansul de alb în 5 trepte, de la rece la cald, precum și opțiunea de reglaj pe culorile de bază roșu, verde și albastru), Cinema AMOLED, Foto AMOLED și De bază.
Avem și opțiunea de a folosi modul Always On pentru ecran, cu mai multe tipuri de afișaj și informații pe care să le vezi tot timpul.
Pe scurt, ecranul lui Samsung Galaxy A8 2018 este unul pe care îți va face plăcere să-l privești și care îți oferă suficiente opțiuni de reglare.
Sunetul extern este redat de Samsung Galaxy A8 2018 din spatele unei micuțe grile de pe laterala din dreapta, undeva către zona superioară a acesteia, deasupra butonului power.
De aici nu ai mari așteptări în ceea ce privește intensitatea maximă a sunetului. Cu toate acestea vei fi plăcut surprins de volumul oferit, mai mult decât suficient pentru orice fel de utilizator. Calitatea este și ea bună, cu o claritate suficient de înaltă chiar și la 100% din putere.
Căștile ce vin în pachet sunt de tip in-ear, dar nu sunt tocmai de lăudat. Decente și atât. Cei pretențioși trebuie să aleagă altele, cu care primesc de la Samsung Galaxy A8 2018 un sunet mult mai bun, însă nici de data asta ceva impresionant.
Sunt destule setări cu care te poți juca prin meniul Audio (Egalizator, Creștere rezoluție UHQ, Surround, Amplificator tub electronic cu vid, Sală de concert, Adapt Sound), dar niciuna nu a transformat sunetul din jack-ul de 3.5 mm dintr-unul bun într-unul excelent.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Din punct de vedere al ansamblului hardware, Samsung Galaxy A8 2018 nu a făcut prea multe compromisuri. De fapt, acest smartphone poate fi poziționat în zona superioară mid-range.
Chipset-ul Exynos 7885 Octa folosește un procesor dual-core la 2.2 GHz pe Cortex-A73 și unul hexa-core la 1.6 GHz pe Cortex-A53. Pe partea garfică este ajutat de un GPU Mali-G71, destul de capabil și el, dar nu la nivelul procesorului.
Memoria RAM de 4 GB alături de cei 32 GB spațiu de stocare formează acel ansamblu hardware performant, ce face ca totul să ruleze fluid și prompt. Nici aplicațiile complexe ori jocurile cu grafică solicitantă nu pun probleme.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu date despre Samsung Galaxy A8 2018:
Sistemul de operare ce rulează în spatele interfeței proprietare Samsung este un Android 7.1.1 Nougat. Acesta este destul de tare modificat, cu multe opțiuni adăugate prin setări, dar nu mai pare deloc atât de încărcat ca pe vremea începuturilor TouchWiz, când îi puteam găsi destule bube.
Acum, în cazul Samsung Galaxy A8 2018, totul este mult mai light, deși dacă stai să cauți găsești destule diferențe. Chiar și așa senzația este că Samsung a ascultat utilizatorii și propune acum o interfață mai simplă și cu mult mai puține aplicații preinstalate.
Nu mai avem zeci de soft-uri fără sens, s-a renunțat la multe dintre ele. Am rămas de la Google cu Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Duo, Magazin Play, Muzică Play și Google Foto, lângă care au apărut câteva de la Microsoft: Word, Excel, PowerPoint, OneDrive și LinkedIn.
Samsung plusează cu Samsung Members, Samsung Notes, Folder securizat, Samsung Themes, Samsung Connect, Înregistrare voce, Email, Fișierele mele, Browser Internet, Samsung Health, S Voice și Galaxy Aps.
Era gata să uit de Bixby, asistentul virtual cu inteligență artificială dezvoltat de sud-coreeni și adus pentru prima dată pe Samsung Galaxy S8 și S8 Plus, în urmă cu un an.
Galerie cu capturi de ecran din meniul Samsung Galaxy A8 2018:
Performanță
Iată și câteva teste sintetice ce arată într-o oarecare măsură puterea de procesare din spatele lui Samsung Galaxy A8 2018. Chiar dacă nu tocmai relevante în utilizarea de zi cu zi, aceste teste pot oferi suficiente date despre cât de performant este un procesor ori cât de rapidă este memoria lui.
Conectivitate
Samsung Galaxy A8 2018 a sosit la noi în varianta dual sim, denumită de producător Duos. Avem 4G LTE cu viteze de până la 600 / 75 Mbps în download / upload și suport pentru toate benzile folosite de către toți operatorii din țara noastră.
Tot fără fir ne mai putem conecta prin Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0 cu A2DP, EDR și LE, NFC, A-GPS, GLONASS, BDS și radio FM. Un port infraroșu și era absolut complet din acest punct de vedere.
Portul USB Type-C și jack-ul de 3.5 mm sunt poziționate pe laterala de jos, pe stânga avem sertarul pentru unul dintre sim-uri și butoanele pentru rglarea volumului, sus este al doilea sertar pentru sim 2 și cardul microSD, iar pe dreapta avem difuzorul principal și tasta power. Apreciez mereu când butoanele de volum și cel power sunt pe laterale diferite, fiind mult mai greu de încurcat.
Senzorul de amprentă de pe spate, sub camera principală, este foarte exact în recunoaștere, cu o rată de peste 90 – 95%. Doar când așezi chiar aiurea degetul nu te poate ajuta, în rest o face la 360 de grade. Nu este cel mai rapid, totuși nu-l numesc de-a dreptul lent.
Cameră foto și video
Samsung are de apărat o reputație când vine vorba despre capacitățile foto / video de pe smartphone-urile sale. În utlimul timp, chiar și telefoanele de la baza gamei depășesc concurența din aceeași zonă, deci cele mai bune performanțe nu mai sunt rezervate doar vârfurilor de gamă.
Samsung Galaxy A8 2018 propune un senzor de 16 Megapixeli pe spate, cu o deschidere generoasă f/1.7, și doi senzori frontali. Primul are tot 16 Megapixeli, dar este ajutat de un al doilea de 8 Megapixeli spre a crea efecte bokeh ce se doresc impresionante.
Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Samsung Galaxy A8 2018:
Senzorul principal reușește să ofere rezultate foarte bune pe partea foto. Detaliile sunt la un nivel ridicat, culorile sunt aprinse, chiar dacă uneori nu tocmai reale, iar contrastul ridicat și el. Intervalul dinamic este suficient de mare, cu modul HDR activat se reușește obținerea mai multor detalii din zonele luminoase. Iată câteva exemple cu HDR On / Off:
Și în low light Samsung Galaxy A8 2018 produce poze utilizabile, uneori chiar mai bune decât te-ai aștepta având în vedere gradul de iluminare din cadru. Recomand totuși utilizarea slider-ului de compensare a expunerii, căci uneori există tendința de a supra expune.
Unde nu face o figură la fel de frumoasă camera principală este la video. Aici avem culori vii și contrast ridicat, dar detaliile mi-ar fi plăcut mai bine conturate. În plus, autofocusul ”vânează” mai mereu zona de clar, chiar și atunci când nu este nevoie. Să mai aduc aminte de faptul că nu filmează 4K, deși sunt absolut convins că o putea face din toate punctele de vedere, doar că nu s-a dorit și astfel s-a decis o limitare din software. De ce? Habar n-am!
Clip video Full HD 1080p filmat cu Samsung Galaxy A8 2018
Camera frontală, prin cei doi senzori, vrea să impresioneze prin efectele de estompare a fundalului, așa-numitul bokeh. Poți alege să folosești acest efect ori să captezi o poză cu totul în clar. Iată câteva exemple făcute cu modul de estompare fundal activat / dezactivat:
Mai puteți găsi și câteva abțibilduri prin meniul camerei frontale, cu care vă puteți juca:
Galerie de fotografii realizate cu Samsung Galaxy A8 2018:
Autonomie
Samsung Galaxy A8 2018 integrează o baterie de 3000 mAh, aș spune o capacitate normală. În nici un caz nu avem una sub dimensionată, cum nici cea mai generoasă nu este.
Dar, așa cum am aflat în peste 2 săptămâni de utilizare, se dovedește suficientă pentru o zi de dimineața până seara chiar și în condiții intensive. Nu vorbesc despre a juca continuu titluri solicitante, ci despre mail, browsing, video, social media șamd. Cu luminozitatea ecranului pe Auto nu ai cum să descarci bateria în mai puțin de 12 ore.
În testul nostru când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Samsung Galaxy A8 2018 a descărcat un acumulator plin până la 10% în 7 ore și 14 minute. Un rezultat foarte bun, zic eu.
Preț
Samsung Galaxy A8 2018 – 2.000 de lei pe eMAG.ro
Concluzii
Păi da, că nu avea cum să fie chiar perfect acest Samsung Galaxy A8 2018. La 2.000 de lei nu avea voie să dezamăgească și clar nu o face. Doar că mulți s-ar putea îndrepta către flagship-uri de la alți producători ori chiar tot de la Samsung, din anii trecuți. Și atunci te întrebi de ce mai lansezi A8 2018?
Eu știu că în câteva luni prețul o să scadă, dar până atunci nu am cum să nu spun că Samsung Galaxy A8 2018 este un pic cam scump. Nu este deloc un telefon rău, ba din contră îmi este greu să-i găsesc puncte slabe evidente. În afară de costul afișat momentan, nu prea am ce comenta.
Face totul bine, fără a fi ce-i drept extraordinar. Dar face totul bine la un preț normal pentru asta. Adică nu-i ca și cum plătești 2.000 de lei și primești mai mult de atât. Primești cât trebuie, dar la fel o pot face și alții, poate chiar mai bine de atât în unele aspecte.
Las pe final cele mai importante puncte pro și contra pentru Samsung Galaxy A8 2018:
PRO
- display de foarte bună calitate, ce oferă culori vii, contrast infinit și luminozitate ridicată;
- procesor puternic, cu două nuclee pe Cortex-A73 tactate la 2.2 GHz ce fac față cu brio chiar și celor mai solicitante aplicații;
- camerele foto produc fotografii de calitate;
- autonomie bună;
- construcție solidă, materiale pretențioase, finisări atente;
- certificare IP68 în ceea ce privește contactul cu lichidele și praful.
CONTRA
- preț ridicat, ce se apropie de al flagship-urilor de anul trecut;
- fără suport pentru filmare 4K;
- Android 7.1.1. Nougat în condițiile în care Android Oreo este lansat de mai bine de 6 luni.