Primele impresii legate de Samsung Galaxy Note II le-am pus de ceva timp pe site. Acum urmează review-ul pentru a doua generație a phabletului Note. O să facem o scurtă incursiune în spatele conceptului de phablet: Dell Streak a apărut în 2010, dar cred că a fost prea înaintat pentru vremurile în care au ales să-l prezinte. Nu a avut succes comercial și prețul s-a dovedit prohibitiv. De la 2600 de lei cât costa la început s-au chinuit luni bune să scape de stocuri și diverse magazine din retail îl ofereau și cu 999 lei.
A urmat Galaxy Note în 2011 la IFA Berlin 2011, reacțiile au fost contradictorii în presa de specialitate. Samsung a spus la un moment dat în urmă cu câteva luni că a vândut peste 10 milioane de unități, impresionat pentru un device de top cu preț pe măsură. Asta a motivat compania sud-coreeană ca să conceapă și aducă Samsung Galaxy Note II la evenimentul lor ce a precedat IFA Berlin 2012.
Samsung Galaxy Note la prima generație mergea pe specificațiile hardare și designul lui Samsung Galaxy S II, la fel și Note II a fost inspirat și continuă ca design pe Samsung Galaxy S III doar că adaugă un hardware ceva mai puternic: Exynos quad-core la 1.6 GHz față de 1.4 GHz, 2 GB memorie RAM față de 1 GB, display îmbunătățit pentru a oferi o experiență plăcută în ce privește stylus-ul, aplicații adiacente în acest sens.
Am primit Galaxy Note la test de la magazinul online QuickMobile care-l vinde la prețul de 2899 lei. Trebuie să le mulțumesc pentru colaborare și disponibilitate, dacă era după filiala locală a Samsung nu am fi reușit niciodată să testăm Note II, poate doar la evenimentul de lansare pentru câteva secunde. Asta-i altă poveste și nu are rost să o desfășurăm aici ci într-un articol separat.
Haideți să parcurgem detaliile hardware pentru phabletul Samsung Galaxy Note II:
Phablet Date tehnice |
Samsung Galaxy Note II |
Ecran | Super AMOLED de 5.5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli și protejat de Corning Gorilla Glass 2 |
Procesor | Exynos quad-core la 1.6 GHz |
Memorie | 2 GB RAM, 16 / 32 / 64 GB + microSD de până la 64 GB |
GPU | Mali-400MP |
Sistem de operare | Android 4.1 Jelly Bean |
Conectivitate | 4G / LTE, 3G, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS |
Cameră foto și video | 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detectare a feței și a zâmbetului, stabilizare de imagine, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.9 Megapixeli și filmează HD / 720p |
Baterie | 3100 mAh |
Greutate | 183 gr. |
Grosime | 9.4 mm |
Design
Cutia în care vine Note este de culoare albă, dimensiuni compacte față device-ul pe care-l ascunde și care dispune de un ecran considerabil de 5.5 inch. În partea frontală au poziționat phabletul cu stylus-ul ce naviga prin imagini, dovada că un feature important sau pe care ei au mizat este stylus-ul și ce se poate face cu el la nivel de 2012. Au și făcut public un SDK pentru dezvoltatori de aplicații Android care doresc să ofere suport pentru acest micuț gadget ce însoțește phabletul sau pentru a face aplicații speciale care să-l utilizeze la maxim.
În cutie dați de phablet, bateria de 3100 mAh, căștile albe de tip in-ear / intraauriculare pe jack de 3.5 mm, cablu microUSB – USB 2.0 pentru conectarea la calculator, manual, certificat de garanție.
La prima vedere impresionează prin dimensiunile sale: 5.5 inch cu buton de Home fizic și două taste capacitive ce-l flanchează pe stânga și dreapta. Stylus-ul a devenit mai lung și mai subțire, frumos integrat în carcasă. Când îi puneți bateria veți remarca fragilitatea capacului de plastic din spate. Unul dintre puținele elemente ale telefonului care mi s-a părut de-a dreptul modest. Bănuiesc că au ales această soluție spre a nu cântări prea mult în greutate. MicroSD-ul de până la 64 GB se montează fără a fi nevoie să se scoată bateria, nu la fel se poate spune și la cartela microSIM. Să nu vă așteptați ca bateria de 3100 mAh să fie pantagruelică în dimensiuni, nu trădează cei 3100 mAh din acest punct de vedere, al dimensiunilor. Cântărește 183 de gr. și Nokia Lumia 920 cu display de 4.5 inch ajunge la 185 gr.
Varianta de culoare primită la test a fost Titanium Grey. Mi-a adus aminte de Pebble Blue și întotdeauna când eram întrebat aveam tendința de a spune că-i Note II pe albastru. Se păstrează partea de glamour, suprafețe lucioase de la SGS III. Când capacul din plastic este montat, nu mai scoate vreun zgomot când strângi device-ul în mână, l-au închegat bine ca să spun într-un termen ceva mai plastic.
Am folosit Note II pe post de telefon principal, m-am obișnuit cu dimensiunile sale. Toți cei care vedea phabletul pentru prima dată mă întrebau dacă are loc în buzunar. Nu am avut nicio problemă, merge și mai bine în buzunarul de la haină. Dacă ai blue jean mai strânși pe picior s-ar putea să nu fie așa ușor, dar în rest mi se pare o problemă falsă.
Te obișnuiește repede cu dimensiunile, poate fi operat și cu o singură mână, degetul mic ajunge în colțul de sus, depinde cum te adaptezi. Nu mi-a dat impresia că mi-ar scăpa din mână. Nu știu cum ar fi să lucreze o fată cu o singură mână pe Note II, s-ar descurca la unele operații și software-ul poate fi ajustat spre a opera în acest mod.
Samsung a făcut un smartblet / phablet / smartphone / cum vreți să-i spuneți care impresionează prin prisma dimensiunilor și a designului bine pus la punct, materiale de calitate, multă sclipire și un capac de plastic care se încadrează în stilul Samsung, dintr-un plastic ce dă o senzație ciudată când este manipulat. L-au glazurat, sens figurat, la exterior și dă o reflexie metalică, nu zici că-i din plastic. Bine că măcar nu mai scoate vreun zgomot ciudat pe la vreo îmbinare.
Ecran și sunet
Datele de la care pornim analiza: Super AMOLED capacitiv de 5.5 inch, rezoluție 1280×720 pixeli, 267 ppi, protejat cu Corning Gorilla Glass 2. Vorbim de un display generos care-i perfect pentru accesat YouTube sau vizualizat filme, browsing și pe partea de gaming unde contentul HD se vede excelent. Suferă în acțiunea directă a razelor solare și asta cu luminozitatea dată la maxim, o problemă generală la majoritatea telefoanelor & tabletelor. Se vede excelent în spațiile închise, mi-a plăcut că nu reflectă mediul ambiant și ai spune că-i un fel de display mat și asta în contextul vă reamintesc că diagonala ecranului se situează la 5.5 inch.
La baza ecranului se află un buton de Home clasic / fizic și două taste capacitive sau senzitive cu rol de Back și Mai multe detalii – o denumire dată de mine în mod ad-hoc. Mi-ar fi plăcut să le integreze în display, butoane touch la Samsung Galaxy Nexus sau ASUS Padfone, dar au optat pentru altă soluție. Sunt și persoane care preferă această soluție, oarecum clasică. Butonul mare de Home dacă este apăsat mai multe pe dreapta duce către aplicațiile ascunse în fundal și le puteți închide sau accesa direct, ca un fel de scurtătură.
Amprentele nu mi-au dat impresia a se aduna foarte repede, un alt punct pozitiv și nici măcar nu am găsit vreun detaliu că ar fi tratat display-ul cu ceva. Sticla Corning Gorilla Glass ajunsă la generația a doua promite o rezistență mai mare în contextul în care grosimea sa a scăzut. Nu am avut curajul să o testez.
Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă pe spatele lui Note II, la bază. Poate fi obturat cu mâna când țineți phabletul în modul Landscape. Se aude tare, clar și se transmit ușoare vibrații în carcasă dacă este dat la maxim.
Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat pe lateral, în partea superioară. Tasta pentru reglarea volumului o regăsiți în lateral stânga, nu este mare în dimensiuni, dar m-a impresionat prin precizie și modul plăcut în care au integrat-o în designul telefonului. Căștile de tip in-ear / intraauriculare sunt albe, se aud excelent, vă recomand să nu le utilizați la volumul maxim că s-ar putea pe termen lung să vă altereze auzul.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Te uimesc detaliile hardware de când intri în contact cu ele pentru prima dată: Exynos quad-core la 1.6 GHz, 2 GB memorie RAM, 16 / 32 / 64 GB + microSD de până la 64 GB, Mali-400MP GPU quad-core. Modelul primit la test dispunea de 16 GB, extensibil cu un microSD slot. În varianta de top se poate ajunge la 64 + microSD de 64 GB = 128 GB. Se oferă și 50 de GB în Dropbox, stocare în cloud.
Rulează Android 4.1.1 Jelly Bean peste care au pus TouchWiz UI, interfața la care Samsung lucrează intensiv, deja a ajuns a fi implementată pe câteva generații de telefoane ale companiei sud-coreene, de la primul Galaxy S și până la zi cu excepția celor două telefoane Nexus: Nexus S și Galaxy Nexus.
Pot spune că TouchWiz pe Note II a fost o surpiză plăcută, avem o interfață grafică ceva mai matură. Se mișcă foarte repede în tot ce face, nu vezi nici pic de lag. Din păcate nu sunt multe aplicații în Google Play care să fie optimizate pentru un hardware așa performat ca a lui Note II. În unele jocuri nu sesizezi diferența dintre un quad-core / dual-core / single-core. Impresionează spre exemplu în browsing și mai ales dacă utilizați Chrome pentru Android, se încarcă instantaneu.
Am beneficiat de o cartelă primită de la Orange și se mișca exemplar în accesarea internetului și prin 3G, plus că avea semnal în mai toate zonele în care m-am deplasat. Aici se dovedește util și display-ul de 5.5 inch, afișează multă informație, nu trebuie să faci scroll în continuu ca la alte telefoane cu display mai mic, vizionat de clipuri video se dovedește a fi foarte ok.
Sunt șapte fereste customizabile pe desktopul phabletului. Se pot adăuga foldere, scurtăturile către diverse aplicații, widgets și credeți-mă că aveți de unde alege. Zona de notificări din partea superioară ce se accesează printr-un gest swipe. Oferă detalii legate de oră, dată, lună, acces rapid către Setări, activarea rapidă a Wi-Fi, GPS, Sunet, Rotire Ecran, Bluetooth, Date mobile, Mod deblocare, Economisire energie, AllShare Cast, Sincronizarea datelor.
După acestea urmează zona de setare pentru display, luminozitatea sa sau alegerea modului Automat și după aceea intrăm în notificările propriu-zise care în stilul 4.1 Jelly Bean oferă mai multe informații, sunt expandabile.
Navigarea printre aplicații se va face printr-un swipe lateral. Din fabrică este setat ca să le afișeze prima dată pe cele incluse în phablet și ulterior pe cele instalate de către cel care a achiziționat Note II. Tranzițiile se fac foarte rapid, o altă caracteristică ce reiese din acel hardware puternic.
Să vedem care sunt aplicațiile preinstalate pe Galaxy Note II:
– Ajutor, AllShare Play, Calculator, Cameră, Căutare vocală, Ceas, ChatON, Contacte;
– Descărcări, Dropbox, Email, Fișierele mele, Flipboard, Galerie, Game Hub, Gmail, Google, Google Talk, Google+;
– Hărți, Internet, Înregistrare voce, Learning Hub, Local;
– Magazin Play, Mesaje, Messenger+, Music Hub, Navigare, Notă S (folosește S Pen-ul), Paper Artist, Planificator S, Player muzical, Player video, Radio FM, Readers Hub;
– S Suggest, S Voice – celebrul asistent vocal inclus și pe Samsung Galaxy S III sau pe S III mini, Samsung Apps, Setări;
– Telefon, YouTube, Chrome, PoolBreak Pro, The Weather Channel, Drag Racing, Facebook, Twitter.
O plăcere să vizionezi un film / clip video în HD sau full HD pe Note II. Nivelul de detalii impresionează.
S Pen-ul are un lăcaș al său, se scoate ușor și deja apare o notificare pe display când începi a-l utiliza. Nici nu trebuie să fie pus pe display pentru a apărea un fel de mouse pe display-ul de 5.5 inch. Funcționează ireproșabil. Cum spuneam și mai sus, au oferit SDK-ul dezvoltatorilor de aplicații și deja există suport pentru S Pen în unele aplicații, dar vor sosi și mai multe în viitorul apropiat. S Pen permite și capturile de ecran + editarea ulterioară a acestora. Și când navigați prin clipurile video poate fi utilizat spre a previzualiza, etc.
Am instalat mai multe jocuri de top din Google Play: N.O.V.A 3, FIFA12, Modern Combat 2 HD, Gangstar Rio, GTA III, N.O.V.A 2 HD, Asphalt 7: Heat, etc. Toate au funcționat fără probleme, nu -i pot reproșa nimic din acest punct de vedere.
Performanță
Puteți trage o concluzie pe baza rezultatelor pe care le-am înregistrat:
Smartphone Teste de benchmark |
Samsung Galaxy Note II |
Quadrant Standard | 5995 puncte |
AnTuTu Benchmark | 13602 puncte |
NenaMark1 | 57.8 fps |
NenaMark2 | 57.7 fps |
Vellamo | 2401 puncte |
BrowserMark | 167001 puncte |
Conectivitate
Multe acronime: LTE / 4G, 3G cu viteze de până la peste 40 Mbps, Wi-Fi în toate standardele a/b/g/n, bluetooth 4.0, GPS, GLONASS. În partea superioară regăsiți jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta este butonul de power cu rol și în blocarea / deblocarea display-ului. La bază se află portul microUSB, iar în lateral stânga dați de tasta pentru reglarea volumui. S-a mers pe simplitate și au ales să nu le dispună pe o singură parte sau să le aglomereze, fiecare laterală cu rolul său.
Funcționează cu cartelă microSIM. Aceasta plus slotul pentru microSD au fost poziționate pe spate, trebuie îndepăratat capacul bateriei.
Nu am sesizat probleme de funcționare pe partea de telefonie și aici mă refer la apeluri tradiționale, mesaje de tip SMS, apeluri video + semnal la traficul de date atât via Wi-Fi cât și prin 3G. Contează și semnalul operatorului de telefonie în diverse zone.
Cameră foto și video
Au preluat senzorul foto principal și frontal de la Samsung Galaxy S III. Rezultatele sunt identice, bune. Aplicația se deschide rapid, captează fotografiile instantaneu. Se focalizează destul de bine. O adevărată plăcere la acest capitol.
Sunt multe opțiuni dintre care puteți alege. Spre exemplu la Mod Scenă sunt: Portret, Peisaj, Sport, Petrecere / Interior, Plajă / Zăpadă, Apus, Răsărit, Culoare de toamnă, Text, Lumânare, Articifii, Lumină de fundal, Noapte. Temporizatorul se reglează la 2, 5 sau 10 secunde.
Au inclus diferite efecte ce pot fi aplicate înainte de a capta imaginea: De epocă cu culori reci, De epocă cu culori calde, Posterizare, Solarizare, Nuanță de verde, Nuanță de albastru, Nuanță de roșu – galben, Estompat, Desen animat, Alb-negru, Sepia, Negativ + multe alte setări.
Vă las cu mostre foto și video:
Autonomie
3100 mAh, o baterie mare care-i depășită doar de cei 3300 mAh ai lui RAZR Maxx sau RAZR HD Maxx. 3100 mAh în contextul în care avem un hardware cu procesor quad-core + 2 GB RAM și mai ales în legătură cu un display de 5.5 inch care-și cere partea sa.
Trece testul unei zile cu brio și aici mă refer la utilizare intensivă. Ajunge la două zile fără probleme dacă mergeți pe o utilizare moderată. Și uite cum am descoperit un nou punct forte pentru Note II.
Concluzii
Samsung Galaxy Note II se adresează celor care doresc un display mare, hardware de top, un device care să țină loc de telefon, mini-tabletă, cameră foto și video, PC în unele situații, să-ți poată pună talentul în evidență prin S Pen-ul integrat, consolă de gaming portabilă, vizionat filme la drum mai lung. Toate aceste sarcini sunt realizate de Note II cu brio.
Bineînțeles că nu se potrivește celor care pun preț maxim pe dimensiunile telefonului și consideră telefoanele de peste 4 – 4.3 inch ca palete de ping-pong. Ei au de unde alege, dar dacă-ți dorești ceea ce am pus mai sus cu un alineat, Note II ți se potrivește. Atenție, este un produs premium și prețul său este pe măsură.
Puncte forte:
– design plăcut, materiale de calitate;
– display perfect pentru vizionat filme, accesat YouTube, browsing;
– hardware de top, funcționare ireproșabilă fără pic de lag, aplicații din Google Play cu grafică de top sunt puse în valoare, o consolă de gaming ad-hoc;
– cameră foto & video care oferă rezultate bune;
– browsing în mare viteză;
– conectivitate maximă;
– sound plăcut.
Puncte slabe:
– capacul din plastic de pe spate ce acoperă bateria și care dă un feeling ciudat.
Și notele pe care le primește Samsung Galaxy Note II:
Evaluare | Samsung Galaxy Note II |
Design | 9 |
Ecran | 9 |
Sunet | 9 |
Hardware, sistem de operare, aplicații | 9.5 |
Performanță | 10 |
Conectivitate | 10 |
Telefonie | 9.5 |
Cameră foto & video | 9 |
Autonomie | 9 |
Preț | 8.5 |
Total | 92.5 |
Nota finală | 9.25 |