Smartphone

eMAG ne-a oferit Samsung Galaxy Note pentru o recenzie. Găsiți smartblet-ul în oferta lor pentru 2.549 lei. A fost prezentată la IFA Berlin 2011 și a stârnit interesul sau dezaprobarea multora și asta mai ales prin prisma dimensiunilor. Cu siguranță se adresează unei nișe ca și Dell Streak, dar aduce o serie de noutăți care o fac mai interesantă. Numele său complet este Samsung Galaxy Note GT-N7000. Datele tehnice de la care pornim discuția:

– ecran Super AMOLED capacitiv de 5.3 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și 16 milioane culori, protejat de Corning Gorilla Glass și cu interfața TouchWiz 4.0;

– procesor Exynos dual-core la 1.4 GHz, 1 GB RAM, 16 sau 32 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB, Mali-400MP GPU;

– Android 2.3.5 Gingerbread și este promis update la Android 4.0 Ice Cream Sandwich pentru prima parte a lui 2012;

– 3G cu viteze de download de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, NFC, GPS;

– cameră de 8 Megapixeli care filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 2 Megapixeli;

– baterie de 2.500 mAh, 178 gr. și 9.7 mm grosime.

Design

Cutia în care vine Galaxy Note este albă și micuță. Acolo veți da de smartblet, baterie, căștile audio de tip in-ear albe pe jack de 3.5 mm, încărcător și cablu de conectare la pc. La prima vedere vei spune că este un Samsung Galaxy S II cu dimensiuni mai generoase și nu vei fi departe de adevăr. O poți ține într-o mână, dar va fi dificil să faci operații mai complexe fără teama de a nu îți scăpa din mâini. Marginile sale sunt rotunjite, din metal și de aceea nu oferă un grip prea puternic. Contrabalansează din acest punct de vedere și capacul bateriei cu o textură specială. Totuși, pare a fi mai bine pusă la punct ca design și față de SGS II. Dă impresia de soliditate, de rezistență.

Superior dați de logo-ul Samsung, mai îl găsiți și pe spate. Mă bucur că nu sunt foarte intruzive. Dimensiunile tabletei sunt 146.9 x 83 x 9.7 mm și 178 grame. Este un device plăcut, unitar din punct de vedere stilistic. S-a mizat pe simplitate, iar materialele folosite sunt excelente calitativ.

Ecran și sunet

Integrează un display SuperAMOLED capacitiv de 5.3 inch cu rezoluție HD sau 1280×800 pixeli, 16 milioane culori. Este protejat de zgârieturi accidentale de către Corning Gorilla Glass. La baza sa se află două butoane capacitive și un control clasic. Butoanele capacitive au rol de Back și Meniu, iar cel clasic este un shortcut atunci când vrei să ieși din meniu sau din vreo aplicație, direct pe ecranul de start. Observați că este Super AMOLED și nu au pus un display Super AMOLED Plus ca pe SGS II care ar fi adus un plus de contrast și un consum mai mic al bateriei.

Nu pot decât să-i dau notă maximă. Este unul dintre cele mai bune display-uri pe care le-am văzut până acum și touch-ul oferă un feedback bun. Normal că am mers pe maxim la luminozitate și asta se va vedea și în autonomia mai redusă, deși vorbim de o baterie de 2.500 mAh.

Jack-ul de 3.5 mm este dispus superior. Spuneam că aduce căști de tip in-ear pe alb. Sunt frumoase și se aud foarte bine, adaugă și un fel de bass. Boxa este dispusă pe spate, la bază. S-ar putea să o obturați când țineți tableta cu ambele mâini în modul landscape. Putea fi găsită o dispunere mai bună. Volumul oferit este puternic, clar și cu unele efecte interesante.

Sistem de operare și aplicații

Rulează Android 2.3.5 Gingerbread, iar Samsung a promis că SGS II și Galaxy Note vor fi primele lor terminale cu Android 4.o Ice Cream Sandwich în 2012. Am scos din calcul pe Samsung Galaxy Nexus care este rezultatul parteneriatului cu Google. Interfața este TouchWiz 4.0 și nu sunt tocmai un fan al său. Dacă aș achiziționa un Note, aș alege să pun un ROM custom și să fentez această interfață ce încurcă mai degrabă decât să ofere flexibilitate.

Ceea ce uimește la Galaxy Note este procesorul dual-core Exynos upgradat la 1.4 GHz și capacitățile sale. Este un adevărat campion al testelor de benchmark. Nu mai spun cât de bine se descurcă în rularea aplicațiilor din Android Market, în browsing sau în orice activitate pe care alegi să o desfășori pe smartbletă. Unele aplicații din Android Market, mai vechi, nu sunt optimizate spre a rula pe 1280×800 pixeli, dar sunt foarte puține la număr și sunt multe aplicații HD care merg fin și oferă o experiență completă.

[nggallery id=227]

Am făcut mai multe teste de benchmark:

 Quadrant Standard – 3.714 puncte;

NenaMark1 – 56.7 FPS;

 Caffeine Mark – 9.401 puncte și un rank de 60, 2 stele și jumătate;

AnTuTu Benchmark v2.5 – 6.285 puncte;

CPU Benchmark – 450 ms la 1.400 MHz.

[nggallery id=226]

Aduce și un stylus capacitiv și o serie de aplicații preinstalate sunt optimizate pentru el. Puteți să faceți un screenshot ținând apăsat butonul de pe stylus și concomitent acesta să fie postat pe display. Imediat vi se oferă o interfață spre a o edita. Să desenezi este o adevărată plăcere și cu talent plus o mână fermă se pot obține multe. Au oferit SDK-ul și cred că pe 2012 vor apărea și mai multe aplicații care să beneficieze de acest feature al lui Note.

Conectivitate

S-a mizat pe simplitate la exterior. Veți da pe lateral superior de jackul pe 3.5 mm, la bază se află conectorul microUSB, în lateral dreapta este butonul pentru pornirea și oprirea lui Note, iar pe lateral stânga sunt tastele pentru reglarea volumului. Lipsește un buton ce s-ar fi dovedit util pentru declanșarea camerei. La interior s-a pus tot ce mare mai bun Samsung în acest moment: 3G cu viteze de download de până la 21 Mbps, Wi-Fi în toate formartele plus Wi-Fi direct, bluetooth 3.0, DLNA, Wi-Fi hotspot, GPS.

Nu am sesizat probleme legate de conexiunea wi-fi sau de pierderea semnalului în GSM sau 3G, nici death grip nu mi-a dat dovadă că ar avea. Sunetul oferit în apeluri este puternic și clar.

Cameră foto și video

Senzorul camerei este de 8 Megapixeli, cu autofocus și un singur LED flash. Camera frontală este de 2 Megapixeli. Fotografiază bine și imaginile pot fi editate direct pe Galaxy Note cu ajutorul stylus-ului și aplicației oferite din standard. O galerie foto și un clip:

[nggallery id=228]

Autonomie

Când este folosit intensiv se încălzește puțin pe spate. Cu display-ul setat pe luminozitate maximă și cu browsing și download de aplicații la greu a reușit să reziste o zi întreagă și este o mare realizare în opinia mea. Bateria are 2.500 mAh. Accesul la baterie, slotul SIM și microSD se face prin îndepărtarea capacului din plastic ce pare destul de fragil, un fel de tradiție a Samsung pe unele smartphone-uri de ale sale.

Concluzii

Samsung Galaxy Note uimește și stârnește admirație. Am observat că stârnește dorința de a o avea mai puternic și decât Galaxy Nexus. Dacă vrei să impresionezi, poți lua un Note. Vei stârni privirile pe stradă când îl vei pune la ureche. Din punct de vedere hardware nu i se poate reproșa nimic. Vine cu un display senzațional, hardware puternic, cameră foto și video bună, un stylus ce poate fi considerat un atu. Am folosit un termen ce o definește foarte bine: Smartblet = Smartphone + Tabletă. Unor li se va părea prea mare și se vor opri aici. Zic că Galaxy Note poate fi un instrument de lucru, o unealtă de socializare cu abilități în multe domenii. Poate lua locul unui smartphone, dar și al unei mini-tablete.