Este smartphone-ul ce l-am folosit pe post de daily driver în ultimele trei luni și am reușit să găsesc un scurt moment în a aduna impresiile formate în materialul de față, un review care să-l prezinte cât mai bine.

Seria Note ne-a adus conceptul de smartphone cu ecran mare și nu doar că au venit cu o idee, dar au reușit să o transforme în succes comercial. Am avut și o telenovelă legată de GALAXY Note7, dar Samsung a intrat în istorie pe partea de marketing în ce privește revenirea după o criză majoră. Note8 nu a mai avut probleme cu acumulatorul, iar la Note9 nu s-a ajuns la o situație de gen. Cred că au avut emoții de fiecare dată, dar atenția dată pe partea de baterie, testarea extensivă îi va scuti de astfel de situații.

Samsung GALAXY Note9 pot spune că a devenit și atractiv ca și cost de comercializare. Îl găsiți pe la 3400 – 3500 lei, iar prin promoția cashback se duce în jurul a 3000 lei, aș spune că se transformă ușor, dar sigur în best-buy, păstrez afirmația și pentru Samsung GALAXY S9 și S9 Plus.

Note9 nu a fost o revoluție în materie de design ci mai degrabă o evoluție față de generația anterioară. Cei ce foloseau Samsung GALAX Note8 aveau un singur motiv să treacă pe Note9 – bateria de 4000 mAh față de 3300 mAh la modelul anterior. Stylus-ul cu bluetooth și poziționarea mai bună a senzorului de amprentă nu sunt chestii cu adevărat majore, nici măcar la nivel de cameră nu aș spune că sunt diferențieri majore. Acum vă dați seama că Note9 se descurcă mai bine în low-light, dar nici Note8 nu se află prea departe ca rezultate obținute. De fapt aici avem o problemă pentru companiile ce activează pe piața de telefoane mobile, este din ce în ce mai greu să vii cu chestii majore care să-l facă pe utilizator să scoată bani din portofel pentru noua iterație.

Mai adăugam în universul Android și deprecierea rapidă, așa că de multe ori se așteaptă prinderea unui cost de tip best-buy, iar recenzia lui Note9 rămâne actuală în acest context. Statutul de best-buy pentru seria Note se află după colț, la început de 2019 aș face pariu că va coborî în jurul a 3000 lei.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone cu stylus-ul andocat, căști AKG pe jack de 3.5 mm cu fir textil, agrafă pentru slotul dedicat SIM și microSD, adaptor USB type-C – USB și USB type-C – microUSB, ghid cu instrucțiuni de utilizare, cablu USB type-C – USB și încărcător de tip fast charge ce alimentează la 9V / 1.67A. Sunt destule huse originale Samsung + folii de protecție etc, asta-i un avantaj când alegi un flagship de la compania sud-coreeană (pleiada de accesorii originale sau third-party, păcat că la Note au ales să renunțe la husele din piele Alcantara).

Nu sunt prea multe de comentat la design, Note9 este o evoluție subtilă a lui Note8. Avem sticlă pe față și spate, ecran curbat, stylus galben cu capăt albastru, logo-ul Samsung nu se află în partea frontală ci stilizat fără să deranjeze pe partea spate. Nu prea înțeleg de ce mizează așa tare pe termenul Duos, bănuiesc că sunt piețe pe care trebuie să scoată în față că suportă două cartele SIM.

Gripul este slab și de aici necesitatea în a alege o husă spre a proteja ecranul, dar și partea spate. Este suficient să intrați pe Olx și să vedeți câte persoane au avut ghinionul să prindă lovituri suficient de puternice să spargă sticla (reparația se poate dovedi costisitoare).

Mai este un lucru ce trebuie menționat. Îmi țin telefonul în buzunarul de la jeanși și în cazul lui Note9 a ajuns greu să-mi închid șireturile, incomodează. Asta și pentru că este destul de lung, la alte modele nu am avut această problemă. Aș spune că deja nu ar trebui să le facă mai lungi de atât, se pierde partea practică, ergonomia.

Samsung GALAXY Noet9 este un smartphone elegant, cu structură metalică ce-i conferă un rigiditate structurală, cu sticlă ce aduce reflexii interesante în partea spate. Ar fi fost de efect să aducă un cititor de amprentă sub display și nu sub camera principală. Apropo, camera duală cu OIS nu se profilează aproape deloc față de linia generală a părții spate. Din păcate, de multe ori ajungi a duce degetul peste senzor și te avertizează că trebuie să-l ștergi spre a obține rezultate cât mai bune. Recunoaște amprenta în ritm alert, dar mai multe informații la capitolul Conectivitate.

Note9 este un smartphone ce impresionează prin construcția cu maximă atenție la detalii, simplitate și eleganță. Nu i-am găsit niciun punct slab pe partea de materiale, finisare etc.

Ecran și sunet

Ce mai poți face când ai cel mai bun display din piață? Mai nimic, îl aduci și pe o generație nouă. Samsung reușește să livreze cel mai bun ecran de pe un smartphone, iar Note9 impresionează prin luminozitate ridicată, cu overboost trece și de 1000nits în modul Auto, în mod normal se situează pe la un maxim de 700 nits. Totuși, aș aprecia altceva la ei, faptul că sunt cele mai plăcute culori, naturale, fără a fi suprasaturate, cea mai bună lizibilitate sub acțiunea razelor de soare.

Recunosc că l-am ținut pe rezoluția de 2220×1080 pixeli (FHD+, mai sunt două opțiuni: 1480 x 720 pixeli sau HD+ și 2960×1440 pixeli sau WQHD+). Rezoluția mare este utilă în VR, nici nu te lasă să mergi pe nivel intermediar sau low. În rest, pe 6.4 inch m-am descurcat fără absolut nicio problemă, fără a avea diferențe majore în utilizarea de zi cu zi față de rezoluția maximă. Plus că așa am și reușit să obțin o autonomie mai mare.

Display-ul l-am avut setat pe Ecran adaptabil, dar mai sunt opțiuni precum Cinema AMOLED, Foto AMOLED și De bază. La Ecran Adaptabil merge a fi reglat balansul de culoare pe mai cald sau mai rece. Opțiuni avansate permite reglaje fine pe roșu, verde și albastru. Nu prea ai cum să nu-l setezi după bunul tău plac. Ecranul este compatibil HDR10, iar pe Netflix și YouTube aș spune că impresionează prin dinamica culorilor.

Raportul display / corp nu este ieșit din comun, cred că exista loc de mai bine – în special în partea superioară. Există o opțiune ce o recomand activată și se numește Îmbunătățire calitate video. Controalele sunt de tip touch buttons, configurabile. Este și un mic punct ce recunoaște intensitatea cu care se apăs, un loc 3D Touch la bază. Acolo ar fi fost excelent dacă implementau un cititor de amprentă.

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare – unul la bază lângă portul USB type-C ce aș spune că are rolul principal, iar al doilea deasupra ecranului. Impresionante sunt efectele stereo, mult mai bine profilate față de ce am găsit la iPhone Xs Max și Mate 20 Pro. Jos pălăria pentru ce a adus Samsung, mi-au adus aminte de HTC la acest capitol. La bază avem jack-ul de 3.5 mm, un ultim mohican din acest punct de vedere și de apreciat că nu au mers în trend cu ceilalți spre a scoate acest element de conectivitate. Reglarea volumului se face din lateral stânga. Căștile din pachet sunt pe fir textil și jack de 3.5 mm, de la AKG. Sunt excelente, mă refer în special la partea de medii și înalte, aș spune că la bass ar mai fi ceva de lucrat, dar compania sud-coreeană aduce printre cele mai bune căști din pachetul de retail al unui smartphone din ce am testat în 2018. Certificarea Dolby Atmos nu este adusă doar din rațiuni de marketing.

Pe partea de design au mers la siguranță și au rafinat ce mai era de pus la punct (poziționarea cititorului de amprentă, designu stylus-ului și modul de integrare), pe Ecran și Sunet îl consider a fi: cel mai bun și, respectiv, printre cele mai bune.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Exynos 9810 îl consider mai degrabă un update al generației precedente, nu o mare noutate cu care să rupă gura târgului. Este dezvoltat tot pe 10nm și dacă ne uităm puțin de fapt avem un chipset cu nuclee tactate ceva mai sus. De fapt dacă ne uităm și la promisiunile Samsung ne dăm seama că nu s-a dorit o revoluție: performanță crescută cu 10%, autonomie cu 15% față de Exynos 8895. Nu trebuie să vă temeți de scăderea numărului de nuclee din GPU: 18 vs 20, au crescut frecvența de la 546 MHz la 700 MHz. Am testat modelul cu 6 GB RAM și 128 GB stocare, sunt variante și cu 8 GB RAM și până la 512 GB stocare + slot pentru cardurile microSD de până la 512 GB (teoretic, poți obține 1 TB pe Note9 din combinația stocare internă + microSD).

Informații oferite de CPU-Z pentru Note9;

Avem și elemente de AI printr-o rețea neurală (detecție a feței prin combinația unei soluții hardware și software, recunoaște un chip într-o suită de fotografii, securitate sporită).

Sunt câteva elemente pentru care am ales Samsung S7, S8 Plus și acum Note9:

  1. Folder Securizat – cea mai bună și sigură implementare din ce am găsit până acum;
  2. Posibilitățile vaste de customizare pe partea de teme, fundaluri, AOD – peste ceea ce oferă concurența directă;
  3. Suportul software (sunt sigur că deja se va găsi câte unul să comenteze pe sub mustață că Note9 nu a trecut pe Android Pie, dar am observat de la S8 Plus că Samsung la fiecare început de lună vine cu un update software ce înglobează cele mai noi patch-uri de securitate de la Google + îmbunătățiri, rezolvări ale unor bug-uri etc).

Cred că au lucrat îndeaproape cu cei de la PUBG pentru aduce cele mai impresionante detalii, recunosc că nu stau rău din acest punct de vedere nici OnePlus 6T sau Mate 20 Pro.

Legat de software, Note9 rulează Android 8.1 Oreo cu Samsung Experience 9.5, iar patch-ul de securitate este la nivelul lui noiembrie 2018.

Știți că Samsung de-a lungul ultimelor generații a început să modifice interfața din ce în ce mai puțin, să amintească de Android-ul în stadiu nativ. Doar că bineînțeles, sunt o sumă de tips & tricks specifice sud-coreenilor, elemente cu care i-au obișnuit pe cei ce le cumpără terminalele.

Noul stylus permite controlul aplicațiilor de la distanță, se transformă în telecomandă pentru camera foto, permite traducerea de cuvinte și expresii, căutarea de produse online cu Bixyby Online (doar să fie trecut peste cuvintele, expresiile sau imaginile respective). Nu vreau să fac pe hopa mitică, dar nu l-am folosit și 99.99% din timp a stat în locașul său. S-ar putea pentru un utilizator să fie un element ce-l diferențiază, dar pentru mine nu este și în locul său mai degrabă aș fi preferat o baterie mai mare, doar că așa nu-și mai merita denumirea de Note. Totuși, cred că pe termen lung s-ar putea să vedem cum Samsung renunță la stylus, deși sunt sud-coreeni și sunt încăpățânați (au păstrat și slotul pentru microSD, jack-ul de 3.5 mm, fără notch).

Alte tips & tricks mai puțin cunoscute:

  1. Compatibilitatea cu Samsung DeX și posibilitatea de a emula o interfață desktop pe un monitor, altă funcție pe care o folosesc sub 1% dintre clienții de Note9;
  2. Ecran activ inteligent – îl menține activ câtă vreme te uiți la el;
  3. Posibilitatea de a deschide și închide panoul de notificări prin gesturi pe cititorul de amprentă;
  4. Dual Messenger – permite utilizarea a două conturi pentru aceeași aplicație (util în WhatsApp etc).

O funcție inutilă adus de Android mi se pare micșorarea aplicațiilor sub forma unui pop-up. De cele mai multe ori m-a încurat în loc să mă ajute (imagine prea mică ca să fie utilă, spre a întoarce aplicația la dimensiunea originală necesită apăsarea într-un colț etc).

Samsung Note9 va face pasul cât de curând spre Android 9 Pie ce nu are cine știe ce funcții pentru care să stați ca pe ace. Va fi adus și Android 10 sau cum se va numi viitoarea iterație software, cumva un client al phabletului sud-coreean stă liniștit din acest punct de vedere.

Rulează orice aplicație sau joc fără nicio problemă, impresionează în PUBG și Fortnite. Parcă mi-aș fi dorit să fie o idee mai sprinten, subliniez – o idee. A nu se înțelege că ai lag sau alte probleme, dar parcă launcher-ul a rămas cumva în spatele a ceea ce primești de la alte modele concurente. Cel puțin Samsung nu rupe aplicațiile din fundal spre a livra un plus de viteză.

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY Note9;

Aplicații Google: Chrome, YouTube, Drive, Duo, Google Foto, Calendar, Cărți Play, Gmail, Magazin Play;

Aplicații Microsoft: Excel, OneDrive, PowerPoint și Word;

Aplicații Samsung: Health, Smart Things, Galaxy Apps, Galaxy Wearable, Folder Securizat;

Alte aplicații: Înregistrare voce, Documente, Fișierele mele.

Nu trebuie să vă speriați de ce găsiți prin secțiunea de Screenshots. Acolo sunt toate aplicațiile și jocurile de pe smartphone-ul personal, bineînțeles, aplicații în primul rând. Pentru tastatură folosesc Gboard, Google Calendar pentru organizarea lecțiilor de la școală și a diverse evenimente, CamScanner îmi transformă telefonul în scanner ad-hoc și sincronizează fișierele în cloud, Google Foto pentru stocarea și organizarea de imagini și materiale video, PUBG – jocul cu care mă delectez în puținul timp liber, Real Racing 3 a dispărut complet din peisaj, iar Fortnite nu m-a cucerit.

Înainte foloseam tot felul de aplicații pe partea de fitness, dar cu Gear S3 Frontier am renunțat și la această curiozitate și l-am transformat în ceas simplu, din când în când îl mai conectez cu telefonul (nu-mi plac notificările la mână, prefer să mă uit pe telefon când vreau să văd ce mailuri am primit, care-i treaba pe Facebook sau Instagram etc). Nu folosesc Bixby, dar am adus pe acolo câteva informații cât de cât interesante, așa cum era Google la un moment dat cu launcher-ul său. Mă rog, ajung prin acel panel al Bixby din joi în paște, ba chiar și mai rar de atât. Butonul dedicat îl am dezactivat.

Interfața Android 8.1 Oreo pe GALAXY Note9;

Performanță

Recunosc că am telefonul de câteva luni bune, dar nu am simțit nevoia în această perioadă să instalez un test de benchmark, am făcut-o fix acum când scriu review-ul spre a-i alimenta pe cei pasionați de acest subiect.

Teste de benchmark rulate pe Samsung GALAXY Note9;

Conectivitate

Aș spune că avem un adevărat all-in-one, lipsește un senzor IR pentru rolul de telecomandă ad-hoc, dar pentru electronicele Samsung se rezolvă și asta cu Smart Things.

Are slot combo: dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD spre a-i mulțumi pe cei ce caută să folosească două cartele sau să extindă spațiul de stocare din terminal. Știe 4G pe TDD și FDD-LTE, acoperă tot ce avem în România. Este compatibil cu VoLTE și VoWiFi la Orange și Digi Mobil. În 4G urcă până la 1200 Mbps în download și 200 Mbps în upload. Aștept momentul în care astfel de viteze sunt oferite comercial.

De apreciat că nu lipsește jack-ul de 3.5 mm și slotul pentru microSD, elemente pe care majoritatea smartphone-urilor premium le-au trecut în desuetudine, dar care acum ajută pe Samsung să iasă în fața concurenței.

Localizarea se face prin A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO (sistemele american, rusesc, chinez și european – lipsește QZSS-ul japonez). Are senzor pentru iris, dar nu l-am folosit și cred că este ultima dată când Samsung îl aduce pe un vârf de gamă de-al său. Pur și simplu, trebuie să aduci telefonul într-o poziție naturală, iar de multe ori dă chix. Pentru partea de securitate am ales recunoaștere facială + cititor de amprentă. Se vede că nu are un senzor dedicat, dar recunoașterea facială se descurcă neașteptat de bine la Sammy, nu la nivelul lui Xs Max și Mate 20 Pro, dar nici la distanță prea mare. Senzorul de amprentă funcționează prompt și rapid. Singurul element care l-aș critica, faptul că uneori te duci cu degetul peste camera principală și trebuie să ștergi amprenta inerentă.

În partea superioară se află slotul combo cu două scenarii de utilizare: dual sim cu cartele de tip nanoSIM sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 512 GB. În lateral dreapta dați de butonul de power, la bază de unul dintre difuzoare, portul USB type-C și jack-ul de 3.5 mm. Mă bucur că avem o singură grilă, pentru difuzorul propriu-zis, fără a mai fi și alta doar de design. În stânga se află reglarea volumului și butonul Bixby ce nu merge a fi asignat către alte aplicații din smartphone, păcat că nu lasă această opțiune pentru cei interesați.

Samsung are mereu tendința de a dezvolta și software, deși fie vorba între noi, nu este și domeniul la care se pricep cel mai bine. Au vrut să intre pe piața sistemelor de operare și au renunțat la Bada, întradevăr au oarecare succes cu Tizen pe ceasurile inteligente, dar și pe televizoarele smart. În rest, pe telefoane mobile au încercat să dezvolte cam tot ce are și Google în portofoliu și în cele din urmă și-au data seama că mai bine îi lasă pe americani la butoane. Bineînțeles, ei fac asta cu greu pentru că sunt sud-coreeni și sunt ambițioși, încăpățânați, cum vreți să le spuneți. Au impresia că ar putea să facă mai bine, așa și cu Bixby. Acum înclin să cred că nu le-a ieșit, de vreme ce dezactivarea butonului Bixby a fost cerută de la bun început spre a evita activările accidentale.

Totuși, software-ul a fost cizelat, pus la punct față de ceea ce oferea în etapa inițială. Păcat că nu are suport pentru limba română. Momentan.

În apelurile de voce se descurcă impecabil, în conexiunile de date la internet pe Wi-Fi și 4G se descurcă excelent. Asta și pentru că Samsung este partener al operatorilor de telefonie mobilă pe implementarea de agregare de spectru, de tehnologii precum VoLTE și VoWiFi.

Cameră foto și video

În 2018, Samsung a riscat pe piața de camere foto și video și a venit cu un senzor cu diafragmă variabilă. Niciun alt producător nu s-a încumetat să folosească un astfel de senzor și asta pentru că sunt sigur că nu le-ar fi ieșit calibrarea firmware la nivelul a ceea ce a scost Sammy. Totuși, cred că la S10 & Note10 nu o să mai avem acest senzor.

Interfața camerei foto și video de pe Note9;

Camera principală de la Samsung GALAXY Note9 folosește un senzor de 12 Megapixeli cu f/1.5 sau f/2.4 și al doilea senzor tele pentru zoom-ul 2x cu 12 Megapixeli și f/2.4. Avem OIS pe ambii senzori, dar nu se profilează amenințător dincolo de linia generală a părții spate. Pus telefonul pe o suprafață plană nu deranjează în vreun fel, iar riscul de a-l zgâria accidental este minim.

Camera foto și video de pe Note9 o consider în continuare a fi una dintre cele mai bune din piață, iar în cursul zilei de astăzi o să vin cu un material în low-light în care se va duela cu Huawei Mate 20 Pro și iPhone Xs Max, iar voi printr-un chestionar veți putea decide care se descurcă mai bine. 

Imaginile sunt de bună calitate în mai toate scenariile de utilizare, iar interfața camerei foto și video epatează prin opțiunile oferite. În materialele video în continuare cred că Samsung se descurcă cel mai bine, peste concurența directă. În low light cu noul senzor aș spune că avem un jucător de top, de-a dreptul impresionant prin ceea ce livrează. Apropo, cu un DSLR pe modul Auto nu obții rezultate mai bune. Știu că DSLR și modul Auto nu sunt termeni de utilizat în aceeași propoziție. 

Clip 1 2160p cu 60 fps realizat cu Samsung GALAXY Note9;

Clip 2 2160p cu 60 fps realizat cu Samsung GALAXY Note9

Clip 3 2160p cu 60 fps realizat cu Samsung GALAXY Note9

Fotografii făcute cu Samsung GALAXY Note9. Aici le găsiți fără resize, unele imagini au și peste 20 de MB. :), linkul este valabil pentru 7 zile din momentul în care recenzia a fost publicată pe site;

Autonomie

Bateria de 4000 mAh îl ajută pe Samsung GALAXY Note9 să treacă testul unei zile de utilizare, de dimineața până seara. Totuși, nu se descurcă mai bine ca Samsung GALAXY S8 Plus ce avea doar acumulator de 3500 mAh. De ce? Procesorul tactat mai sus consumă mai mult și nu impresionează neapărat ca eficiență energetică. De fapt aici sunt și cele două puncte mai slabe în opinia mea pentru Note9: autonomia ce putea fi și mai bună, camera cu f/1.5 sau 2.4 ce reprezintă un risc asumat, livrează, dar parcă mi-aș fi dorit și mai mult spre a pune o distanță mai apreciabilă față de concurență ce a ajuns să-i depășească în low-light.

Repet, bine că au implementat un acumulator de 4000 mAh. În 2018 la GALAXY Note8 au tăiat 200 mAh din baterie spre a face loc stylus-ului, acum au reușit să-l facă și mai smart, dar și să mărească capacitate cu 500 mAh față de S9 Plus și cu 700 mAh față de precedenta generație Note.

Ce am remarcat de-a lungul timpului la Samsung?

Ei stau bine pe partea de playback video prin YouTube sau Netflix pe vârfurile de gamă, iar consumul de energie în ritm accelerat se realizează în special pe jocurile video, în PUBG îți duce o sesiune de vreo 3 ore – 3 ore și jumătate de la 100 spre zona roșie. Acum să fim serioși, suntem oameni mari și nu petrecem 3 – 4 ore în continuu pe un joc. Până la urmă, nu-i rău deloc.

În testul Gadget.ro a obținut 8 ore și 45 de minute (luminozitate la nivel maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi).

În ce privește alimentarea cu energie electrică cu încărcătorul din pachet ce alimentează la 9V și 1.67A are nevoie de 1 oră și 22 de minute spre a se încărca de la 0 – 100%. Păcat că Samsung a lăsat concurența să stabilească standardele în domeniu, dar pe de altă parte nici nu se încarcă în 3 ore precum modele cu preț și de 2 ori mai mare.

Preț

Samsung GALAXY Note9 – de la 3350 – 3400 lei în magazinele online autohtone. În promoția cu cashback de 450 lei ajunsese deja în jurul a 3000 lei.

Apropo de huse, am cumpărat două modele concepute de Samsung, păcat că au renunțat la versiunea cu piele Alcantara (superb pe partea de grip). Protective Cover ce zici că este din aluminiu și are stand de susținere nu o recomand (imensă, grip mediocru = inutilă). La polul opus se situează husele Silicon Cover (ieftină, grip bun, fără a avea dimensiuni pantagruelice).

Concluzii

Samsung GALAXY Note9 are un preț ce-l recomandă. Este un telefon complet din multe puncte de vedere, dar lasă și impresia că Samsung a jucat la siguranță și a lăsat revoluția pentru generația viitoare de S10, S10 Plus și Note 10 (asta că tot a fost un zvon că s-ar putea ca Note9 să fie ultima generația din această linie de terminale, adevărul este că în afară de stylus nu prea sunt alte elemente care să-l individualizeze major față de GALAXY S).

Am mai spus asta și repet, am ajuns să apreciem elemente ce le consideram normale. Samsung nu renunță la slotul pentru cardurile microSD, la jack-ul de 3.5 mm, ne scutește de utilizarea unui decupaj aka notch în partea superioară a ecranului, aduce conectivitate dual-sim (ideal era să avem dual-sim cu 4G dual active  + slot pentru card).

Mi-aș fi dorit să-l văd ceva mai compact, cu un raport display / corp îmbunătățit. Deja am impresia că s-a ajuns prea departe ca lungime pentru un smartphone. Față de Note8 au venit cu o poziționare ceva mai bună a senzorului de amprentă, cu difuzoare stereo ce impresionează auzul, cu un stylus smart.

PRO

  • design elegant, materiale de bună calitate și atenție maximă la detalii;
  • cel mai bun ecran din piață + una dintre cele mai captivante experiențe audio stereo de pe un smartphone, certificarea Dolby Atmos nu este degeaba;
  • hardware puternic și software complet;
  • conectivitate maximă cu 4G ce urcă până la 1200 Mbps, cu suport pentru două cartele SIM, cu posibilitatea de a conecta un Samsung DeX sau spre a trăi o experiență VR la cote înalte cu un cost mic plătit pe ochelarii VR (dezvoltați alături de Facebook & Oculus);
  • jack de 3.5 mm și slot pentru cardurile microSD – elemente ce au devenit rare pe un smartphone de tip vârf de gamă, certificare IP68, încărcare rapidă + încărcare wireless Qi + multe alte elemente ce completează experiența de utilizare;
  • preț ce devine din ce în ce mai atractiv;
  • cameră foto și video printre cele mai bune din 2018;
  • autonomie decentă;
  • stylus ce-i conferă unicitate;

CONTRA

  • senzația că interfața putea fi făcută ceva mai light, mai bine structurată și mai sprintenă;
  • un raport display / corp mai bun ar fi redus din senzația că este parcă prea lung și deranjează în buzunarul jeanșilor.