Smartphone

Samsung promovează vârfurile sale de gamă: Samsung Galaxy S III sau Samsung Galaxy Note II, dar pe o piață emergentă ca România merg bine și telefoanele middle-level în genul Samsung Galaxy S Advance ce are deja ceva vechime. Este în oferta magazinelor online cât și la companiile de telefonie, iar prețul său se situează în general sub 1300 de lei. QuickMobile.ro ne-a oferit acest smartphone la test și-l comercializează pentru 1249 lei.

M-am gândit că ar fi util să fac reviewul unui smartphone de volum precum Galaxy S Advance. Sunt sigur că va mai rezista ceva timp prin oferta Samsung, prin stocurile magazinelor. Mai ales că Samsung a declarat sus și tare că va updata acest telefon de la Android 2.3 Gingerbread la Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Să parcurgem datele tehnice pentru Samsung Galaxy S Advance I9070:

Smartphone
Date tehnice
Samsung Galaxy S Advance I9070
Ecran Super AMOLED de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, 233 ppi, interfață TouchWiz
Procesor STE U8500 dual-core la 1 GHz
Memorie 768 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB
GPU Mali-400MP
Sistem de operare Android 2.3 Gingerbread
Conectivitate 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 5 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detectare a feței și a zâmbetului, filmează la 720p cu 30 fps și cameră frontală de 1.3 Megapixeli
Baterie 1500 mAh
Greutate 120 gr.
Grosime 9.7 mm

A fost prezentat în ianuarie 2012 și disponibil din aprilie 2012. Era poziționat sub Samsung Galaxy S II care la vremea respectivă era vârful de gamă al companiei sud-coreene. La nivel de CPU și GPU sunt similitudini cu unele telefoane Sony din seria Xperia ce împărtășesc procesorul, un rezultat al colaborării dintre cele două nume mari din industria de telefoane inteligente.

Design

Cutia în care vine Galaxy S Advance este micuță. Acolo dați de smartphone, bateria de 1500 mAh, căștile albe de tio intraauricular pentru o audiție de top, manual de instrucțiuni și certificat de garanție.

A impresionat pozitiv de la prima atingere. Mi s-a părut mult mai bine prelucrat decât Samsung Galaxy S II. Varianta primită la test era albă. Samsung Galaxy S Advance aduce forme ușor rectangulare, puțin rotunjit la colț. Seamănă puțin cu Samsung Galaxy Nexus din profil, fiind mai gros la bază și ușor curbat. Asta îl face să stea bine în mână.

Ce impresionează?

Este feedback-ul plăcut pe care-l oferă, finisare de calitate. Marginea metalică argintie nu dă impresia de lucru făcut în grabă, capacul din plastic al bateriei se fixează excelent și dă un grip plăcut. Dimensiunile compacte îl fac ușor de folosit și strecurat în buzunar. Am impresia că prea rapidă a fost trecerea spre 4.5 – 4.7 – 5 inch și aș fi preferat să avem și telefoane Android de top ca hardware cu display de 4 inch.

La design nu am ce să-i reproșez, Samsung știe să facă și telefoane middle-level fără cusur. Place prin atenția la detalii, finisare decentă,materiale plăcute, stă bine în palmă și nu pare un telefon mare. Capacul bateriei se înlătură ușor și de acolo ai acces la slotul pentru cartela SIM și pentru microSD card de până la 32 GB.

Ecran și sunet

Display Super AMOLED de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, 233ppi, 16 milioane culori. Exact ca primul Samsung Galaxy S. Se vede foarte bine și spun asta la nivelul lui 2012 după ce am avut ocazia să testez tot felul de telefoane de la iPhone 5 la Samsung Galaxy Note II. Culorile sunt plăcute. Marele neajuns este efectul de glare sub acțiunea razelor solare. Atunci trebuie să mergeți pe luminozitate mai mare. Partea de touch funcționează bine, răspunde comenzilor rapid.

La baza display-ului de 4 inch se află două butoane capacitive cu rol de Back și Setare a ecranului de start. Se adaugă o tastă fizică cu rol de întoarcere pe ecranul de start format din șapte ferestre customizabile cu aplicațiile sau widgeturile dorite.

Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate, lângă senzorul camerei foto de 5 Megapixeli. Reglarea sunetului se face de la o tastă dedicată poziționată în lateral stânga. Dat la maxim se aude tare, calitatea audio place și asta pentru că nu distorsionează puternic, păstrează ceva bass. Vibrațiile transmise în smartphone dat și la maxim sunt, aproape, insesizabile. Boxa nu este obturată nici atunci când telefonul este ținut în landscape.

Jack-ul de 3.5 mm este la bază. Cum spuneam aduce căști intraauriculare. Mi s-au părut identice cu cele de la Samsung Galaxy Note II. Audiția este de calitate și doar cele Beats sunt peste la audiție.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Avem un procesor și accelerator grafic dezvoltat în comun de către Sony și Samsung. Vorbim de un procesor dual-core de 1 GHz, 768 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare + microSD de până la 32 GB – maxim 40 GB, destul de bine.

Sistemul de operare este destul de vechi – Android 2.3.6 Gingerbread. Samsung a promis în urmă cu câteva săptămâni că Samsung Galaxy S Advance va trece direct la 2.3 Gingerbread la 4.1 Jelly Bean. Știți că Google Nexus 7 sau Google Nexus 10 aduc Android 4.2 Jelly Bean. Exemplarul de test nu primise Android 4.1 Jelly Bean și mi-aș fi dorit să văd cât de mult schimbă experiența de pe telefon, cu siguranță că-l face mai rapid. Păcat că Samsung nu face aceste update de software rapid și un posesor de Galaxy S Advance se simte frustrat față de unul care a cumpărat Galaxy S II care-i cu doar 2 – 300 de lei peste ca preț.

Dintre aplicațiile preinstalate pe smartphone:

– Activitate – permite notarea ideilor într-un fel de jurnal;
– AllShare – share de conținut de pe smartphone direct pe TV;
– Calculator, Calendar, Cameră foto, Căutare vocală via Google, Căutați via Google, Ceas, Comenzi vocale;
– Descărcări, Discuție vocală – diverse comenzi pe care le poți preseta în telefon și activa prin voce;
– Editor foto, Email – client de mail, Fișierele mele, Galerie, Game Hub, Gmail, Google Talk, Google+, Hărți via Google Maps, Internet, Înregistrare voce;
– Kies air, Local, Magazi Play, Manager aplicații, Messenger via Google+;
– Navigare, Notă, Player muzical, Polaris Office, Radio FM, Google Apps, Setări, Social Hub, Știri și meteo, Videoclip, YouTube.

Aplicațiile de socializare în genul Facebook, Twitter, Facebook funcționează fără probleme. Având un GPU similar cu Galaxy S III și Note II funcționează fără probleme și majoritatea aplicațiilor din Google Play, peste 700.000.

Tastatura qwerty touch mi-a plăcut, nu a fost nevoie de un timp de acomodare. Oricum sunt o sumă de soluții în Google Play și o poți personaliza în voie.

Smartphone-ul funcționează bine, nu am remarcat vreun lag în meniu. Nu este un Galaxy S III sau Note II, dar nici nu se face de rușine. Păcat că nu are Android 4.1 Jelly Bean și sper că Samsung va face pe placul clienților și va aduce update-ul de software repede. Neavând măcar Android 4.0 nu suportă Chrome pentru Android. Sunt și alte browsere, dar deja m-am obișnuit să folosesc versiunea pentru Android și celelalte variante le accesez ocazional.

Performanță

Am făcut câteva teste de benchmark și rezultatele le găsiți în tabel:

Smartphone
Teste de benchmark
Samsung Galaxy S Advance
Quadrant Standard 2818 puncte
AnTuTu Benchmark 5268 puncte
NenaMark1 57.3 fps
NenaMark2 35.1 fps
CF-Bench
Vellamo HTML5 – 905 puncte
METAL – 506 puncte
BrowserMark
HTML5test

Conectivitate

Integrează 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps în download, Wi-Fi în toate standardele a/b/g/n, bluetooth 3.0, GPS. În lateral dreapta dați de butonul de power cu rol în pornirea / oprirea telefonului cât și pentru blocarea / deblocarea ecranului touch.

La bază sunt portul microUSB pentru conectarea la PC cât și pentru încărcarea bateriei de 1500 mAh + jack-ul de 3.5 mm. În lateral stânga regăsiți tasta pentru reglarea volumului. Mi-a plăcut că sunt frumos dispuse, ușor de accesat.

Cameră foto și video

5 Megapixeli, filmează HD cu 30 fps și cameră frontală de 1.3 Megapixeli. Acestea sunt coordonatele de bază. Aveți și câteva mostre foto ca să remarcați cum se descurcă. Nu impresionează, dar nici nu se duce în direcția negativă. Este un senzor foto cu vechime în portofoliul Samsung. Nu m-aș mira să-l fi utilizat pe cel integrat acum ceva vreme în Samsung Galaxy S. LED-ul flash pare destul de brutal.

Performanțele foto și video presupun că vor fi îmbunătățite când va trece la Android 4.1 Jelly Bean.

Autonomie

Bateria de 1500 mAh își face treaba. Trece testul unei zile și asta în condițiile de utilizare moderată, fără excese. Țineți cont că reușește asta cu un procesor / CPU dual-core.

Concluzii

Samsung Galaxy S Advance are puncte forte și slabe, le-am detaliat ceva mai jos. Acesta-i dovada că Samsung tratează cu seriozitate și telefoanele poziționate în alte segmente pe lângă cele de top care fac grosul profiturilor.

Puncte forte
– design plăcut, formă curbată la bază;
– display Super AMOLED de calitate cu culori bine definite;
– sound puternic;
– experiență Android fluentă, nu dă semne de oboseală când este utilizat intensiv;
– autonomie decentă.

Puncte slabe
– preț situat prea aproape de Samsung Galaxy S II care-i superior ca hardware și software;
– Android 2.3 Gingerbread când ne-am obișnuit ca un telefon Android să ruleze măcar 4.0 Ice Cream Sandwich. Samsung a promis 4.1 Jelly Bean pe Galaxy S Adance până la final de an.
– cameră foto ce nu impresionează.