Galaxy S II a fost primul smartphone cu care Samsung a reușit să iasă în față. L-au comercializat în milioane de exemplare și s-au gândit că va merge și o variantă Galaxy S II Plus cu modificări la nivel de CPU + GPU.

evoMAG ne-a oferit Samsung Galaxy S II Plus la review. Costă 1199 lei. Am avut ocazia să-l testez în ultima săptămână și impresiile pe care mi le-a format le-am pus în articolul de față. Să vedem care sunt specificațiile tehnice pentru Galaxy S II Plus:

Smartphone

Date tehnice

Samsung Galaxy S II Plus / I9105

Samsung Galaxy S II / I9100

Ecran

Super AMOLED Plus de 4.3 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, 217 ppi, 16 milioane culori

Idem, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass

Procesor

Dual-core la 1.2 GHz, Broadcom BC28155

Dual-core la 1.2 GHz, Exynos

Memorie

1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB

Idem, dar la spațiu de stocare se oferă 16 / 32 GB și slotul pentru microSD suportă până la 32 GB

GPU

Broadcom VideoCore IV

Mali-400MP

Sistem de operare

Android 4.1.2 Jelly Bean

Android 4.1 Jelly Bean sub formă de update

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual band, Wi-Fi direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, NFC, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS

Idem

Cameră foto și video

8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detectare a feței și a zâmbetului, stabilizare de imagine, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 2 Megapixeli

Idem

Baterie

1650 mAh

1650 mAh

Greutate

121 gr.

116 gr.

Grosime

8.5 mm

8.5 mm

Ce au în comun Samsung Galaxy S II și Galaxy S II Plus?

– display, memorie RAM, slot pentru microSD, Android 4.1, senzor foto în partea frontală și pe spatele smartphone-ului / 2 Megapixeli cu 8 Megapixeli, filmează la 1080p, baterie de 1650 mAh, aceeași grosime.

Care sunt diferențele dintre cele două telefoane?

Galaxy S II Plus merge pe un alt CPU de la Broadcom față de Exynos-ul de pe Galaxy S II. Ambele tactate la 1.2 GHz și cu 1 GB memorie RAM. Diferă și partea de GPU: soluție Broadcom VideoCore IV ceva mai exotică față de Mali-400MP care a scris istorie, diferență de 5 gr. ca și greutate în favoarea lui Galaxy S II care-i o idee mai ușor.

Samsung cred că și-a dorit să obțină un preț ceva mai bun la S II Plus și a optat pentru un CPU ceva mai puțin cunoscut / exotic. Vă dați seama că nu-și permit să aducă un telefon care să nu livreze o experiență similară cu Galaxy S II. Cu S II Plus ei vor putea să scoată vechiul smartphone de pe piață și să aducă un telefon care și în continuare are cerere în piață.

Design

Samsung-Galaxy-S-II-Plus-review (10)

În cutia regăsiți: telefonul, bateria de 1650 mAh, căștile albe de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, certificat de garanție, manual de instrucțiuni, încărcător pe microUSB și cablu microUSB – USB 2.0.

La exterior zici că-i identic cu bătrânul Galaxy S II. Sunt aceleași linii. Varianta primită la review era pe negru și ceva inflexiuni albastre. Nu aveai un negru 100%. Capacul bateriei este lucios și se aseamănă cu plasticul de pe spatele lui Samsung Galaxy Note II. S II avea un capac ușor mat, dintr-un plastic cauciucat care oferea un grip destul de bun.

Spatele lucios pentru S II Plus se transpune în practică într-un grip ceva mai redus și amprentele sunt puse ceva mai mult în valoare. Capacul se îndepărtează ușor și oferă acces la slotul pentru microSD de până la 64 GB, acumulatorul de 1650 mAh va trebui îndepărtat. La montatul cartelei SIM nu va trebui să îndepărtați acumulatorul.

S II Plus dispune de o ramă metalică ce contribuie substanțial la rigiditatea smartphone-ului și la rezistența în timp. Interesant ar fi că nu mai scoate sunetele specifice lui Galaxy S II, plasticul și îmbinările sunt mai reușite.

Concluzia la design ar fi că marea schimbarea, cu ghilimelele de rigoare, se regăsește la capacul bateriei care a fost fabricat dintr-un plastic de altă natură decât cel de la prima generație de S II. Rămâne un telefon închegat, compact, un fel de icon al Samsung în ce privește telefoanele inteligente.

Ecran și sunet

Samsung-Galaxy-S-II-Plus-review (23)

Super AMOLED Plus de 4.3 inch cu rezoluție 480×800 pixeli. Rămâne un display destul de bun și la nivelul lui 2013. Uimește prin culorile puternice ce zici că mereu sunt date pe modul vivid. Unghiul de vizualizare este foarte bun.

La baza ecranului de 4.3 inch se află o tastă fizică și două controale de tip capacitiv. Tasta fizică centrală te scoate din orice aplicație direct pe ecranul de start. Cea capacitivă din dreapta are funcția de Back, iar cea din stângă de Detalii – customizare a fundalului când sunteți pe ecranul de start sau mai multe detalii când sunteți în diverse aplicații.

Boxa o regăsiți pe spate și când țineți telefonul în modul landscape poate fi obturată destul de ușor. Se aude bine, nu lipsesc bass-ul și uimește printr-un volum destul de ridicat. Reglarea volumului se face din lateral stânga. Jack-ul de 3.5 mm este dispus pe lateral, în partea superioară. Căștile albe de tip in-ear oferă un sound excelent.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-Galaxy-S-II-Plus-review (11)

Întrebarea care este pe buzele tuturor când se vorbește de Galaxy S II Plus: Oare CPU-ul Broadcom oferă o experiență similară cu Exynos-ul dual-core de pe vechea generație?

A trecut ceva timp de când m-am jucat cu Galaxy S II, dar nu am sesizat nicio diferență între performanțele celor două telefoane. Cel mai probabil dacă avea lag sau ceva similar îmi ieșea imediat în evidență. Telefonul rulează Android 4.1.2 Jelly Bean cu customizarea adusă de Samsung, asta direct din fabrică și nu sub formă de update. De când l-am pornit pentru prima dată m-a invitat să instalez un update de firmware ce avea în jur de 30 și ceva de MB.

Să recapitulăm hardware-ul lui Galaxy S II Plus: CPU și GPU de la Broadcom, 1 GB memorie RAM, 8 GB spațiu de stocare și microSD de până la 64 GB. S-ar putea ca această soluție Broadcom să fie regăsită și pe multe dintre telefoanele Samsung lansate în ultimele trei luni. Vom vedea.

Pot fi instalate majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play. Sunt peste 700.000 de apps și aveți de unde alege. Telefonul este suficient de puternic și pentru a rula mare parte din jocurile cu cerințe grafice ceva mai elaborate.

Nu sunt fan al interfeței TouchWiz. Galaxy S II Plus mi-a amintit instantaneu la nivel de UI de Galaxy S III și Galaxy S IV. Sunt aceleași efecte la ecranul de deblocare, mare parte din aplicațiile cu care compania sud-coreeană ne-a obișnuit.

Performanță

I-am făcut o serie de teste de benchmark și rezultatele obținute de Galaxy S II Plus le găsiți în tabel:

Smartphone

Teste benchmark

Samsung Galaxy S II Plus

Quadrant Standard

3726 puncte

AnTuTu Benchmark

6045 puncte

NenaMark1

55.1 fps

NenaMark2

56.4 fps

CF-Bench

5410 puncte

Vellamo

1505 puncte în HTML5

375 puncte în METAL

3DMark

Ice Storm – 4304 puncte

Ice Storm Extreme – 2901 puncte

BrowserMark 2.0

1865 puncte

HTML5

434 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Samsung-Galaxy-S-II-Plus-review (4)

Aș putea spune simplu că are de toate: 3G, Wi-Fi, DLNA, A-GPS și GLONASS etc. În partea superioară veți da de jack-ul de 3.5 mm pentru o sursă audio distinctă sau pentru căști compatibile, în lateral dreapta găsiți butonul de power cu rol în blocarea / deblocarea telefonului, în lateral stânga dați de tasta pentru reglarea volumului, iar la bază se află portul microUSB pentru conectarea la PC sau pentru încărcarea bateriei de 1650 mAh.

Funcționează ireproșabil în apelurile tradiționale, nu am sesizat probleme cu semnalul în 3G sau Wi-Fi. Este și dual-band. Numai bine pentru cei care au pus un bănuț în plus și au un cumpărat un router compatibil pe 2.4 GHz și 5 GHz. Tastatura qwerty touch este excelent calibrată. Nu am simțit nevoia să instalez aplicația mea favorită din Google Play.

Cameră foto și video

Samsung-Galaxy-S-II-Plus-review (3)

8 Megapixeli, filmează la 1080p, cameră frontală de 2 Megapixeli. Am avut în același timp cu Samsung Galaxy S II Plus și HTC One SV. Galaxy S II Plus avea nevoie de o idee în plus pentru focalizare și fotografiere, la HTC One SV era instantaneu. Calitatea fotografiilor este mai bună la S II Plus. La clipurile video lipsește stabilizarea video.

V-am pus câteva fotografii și un clip video de tip sample spre a vă forma o impresie mai clară. Sunt multe opțiuni în aplicația camerei foto. Le accesezi ușor și setezi telefonul pentru a capta fotografia cât mai bine. LED-ul flash mi s-a părut destul de abrupt și fotografiile cu flash nu m-au impresionat deloc.

Autonomie

Samsung-Galaxy-S-II-Plus-review (8)

1650 mAh, display Super AMOLED Plus de 4.3 inch, procesor Broadcom dual-core la 1.2 GHz. Se descurcă onorabil. Trece testul unei zile, dar parcă era loc de mai bine. CPU-ul Broadcom livreză ceva mai multă putere decât Exynos-ul de pe Galaxy S II, plus că Android 4.1.2 Jelly Bean consumă mai multe resurse fiind axat pe un spor consistent de performanță față de 4.0 sau 2.3 Gingerbread. De aici și rezultate ceva mai slabe ca autonomie pentru Galaxy S II Plus.

Concluzii

S-II-Plus-collage

Samsung Galaxy S II Plus devine o opțiune viabilă în segmentul mid-range. Are certe puncte PRO și nu i se pot reproșa prea multe. Samsung livrează un smartphone complet.

PRO

– compact, display ce afișează culori vii și plăcute;

– sound de top, căști albe de tip in-ear în pachet și vă scutesc de o eventuală achiziție;

– CPU + GPU Broadcom destul de performant, rulează Android 4.1.2 în mare viteză, browsing rapid, majoritatea aplicațiilor din Google Play sunt suportate;

– se descurcă foarte bine în ce privește fotografiile;

– conectivitate completă, oferă un sunet plăcut în convorbirile clasice.

CONTRA

– spate lucios ce nu oferă un grip prea bun, adună amprentele și dă uneori impresia că ai putea să-l scapi din mână;

– 480×800 pixeli pe un display de 4.3 inch dă impresia în unele momente că-i puțin și se putea mai mult;

– preț ceva cam mare în raport cu specificațiile sale.