Samsung Galaxy S II Plus vs ZTE Grand X IN – care smartphone iese în față?

15/05/2013

Le-am testat pe amândouă. Primul prin intermediul evoMAG și de curând ați regăsit review-ul lui Galaxy S II Plus pe Gadget.ro. Al doilea / ZTE Grand X IN l-am achiziționat de la Cosmote la prelungire de contract și l-am lăsat în familie.

ZTE-Grand-X-IN (18)

Specificațiile tehnice pentru Samsung Galaxy S II Plus și ZTE Grand X IN:

Smartphone

Date tehnice

Samsung Galaxy S II Plus / I9105

ZTE Grand X IN

Ecran

Super AMOLED Plus de 4.3 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, 217 ppi, 16 milioane culori

TFT de 4.3 inch cu rezoluție 540×960 pixeli

Procesor

Dual-core la 1.2 GHz, Broadcom BC28155

Single core Intel Atom Z2460 la 1.6 GHz

Memorie

1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB

1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB

GPU

Broadcom VideoCore IV

PowerVR SGX540

Sistem de operare

Android 4.1.2 Jelly Bean

Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual band, Wi-Fi direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, NFC, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS

3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, DLNA, bluetooth 2.1, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS

Cameră foto și video

8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detectare a feței și a zâmbetului, stabilizare de imagine, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 2 Megapixeli

8 Megapixeli ce filmează la 1080p, cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

1650 mAh

1650 mAh

Greutate

121 gr.

140 gr.

Grosime

8.5 mm

9.9 mm

Design

Samsung-Galaxy-S-II-Plus-review (9)

ZTE Grand X IN dă impresia de rezistență în timp mai pregnant decât Galaxy S II Plus. Spatele lui X IN oferă un grip bun pe când la Galaxy S II Plus primiți un capac lucios al bateriei care adună amprentele rapid. Totuși, smartphone-ul Samsung este ceva mai subțire și ușor față de rivalul chinezilor de la ZTE.

La Galaxy S II Plus dați de o tastă fizică și două de tip capacitiv sub display-ul de 4.3 inch vs patru taste capacitive la ZTE. Tasta fizică de la S II Plus are dublu rol. Apăsată puțin în dreaptă vă deschide Aplicațiile recente.

ZTE-Grand-X-IN (17)

ZTE-ul are o muchie metalică pe margine mult mai proeminentă ca la Samsung unde plasticul pare a domina în totalitate. ZTE Grand X IN oferă rigiditate și-l simți mai bine în mână. Nu există un câștigător clar în ce privește display-ul și fiecare alege în funcție de gusturile sale.

Ecran și sunet

TFT de 4.3 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli la ZTE și Super AMOLED Plus de 4.3 inch cu rezoluție 480×800 pixeli la Samsung. Câștigătorul cert este sud-coreeanul. De partea sa sunt unghiurile de vizualizare, culorile puternice, lizibil și în razele solare. Display-ul TFT dă în spate ZTE Grand X IN, degeaba are 540×960 pixeli, dacă aduce o reflexie puternică a mediului ambiant.

În pachetul lui Galaxy S II Plus dați de căști de tip in-ear albe. La ZTE regăsiți unele clasice, ambele pe jack de 3.5 mm. Aș zice că Samsung oferă un sound cu o idee mai bun: mai mult bass, ZTE-ul pare un pic cam răgușit cu ghilimelele de rigoare.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Pachet cu CPU Broadcom dual-core la 1.2 GHz + 1 GB memorie RAM + GPU Broadcom + 8 GB spațiu de stocare vs CPU Intel single core la 1.6 GHz + 1 GB memorie RAM + PowerVR SGX540 GPU. Nu contează hardware-ul ci experiența oferită.

Samsung-Galaxy-S-II-Plus-review (17)

S II Plus rulează Android 4.1.2 Jelly Bean sub customizarea companiei sud-coreene și cu TouchWiz pe post de interfață grafică, iar ZTE merge pe un Android mult mai ușor schimbat la nivel de interfață, icon-urile sunt cele de la seria Nexus, meniul cu setările și zona cu aplicații la widget ai zice că sunt identice. Nu sunt fan TouchWiz și din acest punct de vedere aș zice că ZTE-ul iese în față.

Din păcate am dat de unele probleme de firmware, presupun că Intel mai are de învățat în ce privește sistemul de operare Android. La început se mai oprea, mai trebuia câte un restart și acum se mai blochează în unele apeluri și trebuie să-l restartezi. Plus că în unele momente livrează lag și asta deranjează. Pe de altă parte, Samsung Galaxy S II Plus pare mult mai stabil și spun pare pentru că m-am jucat cu el doar o săptămână pe când ZTE-ul îl văd la lucru de câteva luni.

ZTE-Grand-X-IN (19)

S II Plus punctează decisiv în ce privește viteza în browsing, compatibilitatea cu mai multe aplicații și jocuri cu cerințe grafice elaborate din Google Play, 8 GB incluși față de 4 GB la ZTE. Mai puțin bloatware pe ZTE și mai mult pe Galaxy S II Plus.

Performanță

Am și câteva teste de benchmark, dar nu uitați că ZTE-ul rulează 4.0 ICS pe când Samsung merge pe 4.1 Jelly Bean. Vă spun de pe acum că rezultatele sunt ciudate. S II Plus iese în față prin unele aplicații de test, iar ZTE-ul în altele.

Smartphone

Teste benchmark

Samsung Galaxy S II Plus

ZTE Grand X IN

Quadrant Standard

3726 puncte

2896 puncte

AnTuTu Benchmark

6045 puncte

11267 puncte

NenaMark1

55.1 fps

46.5 fps

NenaMark2

56.4 fps

45.1 fps

CF-Bench

5410 puncte

2244 puncte

Vellamo

1505 puncte în HTML5

375 puncte în METAL

1285 în HTML5

531 puncte în METAL

BrowserMark 2.0

1865 puncte

1700 puncte

HTML5

434 puncte cu browserul integrat

390 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Ambele dispun de 3G, Wi-Fi, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS etc. ZTE-ul se aude mai prost în apeluri și de multe ori vocea este redată mult mai gros și încet. S II Plus nu are astfel de probleme. Nu am sesizat că ar avea vreun death grip vreunul dintre cele două telefoane Android.

Cameră foto și video

Samsung-Galaxy-S-II-Plus-review (3)

Samsung-ul iese în față și la acest capitol. ZTE Grand X IN nu mă risc când spun că-i mediocru din acest punct de vedere. Aplicația camerei foto de la S II Plus oferă o multitudine de opțiuni pe când la ZTE aș zice că-i drept spartană.

ZTE-Grand-X-IN (9)

Autonomie

1650 mAh în ambele cazuri. Samsung cu CPU dual-core stă ceva mai bine decât ZTE Grand X IN care deși este un smartphone single core îi place să consume acumulatorul la fel de rapid ca un telefon cu CPU dual-core.

Concluzii

S-II-Plus-collage

Samsung Galaxy S II Plus este câștigător. Punctează decisiv la display, hardware ceva mai performant, viteză în browsing, compatibilitatea cu mai multe aplicații din Google Play, sound excelent în apeluri, cameră foto și video, autonomie.

ZTE-Grand-X-IN (20)

ZTE Grand X IN iese în față printr-un preț de achiziție mai mic: 999 lei față de 1199 lei, un design ce dă un grip bun, rezistență în timp, un Android 4.0 mult mai puțin customizat decât la Samsung și amintește direct de seria Nexus.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.