Samsung GALAXY S10 5G a fost primul smartphone 5G al companiei sud-coreene. Anunțat în cadrul MWC Barcelona 2019 alături de GALAXY S10e, GALAXY S10 și GALAXY S10 Plus

În România a debutat comercial prin noiembrie, alături de GALAXY Note 10 Plus 5G. Orange a avut un fel de exclusivitate în etapa inițială, după cum am scris pe la momentul respectiv. L-am primit pe GALAXY S10 5G de la Samsung, alături de o cartelă cu date în 5G de la operatorul de telecomunicații amintit. 

Putem spune și că GALAXY S10 5G a fost vârful de gamă al Samsung, până la debutul seriei Note. Mă rog, a rămas până la seria S20 unul dintre cele mai puternice terminale Android din piață, nu doar de la gigantul sud-coreean. 

 

S10 5G și Note10 Plus 5G – primele smartphone-uri 5G din oferta Samsung;

Știu că rețelele 5G sunt cumva într-o etapă inițială în România. Un smartphone 5G este recomandat cumva pentru cei ce locuiesc în orașele cu acoperire în acest spectru. Este cumva destul de devreme și nu discutăm de o acoperire națională, nici nu a fost realizată licitația etc. De aici și interesul nu foarte mare pentru telefoanele cu 5G. Pentru moment. Mă rog, nu m-aș mira să fiu corectat de către Samsung și să mi se spună de către ei sau Orange că s-au vândut precum pâinea caldă. România poate fi o piață surprinzătoare, în anumite situații. 

O să forțez o glumă. Dacă 5G-ul nu vă interesează? GALAXY S10 5G este printre ultimele smartphone-uri vârf de gamă cu jack de 3.5 mm. :) 

Specificații

Design 

În pachet alături de smartphone se află căști AKG cu fir textil pe jack de 3.5 mm, încărcător la 25W, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM, cablu pe USB type-C, ghid cu instrucțiuni de utilizare. 

În ce privește designul nu sunt așa multe de comentat. Este un GALAXY S10 Plus ce crește în diagonală de la 6.4 inch la 6.7 inch. 

Este îmbrăcat în sticlă Corning Gorilla Glass 6, pe față și spate. Folosește un șasiu metalic ce contribuie la partea de rigiditate, importantă pentru un smartphone cu diagonală mare – 6.7 inch. Mai ales dacă ajunge a fi purtat de către vreo fată în buzunarul de la spate al jeanșilor. 

Raportul display / corp de aproape 90% ajută cumva la atingerea unor dimensiuni cât de cât rezonabile. Totuși, avem un telefon cu display mare, unora s-ar putea să li se pară prea mare. Mă rog, sunt alternative pe diagonale mai mici, dar fără 5G. Sunt curios din punctul ăsta de vedere al dimensiunilor cum se va simți GALAXY S20 Ultra cu cei 6.9 inch ai săi. 

Este impresionant cum au evoluat smartphone-urile, la 6.7 inch sunt aproape de diagonala de 7 inch ce înainte era rezervată tabletelor. Totuși, îl poți strecura în buzunar, îl folosești cu o singură mână etc. Ajungi a te descurca cu el, iar un ecran mare vine cu anumite beneficii. 

Senzori din partea spate nu ies prea tare în relief, nu deranjează din acest punct de vedere. Dispare senzorul pentru citirea ritmului cardiac și își face loc în spațiul respectiv un senzor TOF de 0.3 Megapixeli cu rol în a oferi informații legate de adâncimea de câmp. 

Mi s-a părut a fi ușor alunecos și recomand o husă. Nu ai vrea să scapi pe pavaj un smartphone de peste 5000 lei. Din câte știu, un schimb de ecran curbat nu prea coboară sub 1000 lei în service-ul autorizat. 

În articol găsiți o galerie cu zeci de imagini în care GALAXY S10 5G joacă rolul de subiect principal. 

Ecran și sunet

Samsung a reușit de-a lungul anilor să stabilească standardele în domeniul tehnologiei din spatele ecranelor de smartphone, iar GALAXY S10 5G nu face notă discordantă din acest punct de vedere. 

Au venit cu un ecran generos de 6.7 inch cu rezoluție 3040×1440 pixeli, aspect 19:9, 502ppi, raport display / corp de aproape 90%, fără 0.06% nu au atins această valoare. Sticla Corning Gorilla Glass 6 se află atât în partea frontală, cât și pe spate. 

Luminozitatea în modul Automat urcă și la peste 1000 nits, de aici lizibilitatea bună și sub acțiunea directă a razelor de soare. Culorile sunt redate excelent, fără a fi suprasaturate. Dispune de certificare HDR10 + întreg smartphone-ul nu se teme de contactul cu apa și praful – IP68 cu rezistență de până la 1.5 metri adâncime pentru 30 de minute. 

În secțiunea Setări / Afișare sunt două moduri pentru display: Viu – culori ceva mai puternice sau Natural. Fiecare utilizator alege în funcție de preferințe, pot fi reglate și tonurile de roșu, verde sau albastru. Prin modul întunecat, interfața se schimbă și facilitează un plus de autonomie (AMOLED + negru = consum redus de energie). 

S10 5G are un ecran superb, chiar și după standardele din 2020. 

Sunetul stă în baza a două difuzoare, unul la bază și altul deasupra ecranului. Dispune de modul Dolby Atmos pentru un plus de imersivitate, atât pe căști cât și pe difuzoarele smartphone-ului. Se aude puternic, clar, fără a transmite vibrații în carcasă. Căștile din pachet sunt cele cumva clasice acum la Samsung: AKG pe fir textil pe USB type-C, cu dopuri de protecție suplimentare. Redau întreg spectrul în mod plăcut, printre cele mai bune accesorii de gen incluse lângă un telefon mobil. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Varianta globală ce ajunge și în România, cea care ne-a parvenit și nouă la review se bazează pe procesorul Exynos 9820 dezvoltat pe 8nm, cel regăsit și pe GALAXY S10e, S10 și S10 Plus. 

Informații oferite de CPU-Z pentru GALAXY S10 5G+;

Nu știu dacă este cazul să mai insist, am scris despre aceste procesor în cele trei recenzii făcute la seria S10. Avem una dintre cele mai puternice configurații hardware din 2019, face față cu brio și în 2020 la orice joc sau aplicație din Play Store. Au mizat pe o arhitectură tri-cluster (2 x Mongoose M4 la 2.73 GHz, 2 x ARM Cortex-A75 la 2.31 GHz și pentru sarcini de rutină alte 4 nuclee tactate la 1.95 GHz). La nivel de GPU se bazează pe Mali-G76 MP12, se adaugă 8 GB RAM și 256 GB stocare de tip UFS 2.1. Nu dispune de slot pentru cardurile microSD. 

A primit update la Android 10 și One UI 2 de la sfârșitul lui ianuarie 2020. Primește update pe partea de firmware și cele mai patch-uri de securitate în mod lunar din partea Samsung și cu siguranță va face pasul și către viitoarea versiune a software-ului mobil dezvoltat de Google. 

Este o adevărată plăcere să-l folosești în redarea de conținut media și în gaming. Ecranul și hardware-ul îl ajută să ofere o experiență de utilizare fără compromis. Nu este joc sau aplicație care să-i pună probleme, iar interfața One UI în iterația a 2-a a fost optimizată astfel încât nu oferă niciun pic de lag, tranzițiile sunt plăcute, o multitudine de opțiuni (Link to Windows, Samsung DeX, Folder Securizat etc). 

Aș spune că avem una dintre cele mai bune interfețe grafice din universul Android în momentul de față, iar Samsung a reușit să scoată mare parte din bloatware-ul criticat în urmă cu niște ani de zile. Aș spune că GALAXY Store devine din ce în ce mai interesant, cu multiple opțiuni pe partea de aplicații, jocuri. Pe termen lung dacă aș fi în locul Google mai că mi-aș pune un semn de întrebare. 

Aplicații preinstalate pe Samsung S10 5G+;

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Magazin Play, 

Aplicații Samsung: GALAXY Store, Game Launcher;

Aplicații Microsoft: Office Mobile, Linkedin;

Alte aplicații: Facebook. 

Sunt multe aplicații utile pe care le găsiți în GALAXY Store (GALAXY Wearable pentru cei ce țin o brățară sau un smartwatch de la Samsung, Samsung Health pentru cei ce doresc să monitorizeze activitățile desfășurate peste zi, SmartView pentru conexiunea cu smart TV-ul Samsung, SmartThings pentru a controla televizoarele Samsung + alte aparate compatibile etc). Compania sud-coreeană nu le mai preinstalează pe telefoanele sale și-l lasă pe utilizator să le descarce la nevoie. 

Samsung GALAXY S10 5G cu interfața One UI 2 pe Android 10;

Performanță

L-am trecut și prin testele de benchmark devenite cumva uzuale pe Gadget.ro. Am pus și rezultatele înregistrate de GALAXY S10 Plus: 

Teste de benchmark rulate pe GALAXY S10 5G;

Conectivitate

5G-ul este într-o etapă incipientă și în România, iar GALAXY S10 5G va fi pe placul celor pasionați de tehnologie, celor dornici să experimenteze conectivitatea viitorului în prezent. Trebuie îndeplinită o condiție: aria de acoperire. Aș spune că în București este cea mai vastă rețea de acoperire, iar norocul celor ce au un telefon 5G este că nu sunt așa multe smartphone-uri în banda respectivă de frecvență (de aici și vitezele mari). Doar că și traficul de date se duce în ritm alert. Aș spune că pentru 5G este nevoie de trafic nelimitat, spre a te bucura fără a sta cu grija contorului de la datele mobile. 

Teste în 5G realizat pe GALAXY S10 5G;

Digi Mobil, Orange și Vodafone au deschis serviciile comerciale 5G în banda de 3500 MHz. S10 5G știe și mmWave în sub 6 GHz, doar că pentru asta trebuie să vă deplasați prin SUA sau să aștepați câțiva ani înainte a debuta și local. 

Am venit cu mai multe informații legate de modemul Exynos 5100 integrat în GALAXY S10 5G și GALAXY Note 10+ 5G pe aici

Am testat GALAXY S10 5G cu o cartelă Orange și cele mai mari viteze în download au fost sub 500 Mbps. Orange promite un teoretic 1200 Mbps (capacitatea maximă a spectrului din portofliu) și am văzut un rezultat peste 800 Mbps (nu în SpeedTest, ci pe Fast.com – serviciul de testare deținut de către Netflix). S10 5G în 5G ar putea trece de pragul a 2 Gbps în download, dacă rețeaua este capabil să ofere spectru și tehnologia aferentă. 

Pe partea de 4G are toate benzile cu putință, pe TDD-LTE, FDD-LTE etc. Prin agregare de spectru atinge 2000 Mbps în download și 150 Mbps în upload. Reușește rezultate bune și în Wi-Fi ac pe 5 GHz, peste 500 Mbps la download și dacă aș fi avut un router Wi-Fi ax cu siguranță ar fi scos și mai mult din conexiunea gigabit pe fir. 

Aș spune că avem un telefon gândit pentru cei ce lucrează în departamentele de testare și extindere a rețelei de la operatori de telefonie mobilă, un adevărat smartphone de benchmark din acest punct de vedere. 

În ce privește partea de conectivitate mai avem bluetooth 5.0 cu aptX (sunetul este redat pe difuzoarele stereo certificate de către Dolby Atmos), NFC, localizare prin A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO. Cititorul de amprentă este de tip ultrasonic și se află integrat sub display. S-a descurcat bine, dar parcă nu m-a impresionat în mod deosebit. Au reușit și cei cu cititoare optice din a 2-a generație să se descurce la fel de bine (am comparat cu OnePlus 7T). 

În partea superioară se află slotul pentru nanoSIM și un microfon. Pe lateral dreapta dați de butonul de power. La bază au adus unul dintre difuzoare, portul USB type-C 3.1 și jack-ul de 3.5 mm (probabil, ultimul smartphone de top al Samsung cu acest conector ce a scris istorie pentru un secol). În lateral stânga sunt reglarea volumului și butonul de Bixby ce poate fi setat după preferințe. 

Cameră foto și video

Camera principală este aproape identică cu ceea ce regăsim la GALAXY S10 Plus

Interfața camerei foto și video de pe GALAXY S10 5G;

Elementele comune ar fi: 

  • 12 Megapixeli cu diafragmă variabilă f/1.5 – f/2.4, dual pixel PDAF + OIS, wide de 26mm și dimensiune a pixelului de 1.4 microni;
  • 12 Megapixeli cu f/2.4, tele de 52mm, zoom optic 2x și OIS, dimensiune a pixelului de 1 micron;
  • 16 Megapixeli cu f/2.2, ultrawide de 12mm, funcție Super Steady pe video, dimensiune a pixelilui de 1 micron. 

În cazul lui GALAXY S10 5G se adaugă un senzor TOF 3D de 0.3 Megapixeli pentru partea de realitate augmentată (calculează adâncimea de câmp). Camera frontală este de 10 Megapixeli cu f/1,9 și cu dual pixel PDAF, dispare senzorul de 8 Megapixeli cu f/2.2 de la GALAXY S10 Plus și apare un alt senzor TOF 3D, tot cu funcția de analiză pentru adâncimea de câmp. 

Teoretic, GALAXY S10 5G este mai bine pus la punct pe partea de AR, mai ales că avem și conectivitate 5G. Nu am avut ocazia să și testez, nu am găsit aplicații cu adevărat utile. 

Am făcut o sumă de fotografii cu GALAXY S10 5G în diferite scenarii de utilizare, pe timp de noapte, în low-light, pentru activități desfășurate în mișcare și aș spune că de fiecare dată rezultatele au fost bune spre foarte bune, pentru ceea ce poate realiza un telefon din categoria premium la început de 2020. 

Are un dynamic range bun, se descurcă rezonabil și pe timp de noapte, impresionează în modul portrait etc. Aveți o galerie cu peste 25 de imagini în care vedeți ce livrează S10 5G. 

Clip realizat cu GALAXY S10 5G pe timp de zi;

Clip realizat cu GALAXY S10 5G pe timp de noapte;

Fotografii realizate cu Samsung GALAXY S10 5G;

Autonomie

Bateria de 4500 mAh îl ajută să treacă testul unei zile în condiții medii spre intensive de utilizare. Adevărul este că dacă folosiți 5G-ul și ecranul pe luminozitate maximă, după 5 – 6 ore are nevoie de reîncărcare cu încărcătorul ce alimentează la 25W. Doar că este puțin probabil să-l țineți la intensitate maximă și presupun că nu se stă în continuu pe durata a nu știu câte ore pe download intensiv în 5G (spațiul de stocare nu ar fi suficient, nu prea văd ce ar fi de descărcat în cantități industriale). 

Se încarcă la 15W pe wireless, cu un stand compatibil și încarcă alte dispozitive la 9W. L-aș puncta cu o notă de 7 spre 8 la autonomie. 

Preț

M-am uitat pe un comparator de prețuri și l-am găsit la 3499 lei în oferta unui shop ce cu siguranță nu-l aduce pe canal oficial și garanția nu cred că este acoperită de Samsung România. Mai este un shop din eMAG Marketplace ce la fel nu-l pot recomand și-l listează la până în 4500 lei. 

Achiziția unui telefon 5G se face cu un abonament dedicat de la un operator. Aș spune că Orange are un abonament interesant la 25 euro (Orange Me Start 25 fără telefon, 40 GB trafic de date din care 12 GB în roaming SEE + bonus NET NELIMITAT pe întreaga durată a contractului, NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale și în roaming SEE, 600 minute internaționale, Orange TV Go cu acces la 93 canale TV românești și internaționale + opțiunea Movie Go Unlimited inclusă). 

Samsung GALAXY S10 5G cu 8 GB RAM și 256 GB stocare  – aprox. 5888 lei la Orange sau în jurul a 3500 lei cu Orange Me 30. 

Concluzii 

Samsung GALAXY S10 5G este prima propunere a gigantului sud-coreean în domeniul smartphone-urilor 5G. Este un smartphone de top, ce impresionează pe partea de display, conectivitate, cameră foto și video, design. 

Aș spune că avem un telefon complet în GALAXY S10 5G, un smartphone la care cu greu găsești puncte CONTRA. Aș spune că-i normal dacă ne uităm și la costurile afișate. 

Cum am spus și mai sus, un telefon 5G trebuie achiziționat cu un abonament dedicat și dacă te afli în aria de acoperire. Puteți afla pe site-ul fiecărui operator în parte. Da, este devreme pentru această tehnologie și nu știu cum va evolua extinderea rețelei spre 5G în contextul din prezent (pandemia de coronavirus). 

Nu știu cât contează, dar GALAXY S10 5G este ultimul vârf de gamă al Samsung cu jack de 3.5 mm. Este și cel mai performant smartphone cu acest conector din oferta lor. :) Are un adversar de seamă, tot de la Samsung – GALAXY Note 10 Plus 5G (urmează un review dedicat). 

PRO 

  • ecran de-a dreptul excelent (luminozitate, unghi de vizualizare, calitate a culorilor etc);
  • difuzoare stereo cu certificare Dolby Atmos + căști AKG în pachetul de retail + sunet bun oferit pe bluetooth 5.0;
  • hardware puternic + conectivitate la nivel maxim ( 5G cu viteze de peste 2 Gbps în download, 4G cu viteze de până la 2 Gbps în download, Wi-Fi ax, jack de 3.5 mm pentru cei nostalgici, cititor de amprentă ultrasonic etc);
  • cameră foto și video ce impresionează prin rezultatele oferite;

CONTRA

  • prețul destul de mare;
  • încărcare la 25W, mi-aș fi dorit să facă pasul spre 40 – 45W și pe wireless să nu oprească la 15W, pe la 30W ar fi fost de bun augur;
  • parcă se zgârie prea ușor pe lateral, acolo unde se află un metal tratat să fie lucios. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.