Recenziile pentru Samsung GALAXY S10e și GALAXY S10 sunt de câteva luni pe site. Am rămas dator cu un material dedicat pentru GALAXY S10 Plus. A fost telefonul meu de zi cu zi pentru câteva săptămâni bune în 2019. 

Sunt sigur că se găsesc printre voi o sumă de cititori ce l-au achiziționat și au o opinie pe acest subiect, rubrica de comentarii vă stă la dispoziție spre a completa recenzia noastră. 

Samsung GALAXY S10 Plus va fi în continuare vândut de către compania sud-coreeană, iar prețurile îl vor transforma într-un best-buy, dacă nu deja putem să-l considerăm așa. 

De ce Samsung GALAXY S10 Plus rămâne un telefon atractiv la început de 2020?

  1. Unul dintre ultimele smartphone-uri Samsung din categoria premium cu jack de 3.5 mm și slot pentru cardurile microSD;
  2. Prețurile încep de pe la 3200 lei în ediția cu 8 GB RAM și 128 GB stocare, Olx este plin de modele cu garanție și costurile au scăzut sub pragul a 3000 lei;
  3. Dimensiuni relativ compacte, nu s-a trecut pe un display de 6.7 – 6.8 inch. Îl strecori mai ușor în buzunar;
  4. Soft actualizat, trebuie să precizez că eu l-am testat cu software-ul inițial. Între timp a făcut pasul de câteva săptămâni spre Android 10 și One UI 2. Nu sunt schimbări cu adevărat majore la nivel de UI față de prima iterație;
  5. Conectivitate excelentă – unul dintre puținele smartphone-uri cu Wi-Fi ax, 4G cu viteze de până la 2000 Mbps etc + punctul 1. 

Specificații

Design 

În pachet găsiți un încărcător la 9V / 1.67A – 15W pe fir, cât și pe partea wireless în ce privește încărcarea bateriei de 4100 mAh (abia la seria Note au trecut pe încărcare ceva mai sprintenă, cu adevărat rapidă), căștile AKG cu fir textil de tip in-ear pe jack de 3.5 mm + dopuri de rezervă pe diferite dimensiuni, cablul de încărcare USB – USB Type-C, ghid cu instrucțiuni de utilizare. 

Telefonul are o folie din plastic aplicată din fabrică. Aici au încercat să reducă frenezia legată de faptul că recunoașterea amprentelor s-ar putea să nu meargă pe unele folii de protecție. Samsung nu mizează pe un cititor optic ci pe unul de tip ultrasonic. La momentul în care l-am testat mi s-a părut ușor superior față de cititoarele optice, între timp la OnePlus 7T am remarcat că și aici au evoluat destul de mult. Până și Samsung GALAXY A80 mi s-a părut a se descurca destul de bine, tot cu soluție optică și nu ultrasonic. 

În partea frontală ies în evidență cei doi senzori alocați pentru camera de selfie-uri: wide de 10 Megapixeli + alt senzor de 8 Megapixeli pentru adâncimea de câmp (de aici și portretele reușite realizate cu S10 Plus).

Difuzorul se află deasupra ecranului și mă bucur că nu au ales soluția să-l aducă sub display, s-ar fi auzit modest (așa cum se întâmplă la concurență). Marginea lui S10 Plus sosește într-un metal lucios. Aș recomand o husă de protecție, pentru șocurile de orice fel vor ajunge a se regăsi pe aici (nu mai spun și de sticla aflată pe față și spate, ecranul curbat cu reparație scumpă etc). 

În partea spate au ales să poziționeze cei 3 senzori pe aceeași linie (pentru ultima dată când un flagship sud-coreean dispunea de senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac & stres). 

Ecran și sunet

GALAXY S10 Plus a fost telefonul meu de zi cu zi pentru câteva luni în 2019. Când am trecut spre Huawei P30 Pro cel mai greu mi-a fost la nivel de display. Samsung are cel bun ecran, de departe. Cel puțin în opinia mea. 

Sunt două elemente importante:

  • luminozitatea de peste 1000 nits ce ajută ecranul când este setat pe automat să afișeze caractere lizibile și sub acțiunea razelor de soare;
  • culorile plăcute, fără a fi suprasaturate. 

Folosesc un OnePlus 7T cu rată de refresh la 90Hz, nu mi se pare cine știe ce față de 60Hz (mă refer la utilizarea de zi cu zi). La un GALAXY S10 Plus nu i-am găsit niciun punct negativ în materie de ecran. Samsung face AMOLED-uri pentru mai toate companiile din piață și am impresia că păstrează până la urmă cele mai bune paneluri pentru produsele din gama proprie. 

Display-ul este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 6 (regăsită și în partea spate). O folie de protecție a fost aplicată din fabrică peste terminal. Raportul display / corp de aproape 89% îl consider respectabil și pentru început de 2020. 

Difuzoarele stereo au certificare Dolby Atmos, iar GALAXY S10 Plus este printre cele mai bune smartphone-uri ca sunet oferit (amplitudine destul de mare + suficient de mult bass, claritate și efecte). Este și unul dintre ultimele smartphone-uri Samsung cu jack de 3.5 mm, iar căștile AKG din pachet completează peisajul audio creionat de modul în care se descurcă cele două difuzoare (unul la bază și altul deasupra ecranului de 6.4 inch). 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Exynos 9820 + 8 GB RAM + 128 GB stocare – modelul testat la vremea respectivă. Mai sunt configurații cu 8 GB RAM și 128 GB stocare sau 12 GB RAM și 1 TB stocare. 

Informații oferite de CPU-Z;

Procesorul Exynos 9820 dezvoltat pe 8nm a fost unul dintre cele mai bune din 2019. A luptat în universul Android de la egal la egal cu Kirin 980 de la Huawei și Qualcomm Snapdragon 855. Punctele sale PRO sunt date de partea de conectivitate, putere de procesare din plin și ceva elemente AI integrate. 

Nu există nicio aplicație sau joc în magazinul Android care să-i pună probleme. Îl poți forja în sesiuni prelungite de PUBG și Fortnite fără să se supraîncălzească în mod excesiv. L-am testat cu Android 9 Pie și One UI din prima generație. Între timp a făcut pasul Android 10 și One UI 2. Noutățile nu sunt de importanță majoră din câte am citit și văzut. 

Există un mit cum că Samsung nu oferă suport software. Am folosit ca telefoane personale: GALAXY S7, S8 Plus și Note 9 + S10 Plus pe o perioadă destul de lungă de timp, în fiecare lună venea un update software ce compila și patch-urile de securitate la zi. Pentru seriile S și Note își fac temele bine și poate confirma orice posesor de S sau Note din ultimele generații. 

Un alt mit este legat de faptul că telefonul devine mai greu în timp, are lag / întârziere în preluarea comenzilor. Probabil, sunt eu mai norocos și nu am avut astfel de probleme / situații. 

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY S10 Plus: 

Aplicații Google – Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Magazin Play, 

Aplicații Samsung – Galaxy Store, Game Launcher, Contacte, Calendar, Cameră foto, Galerie Ceas;

Aplicații Microsoft – Office Mobile, OneDrive, Linkedin.

Până și faza cu bloatware-ul a fost rezolvată în mare parte de către Samsung. Din ce în ce mai multe aplicații proprietare au fost urcate în GALAXY Store, iar cei interesați și le descarcă de acolo. 

Android 9 Pie cu One UI pe Samsung GALAXY S10 Plus;

Performanță

Teste de performanță rulate pe Samsung GALAXY S10 Plus;

Conectivitate

Cu 4G ce urcă la 2000 Mbps și Wi-Fi ax intră și la început de 2020 direct în liga smartphone-urilor cu conectivitate de top. Lipsește 5G-ul, pentru asta a fost adus în 2019 – Samsung GALAXY S10 5G. 

În partea superioară se află slotul pentru cele două cartele SIM și microfonul, în lateral dreapta dați de butonul de power, la bază au poziționat portul USB type-C, difuzorul principal și jack-ul de 3.5 mm. În lateral stânga se află butonul de Bixby și reglarea volumului. 

Nu am un router compatibil Wi-Fi ax, dar valorile sunt respectabile și pe Wi-Fi ac. Într-un test cu SpeedTest din conexiunea gigabit am obținut peste 500 Mbps la download și peste 400 Mbps la upload (excelent, descărcarea de jocuri se face în ritm alerta pe S10 Plus). 

Lansat la început de 2019 când 5G-ul nu era încă comercial în România, GALAXY S10 Plus primește nota 10 la conectivitate (rămâne cât se poate de actual și la început de 2020). Mă așteptam să văd mai multe smartphone-uri cu Wi-Fi ax, dar presupun că fiecare companie și-a făcut calculele. Sunt prea puține persoane interesante să plătească peste 300 euro pe un router compatibil. 

Cameră foto și video

Se descurcă bine spre foarte bine în majoritatea situațiilor de utilizare. Sunt 5 senzori: 3 în spate și 2 în față. 

Camera principală este formată dintr-un senzor devenit cumva deja clasic pe gamele S și Note: 12 Megapixeli cu diafragmă variabilă, alt senzor de 12 Megapixeli cu f/2.4, zoom optic 2x și OIS + un al treilea senzor de 16 Megapixeli cu f/2.2 pentru fotografiile în care se dorește a se capt cât mai mult din spațiul ambiant (peisaj urban, excursie etc). 

Ce a lipsit Samsung spre a fi și mai bun în cazul lui GALAXY S10 Plus?

  • un zoom optic mai curajos, concurența s-a dus la 5x + mega-zoom cu rezultate interesante;
  • modul de noapte a fost adăugat mai târziu, acum să spunem că-i altceva (totuși, parcă nu-i la fel de dramatic precum la concurență, chestie de gusturi și aici). 

În materialele video, doar Apple ar putea să le fure fotoliul de lider. Oricum se luptă pentru pozițiile fruntașe. La seria Note sunt câteva tips & tricks în plus, în special pe partea de video. 

Clip 4K 60 fps realizat la interior cu Samsung GALAXY S10 Plus;

Clip 4K 60 fps realizat în mișcare la exterior cu Samsung GALAXY S10 Plus;

Clip 4K 60 fps realizat la exterior cu Samsung GALAXY S10 Plus;

Clip fast forward realizat cu Samsung GALAXY S10 Plus;

Clip slow-motion realizat cu Samsung GALAXY S10 Plus;

Fotografii realizate cu Samsung GALAXY S10 Plus în diferite scenarii de utilizare;

Autonomie

Bateria de 4100 mAh se descurcă, dar mi-aș fi dorit un plus de autonomie. Ecranul de 6.4 inch cu luminozitate ridicată își cere un tribut serios din energia stocată în acumulator. Plus că Samsung nu a venit aici cu încărcare rapidă în adevăratul înțeles al termenului, a ajuns încărcare wireless să fie îndeplinită în parametri similari cu încărcarea pe fir. 

Din păcate, nu trece testul unei zile de utilizare în condiții intensive. Dacă este reglat pe modul de economisire a energiei, da. Cu greu, dar tot ajunge în zona roșie după 16 – 17.00. 

Cine îl folosește într-un regim moderat, nu are probleme. 

Preț

Samsung GALAXY S10 Plus – de la 3200 – 3300 lei în magazinele online românești. 

Concluzii

Samsung GALAXY S10 Plus a fost unul dintre cele mai reușite smartphone-uri lansate în 2019, iar la început de 2020 și mai ales în prag de lansare a seriei S20 ar trebui ca prețul să fie de tip best-buy în viitorul apropiat. Aș recomanda un S10 Plus în locul unui seria A în generație 2020, fără să stau pe gânduri. 

Este un ultim mohican din anumite puncte de vedere:

  • jack de 3.5 mm;
  • slot pentru cardurile microSD. 

Un acumulator de 4500 – 5000 mAh l-ar fi ajutat să impresioneze și pe partea de autonomie sau măcar să treacă testul unei zile de utilizare în condiții medii spre intensive. 

PRO

  • design din categoria premium;
  • cel mai bun ecran din piață;
  • sunet puternic și clar, căști AKG în pachet și audiție pe măsură, indiferent că vorbim de difuzoarele stereo sau pe jack-ul de 3.5 mm;
  • putere de procesare + conectivitate excelentă;
  • update primit spre Android 10 și firmware actualizat în fiecare lună;
  • una dintre cele mai bune camere foto și video la început de 2020. 

CONTRA

  • autonomia putea fi mai bună. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.