Samsung GALAXY S10e este unul dintre cele mai bune smartphone-uri compacte din piață. M-am bucurat să văd că gigantul sud-coreean s-a întors cu fața către cei interesați de un smartphone de top cu dimensiuni compacte și display convențional. 

Am fost utilizator de Samsung GALAXY S7 pe o bună perioadă de timp, iar GALAXY S10e ar putea fi smartphone-ul pe care să-l aleg de Black Friday pentru mine. 

De ce l-aș lua în calcul?

  • m-am săturat de smartphone-urile mari, un smartphone compact = ușor de strecurat în buzunar etc;
  • experiența de utilizare a software-ului Samsung cu Knox, Folder Securizat și alte tips & tricks ascunse în One UI;
  • filmează bine, iar dimensiunile sale îl fac ușor de manevrat de către un gimbal. 

Cel mai bun preț din online pentru GALAXY S10e la momentul în care îmi scriu impresiile despre dispozitiv este în jurul a 2199 lei. S-ar putea să coboare sub pragul a 2000 de lei, mai ales că Samsung este cunoscut pentru reducerile consistente aduse pe smartphone-urile sale, mai ales în promoțiile de Black Friday. Deși, cred că vor încerca mai degrabă să promoveze GALAXY S9 și S9 Plus (anul trecut a fost GALAXY S8 Plus pe la 1500 lei dacă-mi amintesc corect). 

Specificații

Design

În pachet pe lângă smartphone mai dați de încărcătorul rapid (mă rog, după standardele din 2019 nu mai este chiar rapid la 15W, sunt telefoane ce se alimentează cu energie electrică și la peste 40W), cablu USB – USB type-C, căști de tip in-ear AKG pe jack de 3.5 mm și fir textil, adaptor de la USB Type-C la USB, ghid de instrucțiuni și agrafa pentru SIM & microSD. 

Am testat varianta Prism Green. Mai sunt o sumă de alte modele de culoare: Galben, Roșu, Negru, Alb și Argintiu. 

Într-o maree de telefoane mobile cu ecrane de la 6 – 6.3 inch în sus, S10e aș spune că este o gură de aer proaspăt. Să te întorci pe un telefon de 5.8 inch cu raport display / corp de 83%, este ca și cum ai ține în mână un smartphone de 4.7 inch, dar cu mai mult ecran. 

Ca design aș spune că amintește puțin de iPhone Xr, din partea frontală. Știu, Samsung GALAXY S10e nu este chiar așa dubios, are margini ceva mai înguste, lipsește decupajul agresiv sub formă de notch etc. Are o folie de protecție aplicată din fabrică. 

În partea superioară au poziționat difuzorul pentru apeluri, soluție convențională ce este mult mai utilă pentru a avea convorbiri la o calitate ridicată față de difuzoarele ce emit vibrații de sub ecran (GALAXY A80 spre exemplu). În colțul din dreapta se află decupajul pentru camera frontală, observați pe modelul de test un wallpaper ce ascunde cumva camera, prin negrul afișat în colțul din dreapta abia o remarci pe repede înainte. 

Metalul iese în evidență pe lateral. Gripul este de-a dreptul excelent, pentru că avem un telefon compact și îl poți manevra cu ușurință fără a avea grijă că scapă din mână. Partea spate este și mai curată față de Samsung GALAXY S9 (lipsește cititorul de amprentă, senzorul pentru monitorizarea ritmtului cardiac și stresului). Camera cu OIS se profilează puțin dincolo de linia generală, dar nu ai de ce să-ți faci griji când îl poziționezi pe birou, nu mi s-a părut că ar fi în pericol să fie zgâriat în mod accidental. 

Una peste alta, avem un smartphone premium cu un design elegant, cu dimensuni compacte, cu materiale și finisare în conformitate cu nișa din care face parte. Aspectul practic este la cote înalte în cazul lui S10e. 

Ecran și sunet

Nu sunt neapărat un fan al ecranelor curbate, înțeleg că punctează la design și impresie artistică, dar ajungi să ai o grijă în plus în caz de impact. GALAXY S10e se întoarce la un display convențional, drept, ultimul S cu acest tip de display a fost GALAXY S7. 

În cazul lui S10e s-a optat pe un panel Dynamic AMOLED cu rezoluție FHD+, compatibil HDR10+, luminozitatea în modul Auto urcă până la 800 nits (nu trece de pragul a 1000 nits cum se întâmplă la S10 și S10 Plus). Sunt două moduri presetate: Viu și Natural, balansul de alb permite reglajul pe culori reci sau tonuri calde. Cine dorește neapărat intră pe setări avansate și își tunează ecranul în funcție de preferințe (RGB / roșul, verde, albastru). 

Este un panel de bună calitate, nu au urcat la o rezoluție foarte mare precum la GALAXY S9. Asta și pentru că pe 5.8 inch este mega-suficient și FHD+, așa se conservă și din energia stocată în acumulator. Presupun că de asta au preferat și o luminozitate ceva mai mică, tot la fel ca să favorizeze eficiența energetică. Are filtru pentru lumina albastră, mod nocturn / un fel de Dark Mode ad-hoc. 

Telefonul are certificare IP68 în ce privește contactul cu apa și praful. Puteți sta fără grijă din acest punct de vedere.

Dfiuzoarele sunt stereo, unul la bază și altul deasurpa ecranului. Se aude puternic, clar, cu un efect stereo pronunțat. În pachet găsiți căști AKG pe jack de 3.5mm și cu fir textil, ultimul flagship sud-coreean cu jack de 3.5 mm. Sunt printre cele mai bune căști incluse în pachetul de retail, redare a întregului spectru la cote înalte. Reglarea volumului se face din lateral stânga.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aș spune că nu s-a făcut rabat de vreun fel în ce privește specificațiile hardware. Este echipat precum GALAXY S10 și S10 Plus. La loc de cinste se află chipsetul Exynos 9820 dezvoltat pe un proces de litografiere în 8nm LPP FinFET, de tip tri-cluster cu 2 nuclee Moongose de înaltă performanță la 2.73 GHz, alte 2 nuclee pe ARM Cortex-A75 la 2.31 GHz și 4 nuclee pentru sarcini de rutină pe ARM Cortex-A55 la 1.95 GHz. 

Informații furnizate de CPU-Z;

Se adaugă acceleratorul grafic Mali-G76 MP12, 6 GB memorie RAM, 128 GB stocare + slot pentru cardurile microSD. Este și o variantă cu 8 GB RAM și 256 GB stocare, dar parcă nu l-am văzut prin magazinele online autohtone. Are o matrice NPU integrată pentru partea de AI. 

Exynos 9820 ar fi capabil să decodeze conținut 8K cu 30 fps sau 4K cu până la 150 fps. Din punctul meu de vedere, Exynos 9820 excelează pe partea de conectivitate și detalii la capitolul dedicat (Wi-Fi ax, 4G cu viteze de până la 2 Gbps în download…). 

GALAXY S10e rulează Android 9 Pie cu One UI, o interfață grafică aerisită ca organizare și plină de opțiuni pentru cei interesați. Cei interesați poți accesa un magazin de teme și acolo pot customiza de la ecranul Allways-on și până la pack-urile de icoane, temele propriu-zise, wallpapere etc. Poți alege să navighezi prin gesturi sau prin controalele de tip touch buttons de la bază. 

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY S10e:

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Duo, Google Foto, Magazin Play, Muzică Play, 

Aplicații Microsoft: Office Mobile, OneDrive, Linkedin;

Aplicații Samsung: Smart Things, Internet, Samsung Health, Galaxy Wearable, Samsung Members, Galaxy Store, Samsung Notes, Game Launcher. 

Alte aplicații: Facebook, Spotify. 

Nu pot spune că bloatware-ul este inexistent, dar aplicațiile pe care nu le dorești le poți înlătura definitiv din memoria telefonului. 

Este clar că avem un chipset și o configurație hardware capabilă să ruleze orice joc sau aplicație fără absolut nicio problemă. Din acest punct de vedere aș spune că minim 2 – 3 ani de zil nu văd ce poate să apară și să-i pună probleme. În 2020 va face pasul spre Android 10, iar Samsung înțeleg că ne pregătește câteva suprize plăcute alături de un One UI ușor revizuit. Compania sud-coreeană aduce update lunar în ce privește partea de firmware. 

Interfața grafică de pe Samsung GALAXY S10e;

Performanță

L-am trecut prin testele de benchmark devenite cumva uzuale pe Gadget.ro. 

Teste de benchmark rulate pe GALAXY S10e;

Conectivitate

Au atins limitele 4G: 2000 Mbps în download prin agregare de spectru, 150 Mbps în upload. Niciun alt smartphone de la concurență nu atinge această valoare. Ar fi excelent dacă operatori de telefonie mobilă ar fi capabili și teoretic să ajungă aici. Am impresia că mai degrabă se orientează spre 5G în loc să atingă maximul din 4G. 

În ce privește spectrul:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 13(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 25(1900), 26(850), 28(700), 32(1500), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500), 66(1700/2100). 

Nu lipsește nimic, acoperire bună indiferent de operatorul ales din țara noastră. 

Un alt element inedit este dat de Wi-Fi ax și compatibilitatea cu routerele de ultimă generație. Routerele Wi-Fi ax cu prețuri decente se lasă așteptate, doar o pleiadă de modele oferă acest standard. În anii următor sunt sigur că vor fi mai multe, mai multe routere și mai multe telefoane mobile compatibile. 

GALAXY S10e îl consider un campion al conectivității. Are slot pentru cardurile microSD, jack de 3.5 mm, A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO pe partea de localizare, bluetooth 5.0, cititor de amprentă poziționat în lateral (cel mai bun astfel de cititor din ce am testat până acum, o soluție folosită de multe ori de către Sony). 

În partea superioară se află microfonul și slotul pentru SIM și microSD, în lateral dreapta regăsiți cititorul de amprentă, la bază se află difuzorul principal, portul USB type-C și jack-ul de 3.5 mm, în lateral stânga au poziționat butonul pentru Bixby și reglarea volumului. 

Cameră foto și video

Lângă senzorul specific Samsung de 12 Megapixeli cu diafragmă variabilă și-a făcut loc un alt doilea senzor de tip ultrawide: 16 Megapixeli cu f/2.2 și echivalent 12mm. 

Interfața camerei foto și video;

Mi se pare a fi unul dintre cele mai bune telefoane mobile la nivel de cameră foto, indiferent că discutăm de condiții cu lumină modestă sau pe timp de noapte. La capitolul video l-aș încadra drept cel mai bun. Se vede că Samsung a alocat resurse importante pe partea de R&D în acest domeniu. Își face focusul în mod corect, rapid. Bokeh-ul în modul dedicat mi se pare mai natural față de ceea ce primești la concurență. 

Fotografii realizate cu Samsung GALAXY S10e;

Autonomie

Mi-aș fi dorit ca bateria de 3100 mA să fie însoțită de încărcare cu adevărat rapidă, la 30W sau ceva de genul. Să-l alimentezi de la 0 – 100% în sub 60 de minute. Din păcate, Samsung a mers pe o soluție clasică. Abia la Note 10 și Note 10 Plus au îmbunătățit și ei încărcare rapidă de pe smatrphone-urile premium din portofoliu. 

Aproape că trece testul unei zile de utilizare în condiții de utilizare intensive. Dacă mai sunt și ceva pauze mai lungi la mijloc te duce de dimineața până seara. Dacă nu faci pauză, timpul SOT nu prea trece de 6 – 7h cu luminozitatea setată pe modul adaptabil. 

Preț

Samsung GALAXY S10e – 2299 lei;

Concluzii

Samsung GALAXY S10e este cel mai bun smartphone compact cu Android pe care-l găsești în piață pe sfârșit de 2019. Majoritatea producătorilor au trecut de granița a 6 inch în ce privește display-ul și negijează segmentul până în 6 inch, Samsung a intuit o clientelă interesată de un telefon compact cu specificații premium. 

Am structurat punctele PRO și CONTRA. 

PRO

  • design elegant, materiale de foarte bună calitate;
  • display convențional, culori plăcute și naturale, luminozitate bună;
  • hardware premium și software pe măsură;
  • cea mai bună conectivitate din segment;
  • cameră foto și video cu rezultate notabile.

CONTRA

  • încărcare rapidă ce nu este chiar rapidă după standardele din 2019.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.