Prima ediție a unui smartphone Samsung Galaxy FE, mai exact cea bazată pe seria S20, a fost un real succes. Producătorul sud-coreean dorește să reediteze performanța și pentru asta a pregătit Samsung Galaxy S21 FE 5G, model introdus pe piața în primele zile ale anului.

Samsung Galaxy S21 FE 5G se situează cumva între modelul de bază al seriei și cel Plus, respectiv între Galaxy S21 și S21+. Asta când vorbim despre dimensiuni, fiindcă în rest mai sunt doar câteva alte mici deosebiri. Nu aș vrea să transform acest material într-un review comparativ, de aceea haideți să începem analiza avându-l în vedere doar pe protagonist.

Review video

Specificații pentru Samsung Galaxy S21 FE 5G

Specificatii Samsung Galaxy S21 FE 5G

Design

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Am primit exemplarul de test în ceea ce pare cutia de retail. Înăuntru, pe lângă telefon, mai găsim doar un cablu USB-C la USB-C și câteva pliante cu diferite informații. 

S-au dus vremurile când primeam de la Samsung o pereche decentă de căști, uneori realizate în colaborare cu producători renumiți din domeniul audio, acum nici banalul încărcător nu mai are loc în cutia ce a scăzut serios în dimeniuni. S-a ajuns la asta din dorința de a proteja mediul sau pentru costuri cu transportul reduse la jumătate? Nu știu…

În fine, dacă nu avem despre ce accesorii să vorbim, haideți să analizăm telefonul. Samsung Galaxy S21 FE 5G este un smartphone ce se așează destul de bine în mână, dimensiunile îl trimit cumva în zona celor suficient de compacte încât să poată fi folosite relativ lejer cu o singură mână.

Faptul că spatele este din plastic și nu din sticlă, așa cum au de ceva ani mai toate telefoanele de top (și nu numai) vine, din punctul meu de vedere, atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Avantajul ar fi că, dacă oricum pui o husă la telefon, chiar nu mai contează că ai sticlă, metal sau plastic pe spate. Tot la avantaje aș mai trece și faptul că la o eventuală cădere, riști mai puțin cu plasticul. Pe de altă parte, un spate din plastic ia puțin din rigiditatea structurală a întregului. O carcasă cu sticlă sau metal pe partea posterioară face ca un telefon să se simtă și să fie într-adevăr mai robust, mai puțin suscetibil la încovoiere.

Șasiul metalic pare totuși să confere o structură suficient de zdravănă, nu aș spune că Samsung Galaxy S21 FE 5G se simte fragil. Până la urmă ține de gusturi toată treaba cu spatele din plastic.

De apreciat sunt finisările foarte bine realizate, demne de un flagship, și faptul că, dacă poți trece peste spatele din plastic, nu vei găsi alte motive de nemulțumire.

Modulul camerei spate cu trei senzori iese foarte puțin în relief, aici este impresionant cum cu două sisteme OIS integrate s-a reușit o astfel de performanță.

Camera fronatală a fost poziționată într-un decupaj tip bulină în partea superioară a ecranului, pe centru. Nu mi se pare deloc intruzivă, asta și fiindcă probabil deja ne-am obișnuit cu astfel de abordări, dar și datorită dimensiunilor ce mi se par dintre cele mai reduse.

Una peste alta, Samsung Galaxy S21 FE 5G nu este tocmai perfect, zic eu, pe partea de materiale folosite, dar nici nu cred că asta poate reprezenta motivul care să te dea înapoi de la o eventuală decizie de cumpărare, dacă restul specificațiilor te-au convins.

Ecran și sunet

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Samsung nu doar că-și produce ecranele OLED, dar este și furnizor pentru astfel de componente pentru mule, foarte multe alte companii. Așa că nu prea are voie să greșească din acestă direcție, mai ales la un telefon din gama de top.

Samsung Galaxy S21 FE 5G convinge pe deplin prin afișajul său. Nici nu știu dacă mai are rost să fac analiza pe fiecare caracteristică și să nu spun simplu că display-ul este absolut superb.

Nu-mi aduc aminte când am mai privit culori atât de vii, dar fără a fi saturate peste măsură. Balansul de alb este aproape perfect, fără tentă de albastru, galben ori verde. Pur și simplu, uneori ai impresia că privești o coală albă de hârtie.

Contrastul este și el impresionant, nu doar prin prisma faptului că este infinit, ca la orice ecran OLED, dar este excelent relgat. Aduce dinamică superioară, fără a strica imaginea printr-un interval dinamic restrâns.

Luminzitatea este rdicată, în modul Auto urcă suficient de tare cât să nu pună nici cea mai mică problemă de lizibilitate afară, într-o zi însorită.

Unghiurile de vizibilitatea sunt foarte largi și nu se pierde din calitate decât către extreme, iar rezoluția nici că trebuia mai înaltă la o diagonală de 6.4 inch.

Singurul loc unde ecranul putea fi mai bun este la rata de refresh. Și nu mă refer la cea maximă, fiindcă cei 120 Hz sunt mai mult decât suficienți în orice scenariu, ci la faptul că rata de refesh nu este adaptivă. Nu poți alege decât între rata de 60 sau 120 Hz, fără alți pași intermediari sau cu un software în spate care să regleze dinamic refresh-ul în funcție de scenariu, de conținut.

Sunetul extern este de tip stereo, cu difuzorul principal amplasat pe latura de jos, iar cel secundar reprezentat de cel pentru apeluri. Calitatea este bună, există și ceva bass, reprodus în special de difuzorul de jos, dar nimic spectaculos. Volumul maixim este suficient de ridicat, deși nu dintre cele cu adevărat puternice.

Cum jack-ul audio de 3.5 mm lipsește, iar asta este un minus din partea mea, nu am ce analiză să prezint aici.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Mulți văd un avantaj în a avea un Samsung Seria Galaxy S cu procesor Qualcomm, în locul celor cu Exynos ce ajung oficial în Europa. Iar aici te poate convinge Samsung Galaxy S21 FE 5G, fiindcă el este echipat pentru piața din România cu chipset Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G.

Nu cred că mai are rost să specific că asamblul hardware, în special procesorul ajutat la nevoie de acceleratorul grafic Adreno 660, face față fără probleme în orice aplicație ori joc din Google Play Store.

Totuși, deși poți alege și o versiune cu 8 GB de memorie RAM, unitatea de test a fost una cu cantitatea de bază. Avem astfel ”doar” 6 GB de memorie RAM. Nu spun că nu-i suficient, că apar uneori mici întârzieri din cauza asta (fiindcă apar, rar, foarte rar, dar apar), dar nu pot să nu mă gândesc că Samsung este unul dintre liderii mondiali în producțiia de memorii și mi se pare nejustificat să propui 6 GB de RAM pentru un smartphone din categoria de top.

Trecem și peste asta și mai spun că spațiul intern de stocare nu poate fi extins prin intermediul unui card de memorie. Încă un minus. Avem de bază o memorie internă de 128 GB (disponibili utilizatorului circa 104 GB), cu posibilitatea de a alege și o versiune de Samsung Galaxy S21 FE 5G cu 256 GB spațiu de stocare.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Samsung Galaxy S21 FE 5G: 

Samsung este unul dintre producătorii de telefoane inteligente ce personalizează intens sistemul de operare Android. Dacă în trecut nu eram fan al interfeței propuse de sud-coreeni, acum nu mai sunt atât de hotărât. Și nu fiindcă mi-ar plăcea icon-urile sau alte elemente grafice, ci pentru că nu am cum să nu apreciez multitudinea de opțiuni disponibile în One UI 4, interfață ce este aplicată în cazul de față peste un Android 12.

Din păcate, atât de multe opțiuni vin cu un mic dezavantaj. Rar, foarte rar, tot mai apar ușoare ezitări, scurte (foarte scurte) momente de ”înghețare” a ecranului. Nu-i nici pe departe un motiv care să strice experiența de utilizare, ci doar o remarcă pe care nu am cum să nu o fac.

Aș spune că un astfel de comportament este oarecum normal, fiindcă nu știu alt custom ROM aplicat peste Android care să integreze atâtea și atâtea opțiuni. Nu-i vorba doar despre reglaje suplimentare, de posibilități extinse de personalizare, de gesturi ce pot fi activate, ci despre funcții avansate de securitate, de privacy, de extindere a utilizării pe un monitor ș.a.m.d.

Unde mi-ar fi plăcut să fie trasă o linie ar fi pe partea de aplicații preinstalate. Sunt destul de multe pe Samsung Galaxy S21 FE 5G și nici nu aș vrea să le enumăr pe toate. Sunt de la Google cele mai multe, de la Samsung, de la Microsoft și… cam atât. Nu sunt exagerat de multe, dar Samsung ni le-ar fi putut doar recomanda și nu să le instaleze de-a gata. 

Galerie cu capturi de ecran din interfața One UI 4 cu Android 12 pe Samsung Galaxy S21 FE 5G:

Performanță

Teste benchmark Samsung Galaxy S21 FE 5G

Cifre demne de orice flagship al anului 2021 și chiar pentru 2022 nu cred că sunt sau vor fi prea curând scoruri rămase prea mult în urmă pentru Samsung Galaxy S21 FE 5G în testele de benchmark. Am rulat câteva, iar rezultatele sunt cele din tabelul de mai jos:

Teste benchmark Samsung Galaxy S21 FE 5G

Conectivitate

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Și aici sunt mici lipsuri sau elemente de care m-aș putea lega. Avem conectivitate dual-sim 5G, cu două sloturi pentru cartele nanoSIM, Wi-Fi este în ediția 6 (ax), deși mai există și Wi-Fi 6e, ceva mai performant. Pe partea Bluetooth avem doar versinea 5.0, când este disponibilă deja de ceva vreme varianta 5.2. Nu lipsește NFC-ul, iar localizarea se face prin A-GPS, GLONASS, Beidou, GALILEO și QZSS.

Elementele fizice sunt reprezentate de: portul USB-C 3.2 Gen. 1, aflat pe marginea de jos, lângă unul dintre microfonae, difuzor și slotul pentru cartele SIM; butoanele pentru reglarea volumului și cel Power sunt pe latura din dreapta; sus este microfonul secundar.

Senzorul de amprentă este plasat sub ecran, destul de jos. Mi-ar fi plăcut să fie un pic mai sus, pentru a fi mai ușor de atins. Pe de altă parte este foarte exact, recunoaște mai mereu amprenta, iar timpul de răspuns este rapid. Un senzor pe care te poți baza cu încredere de fiecare dată.

Camere foto și video

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Ca de fiecare dată, consider că nu am de ce să mai repet aici specificațiile pentru senzorii camerelor de pe Samsung Galaxy S21 FE 5G, aceste date sunt în tabelul cu specificații de la începutul recenziei.

Interfața aplicației Camera devine tot mai asemănătoare pe orice terminal Android. Fiecare control este acolo unde te-ai aștepta să fie și nu consider că Samsung a încercat ceva special aici.

Screenshots din aplicația Camera de pe Samsung Galaxy S21 FE 5G:

Oricare dintre cei trei senzori de pe spate reușește fotografii excelente în aproape orice condiții. Indiferent că avem lumină suficientă în cadru sau că activăm modul de Noapte, disponibil pe fiecare dintre senzori, rezultatele sunt de cea mai bună calitate.

Poze ultrawide, wide și zoom 3X făcute cu Samsung Galaxy S21 FE 5G:

Poze în low-light făcute cu Samsung Galaxy S21 FE 5G (ultrawide, wide și telephoto):

Așa cum era probabil de așteptat, senzorul principal, cel wide, se descurcă de departe cel mai bine, însă nici celelalte două nu sunt deloc, dar deloc, rele. Cele mai mari probleme ar fi la senzorul ultrawide, care adaugă către colțuri, însă nu doar către extreme, aberații cromatice în jurul elementelor puternic contrastante. Totuși, asemenea deficiențe sunt normale în cazurile ultra wide.

Camera frontală de 32 Megapixeli captează fotografii de circa 6.5 MP. În lumină suficientă, pozele arată foarte bine, cu detalii din plin. Odată cu scăderea în intensitate a luminii, apare ceva zgomot de imagine, însă nu de speriat. Fotografiile tip Portret sunt cel puțin reușite, deși în jurul detaliilor fine (la păr de cele mai multe ori) subiectul nu este cel mai bine separat de fundal.

Fotografii făcute cu camera frontală Samsung Galaxy S21 FE 5G (primele 4 sunt cu și fără mod Portret):

Și pe partea video Samsung Galaxy S21 FE 5G se descurcă nu doar admirabil, ci excelent. Deși nu filmează la rezoluție 8K (pentru cine contează așa ceva…), în restul cazurilor totul arată foarte bine. 

Totuși, merită menționat că poți filma cu fiecare dintre cei trei senzori doar în cazul 30 fps, fie că vorbim despre 4K sau Full HD. Mi se pare o limitare ciudată, dar asta este. Totodată, filmarea cu Stabilizarea Maximă pornită nu este disponibilă decât în mod Full HD 30 fps.

Clip video 4K filmat cu Samsung Galaxy S21 FE 5G:

Autonomie

Autonomie Samsung Galaxy S21 FE 5G

Un alt capitol unde Samsung Galaxy S21 FE 5G stă bine, dar nu strălucește. O zi de dimineața până seara nu este tocmai greu de atins, dar depinde mult de modul de utilizare. Cu rata de refresh setată la 120 Hz și cu folosire intensă nu ai cum să prinzi seara cu ceva energie în acumulator. Dacă, în schimb, nu ești tocmai un heavy user, atunci autonomia nu te va dezamăgi.

Samsung a avut o problemă la un moment dat cu încărcarea unui smartphone de top, iar acum se pare că ”suflă și în iaurt”. Fără a veni alături de un adaptor în pachet, Samsung Galaxy S21 FE 5G suportă încărcae pe fir cu maxim 25W, mult sub ceea ce oferă majoritatea concurenței din sfera Android.

Cu un astfel de adaptor, adică cu unul de 25W, bateria goală a lui Samsung Galaxy S21 FE 5G a ajuns la 49% după 30 de minute. Încărcarea completă se face în circa o oră și 18 minute, după testele mele. 

Preț

Samsung Galaxy S21 FE 5G  – de la 2.776.2 lei pe eMAG.ro, cu promoție ce include cadouri extra căști bluetooth Samsung Galaxy Buds2 (preț și promoție valabile la data publicării recenziei).

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Samsung Galaxy S21 FE 5G
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de calitate, cu finisări atente și asamblare solidă, carcasă etanșă IP68(vezi și puncte contra);
  • ecran excelent căruia nu-i pot reproșa nimic, în afara unui mic detaliu (vezi și puncte contra);
  • ansamblu hardware dintre cele mai performante (vezi și puncte contra);
  • interfața One UI 4 este plină de opțiuni și funcții care mai de care mai utile (vezi și punte contra);
  • ansamblul de camere generează rezultate foto-video de cea mai bună calitate, indiferent despre ce senzor este vorba;
  • bun raport specificații / experiență de utilizare / preț;
Contra
  • fără încărcător în cutia de retail;
  • spate din plastic, ce nu este pe placul tuturor, utilizarea sticlei sau a metalului ar fi adus o rigiditate structurală și mai ridicată;
  • rata de refresh a ecranului nu poate fi setată decât la 60 sau 120 Hz, fără trepte intermediare sau mod Auto, care să aleagă rata optimă în funcție de conținut;
  • versiunea de bază, precum cea de test, aduce doar 6 GB de memorie RAM;
  • cam multe aplicații preinstalate și uneori, foarte rar ce-i drept, mai apare un ușor lag;
  • lipsește jack-ul audio de 3.5 mm și slotul pentru card de memorie;
Concluzii

Samsung Galaxy S21 FE 5G nu doar că nu este un telefon slab, ci este unul pe care recunosc că l-aș avea în vedere. Nu este top pe linie, dar reușește să strângă puncte prețioase la fiecare capitol de analiză, pentru ca în final să formeze un pachet extrem de echilbrat.

Poate ușor ciudat este că, la apropae fiecare plus de mai jos, se găsește și câte ceva mai puțin plăcut, despre care comentez la punctele contra. Ca și când Samsung nu a mers ceva mai departe cu acest telefon și a lăsat pe ici-colo mici chestii de perfecționat pe viitor.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii