La prima vedere ești înclinat să spui că nu este mare diferență între Samsung Galaxy S23 Ultra și modelul anterior – S22 Ultra. Într-un fel așa este, dar noutățile sunt la interior și m-aș referi la câteva elemente.
- Procesorul – Qualcomm Snapdragon 8 Gen2. Gata cu Exynos pentru moment, inclusiv pe piața europeană. Nu cred că a fost o decizie ușoară pentru compania sud-coreeană, dar acum dispar comentariile și glumele mai mult sau mai puțin forțate legate de hardware-ul dezvoltat intern de către Samsung. Este un Snapdragon 8 Gen1 îmbunătățit din mai toate punctele de vedere, iar un oarece spor de performanță îl sesizezi.
- Camera foto și video adusă la un nivel superior. Postprocesarea făcută de către chipset și firmware-ul dezvoltat de către Samsung se împacă bine, iar rezultatele suntr de multe ori de-a dreptul excelente. Camera frontală are mai puțini megapixeli, dar livrează portrete mai bune în low-light, tot așa putem spune că fotografiile și așa bune pe timp de noapte, sunt aduse la un nivel superior.
Oferta la precomandă cu dublu stocare față de configurația achiziționată + e-voucher-ul de 500 lei cred că au transformat seria Galaxy S23 într-un hit, în etapa de precomandă. Spun asta pe baza a câte persoane văd în jurul meu că au făcut pasul spre S23 Ultra, spre exemplu (chiar și cei ce foloseau S22 Ultra). O să descoperim peste câteva luni și datele oficiale din partea Samsung. Oricum este clar că pe plan local, seria Galaxy S23 nu prea are rival.
Vă invit să parcurgeți review-ul. Îmi cer scuze de întârziere, dar avem noi în România un proverb pentru asta: Mai bine mai târziu decât niciodată. Galaxy S23 Ultra va fi în continuare în oferta magazinelor românești, iar prețul va deveni din ce în ce mai atractiv.
L-am testat în ultimele 2 luni, cu intermitențe și a sosit în configurația de bază la nivel de RAM și stocare.
Specificații
Smartphone Date tehnice | Samsung Galaxy S23 Ultra |
---|---|
Data de lansare | 1 februarie 2023 |
Ecran | Dynamic AMOLED 2X de 6.8 inci cu rată de refresh de la 1 la 120Hz, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus 2, luminozitate în peak de până la 1750 nits, certificare IP68 în ce privește contactul cu apa și praful, stylys cu timp de răspuns de 2.8 ms |
Procesor | Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Samsung |
Memorie | 8 GB GB și 256 GB stocare UFS 4.0; 12 GB RAM și 512 GB stocare UFS 4.0; 12 GB RAM și 1 TB stocare UFS 4.0; |
GPU | Adreno 740 |
Sistem de operare | OneUI 5.1 dezvoltat pe Android 13 |
Conectivitate | dual-sim, 5G, Wi-Fi 6e, bluetooth 5.3, difuzoare stereo, USB Type-C 3.2, cititor d e amprentă ultrasonic |
Cameră foto și video | wide de 200 Megapixeli cu f/1.7, PDAF, OIS și autofocus prin tehnologia laser periscop de 10 Megapixeli cu f/4.9, - zoom optic 10x, dual pixel PDAF și OIS; tele de 10 Megapixeli cu f/2.4, dual pixel PDAF, OIS și zoom optic 3x; ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2 - echivalent 13mm și unghi de 120 grade, dual pixel PDAF Înregistrează 8K cu 24 / 30 fps, 4K cu până la 60 fps, 1080p cu până la 240 fps și 720p cu până la 960 fps |
Cameră de selfie-uri | 12 Megapixeli cu f/2.2, înregistrează materiale video la rezoluție 4K cu până la 60 fps |
Baterie | 5000 mAh cu încărcare pe fir la 45W, încărcare wireless la 10W și funcție de reverse wireless la 4.5W |
Greutate | 233 gr. |
Dimensiuni | 163.4 x 78.1 x 8.9 mm |
Pachet + Design
În pachet veți descoperi doar un cablu USB Type-C – USB Type-C, agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele nanoSIM, ghid cu instrucțiuni de utilizare și certificat garanție. Lipsește încărcătorul, iar cel de 45W achiziționat separat costă în jur de 140 – 150 lei. Bineînțeles, pot fi folosite cele de 25W pe fir sau chargerele wireless din generațiile trecute etc.
Pachetul este silfid în dimensiuni, iar asta pentru că Samsung și-a propus să genereze cât mai puțină poluare. Și telefonul are numeroase componente din sticlă, plastic sau aluminiu reciclat.
L-am primit la test în culoarea Lavandă. I-am pus o husă de protecție din start pentru a avea un plus de grip, deși S23 Ultra nu stă rău la acest capitol. Una dintre diferențele dintre Galaxy S22 Ultra și S23 Ultra este dată de către marginile ceva mai drepte ce cred că ne pregătesc pentru revenirea la display-ul drept. De aici și un plus de grip, nu simți că ți-ar scăpa din mână, dar pentru un plus de protecție recomand husă, iar Samsung are o sumedenie de produse dedicate.
Are sticlă Gorilla Glass Victus 2 pe față și spate, structură de rezistență din aluminiu. Au păstrat certificare IP68 (rezistă în submersie până la 1.5 metri pentru 30 de minute).
Stylus-ul a fost integrat la bază și nu au adus tehnologii noi. Are latență de 2.8ms, bluetooth etc (ceea ce deja aveam la S22 Ultra). S23 Ultra este și un fel de S23 Note Ultra, pentru cei ce folosesc S-Pen-ul pe telefon. Cei 3 senzori din partea spate aș spune că necesită husă spre a evita zgârieturile accidentale.
Nu sunt diferențe nemaivăzute de la o generație la alta. În continuare, Samsung are unul dintre cele mai bine puse la punct smartphone-uri premium din piață. Materialele sunt de bună calitate, este un smartphone ce trece proba utilizării în timp. Bineînțeles, telefonul are dimensiuni pe măsură. Cântărește 234 gr. și are 8.9 mm în talie, iar cu husă de protecție este și mai și. Mi se pare că aici se face o mică concesie. Plus că formatul său este ceva mai wide față de alte smartphone-uri Android premium. În timp, ajungi a-l opera cu o singură mână, ajută și interfața optimizată pentru asta.
Ecran și sunet
Raportul display / corp este tangențial mai mic – 89.9% vs 90.2% la Galaxy S22 Ultra, probabil de la marginile puțin mai drepte. În rest, avem în continuare unul dintre cele mai bune paneluri Super AMOLED din piață – Dynamic AMOLED 2X de 6.8 inci cu rezoluție 3088 x 1440 pixeli, aspect 19.3:9, 500 ppi și protecție Corning Gorilla Glass Victus 2 (cea mai nouă generație).
Legat de Gorilla Glass Victus 2, nu știu ce să spun. Parcă aici se descurcă mai bine, la S22 Ultra acumula zgârieturile fine în ritm alert, iar telefoane cu sticlă proprietară precum Vivo X80 Pro mi-a lăsat o impresie mult mai bună. Recomand folie de protecție spre a obține o valoare de revânzare cât mai bună.
Am măsurat 1312 nits pe alb (luminozitate maximă cu funcția Luminozitate suplimentară activată). Telefonul urcă la 1750 nits pe modul Auto în funcție de cât de puternice sunt razele solare.
La Mod ecran sunt două opțiuni: Viu și Natural. Balansul de alb poate fi reglat spre culori mai calde sau mai recei, iar la setări avansate sunt reglaje pe culorile primare: Roșu, Verde și Albastru. Am ales Viu, iar culorile nu mi s-au părut a fi suprasaturate. Își păstrează lizibilitatea și sub acțiunea razelor de soare.
În ce privește cursivitatea pe partea de refresh sunt 2 opțiuni: Standard la 60Hz ce prezervă consumul de energie și Adaptabilă ce ajustează automat de la 1 la 120Hz. Sunt trei variante și pentru rezoluție: HD+ / 1544 x 720 pixeli, FHD+ / 2316 x 1080 pixeli și WQHD+ // 3088 x 1440 pixeli. Am ales ultima variantă și la rată de refresh am mers pe Adaptabilă spre a duce display-ul în ceea ce livrează maxim ca și performanțe.
Culorile sunt plăcute, luminozitatea este mare, iar cu modul extra brightness redefinește standardele din industrie.
Cele două difuzoare stereo au certificare Dolby Atmos. Am măsurat 93.6 db – distanță 10 cm de difuzor (telefonul aflat pe o suprafață plană), 91.1 dB – distanță 10 cm de difuzor și 80.7 dB – distanță normală (aprox. 30 – 40 cm distanță de la urechi la telefon).
Se aude puternic și clar, nu distorsionează deloc la maxim și nu se transmit vibrații în carcasă. Efectele stereo sunt de-a dreptul excelente. Mi se pare a fi unul dintre cele mai bune smartphone-uri ca și sunet oferit pe difuzoarele stereo. Este și un egalizator ce îl puteți modifica după cum doriți (modurile presetate sunt Normal, Pop, Clasic, Jazz, Rock și Personalizat). Nu sunt recunoscute căști pe USB Type-C, cu excepția celor din portofoliul Samsung sau cu adaptor original Samsung de la USB Type-C la jack de 3.5 mm. Reglarea volumului se face de la tasta poziționată în lateral dreapta.
Hardware, sistem de operare și aplicații
În sfârșit, nu mai pot fi făcute comentarii legate de Exynos-ul adus în Europa și Qualcomm-ul din restul lumii. Nu doar că Samsung a adus Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, dar a și primit o variantă concepută special ce are un mic și aproape insignifiant overclock față de ce au ceilalți producători din universul Android (S23 Ultare atinge 3.36 GHz pe nucleul cel mai performant Cortex-X3 vs 3.2 GHz pe Cortex-X3 la Honor Magic5 Pro, spre exemplu).
Informații furnizate de CPU-Z
Ideea este alta. Au pus o răcire destul de bine pusă la punct, telefonul se supraîncălzește în partea spate, dar performanțele în jocuri sunt bune și în acest context.
Am măsurat peste 50 grade Celsius în partea spate, în GFXBench – un pic cam mult dacă mă întrebați pe mine. În AnTuTu sau PUBG Mobile nu s-a dus dincolo de 44 – 45 grade Celsius. Mi s-a părut că menține fluența în jocuri fără nicio problemă. În PUBG Mobile a rulat jocul cu grafica pe Ultra HD și nivelul de detalii pe Ultra, maximul posibil. Într-o sesiune de joc de 30 de minute a consumat 8 procente din energia stocată în acumulatorul de 5000 mAh.
Samsung Galaxy S23 Ultra și temperaturile atinse în unul dintre cele mai complexe teste de benchmark – GFXBench
Rulează OneUI 5.1 dezvoltat pe Android 13 și cu patch-urile de securitate compilate la nivelul lui mai 2023. Urmează a primi 4 update-uri spre versiuni noi de Android și suport pentru 5 ani pe partea de patch-uri de securitate. M-am obișnuit pe vârfurile de gamă Samsung să primesc lunar update cu îmbunătățiri, patch-uri actualizate etc. În universul Android, Samsung stă cel mai bine din acest punct de vedere.
OneUI este cea mai bună interfață grafică pusă peste Android. Mai avem bloatware pe ici, pe colo, prin punctele esențiale, dar la distanță mare de ceea ce aveam la un moment dat + multe aplicații pot fi dezinstalate, iar interfața este concepută spre a fi folosită cu o singură mână și pe display-uri mari precum cel de față. Nu mai spun că are cele mai multe opțiuni de customizare.
M-aș referi aici la Samsung DeX ce pe anumite modele compatibile funcționează și wireless, Folder Securizat ce te ajută să ții anumite fișiere într-un mediu securizat, Knox – una dintre cele mai bune suite pentru mediul de business etc. Galaxy S23 Ultra se transformă într-o adevărată unealtă și accesezi de la mailuri și browsing și până la partea de serviciu, în funcție de disponibilitățile companiei.
Samsung DeX este cea mai bună interfață emulată de către un smartphone pe un monitor. Am testat de curând și ce oferă Huawei P60 Pro, dar DeX-ul se află la un nivel superior – interfață mai bine optimizată, fluență superioară în utilizare.
Monitorul central afișează conținut prin Samsung DeX:
OneUI 5.1 pe Samsung Galaxy S23 Ultra
httpvh://youtu.be/Y3OJWuzr8IA
Aplicații preinstalate pe Samsung Galaxy S23 Ultra:
Aplicații Android: Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YT Music, Meet, Google Foto, Magazin Play
Aplicații Samsung: SmartThings, Internet, Samsung Health, Galaxy Wearable, PENUP, Bixby, Smart Switch, Galaxy Store, Samsung Members, Game Launcher.
Aplicații Microsoft: Microsoft 365 (Office), OneDrive, LinkedIn, Outlook;
Alte aplicații: Facebook.
Screenshots cu OneUI 5.1 / Android 13 pe Galaxy S23 Ultra:
Performanță
L-am trecut prin testele uzuale pe Gadget.ro, iar rezultatele sunt comparate cu alte două smartphone-uri premium cu Android. Modelul meu de S23 Ultra este tras în jos de faptul că are doar 8 GB RAM vs 12 GB la Xiaomi 13 Pro și 16 GB RAM la OnePlus 11 5G.
Smartphone Teste benchmark | Xiaomi 13 Pro Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, 12 GB RAM și 512 GB stocare UFS 4.0 | Samsung Galaxy S23 Ultra Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, 8 GB RAM și 256 GB stocare UFS 4.0 | OnePlus 11 5G Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, 16 GB RAM și 256 GB stocare UFS 4.0 |
---|---|---|---|
AnTuTu Benchmark | 1.259.864 puncte | 1.220.995 puncte | 1.117.533 puncte |
AndroBench | Sequential Read - 3557.32 MB/s Sequential Write - 2670.32 MB/s | Sequential Read - 3386.19 MB/s; Sequential Write - 1238.98 MB/s; | Sequential Read - 3094.72 MB/s; Sequential Write - 2540.23 MB/s; |
GeekBench 6 | Single core - 1386 puncte; Multi-core - 5225 puncte | Single core - 1882 puncte; Multi-core - 4991 puncte; | GeekBench 5 Single core - 1160 puncte; Multi-core - 4752 puncte; |
GFXBench | Manhattan ES 3.1 - 108 fps; Car Chase ES 3.1 - 62 fps; | Manhattan ES 3.1 - 78 fps; Car Chase ES 3.1 - 58 fps; | Manhattan ES 3.1 - 56 fps; Car Chase ES 3.1 - 60 fps; |
3DMark | Wild Life - Maxed out! Wild Life Extreme - 2988 puncte; | Wild Life - Maxed out! Wild Life Extreme - 3768 puncte; | Wild Life - Maxed out! Wild Life Extreme - 3600 puncte |
Teste de benchmark rulate pe Samsung Galaxy S23 Ultra
Conectivitate
În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți descoperi butonul de pornire și tasta pentru reglarea volumului. La bază se află stylus-ul în locaș dedicat, unul dintre difuzoarele principale, portul USB Type-C 3.2, microfon și slotul combo pentru nanoSIM. Se adaugă și opțiunea de eSIM, în funcție de operatorul ales.
Dacă ar fi să critic ceva ar fi lipsa localizării dual-band. În rest, are aproape orice ți-ai dori, de la un cititor de amprentă ultrasonic ce funcționează impecabil și până la tri-band, Wi-Fi 6e, difuzoare stereo tunate de către AKG, eSIM + slot pentru două cartele nanoSIM etc.
În SpeedTest am obținut un maxim de 763 Mbps la download într-o rețea gigabit și pe mesh cu Wi-Fi 6 și 310 Mbps la upload. Pe conexiune 5G s-a dus spre 332 Mbps la download și 88.4 Mbps la upload. Este aproape imposibil să obții ceva standardizat aici, dar sunt un punct de plecare pentru o eventuală discuție.
Am remarcat o chestie ușor ciudată la Android Auto. La fel ca și iPhone-ul nu vrea să funcționeze cu orice cablu. Este ciudat pentru că pe Pixel 7 Pro și Vivo X80 Pro nu am avut problema asta, iar la Samsung a trebuit să caut un anumit tip de cablu spre a emula interfața Android Auto în mașină. Căștile pe USB Type-C funcționează dacă sunt de la Samsung, idem și pentru cele cu jack de 3.5 mm – adaptorul de la USB Type-C la jack trebuie să fie cel dezvoltat de compania sud-coreeană.
Camera foto și video
Ansamblul de senzori este format din:
- wide de 200 Megapixeli cu f/1.7 – echivalent 24mm, dimensiune a pixelului de 0.6 microni, PDAF multidirecțional, detecție de focus prin tehnologia laser și OIS;
- periscop de 10 Megapixeli cu f/4.9, echivalent 230 mm, dual pixel PDAF, OIS și zoom optic 10x;
- tele de 10 Megapixeli cu f/2.4 – echivalent 70mm, dual pixel PDAF, OIS și zoom optic 3x;
- ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2, echivalent 13mm, dual pixel PDAF, funcție Super Steady video
Filmează 8K cu 24 / 30 fps, 4K cu până la 60 fps, 1080p cu până la 240 fps, 1080p în slow-motion cu până la 960 fps, HDR10+, stereo sound rec., gyro-EIS.
Interfața grafică a camerei foto și video o descoperiți în materialul video:
httpvh://youtu.be/h90lg2gQ3xE
Este cel mai bun smartphone per total la nivel de cameră foto și video din universul Android, din ce am testat până acum. Mi se pare că se descurcă exemplar în fotografiile făcute pe timp de noapte și în low-light, are cel mai bun zoom 10x din piață.
Mi se pare că portretele puteau ieși ceva mai bine. În materiale video mi se pare că se află peste aproape orice alt smartphone premium din 2023.
Clip 4K realizat cu Samsung Galaxy S23 Ultra
httpvh://youtu.be/CRHFqJqL_yM
Fotografii făcute cu Samsung Galaxy S23 Ultra
Autonomie
Samsung nu are curaj să aducă încărcare cu adevărat rapidă pe smartphone-urile sale. Am rămas în continuare cu încărcare pe fir la 45W și încărcare wireless la…, 15W. Am folosit un Vivo X80 Pro în poziția de daily driver și avea încărcare pe fir la 80W și wireless la…, 50W. Sunt smartphone-uri din piață ce au ajuns și la 120W. Cred că este cazu ca Apple și Samsung să adopte încărcare ceva mai sprintenă pe smartphone-urile din ofertă.
Bateria lui Galaxy S23 Ultra mi s-a părut a fi cu 15 – 20% mai bună față de ce aducea vârful de gamă anterior – Galaxy S22 Ultra. Procesorul Qualcomm este mai eficient energetic față de Exynos-ul din S22 Ultra. Asta face diferența între un smartphone ce nu trece testul unei zile de autonomie și unul care se descurcă cu brio.
Preț
Samsung Galaxy S23 Ultra cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 5499 lei.
- singurul smartphone premium cu stylus încorporat;
- cel mai bun display (extra brightness, luminozitate mare, culori conturate natural etc);
- cel mai bun sunet adus de către difuzoarele stereo pe un smartphone Android, Dolby Atmos + egalizator pentru personalizare suplimentară;
- cel mai puternic pachet hardware adus cu puțin overclock și răcire mai bine pusă la punct față de alte generații de S;
- cel mai bine pus la punct pachet software, de la funcții de productivitate și până la suport peste orice alt concurent;
- una dintre cele mai bune camere foto și video din piață, de ce nu, chiar cea mai reușită;
- încărcare a bateriei lentă față de unde s-a ajuns în 2023;
- destul de multe aplicații preinstalate sau dublate de către Samsung cu serviciile sale;
- autonomia este mai bună, dar cred că era loc și de mai bine;
- Android Auto funcționează cu un anumit tip de cablu;
- lipsă încărcător de 45W în pachet;
Samsung Galaxy S23 Ultra este alegerea la siguranță pentru cei ce doresc un vârf de gamă Android. Este o propunere atât de solidă că abia am reușit să-i găsesc câteva puncte contra.
Dacă aș fi în căutarea unui smartphone Android cât mai bun, iar bugetul ar fi de 1100 - 1200 euro, Galaxy S23 Ultra s-ar situa pe lista scurtă. Pur și simplu, au reușit să vină cu un S22 Ultra și mai bun, atât la nivel de procesor, cât și pe partea de cameră foto și video. Adaug în ecuație și cel mai bun suport software din zona Android, dar și o interfață bine pusă la punct.
Samsung Galaxy S23 Ultra face viață grea pentru concurența formată din flagship-urile Android. Totuși, cei ce îl cumpără se raportează la iPhone 14 Pro Max, iar pentru asta avem în pregătire un material dedicat.