A sosit și momentul în care să redactez recenzia lui Samsung GALAXY S5. L-am primit prin programul Orange Smartphone Tester și am avut ocazia să-l testez ca atare în ultimele zile. A sosit la pachet cu Samsung Gear Fit și o cartelă 4G.

Sunt puține telefoane care stârnesc atâtea discuții precum GALAXY S5. Lista scurtă ar fi formată din smartphone-urile Apple, telefoanele Nexus, HTC One-urile și unele modele LG. Samsung este primul producător de telefoane Android care a reușit să rivalizeze cu Apple în ce privește comercializarea smartphone-urilor high-end. Seria GALAXY S reprezintă acest succes. Primele patru generații s-au vândut în sute de milioane de exemplare. Au depășit pragul a 100 de milioane prin 2013 și mă aștept ca GALAXY S5 să contribuie la atingerea următorului milestone.

Samsung-GALAXY-S5-review (1)

Samsung a rafinat rețeta de la generațiile anterioare și așa a ieșit GALAXY S5. Putem spune că a fost o evoluție de la o generație la alta și nu o revoluție, atât la nivel de interfață grafică cât și în ce privește materialele utilizate. După un timp petrecut cu Samsung GALAXY S5 aș spune direct că mi-a plăcut mult mai mult decât GALAXY S4, lasă o impresie pozitivă.

Să trec în revistă care-i sunt specificațiile hardware:

SmartphoneDate tehnice Samsung GALAXY S5
Ecran Super AMOLED de 5.1 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 432 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3, rezistent la contactul cu apa și praful / certificare IP67
Procesor Qualcomm Snapdragon 801 de tip quad-core pe Krait 400 la 2.5 GHz
Memorie 2 GB RAM, 16 / 32 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 128 GB + 50 GB în Dropbox / stocare în cloud
GPU Adreno 330
Sistem de operare Android 4.4.2 KitKat și TouchWiz UI
Conectivitate 4G cu viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, NFC, port infraroșu, microUSB cu MHL, USB on-the-go, USB host, A-GPS și GLONASS, fără radio
Cameră foto și video 16 Megapixeli, autofocus, detecție de fază pentru autofocus, LED flash, filmează la 2160p cu 30 fps, la 1080p cu 60 fps, cameră frontală de 2 Megapixeli ce filmează la 1080p cu 30 fps, detecție a feței și a zâmbetului, touch focus, stabilizare de imagine, HDR
Baterie 2800 mAh
Greutate 145 gr.
Grosime 8.1 mm

Design

Samsung-GALAXY-S5-review (4)

În pachet dați de smartphone, bateria de 2800 mAh, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător, căști albe de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, manual de utilizare, certificat de garanție. De la prima vedere este evident că GALAXY S5 se trage din GALAXY Note 3, deși spatele său este diferit.

Colțurile smartphone-ului sunt rotunjite. O muchie ce imită cromul înconjoară GALAXY S5-ul. Aș fi preferat să fie metalică de-a dreptul. În timp se poate exfolia și dă impresia de ieftin. În faza inițială nu am ce să-i reproșez. Marginea cromată se duce dincolo de profilul display-ului, cu puțin. Dacă telefonul pică perfect plan cu suprafața pe care cade s-ar putea ca sticla ecranului să nu aibe nimic. Șocul fiind preluat de această ramă din plastic.

Logo-ul Samsung îl găsiți în partea frontală, superior. La baza display-ului de 5.1 inch se află două taste capacitive și o tastă fizică, centrală. Tastele capacitive au rolul de Back, Aplicații Recente. Tasta fizică are mai multe roluri. În combinație cu tasta power permite captura screenshot-urilor, tasta centrală are și rol de cititor de amprente, permite și activarea Google Now printr-o apăsare prelungită.

Capacul spate are un model plăcut, cel puțin în varianta pe negru. Este mat și dă un grip excelent. Nu ai impresia că telefonul ți-ar scăpa din mână, deloc. Camera de 16 Megapixeli se profilează dincolo de profilul carcasei și o husă este recomandată pentru a păstra inelul argintiu în bună stare, spre a nu zgâria senzorul. Sub camera de 16 Megapixeli se află senzorul ce măsoară pulsul și LED-ul flash. Sigla Samsung a fost poziționată exact sub camera și LED flash. Speaker-ul pentru sunet este dus spre bază.

Se oferă acces la bateria de 2800 mAh, la sloturile pentru microSIM și pentru cardul microSD de până la 128 GB. Pentru a monta atât microSIM-ul cât și cardul trebuie ca bateria de 2800 mAh să fie scoasă din locașul său. Telefonul dispune de certificare IP67, de aici protecția pentru portul microUSB 3.0, protecția respectivă este fabricată dintr-un plastic lucios ce se potrivește cu tema smartphone-ului.

GALAXY S5 arată mai bine decât precedentele generații. Nu este unul dintre cele mai frumoase telefoane Android, dar nici nu-l pot considera urât. Mi s-a părut a fi un smartphone echilibrat din acest punct de vedere. Samsung nu este pregătit spre a face saltul spre un smartphone unibody din metal. Sunt și avantaje pentru soluția sud-coreeană. Accesul la baterie permite înlocuirea sa într-un mod mai rapid. Vor apărea baterii mai mari cu alt capac spate, pentru cei interesați. Nu mai trebuie o agrafă pentru a înlocui microSIM-ul și a alege cine știe ce soluție creață de implementare a acestui slot și a microSD-ul din dotare.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-S5-review (19)

Super AMOLED de 5.1 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3 – este cel mai bun panel AMOLED pe care l-am văzut până acum pe vreun smartphone. Nu am ce să-i reproșez în ce privește luminozitatea, unghiul de vizualizare, calitatea culorilor. Stă ceva mai prost cu lizibilitatea în condiții de lumină puternică, sub acțiunea razelor de soare. Nu există smartphone care să nu sufere în această ipostază.

Am avut ocazia să văd display-ul de pe HTC One M8-ul la lucru și aș putea spune că la prima vedere, GALAXY S5-ul are un ecran mai bun. La baza display-ului sunt două taste capacitive și o tastă fizică. Mai multe detalii am inclus la capitolul design.

Samsung-GALAXY-S5-review (10)

Sunetul provine de la un speaker poziționat în partea spate. Nu se compară cu difuzoarele frontale de la HTC One M8, dar pentru multe persoane s-ar putea ca speakerul lui GALAXY S5 să fie suficient. Oferă un sunet plăcut, destul de puternic, bine calibrat. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, iar căștile incluse în pachet se descurcă foarte bine. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, destul de ușor de accesat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-S5-review (24)

Știu că sunt multe persoane care și-ar fi dorit Snapdragon 805 + Adreno 420 + 3 / 4 GB RAM. Întrebarea mea este alta. Are nevoie un smartphone Android de atâta putere de procesare? Sunt configurații dual-core capabile să ruleze 99% din aplicațiile și jocurile existente în Google Play.

Totuși, să enumăr o parte din specificațiile hardware implementate de către Samsung pe GALAXY S5: Qualcomm Snapdragon 801 quad-core pe Krait 400 la 2.5 GHz, 2 GB RAM, versiuni cu 16 sau 32 GB spațiu de stocare, slot pentru microSD de până la 128 GB. Din cei 16 GB preinstalați se oferă 10 – 11 GB în mod real.

Rulează Android 4.4.2 KitKat cu TouchWiz UI. Sunt schimbări majore prin zona de setări care a devenit mai aglomerată ca niciodată, prin meniul cu notificări activabil printr-un swipe de sus în jos. Meniul cu aplicațiile și widget-urile este identic cu cel de la GALAXY Note 3. Să revin la setări. Sunt subîmpărțite în mai multe categorii: Setări rapide, Conexiuni, Dispozitiv, Controale și General. Este ca și cum în loc de o zonă cu toate setările ai avea cinci ferestre cu tot felul de opțiuni. Se oferă posibilitatea de a vizualiza acest meniu în genul meniului de aplicații cu scroll în jos (vizualizare tip grilă și vizualizare tip listă). Mai multe detalii găsiți în galeria cu screenshots.

Am citit diverse alte review-uri în care se discuta de lag, bug-uri. Nu știu dacă trebuie să mă simt mai special că nu am avut astfel de probleme, GALAXY S5 a rulat fluent interfața grafică, orice aplicație și joc. Face mai multe sarcini fără să ofere întârzieri în meniu. Nu s-a restarta niciodată din senin, nu s-a blocat. Este inutil să spun că rulează orice aplicație sau joc din Google Play. Pe partea de browsing impresionează, iar tastatura qwerty touch preinstalaltă mi s-a părut a fi destul de ergonomică. Nu am simțit nevoia să trec pe Swiftkey sau pe tastatura Android clasică.

Dintre aplicațiile preinstalate de către Samsung pe GALAXY S5:

ChatON – serviciu pe care Samsung îl tot promovează ca alternativă la WhatsApp;

Flipboard – răsfoiești conținutul digital într-un mod intuitiv;

Aplicațiile Orange preinstalate – Contul meu Orange, Daily Motion, Deezer, Fotbal Info, Orange Antivirus, Orange Cloud, Orange film, Orange Travel, Orange TV Go;

Dropbox – 50 GB spațiu de stocare în cloud inclus în mod gratuit;

Planificator S – îți organizezi diverse activități și primești notificări;

S Health – aplicație ce permite monitorizarea a diverși paramentri. Se sincronizează cu accesoriile Gear Fit, Gear 2, Gear, Gear 2 Neo;

Samsung Apps – magazin de aplicații recomandate de compania sud-coreeană;

S Voice – control vocal în genul Siri, dar cu o funcționare fără sincronizare via internet;

Smart Remote – telecomandă universală ce se folosește de portul infraroșu.

La aceste aplicații se adaugă cele specifice unui smartphone Android. Nu mai insist pe această temă. Cu excepția zonei de setări supraaglomerate aș spune că Samsung a aerisit interfața TouchWiz, a scos lag-ul / întârzierile în meniu și livrează o experiență de utilizare excelentă.

Cititorul de amprente merge a fi utilizat pentru blocarea / deblocare display-ului. Durează ceva până îl setezi, un mic gest de tip swipe cu degetul înrolat și-l recunoaște. Mai sunt situații când nu vrea să funcționeze și ai posibilitatea de a seta o parolă spre a scăpa de acest pas.

Cu senzorul de puls au fost mai multe situații neplăcute. Fiind încastrat în carcasă nu funcționează așa cum ar trebui și te enervează prin notificările în care-ți spune să așezi degetul într-un anumit mod. Una peste alta, după câteva încercări livrează bpm-ul.

Performanță

Screenshot_2014-04-23-08-32-46

L-am trecut prin câteva teste de benchmark, rezultatele obținute sunt notate în tabel:

SmartphoneTeste de benchmark Samsung GALAXY S5
Quadrant Standard 22255 puncte
AnTuTu Benchmark 36264 puncte
CF-Bench 35224 puncte
NenaMark 1 59.6 fps
NenaMark 2 59.9 fps
Vellamo HTML5 – 1605 puncte;METAL – 1192 puncte.
3DMark Ice Storm – Maxed out!Ice Storm Extreme – Maxed out!Ice Storm Unlimited – 18106 puncte.
Linpack Single Thread – 372.59 MFLOPS;Multi-Thread – 542.33 MFLOPS.
HTML5test 502 puncte cu browserul integrat
BrowserMark 2.0 2860 puncte

Conectivitate

Samsung-GALAXY-S5-review (9)

Este un smartphone de top și nu lipsește niciun element de conectivitate. GALAXY S5 încorporează tehnologia 4G cu viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, DLNA, Wi-Fi direct, port infraroșu pentru funcția de telecomandă universală, bluetooth de utimă generație etc.

Dispunerea elementelor de conectivitate este următoare: în partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, la bază de portul microUSB 3.0, în lateral dreapta de tasta power, iar în lateral stânga de reglarea volumului.

A funcționat ireproșabil în ce privește conexiunea la internet via 4G și Wi-Fi. Există posibilitatea de a face browsing sau download mai rapir prin interacțiunea dintre 4G și conexiunea la internet prin Wi-Fi. Asta pentru cei care consumul de date mobile nu reprezintă o problemă. Calitatea înaltă se păstrează și în apelurile de voce.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-S5-review (5)

16 Megapixeli, filmează la 2160p, cameră frontală de 2 Megapixeli ce știe să filmeze la 1080p. Samsung a tras tare în ce privește camera foto & video, rezultatele se văd de la prima utilizare. Mi se pare cu mult peste ce oferă HTC One M8. Face fotografii de calitatea, știe să facă focus în timp rapid, clipurile video sunt de calitatea și de multe ori te scutesc de o cameră video la purtător. Face fotografiile HDR în mod instantaneu.

Mai multe detalii găsiți în fotografiile de mai jos. Pe site este un articol dedicat cu fotografii și clipuri video făcute cu Samsung GALAXY S5.

Autonomie

Screenshot_2014-04-22-18-28-21

Bateria de 2800 mAh se descurcă nesperat de bine. Are și un mod de utilizare ce permite o autonomie de ordinul zilelor, dar fără vreo sincronizare activată în fundal, fără conexiune la internet, în 2G și cu display-ul în culorile alb și negru. Am testat brățara Samsung Gear Fit cu Samsung GALAXY S5, menține bluetooth-ul activat și bateria lui S5 se consumă rapid. Fără conexiunea cu Gear Fit atingi o zi de utilizare, apeluri, mesaje, sincronizări activate în fundal, browsing, ceva YouTube.

Preț

Îl găsiți în oferta Orange.

Concluzii

Samsung-GALAXY-S5-review (28)

Samsung GALAXY S5 este un smartphone complet. Da. Nu impresionează în ce privește designul, dar punctează mai bine la capitolul funcționalitate. Dă un grip excelent, bateria poate fi înlocuită, acces mai rapid la sloturile pentru microSIM și microSD. Marginea din plastic ce imită cromul nu mi se pare potrivită pentru un smartphone de top cu preț de peste 3000 de lei, dar a devenit un fel de trademark al companiei sud-coreene. Am structurat care-i sunt punctele PRO și CONTRA.

PRO

– grip foarte bun pentru un smartphone cu display de 5.1 inch;

– rezistent la contactul cu apa și praful;

– Android 4.4 KitKat cu o interfață ceva mai aerisită / excepție făcând zona de setări, multe funcții încorporate;

– cititor de amprente, senzor pentru măsurarea ritmului cardiac / elemente atractive ce diferențiază telefonul sud-coreean de concurență;

– rezultate excelente în ce privește fotografiile făcute cu camera de 16 Megapixeli, clipurile 4K;

– autonomie destul de bună, contează mult și scenariul de utilizare.

CONTRA

– zona de setări aglomerată și subîmpărțită într-un mod nergonomic;

– marginea din plastic ce imită cromul și asta la un smartphone de top;

– destul de scump.

Unboxing-ul lui Samsung GALAXY S5:

Câteva fotografii cu Samsung GALAXY S5:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.