Samsung GALAXY S7 Edge – review

26/03/2016

După două săptămâni de utilizare a venit timpul să redactez impresiile formate de către Samsung GALAXY S7 Edge. L-am testat prin programul Orange Smartphone Tester al operatorului telecom autohton și orice share este apreciat, plus că dacă aveți comentarii le așteptăm în secțiunea dedicată, nicio întrebare nu rămâne fără răspuns.

Samsung GALAXY S7 Edge a fost prezentat alături de Samsung GALAXY S7 în cadrul MWC Barcelona 2016, iar primele impresii le-am redactat de la momentul respectiv. Față de generația 2015 urcă de la 5.2 inch la 5.5 inch, iar un S7 Edge Plus sunt șanse reduse să mai vedem a fi lansat.

La nivel de design este o combinație între S6 Edge și Note 5, dar noutățile sunt la interior (rezistență la contactul cu apa și praful, un nou procesor dezvoltat de către Samsung sau în funcție de configurație, Qualcomm Snapdragon 820, altă cameră de 12 Megapixeli ce promite fotografii de mai bună calitate în situații cu lumină redusă – pixel mai mare și deschidere a diafragmei de f/1.7. Sunt destule elemente aduse pe S7 Edge, le descoperiți treptat în cadrul review-ului.

Samsung-GALAXY-S7-Edge (7)

Vorbim de unul dintre smartphone-urile premium, un produs ce va lupta la sfârșit de an pentru poziția fruntașă în topurile de specialitate. În 2015 au reușit să puncteze bine cu cvadrupetul format din Samsung GALAXY S6, Samsung GALAXY S6 Edge, Samsung GALAXY S6 Edge Plus și Samsung GALAXY Note 5. În 2016 mă aștept ca să avem o reacție pe măsură din partea concurenței. Compania sud-coreeană veți vedea că nu a bătut pasul pe loc și a resetat standardele, din nou.

Specificații Samsung GALAXY S7 Edge

specificatii-Samsung-GALAXY-S7-Edge

Design

Samsung-GALAXY-S7-Edge (1)

În pachetul de retail regăsiți pe lângă smartphone, încărcător de tip fast charging ( 9.0 V – 1.67 amperi sau 5.0 V – 2 amperi), cablu microUSB – USB, adaptor microUSB – USB pentru cei interesați să conecteze o memorie flash, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM-ului și cardului microSD de până la 200 GB, căști in-ear albe pe fir lat cu protecții suplimentare pentru ureche, ghid de pornire rapidă și certificatul de garanție.

Avem sticlă pe față și spate, colțuri un pic mai rotunjite față de generația anterioară și un spate preluat de la Samsung GALAXY Note 5. Gripul este mai slab față de S6 Edge și S6 Edge Plus, noroc cu butoanele de volum și cel de power ce mai ajută la acest capitol. Te obișnuiești în a-l utiliza și cu un pic de atenție, nu-ți scapă din palmă. Recomand folosirea unei huse dedicate, mai ales că fiind la 360 de grade din sticlă ai nevoie de protecție împotriva șocurilor, dar și a zgârieturilor fine ce se pot acumula în timp.

Ecranul edge-to-edge aduce un plus de dramatism și evidențiază S7 Edge față de alte telefoane Android din categoria de top. Camera de 12 Megapixeli se profilează mai puțin față de linia generală a carcasei, dar tot atinge suprafața biroului, de aici un plus de atenție spre a nu zgâria obiectivul. Repet, husă necesară și din acest motiv.

În ce privește materialele folosite, finisarea și atenția la detalii, Samsung GALAXY S7 Edge punctează decisiv, cred că niciun alt smartphone lansat până la sfârșitul lui martie 2016 nu-l întrece. Samsung a reușit să rafineze rețeta lui S6 Edge și S6 Edge Plus. Recunosc că mi-aș fi dorit un alt material pentru spatele telefonului, sticla fiind pusă acolo spre a avea tot felul de reflecții spectaculoase, mai ales pe anumite culori, apreciez mai mult caracterul practic al unui device.

S7 Edge nu aduce un limbaj de design diferit, dar Samsung nu avea de ce să încerce a revoluționa ceea ce au adus în 2015. Au acordat o mai mare atenție la componentele interne, un nou CPU dezvoltat in-house + rezistența la contactul cu apa, fără a folosi un capac pentru portul microUSB, capac care la GALAXY S5 era primul care ceda ( a se citi – se rupea după câteva săptămâni). Indiferent cât de cârcotaș ai fi, Samsung GALAXY S7 Edge este unul dintre cele mai frumoase telefoane mobile lansate la momentul actual.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-S7-Edge (17)

Designul merge pe linia inaugurată de generația anterioară, iar display-ul putem spune că rămâne în linii mari același – Super AMOLED de 5.5 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, certificare IP68 pentru contactul cu apa și praful.

Nu trebuie să puneți semnul egal între Super AMOLED-ul de pe S7 Edge și cel integrat pe alte telefoane non-Samsung. Aici lipsește tenta de gălbui, culorile nu sunt suprasaturate ci afișate natural. Am făcut comparație cu Huawei Nexus 6P și pot spune că la Samsung avem altă mâncare de pește, dacă-mi permiteți exprimarea. Are luminozitate mare, unghi larg de vizualizare, un display edge-to-edge de-a dreptul excelent.

Aș avea de reproșat un singur aspect. Marginile ecranului ce se duc în lateral stânga și dreapta incomodează în anumite situații, atingi fin și fără să-ți dai seama de laterale și telefonul nu-ți mai preia comanda. Spre exemplu, când vroiam să fac o fotografie, apăsam controlul dedicat, iar telefonul nu vroia să capteze instantaneu, asta pentru că atingeam laterala lui S7 Edge. În timp ajungi a te acomoda și treci peste asta, fără nicio problemă.

La baza ecranului se află tasta fizică ce joacă și rol de cititor de amprentă, aplicații recente în stânga și funcția Back / Întoarce în dreapta, poziționare clasică pentru telefoanele companiei sud-coreene.

Sunetul provine de la un speaker aflat la baza telefonului, lângă portul microUSB dispus central și jack-ul de 3.5 mm din lateral stânga. Se aude puternic și clar, ușor metalic. Nu se compară ca și calitate a bass-ului cu HTC One M9, dar până la urmă nu cumperi un smartphone ca să-l transformi în casetofon ad-hoc, pentru sound imersiv s-au inventat căștile pe jack de 3.5 mm.

Căștile puse alături de S7 Edge sunt de tip in-ear cu fir lat. Ca sunet livrat se descurcă bine spre foarte bine, dar pentru un audiofil recomand unele achiziționate separat, Sennheiser Momentun in-ear G + S7 Edge = audiție imersivă, bass puternic și corect, redare a tot spectrului fără distorsiuni.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-S7-Edge (18)

Hardware-ul pus pe Samsung GALAXY S7 Edge în linii mari – Exynos 8890 de tip octa-core cu 4 x Mongoose la 2.3 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 la 1.6 GHz, 4 GB memorie RAM, accelerator grafic Mali-T880MP12, 32 GB spațiu de stocare din care 21.5 GB în mod real – în jur de 7 GB sunt ocupați de sistemul de operare + aplicațiile preinstalate. Samsung oferă și posibilitatea extinderii spațiului de stocare cu un slot dedicat microSD-urilor de până la 200 GB.

Și la cardul microSD a fost o întreagă discuție. Teoretic, Google a făcut Android 6.0 Marshmallow astfel încât cardul microSD să fie văzut ca spațiu de stocare precum cel preinstalat, iar aplicațiile să fie instalate și executate de aici. Samsung a preferat să transforme microSD-ul în spațiu dedicat fișierelor (clipuri video, filme, documente, fotografii etc), nu și pentru aplicații. Au apărut tutoriale prin care poți să instalezi aplicații și pe microSD, cine știe, poate Samsung se răzgândește între timp și printr-un update de firmware să ofere posibilitatea de a folosi spațiul oferit de microSD și pentru instalarea de aplicații, mai ales că jocurile Android au început a avea capacități din ce în ce mai mari, clipurile în rezoluție 4K consumă și ele etc.

Informații furnizate de către CPU-Z pentru GALAXY S7 Edge;

Nu trebuie să uit a preciza că S7 Edge vine și într-o altă configurație hardware: Qualcomm Snapdragon 820 + Adreno 530 și 4 GB RAM. Sper să am ocazia în a-l vedea și în această configurație, interesant de văzut dacă sunt diferențe la capitole cheie: putere de procesare, autonomie, încălzire a configurației hardware în task-urile solicitante etc. Mai ales că vorbim de configurații diferite: octa-core vs quad-core, ambele pe structură big.LITTLE și 64-bit.

Revin la GALAXY S7 Edge-ul testat, cu Exynos 8890 octa-core dezvoltat intern de către gigantul sud-coreean. Procesorul mai puternic – Mongoose M1 urcă la 2.6 GHz când activează 1 – 2 din cele 4 nuclee sau la 2.29 GHz când funcționează la potențial maxim. Samsung nu a mers pe mâna ARM Cortex-A72 și a dezvoltat o micro-arhitectură internă.

Cei 4 GB de memorie RAM sunt de tip DDR4 la 1794 MHz, lățime de bandă de până la maxim 28.7 GB/s, proces de litografiere pe 14nm de tip FinFET LPP ( LPP provine de Low Power Plus). Samsung a implementat – Heterogenous Multi-Processing, combinații multiple ale procesorului big.LITTLE spre a optimiza performanța.

Mali-T880 MP12 folosește 12 nuclee de procesare, rulează la 650 MHz și are capacitatea de a reduce frecvența la care funcționează, de aici un plus pe partea de autonomie. Spre a reduce gradul de încălzire în momentul în care telefonul intră în sarcină serioasă, GALAXY S7 Edge dispune de o tehnologie ce permite disipare căldurii interne (o mică cantitate de lichid este folosită în acest proces). Asta arată și faptul că Samsung se aștepta ca Exynos 8890 să încălzească smartphone-ul destul de tare. Personal, sunt sceptic în ce privește fiabilitatea unui astfel de sistem, mai ales pe termen lung. Este clar că vorbim de o direcție în care se vor îndrepta mai multe companii producătoare de procesoare pentru telefoane mobile. Întrebarea logică: Oare un smartphone are nevoie de atâta putere de procesare? Am impresia că aplicațiile din Google Play au rămas cu mult în spatele potențialului hardware, dar asta-i altă discuție pe care o deschidem și dezbatem cu altă ocazie.

Samsung GALAXY S7 Edge rulează orice aplicație sau joc din Google Play, pe detalii maxime, nu are lag de vreun fel în interfața, nici în multitasking cu descărcări de aplicații în fundal. Va rula orice aplicație sau joc din următorii 1.5 – 2 – 2.5 ani, fără nicio problemă. În browsing îl putem compara ca viteză cu un laptop din categoria premium, rapid, foarte rapid, o adevărată plăcere să faci sesiuni de YouTube prelungite pe display-ul Super AMOLED de 5.5 inch.

Poți customiza interfața grafică, eu am instalat tema Android 6.0 din magazinul dedicat, dar sunt opțiuni pe toate gusturile. Plus că poți opta pentru un launcher din Google Play (Nova, Apex, Google Now etc). Aș critica doar setările, poate prea complexe pentru o parte dintre utilizatori. Le-aș fi grupat, pe cele uzuale la îndemână, pe cele mai complexe cumva separat. Sunt ceva aplicații preinstalate, dar nu ca în trecut când Samsung depășea măsura. Multe aplicații recomandate le găsești în magazinul dedicat GALAXY Apps, le instalezi dacă consideri că-ți sunt utile.

Nu am scris mai nimic legat de Edge Screen, ecranul ce-l activezi prin swipe din lateral dreapta spre stâng și asta pentru că nu l-am folosit deloc. Mă rog, o funcție utilă pentru unele persoane, mai ales că acum merge a fi customizat mai în detaliu.

Am testat Samsung GALAXY S7 Edge cu Samsung Gear VR, iar experiența merită a fi povestită într-un articol separat. După ce am avut ocazia să testez realitatea virtuală în acest mod înclin să cred că ne așteaptă o mică revoluție în ce privește entertainmentul, dar una care nu se va produce peste noapte ci în ani de zile.

Android 6.0 Marshmallow pe flagship-ul sud-coreean;

Performanță

Screenshot_20160321-211820

A trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le-am comparat cu GALAXY S6 Edge și S6 Edge Plus, doar că respectivele telefoane au fost testate când rulau Android Lollipop în edițiile 5.0 și respectiv, 5.1

teste-benchmark-Samsung-GALAXY-S7-Edge

Screenshots cu testele de benchmark rulate pe Samsung GALAXY S7 Edge;

Conectivitate

Samsung-GALAXY-S7-Edge (11)

Am testat versiunea single sim, dar S7 Edge sosește și în varianta dual-sim ( slot combo – single sim + microSD sau dual-sim fără microSD). Se adaugă viteze de până la 450 Mbps în download, iar Orange oferă la test, viteze de până la 375 Mbps pentru S7 și S7 Edge, tehnologie ce urmează a fi implementată în marile orașe, în perioada imediat următoare.

Alte elemente de conectivitate de pe Samsung GALAXY S7 Edge: Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS și BDS, NFC, cititor pentru amprente în tasta fizică centrală de sub ecranul de 5.5 inch, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac lângă camera de 12 Megapixeli, sub LED-ul flash.

În partea superioară se află slotul dedicat nanoSIM-ului și cardului microSD de până la 200 GB, slot ce merge a fi accesat cu ajutorul unei agrafe. În lateral dreapta se află butonul de power, iar în stânga dați de reglarea volumului. La bază se află jack-ul de 3.5 mm, portul microUSB și difuzorul smartphone-ului.

În apelurile de voce se descurcă impecabil, sunet clar, puternic, bine definit, iar interlocutorul la rândul lui te aude bine, contează și ce telefon mobil utilizează. În conexiunile la internet prin Wi-Fi și 4G a adus viteze foarte bune. Pe internetul gigabit de acasă am atins viteze de până la 234 Mbps la download și 252.77 Mbps la upload.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-S7-Edge (8)

Ansamblul de senzori pus pe S7 Edge: 12 Megapixeli, dimensiune a pixelului de 1.4 microni, deschidere cu f/1.7, LED flash, detecție de fază, HDR, panorama, filmează la 2160p cu 30 fps, la 1080p cu 60 fps și la 720p cu până la 240 fps, cameră frontală de 5 Megapixeli cu aceeași deschidere precum senzorul principal.

La capitolul fotografie și clipuri video, Samsung GALAXY S7 Edge îl consider a fi cel mai bun smartphone la momentul actual. Majoritatea utilizatorilor îl vor ține pe modul Automat și de cele mai multe ori vor rămâne uimiți cât de bine filmează sau ce fotografii livrează și în condiții în care nu te-ai aștepta să scoată cine știe ce. Focalizează corect și rapid, imaginile nu suferă de o postprocesare butucănoasă, în clipurile video știe să facă un zoom pe cadre diverse, fără a deranja vizual.

Clip 4K făcut cu Samsung GALAXY S7 Edge;

Fotografii făcute cu Samsung GALAXY S7 Edge;

 

Preț

Samsung GALAXY S7 Edge – 799 euro / aprox.  3566 lei achiziționat la liber din oferta Orange sau 439 euro cu Orange Me 42. Abonamentul menționat costă 40.65 euro pe lună și cuprinde minute și SMS-uri naționale NELIMITATE, 5.5 GB trafic de date la viteze de până la 300 Mbps, 1 GB pe an în roaming, 600 minute internaționale pe lună și 1000 de minute și SMS-uri anuale în roaming.

Autonomie

Samsung-GALAXY-S7-Edge (25)

În testul nostru standard a scos un rezultat de-a dreptul remarcabil – 12 ore și 20 de minute (luminozitate la nivel maxim și redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi). ASUS Zenfone Max cu baterie de 5000 mAh și hardware mult mai modest era performerul cu 10 ore și 40 de minute, dar la 12 ore și 20 de minute aș putea spune că S7 Edge dă clasă la orice alt smartphone din 2016.

La utilizare intensivă rezistă fără probleme de dimineață și până seara, fără a avea nevoie să facă cunoștință cu o sursă externă de energie, dacă pleci cu el de acasă la 100%.

Bateria de 3600 mAh permite încărcarea rapidă – la 60% în 30 de minute, telefonul se încarcă și wireless – Qi și PMA. L-am testat la încărcare wireless cu încărcătorul furnizat de IKEA, se încarcă mai lent, dar parcă-i mai comod așa, nu mai cauți încărcător +cablu dedicat, priză disponibilă etc.

No review box found! Insert a valid box ID.

Samsung GALAXY 7 Edge într-o galerie cuprinzătoare de imagini;

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.