Samsung GALAXY S7 a debutat alături de GALAXY S7 Edge în cadrul unui eveniment ce a precedat MWC Barcelona 2016. Am relatat de la fața locului și ați avut impresii de tip hands-on pentru cele două telefoane ale Samsung, terminale ce luptă direct în categoria premium.

Samsung GALAXY S7 Edge a primit un review detaliat, iar acum a venit rândul fratelui său mai mic. În linii mari putem spune că avem același smartphone (procesor, accelerator grafic, memoria RAM, camera foto și video, elementele de conectivitate, designul cu o singură excepție dată de forma ecranului).

Care sunt elementele diferite între Samsung GALAXY S7 și GALAXY S7 Edge?

diferente-Samsung-GALAXY-S7-Samsung-GALAXY-S7-Edge
În opinia mea, S7 este un smartphone mai practic față de S7 Edge și aici mă refer la dimensiunile sale ce-l fac mai ușor de strecurat în buzunar, geantă etc, ecranul curbat în afară de design nu-l consider a aduce în mod real un beneficiu pentru utilizator, iar de multe ori s-a întâmplat să ating ecranul aproape imperceptibil și nu-mi dădeam seama de ce nu preia comenzile, chestie ușor stresantă în aplicația camerei.

Samsung-GALAXY-S7 (24)

Samsung a dovedit că are o rețeta a succesului în materie de telefoane premium cu Android, o rețetă pe care concurența o tot caută, dar nu o găsește. La noile GALAXY S7 și S7 Edge a arătat că a ascultat de dorințele fanilor, iar unele caracteristici cerute la GALAXY S6 au fost implementate pe iterațiile recente (rezistență la contactul cu apa și praful, slot pentru cardurile microSD, micșorare a numărului de aplicații preinstalate, cameră foto și video care să se descurce mai bine în condițiile low-light etc).

Destul cu vorba și să trec la recenzia propriu-zisă a flagship-ului sud-coreean. Încep cu datele tehnice și-l trec prin toate capitolele cu care v-am obișnuit de-a lungul timpului.

Specificații Samsung GALAXY S7

specificatii-Samsung-GALAXY-S7
Design

Samsung-GALAXY-S7 (5)

În pachet dați de smartphone, încărcător rapid de tip 5.0V la 2A sau 9.0V la 1.67A, cablu microUSB – USB, adaptor USB On-The-Go, căști de tip in-ear pe fir lat + dopuri de protecție suplimentare, ghid cu instrucțiuni rapide de utilizare, certificat de garanție.

Ca design, GALAXY S7 = GALAXY S6 + spatele lui Samsung GALAXY Note 5. Marginile sunt mai înguste față de cei 7.9 mm afișati, de aici și impresia că ai de-a face cu un smartphone mai subțire, dar și grip-ul relativ bun dat de partea spate. Telefonul stă bine în mână și nu simți că ar putea să-ți alunece, îl ajută și marginea metalică ceva mai rugoasă față de sticla de pe spatele terminalului. Da, avem sticlă pe față și spate și o grijă suplimentară + adună amprentele în ritm alert și din când în când trebuie să le îndepărtezi cu ajutorul unui material textil, tricou etc.

Nu cred că are rost să mai vorbesc de calitatea materialelor, atenția dată detaliilor, dar și pe partea de finisare – jos pălăria în fața Samsung, au rafinat rețeta adusă pe GALAXY S6. Are certificare IP68 pentru rezistența la contactul cu apa și praful, rezistă în submersie fără nicio problemă. Structura internă a lui GALAXY S7 a fost gândită să prevină infiltrarea apei, de aici și lipsa unui capac pentru portul microUSB, soluție practicată la GALAXY S5. Nici jack-ul de 3.5 mm nu-i acoperit.

Camera de 12 Megapixeli se profilează destul de puțin față de linia generală a telefonului. Atinge cu ea pe o suprafață plană, dar riscurile în a zgâria lentila mi se par a fi destul de mici. Mai multe detalii legate de liniile de design aduse de GALAXY S7 regăsiți în galeria dedicată. Arată a smartphone din categoria premium, cu mențiunea că sticla spate adună amprentele, iar grip-ul nu este neapărat senzațional. Fără husă în cele 2 săptămâni și ceva de utilizare, nu a adunat nicio zgârietură. Rezistența internă la contactul cu apa mi-aș dori să găsesc la orice smartphone din categoria high-end. Mai ales că infiltrarea lichidelor este unul dintre motivele cele mai des întâlnite în service-urile ce repară telefoane mobile.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-S7 (15)

Display-ul de pe GALAXY S7 = Super AMOLED de 5.1 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli și densitate a pixelilor de 577ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, raport display / corp de 72.1%.

Îl consider a fi cel mai bun display adus pe un smartphone la nivelul lui 2016. Afișează culorile fără a le suprasatura într-un mod deranjant, luminozitate mare, unghi larg de vizualizare, iar la luminozitate maximă te descurci în a naviga prin meniu și sub acțiunea razelor de soare. La baza display-ului se află tasta fizică centrală ce încorporează și cititor de amprentă, dar și tastele capacitive specifice Samsung: Aplicații recente în partea stângă și Back în partea dreaptă. Aici este vorba strict de obișnuință. Personal, prefer tastele de tip touch buttons, direct în interfață și customizabile în funcție de preferințele utilizatorului, dar sunt destui cei ce-și doresc taste în afara ecranului.

Recomand să folosiți cititorul de amprentă pentru deblocare sau un pattern, mi s-a întâmplat de câteva ori ca ecranul să se deblocheze în buzunar și este cam ciudat să te trezești că suni pe cineva din greșeală sau intri pe cine știe ce profile de facebook, like-uri date la nimereală sau alte nebunii de gen. Touch-ul cred că este prea senzitiv.

Sunetul provine de la un speaker situat la baza device-ului, se aude puternic și clar. Nu impresionează precum alte telefoane Android în genul HTC One M9, dar nici nu l-aș considera a sta prost. Te ajută în a nu rata niciun apel, un pic cam strident față de gusturile mele. Ajungi a obtura difuzorul în modul landscape și asta deranjează, mai ales când te joci cu telefonul în ambele mâini. Jack-ul de 3.5 mm se află la baza, în stânga portului microUSB, iar căștile din pachet ar trebui să fie arhisuficiente pentru 90% din utilizatori lui S7. Ai parte de un bass plăcut, o redare fidelă a întregului spectru de sunete, o plăcere să asculți muzică la smartphone-ul sud-coreean.

Reglarea volumului se face din lateral stânga, taste de Up și Down clar delimitate. Mă bucur că nu le-au pus pe aceeași latură cu butonul de power.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-S7 (16)

Aici aș putea să preiau capitolul similar de la S7 Edge cu copy / paste. Avem fix același procesor, accelerator grafic, memorie RAM, spațiu de stocare preinstalat, aplicații + exact același comportament în rularea aplicațiilor și jocurilor din Google Play.

Samsung GALAXY S7 la nivel hardware – Exynos 8890 de tip octa-core, pe structură big.LITTLE cu 4 x Mongoose la 2.3 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 la 1.6 GHz, accelerator grafic Mali-T880MP12, iar acel 12 reprezintă numărul de nuclee, 4 GB memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare din care 24.8 GB în mod real + slot pentru cardurile microSD de până la 200 GB.

Informații furnizate de CPU-Z pentru hardware-ul lui S7;

Trebuie să specific că S7 sosește și într-o altă arhitectură hardware – Qualcomm Snapdragon 820 de tip quad-core + Adreno 530 GPU, din păcate, nu am avut ocazia să-l testez și să fac o comparație între cele două versiuni. Mă aștept la performanțe ușor diferite, dar mai ales la un alt comportament în momentul în care smartphone-ul este pus la lucru cu adevărat, autonomie diferită. Sunt două procesoare cu structură diferită – octa-core vs quad-core, ambele pe 64-bit și cu structură big.LITTLE.

Samsung a pus un heat-pipe pe GALAXY S7 spre a obține o răcire mai rapidă a procesorului, dar și spre a preîntâmpina încălzirea excesivă, în momentele în care ajunge a fi folosit în regim intensiv. Căldura degajată de CPU ajunge a fi absorbită de un lichid existent în heat-pipe, acesta se vaporizează și circulă spre un spațiu mai rece, acolo se condensează, iar circuitul se tot repetă, cam acesta ar fi principiul de bază.

Ca utilizator, pot spune că S7 se încălzește mai greu față de alte telefoane Android concurente și-l pot compara direct cu LG G5, se și răcește mult mai rapid față de alte modele high-end testate. Se vede R&D-ul investit de gigantul sud-coreean.

Da, din păcate nu sunt jocuri sau aplicații Android care să pună în valoare hardware-ul de pe GALAXY S7. Aș putea face o comparație, automobil ce prinde viteze de până la 300 km/h, dar să fii nevoit a-l conduce pe drumurile din țara noastră, cam așa și cu telefoanele Android din nișa premium. Să sperăm că dezvoltatori de aplicații pregătesc super-jocuri și super-aplicații care să le pună la lucru în mod real.

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY S7;

Aplicații Samsung: Fișierele mele, Înregistrare voce, Email, Internet, S Health, S Voice, Galaxy Apps;

Aplicații Google: Căutare, Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Hangouts, Fotografii;

Aplicații Microsoft: Word, Excel, PowerPoint, OneDrive, OneNote, Skype.

Alte aplicații preinstalate: Samsung Gear, Magazin Play, Facebook, WhatsApp, Instagram, Planificator S, Notă, Muzică Play.

S Health a devenit un asistent și mai bine pus la punct pe partea de fitness. Înregistrează date cu ajutorul senzorului ce monitorizează ritmu cardiac sau nivelul de oxigen din sânge.

Aș fi putut concluziona mult mai simplu: rapid, foarte rapid. Nu sunt momente în care să ai parte de întârzieri în preluarea comenzilor, nu sacadează când se derulează mai multe operațiuni în fundal. Pur și simplu, funcționează ireproșabil. Samsung a adus și un magazin de teme, unul destul de vast și poți să-l customizezi în detaliu la nivel de interfață grafică.

Interfața grafică de pe Samsung GALAXY S7;

Performanță

Screenshot-Samsung-GALAXY-S7 (29)

A trecut și prin câteva teste de benchmark, pentru cei pasionați de astfel de rezultate:

teste-benchmark-Samsung-GALAXY-S7
Galerie cu testele de benchmark rulate pe GALAXY S7;

Conectivitate

Samsung-GALAXY-S7 (4)

Elemente de conectivitate regăsite pe Samsung GALAXY S7 – Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, hotspot și Wi-Fi direct, NFC, A-GPS, GLONASS și BDS pe partea de localizare, bluetooth 4.2 cu suport pentru device-urile ce necesită conectivitate bluetooth low-energy.

În ce privește spectrul acoperit pentru iterația Samsung G930F:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 13(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 25(1900), 26(850), 28(700), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500).

Da, are suport și pentru 4G-ul Digi Mobil, pe lângă 4G-ul în FDD-LTE de la Orange, Vodafone și Telekom. Pot spune că ești acoperit din toate punctele de vedere, o mișcare de astfel logică într-un spațiu globalizat.

În SpeedTest pe 5 GHz și conexiunea internet gigabit de acasă am atins 235.15 Mbps la download și 138.6 Mbps la upload. Nu am avut curiozitate să fac un test și pe 4G. Oricum, aceste rezultate variază destul de mult în funcție de gradul de ocupare al rețelei în momentul respectiv, acoperirea furnizată de operatorul telecom etc.

În partea superioară se află slotul dedicat cartelei nanoSIM și cardurilor microSD cu o capacitate de până la 200 GB, lipsește un port infraroșu ce s-ar fi transformat într-o telecomandă ad-hoc utilă. În lateral dreapta se află butonul de power, iar în stânga au dispus reglarea volumului. La bază se află jack-ul de 3.5 mm, portul microUSB și speaker-ul smartphone-ului.

În apelurile de voce se descurcă impecabil, fiind compatibil cu tehnologia HD Voice, dar GALAXY S7 știe și VoLTE – Voice over LTE + Apel Wi-Fi (tehnologii pe care Orange le furnizează la momentul actual, mă aștept să le vedem standard în viitor, pe orice telefon).

În pachet se află un conector USB On-The-Go (microUSB – USB). Îndeplinește mai multe funcții: permite transferul de muzică, filme și fotografii, contacte și mesaje între un telefon mai vechi și SGS7 – trebuie să conectați USB On-The-Go la smartphone, iar printr-un cablu microUSB – USB să legați celălalt smartphone la dispozitiv și apăsați pictograma Smart Switch de pe SGS7 spre a prelua conținutul.

Același USB on-the-go permite conectarea la un stick flash USB și transferul de conținut, dar aduce și posibilitatea de a conecta tastatura sau mouse-ul la smartphone.

Cameră foto și video

Alături de S7 Edge îl consider a fi unul dintre cele mai capabile telefoane mobile în ce privește calitatea fotografiilor și a clipurilor video. Samsung a făcut o treabă excelentă, nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, parcurgeți recenziile făcute la nivel global, testul DxOMark etc.

GALAXY S7 folosește o cameră principală de 12 Megapixeli cu f/1.7 și dimensiune a pixelului de 1.4 microni, are OIS, detecție de fază pentru un autofocus cât mai precis, filmează la 2160p cu 30 fps, la 1080p cu 60 fps și la 720p cu 120 fps. Camera frontală are 5 Megapixeli, f/1.7 și filmează la 1440p. Focalizează rapid, are o multitudine de opțiuni la nivel de interfață a camerei foto și video, filmează cu multe detalii și cu un focus făcut rapid. Jos pălăria față de ce au adus pe un smartphone, la nivelul lui 2016.

Ce știe GALAXY S7 pe partea de fotografie într-un comparativ cu LG G5, Huawei P9 și iPhone 6S;

Clip 4K făcut cu Samsung GALAXY S7;

Galerie de imagini făcute cu Samsung GALAXY S7;

Autonomie

Samsung-GALAXY-S7 (10)

S7 mizează pe o baterie de 3000 mAh. Se încarcă wireless pe standardele Qi și PMA, iar cu încărcătorul din pachet atinge 60% în 30 de minute ( LG G5 ajunge la 83% în aceeași perioadă de timp, dar pe un acumulator de 2800 mAh).

Încărcarea wireless o poți avea la telefoane cu capac de plastic sau sticlă. Inițial mi se părea un moft, dar după ce am folosit un încărcător wireless de la IKEA la S7 Edge și S7 pot spune că am devenit fan. Este mare lucru să scapi de grija cablului, ajungi acasă, poziționezi smartphone-ul pe suprafața încărcătorului și gata.

Te duce de dimineața până seara, fără a coborî sub 15 – 20%, mai ales dacă luminozitatea display-ului este ținută pe la 70 – 80%, în condiții de utilizare intensivă, cu actualizări în fundal (Gmail, Facebook, Instagram etc, mult browsing, clipuri video de pe YouTube).

În testul de redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, pe conexiune Wi-Fi cu luminozitatea la 100% a atins 11 ore și 6 minute vs 5 ore și 33 minute pentru LG G5.

Preț

Samsung GALAXY S7 de 32 GB – 3137 lei la eMAG.

Concluzii

Samsung-GALAXY-S7 (21)

Samsung a ridicat ștacheta cu S7 în liga telefoanelor de top, dar și un preț pe măsură, ușor superior față de cel practicat la S6 – mă refer strict la debutul comercial. Între timp, S6 îl găsiți și sub pragul a 2000 de lei.

Dacă vrei telefonul cu cel mai bun display din piață, cea mai puternică configurația hardware, cea mai bună cameră foto și video, dar și cu o autonomie rezonabilă, iar bugetul nu are limită – Samsung GALAXY S7 consider a fi alegerea naturală.

Dacă nu-ți place sticla de pe față și spate, nu suporți interfața TouchWiz etc – nicio problemă. Ai o multitudine de alte opțiuni, dar într-un pachet nu la fel de complet.

Sărbători frumoase!

PRO

  • design plăcut, atenție maximă la detalii și finisare;
  • rezistența la contactul cu apa și praful, o grijă în minus pentru utilizator;
  • cel mai bun display pus pe un smartphone la nivelul lui 2016;
  • ansamblu hardware ce oferă multă putere de procesare;
  • pachet complet pe partea de conectivitate, de la Wi-Fi ac și viteze de până la 450 Mbps în 4G, până la cititor de amprente, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac, suită de servicii de localizare etc;
  • cea mai bună cameră foto și video de pe un smartphone la momentul actual;
  • autonomie rezonabilă.

CONTRA

  • difuzorul ajunge a fi obturat în modul landscape;
  • sticla spate adună amprentele în ritm rapid.

Galerie de imagini cu Samsung GALAXY S7;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.