Îl testez de o săptămână și a venit momentul în care să aștern impresiile formate de flagship-ul sud-coreean. S8 și S8 Plus joacă un rol crucial pentru Samsung și trebuie să readucă compania cu putere în segmentul premium.

Nu că ar fi plecat prea tare de acolo, în sensul în care GALAXY S7 și S7 Edge prin diferire ajustări de preț și-au menținut cererea constantă. GALAXY S8 Plus vine după o mare problemă pentru Samsung – GALAXY Note7, iar noile terminale au o misiune clară, să impresioneze clientul, să-l facă a plăti peste 3500 de lei și mai ales, să simtă că a plătit suma respectivă și a făcut o afacere bună.

GALAXY S a fost o bună perioadă de timp și singura serie de telefoane Android din categoria premium ce trece constant de borna a 10 – 20 milioane unități comercializate. Trebuie scos primul GALAXY S din ecuație, ecartul față de concurență a început a fi puternic de la GALAXY S II – 40.2 milioane unități, GALAXY S III peste 50 milioane unități, GALAXY S4 cu peste 40 milioane unități în primele șase luni de la debut, S5 cu 12 milioane în trei luni ( scădere față de S4), GALAXY S6 și S6 Edge cu 6 milioane unități vândute doar în prima lună, S7 și S7 Edge cu aproximativ 45 milioane unități vândute în 2016.

S II, S4 și S7 s-au descurcat bine în ce privește vânzările. Primul GALAXY S, S5 și S6 + S6 Edge mai modest, dar tot cu vânzări considerabile față de concurență. Între timp, competiția a devenit din ce în ce mai acerbă, iar misiunea lui S8 și S8 Plus este de a readuce Samsung pe un trend crescător puternic, în a domina piața cu autoritate ( apropo, Samsung în România are peste 40 – 50% din piața de telefoane mobile). Precomenzile lui S8 și S8 Plus au atins un record în Coreea de Sud, peste 700.000 de unități. Semn că Samsung și-a făcut temele în mod corect.

S8 și S8 Plus aduc un design diferit față de generația anterioară, Samsung intră în hora smartphone-urilor cu ecran cât mai apropiat de ideea de borderless. Totuși, avem și o valență practică? Urmează să aflați toate detaliile în materialul de față. Încep cu datele hardware în ediție completă și trecem prin toate capitolele cheie.

Din start spun că S8 Plus este vitrina tehnologică a ce are Samsung mai bun de oferit în momentul de față pe piața smartphone-urilor, iar investițiile în R&D de-a lungul timpului au fost consistente pentru Sammy. Mă rog, la fel de tare au tras și pe partea de marketing și au reușit să formeze un fan base în stilul a ceea ce avem de la Apple, dar n-aș spune că avem același nivel de implicare. Asta și pentru că Samsung are concurența în ce privește telefoanele cu Android, iar iOS este de sine stătător, un fel de ultim mohican. Ați observat că lansarea lui S8 și S8 Plus a fost efectuată în New York, în ograda concurentului direct, a partenerului și dușmanului, în mod simultan.

Trebuie să precizez că GALAXY S8 Plus l-am testat prin programul Orange Smartphone Tester în varianta europeană, cu procesor Exynos. Știți că în câteva piețe, Samsung GALAXY S8 și S8 Plus aduc Qualcomm Snapdragon 835 + Adreno 540. Deși, din câte știu doar în SUA este importată această versiune de S8 și S8 Plus, este suficient ca să consume mare parte din primul lot de procesoare Snapdragon 835 al Qualcomm și să pună concurența în dificultate, vezi LG G6 cu Snapdragon 821 în loc de Snapdragon 835 pentru că nu este stoc, debutul întârziat al lui Xiaomi Mi6, ASUS forțat să găsească soluții pentru Zenfone 4 etc.

Revin la subiectul articolului, GALAXY S8 Plus. Mai avem două articole în care GALAXY S8 Plus a fost subiectul principal:

  1. Bătălia camerelor foto: Samsung GALAXY S8 Plus vs Huawei P10 Plus, HTC U Ultra și Samsung GALAXY S7;
  2. TOP 5: Puncte PRO și CONTRA pentru Samsung GALAXY S8 Plus.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, agrafa pentru slotul dedicat cartelei nanoSIM și cardului microSD, ghid de pornire rapidă, cablu USB type-C – USB pentru conectarea la PC și alimentarea cu energie, încărcător pe 5V – 2A, 9V – 1.67A, căști AKG de tip in-ear pe jack de 3.5 mm cu cablu pe jumătate texturat, adaptor USB Type-C – USB 2.0, dopuri suplimentare de protecție pentru căștile din pachet, adaptor USB type-C – microUSB.

Nu știu dacă contează, dar tot pachetul sosește în negru, deschiderea cutiei se face pe lateral. Sunt mai multe elemente externe / abțibilduri ce te informează că telefonul este importat oficial, te atenționează că nu trebuiesc a fi rupte când primești dispozitivul, ca să fii sigur că ai un device nou și nu de tip resigilat.

Cred că designul adus de S8 și S8 Plus este primul element ce le individualizează clar față de generația anterioară, dar și față de concurența directă. Mai toți prieteni când l-au văzut au rămas impresionați de display-ul curbat ce se întinde peste aproape întreaga partea față, prima abordare a Samsung în liga smartphone-urilor de tip borderless. L-am testat pe S8 Plus în varianta pe negru, spate lucios îmbrăcat în sticlă ce adună amprentele. Logo-ul Samsung dispare din partea frontală, cititorul de amprentă pleacă de sub display spre spate – lângă camera principală de 12 Megapixei. Se renunță la tastele de tip capacitiv pentru controale de tip touch buttons, direct în interfață și customizabile în funcție de preferințele utilizatorului. Plus un control sub display capabil de feedback haptic, o tastă home ad-hoc ce apare în anumite scenarii de utilizare.

Aceste soluții ajută la obținerea raportului display / corp de 84%. În ce privește dimensiunile sale afișează 159.5 x 73.4 x 8.1 mm – Lungime x Lățime x Înălțime. Nu-l simți ca pe un smartphone de 6.2 inch, mai degrabă ca pe unul de 5.7 – 5.8 inch. Este ceva mai lung față de ce a adus Samsung până acum, formatul ecranului este de 18.5:9. Avem display rotunjit la colțuri, dar fără a fi aliniat cu colțurile propriu-zise ale terminalului.

Carcasă unibody cu structură metalică, sticlă pe față și spate = soluții folosite și la GALAXY S7 și S6. Totuși, aici parcă se adaugă o notă glossy mai pregnantă. Metalul este lucios și nu contribuie la partea de grip, cum se întâmplă la GALAXY S7. Una peste alta, grip-ul dat de S8 Plus l-aș cataloga drept modest și necesită atenție la folosirea sa. Riști să-l scapi dacă ești puțin neatent, iar schimbarea display-ul costă, costă atât de mult că majoritatea preferă să scape de smartphone ( suficient să parcurgeți secțiunea Olx cu GALAXY S7 Edge cu ecran spart, multe unități listate pe acolo). Păcat că Samsung nu s-a gândit să ofere 6 luni sau 1 an în care display-ul să fie înlocuit pe cheltuiala sa, indiferent de motivul pentru care ecranul a ajuns a fi spart. Ar fi fost un element PRO, în opinia mea.

Se păstrează certificarea IP68 de la S7, rezistența la contactul cu apa și praful – până la 1.5 metri adâncime pentru 30 de minute. Nu scapi smartphone-ul în apă, în mod curent, dar această protecție te face să-l utilizezi fără teamă în spațiile umede, în ploaie, la piscină etc. Îl individualizează în continuare față de multe alte flagship-uri concurente.

Ce mi s-a părut ușor ciudat, mai ales la un telefon de aproape 4000 lei, este calitatea construcției. S7 mi se pare fabricat cu mai mare atenție față de S8 Plus, zici că s-au grăbit. Recomand să vă uitați cu atenție pe laterale, la îmbinarea dintre sticla frontală și cadrul metalic, dar și la cea de la sticla de pe spate și structura de rigiditate. Apăsați puțin pe spatele său și s-ar putea să auziți în mod ocazional, un mic trosnet. Am impresia că la un impact nu neapărat foarte mare, îmbinarea respectivă cedează și nu se mai păstrează simetria. Trebuie să preciez că sunt foarte critic, pentru că avem un telefon scump, altfel nu poate fi judecat decât în această cheie. Mă așteptam din partea Samsung să fie cu adevărat ireproșabil.

S-ar putea ca aceste elemente să nu existe la versiunea comercială, noi am testat un sample din primul lot. Pe negru este ușor cam tern, Orchid Grey aș spune că mi-a plăcut mai mult și-i conturează liniile de design mai bine. Camera de 12 Megapixeli cu OIS se profilează puțin de tot, valoare mai mică față de ceea ce găseam la S7, deși nici acolo nu era intruzivă.

Ecran și sunet

Super AMOLED curbat de 6.2 inch cu rezoluție 2960×1440 pixeli, aspect 18.5 : 9, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5, raport display / corp de 84% și 529 ppi. Din start spun că este cel mai bun display de smartphone din ce am testat până acum. Avem o reproducere corectă a culorilor, o luminozitate ce cu overboost urcă la peste 1000 nits în spațiile cu lumină puternică, reglaj al display-ului după preferințe în secțiunea de setări, unghi larg de vizualizare, negru afișat natural și intens, culori plăcute fără a fi date pe modul vivid.

Avem un display mai lung și îngust, perfect pentru încadrarea paginilor web și a cât mai multe informații de pe wall-ul Facebook etc. Totuși, în clipurile video nu aș zice că avem cine știe ce câștig cu acest format, mai ales că avem o rezoluție atipică. YouTube deja adaptează conținutul la rezoluția lui S8 Plus. Clipurile nu sunt trase într-un astfel de format wide. În afișarea de conținut portrait = superb, în jocuri și video pe landscape = necesită ajustare din partea dezvoltatorilor de aplicații & jocuri.

2960 x 1440 pixeli = rezoluție 3K, acoperire full DCI-P3 în spectrul color, element preluat din zona de televizoare cu rezoluție 4K, primul smartphone Samsung certificat de către UHD Alliance pentru Mobile HDR Premium. Alte detalii tehnice: luminozitate de peste 1000 nits și aici trebuie precizat un aspect. Display-urile Super AMOLED permit în funcție de conținut să aducă un overboost în anumite zone ale ecranului, în funcție de necesități și să oprească complet alți pixeli, repet, în funcție de conținutul afișat, de aici și un avantaj major în fața IPS, atât în ce privește culoarea, cât și consumul de energie.

Modurile de culoare integrate: Display Adaptiv, AMOLED Cinema, AMOLED Photo și Basic. Display-ul Adaptiv sosește standard, poți seta rezoluția display-ului pe HD+ / 1480×720 pixeli, FHD+ / 2220×1080 pixeli, WQHD+ / 2960×1440 pixeli. Recunosc că între FHD+ și WQHD+ mi-a fost foarte greu să observ o diferență cu ochiul liber, probabil că la microscop aș remarca ceva schimbat.

Interesant este că Samsung încorporează un mod de îmbunătățire HDR și pentru materialele foto și video non-HDR. Avem și un senzor nou pentru lumina ambientală, poziționat în fața, dar și în spatele smartphone-ului. Astfel, telefonul își adună mai multă informație și știe câtă lumină să ofere către utilizator. Este încorporat și un filtru pentru lumina albastră.

Luminozitatea este atât de mare că dacă-l folosești reglat la maxim în spații întunecate = solar ad-hoc. Neapărat să fie adus la o valoare mai mică, undeva pe la 30 – 40% = arhisuficient. De fapt, concurența la maxim nu aduce luminozitatea lui S8 Plus la valoarea menționată. Una peste alta, avem cel mai bun display din industrie la momentul actual. Din ce am testat, GALAXY S8 Plus se află cu 2 -3 pași în fața tuturor la acest capitol.

Sunetul cade în sarcina unui singur difuzor poziționat la bază, lângă portul USB Type-C. Reglarea volumului se face din lateral stânga, iar jack-ul de 3.5 mm se află la bază. Se aude decent, dar fără a impresiona în mod neapărat. Nu avem două difuzoare care să impresioneze în stilul a ceea ce oferă HTC 10, claritate și suficient de mult bass. Este un pic aiurea, în momentele în care folosește telefonul în mod landscape. S8 Plus este mai lung și îngust la bază, acoperi difuzorul mai rapid, mai ales cei ce-l țin în mâna dreapta. În jocuri și conținut video te deranjează în anumite situații. Am remarcat că se aude mai tare când sună față de momentul în care-l ai la nivel maxim într-o melodie sau joc. S-ar putea să fie doar o percepție personală dată de sunetul strident al melodiilor alese pentru apelurile telefonice.

M-aș fi bucurat să văd două difuzoare. Căștile AKG din pachet sunt decente, nu impresionează la partea de bass, dar pe înate și medii le consider de-a dreptul excelente. Nici ca volum nu te dă pe spate, dacă-mi permiteți o exprimare mai plastică. Sunt multe setări pe sunet și le-am încercat pe toate. L-aș considera pe S8 Plus de nivel mediu în ce privește calitatea audio, aici Samsung ar putea veni cu difuzoare stereo, DAC dedicat, ar putea să facă mai multe pentru cei pasionați de muzică.

Hardware, sistem de operare și aplicații

În Europa, de fapt în întreaga lume cu excepția SUA, avem varianta cu procesor Exynos 8895 de tip octa-core cu 4 x Exynos M2 la 2.3 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.7 GHz, Mali-G71MP20 – 20 de nuclee pentru acceleratorul grafic, 4 GB memorie RAM de tip LPDDR4 și 64 GB spațiu de stocare de tip UFS 2.1. Avem o evoluție a procesorului 8890 de pe S7 și S7 Edge ( 4 x 2.3 GHz Mongoose și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.6 GHz, dar în litografiere pe 14nm FinFet vs 10nmFinFet pe generația actuală).

Samsung se află la doua generația a nucleelor dezvoltate intern – Exynos M2 vs Mongoose la precedenta generație. Qualcomm și Apple mai customizează procesorul la acest nivel, majoritatea se bazează pe ceea ce oferă ARM ( A73, A72 pentru mai multă putere de procesare, A53 pentru eficiență energetică – Samsung are și 4 nuclee pe ARM Cortex-A53, structură big.LITTLE).

Informații oferite de CPU-Z pentru Samsung GALAXY S8 Plus;

Samsung spune că Exynos 8895 ar aduce cu 27% mai multă performanță față de Exynos 8890 și o reducere a consumului de energie cu 40%. Acceleratorul grafic cu 20 de nuclee ar oferi performanță cu 60% mai bună față de modelul anterior ce dispunea de 12 nuclee.

Avem multă putere de procesare la pachet, iar S8 Plus nu va rămâne pe din afara pentru 3 – 4 ani de acum încolo. Spre exemplu, știe să decodeze conținut 4K la 120 fps în cele mai noi formate: H.265, H.264 sau VP9 ( al doilea format dezvoltat de către Google și oferit pe YouTube). Pe partea de conexiune, urcă la viteze de până la 1 Gigabit (tehnologia nici nu a ajuns în oferta comercială, abia peste 1 – 1.5 – 2 ani va fi implementată).

Pentru utilizatorul obișnuit, S8 Plus se descurcă cu orice aplicație sau joc din Google Play, nu are pic de lag, excelează în multitasking. Nu este pus la lucru în mod real nici de cele mai complexe jocuri Android. Pachetul hardware de top + display excelent = experiență de vis pentru utilizator, multe detalii ce pe alte smartphone-uri aproape că nu le remarci. Păcat că această experiență pozitivă nu este însoțită și de un sunet pe măsură.

Trebuie să precizez că pe lângă cei 64 GB se oferă și slot pentru cardurile microSD, pentru cei ce doresc să suplimenteze partea de stocare. Personal, 64 GB sunt arhisuficienți, dar confirm că dacă începi să filmezi 4K, să instalezi jocuri complexe, s-ar putea ca în câteva luni să fie prea puțin. Păcat că Samsung nu a venit din start cu ediția din China și Coreea de Sud – 6 GB RAM și 128 GB stocare. Nu ar fi fost cine știe ce pierdere pentru gigantul sud-coreean, profitul per device îl consider a fi destul de sus, cu toate verificările făcute în etapa inițială spre a nu avea partea de supriza fierbinte de la GALAXY Note7.

Ce mi-a plăcut la S8 Plus este că nu se supraîncălzește, nu-l simți a urca în temperatură, în situațiile în care-i folosit la maxim ( clipuri 4K, gaming, redare de conținut la rezoluție mare). Recunosc că nici S7-le nu stă rău la acest capitol, dar parcă aici se descurcă și mai bine. Probabil că avem un heat-pipe minuscul integrat spre a eficientiza procesul de răcire.

Rulează Android 7.0 Nougat cu interfața proprietară Samsung – TouchWiz. Mi-a plăcut să descopăr că anumite elemente din interfață amintesc de 7.0 Nougat, au ținut cont de guide line-ul recomandărilor făcute de către Google. Poți activa display-ul de tip Allways-On și ai o sumă de notificări direct din ecranul de blocare / deblocare + posibilitatea de a intra în contact cu notificările respective și a oferi un răspuns prompt, fără a debloca ecranul ca atare. Setările rapide amintesc de ceea ce găsim pe 7.0 Nougat în stadiu nativ. Setările propriu-zise sunt împărțite ușor diferit, dar totul mai aerisit, mai ușor de parcurs, cu o multitudine de elemente pe care utilizatorul alege să le customize după bunul plac.

Sunt multe, cu adevărate multe funcții ce ar necesita câteva materiale de prezentare, ca să le parcurg exhaustiv. Spre exemplu, poți avea ecranul aprins cât timp smartphone-ul detectează că te uiți la el – funcție mai veche, mod de utilizare cu o singură mână, apeși de două ori pe tasta pornire și lansezi aplicația camerei foto și video, glisare cu palma pentru screenshot, apel direct – ești în pagina unui contact și duci telefonul spre ureche, apelul se efectuează în mod automat, alertă inteligentă – telefon  emite o mică vibrație când este ridicat, dacă sunt notificări de parcurs, cu mâna peste ecran sau cu telefonul poziționat cu display-ul în jos se dezactivează apelurile cu sunet sau alarmele.

O altă noutate este dată de asistentul vocal Bixby, ce are și tastă hardware dedicată pentru activarea sa. Un asistent ce nu a fost lansat momentan, iar suportul pentru limba română cred că nu va sosi prea curând sau vreodată. Asistentul vocal este util în puține scenarii, spre exemplu, când conduci și vrei să preiei un apel sau să trimiți un mesaj etc. Suntem înclinați să lucrăm cu smartphone-ul în mod direct, ați remarcat că de multe ori mai degrabă trimiți un SMS față de un apel vocal, mai ales dacă nu este o persoană apropiată, din familie. Cumva ne-am obișnuit să vorbim mai puțin, iar degetele să controleze interfață, să facă legătura dintre utilizator și smartphone, nu prin voce și mai ales că nu o să avem suport pentru limba noastră nativă. O să reiau discuția într-un articol separat. Personal, cred că Samsung ar trebui să se bazeze mai mult pe ceea ce știe să facă la nivel hardware, mai puțin pe software – aici de fiecare dată când au încercat prea mut, nu le-a ieșit ( Tizen OS, software-ul de acum ceva ani de pe smartphone-urile sale, o căruță de servicii în oglindă față de ceea ce oferă Google etc).

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY S8 Plus;

Aplicații Google – Drive, Duo, Google Foto, Gmail, YouTube, Căutare Google, Muzică Play, Magazin Play,

Aplicații Microsoft – Word, Excel, PowerPoint, OneDrive și Skype;

Aplicații Samsung – Browser, Samsung Notes, Folder Securizat, Samsung Members, Samsung Connect, Înregistrare voce, E-mail, Fișierele mele, Samsung Health, GALAXY Apps, Samsung Gear.

Alte aplicații – Facebook, Instagram, WhatsApp.

Mai sunt câteva aplicații preinstalate, noroc că multe pot fi dezinstalate de către utilizator ( Ex: Samsung Gear). Samsung are un magazin de teme și poți să alegi dintr-o multitudine de opțiuni. Alt aspect important, atingerile accidentale pe marginile curbate nu mai afectează ceea ce faci pe smartphone, avem un display cu 3D Touch și aparent știe să facă diferența între o comandă propriu-zisă și o atingere accidentală a ecranului. Good job, Samsung.

Interfața Android 7.0 Nougat pe Samsung GALAXY S8 Plus;

Performanță

Cel mai probabil, am testat campionul testelor de benchmark la momentul actual. L-am comparat cu GALAXY S7 Edge și S6 Edge.

Teste de benchmark rulate pe Samsung GALAXY S8 Plus;

Conectivitate

Am testat modelul single sim, dar S8 Plus sosește și în versiune dual-sim ( slot combo – single sim + microSD sau dual-sim). Cel mai probabil, versiunea dual-sim va rămâne doar în unele țări asiatice. Versiunea europeană oferă suport pentru o singură cartelă de tip nanoSIM + slot pentru cardurile microSD.

Știe agregare de spectru și GALAXY S8 Plus oferă viteze LTE Cat16 de până la 1 Gigabit în download și 150 Mbps în upload. În ce privește benzile integrate:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 17(700), 20(800), 28(700).

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 5.0, Wi-Fi direct, hotspot, A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO pe partea de localizare, NFC, scanner de iris, cititor de amprentă lângă camera principală de 12 Megapixeli, accelerometru, compas, senzor de proximitate, barometru, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac și analiză a cantității de oxigen din sânge.

Scanerul de iris îl consider a fi interesant și nimic mai mult. L-am folosit de test, ușor inutil în spațiile slab luminate sau pe timp de noapte, ciudat în timpul zilei să ridici telefonul spre față pentru deblocare, când cu mâna este mai facil. Pot spune că am avut și o chestie ce chiar m-a enervat, poziționarea senzorului de amprentă lângă camera de 12 Megapixeli și nu sub cameră. Am crezut că ține de obișnuință, dar nici după câteva zile nu am reușit să facă citirea amprentei corectă, din prima. Comparat cu Huawei P10, care se mișcă impecabil, S8 Plus cu poziționarea asta deficitară face ca senzorul de amprentă să fie inutilizabil, îl ai, dar te vei enerva că nu l-au pus la îndemână.

În SpeedTest pe Wi-Fi ac și internet la viteze gigabit a atins pe 5 GHz: 228.22 Mbps la download și 313.10 Mbps la upload. Pe upload a atins mai mult față de cât oferă RCS-RDS în contract – 300 Mbps. Am descărcat jocuri și am remarcat că trecea și de 40 – 50 MB/s, în anumite situații, este rapid, cu adevărat rapid în download.

În partea superioară se află slotul pentru nanoSIM și microSD, în lateral dreapta dați de power, la bază de difuzor, portul microUSB type-C și jack-ul de 3.5 mm, în lateral stânga de tasta dedicată Bixby ce merge a fi setată și pentru alte aplicații, dar și de reglarea volumului. În apelurile de voce se comportă ireproșabil, calitate. Ușor ciudat că pe difuzorul principal dat la maxim, interlocutorul tău se alege cu o conversație în care se aude în reluare, nu am greșit, el se aude în reluare. Setat la 80 – 90% nu mai livrează această supriză neplăcută. S-ar putea să fie doar o problemă izolată.

Cameră foto și video

Ai fi tentat să spui că Samsung nu a venit cu nimic nou la acest capitol – 12 Megapixeli cu f/1.7 atât la S7, cât și la S8 Plus. Totuși, articolul comparativ arată că diferențele există. Mai bine la S8 Plus, în toate scenariile de utilizare. Nu înseamnă că S7 își pierd unul dintre locurile fruntașe, ci doar că S8 și S8 Plus se descurcă și mai bine, de la low-light și până la materialele video.

Cred că Samsung ar trebui să-și concentreze eforturile pe interfața propriu-zisă. Nu mi se pare a fi cu adevărat user friendly, organizată spre a fi mai ușor de parcurs, mai ușor de accesat funcțiile pe care le dorești.

Fotografiile sunt salvate JPEG și RAW, în 12 megapixeli cu aspect 4:3, 6.2 Megapixeli cu aspect 16:9, 3.7 Megapixeli cu aspect 16:9, 7.9 Megapixeli cu aspect 18.5:9, 9.1 Megapixeli cu aspect 1:1 și 4.7 Megapixeli cu aspect 1:1. Dacă păstrezi fotografiile mai ales pe smartphone, aspectul 18:5:9 mi se pare excelent, mă bucur să văd că Samsung acoperă și această necesitate dată de dimensiunile display-ului.

În ce privește clipurile video, camera principală filmează 4K, 1080p cu 60 fps, 1080p cu 30 fps, 1:1 la 1440×1440 pixeli, HD și VGA. Când filmează UHD, QHD și FHD cu 60 fps nu poți avea HDR cu tonuri bogate, efecte video și urmărire AF. Funcția de stabilizare video nu este disponibilă când se înregistrează la 1440p sau la 360p, aici funcționează doar stabilizarea optică în fotografii.

Din ce am testat până acum, GALAXY S8 Plus este cel mai performant smartphone ca și cameră foto și video la momentul actual, cu performanțe bune și în low-light. Distanța față de concurență nu este uriașă, dar încă mai păstrează un ecart față de telefoanele Android de tip flagship, iPhone 7 Plus cu cameră duală l-am testat și nu m-a impresionat deloc, cine știe poate au scris firmware-ul mai bine între timp. Totuși, Samsung trebuie să inoveze aici, să vină cu o cameră duală care să aducă un plus de polivalență. Am impresia că puțin de tot au bătut pasul pe loc.

Fotografii făcute cu Samsung GALAXY S8 Plus – le găsiți aici fără resize / link valabil pentru 7 zile. 

Clip făcut cu Samsung GALAXY S8 Plus;

Autonomie

Avantajul ecranelor de tip Super AMOLED este că oferă o autonomie mai bună, pe rezoluție similară cu un panel IPS. Și în cazul de față se păstrează acest deziderat, deși avem o rezoluție atipică ce necesită un plus de procesare și o baterie mai mică față de S7 Edge, deși telefonul crește în dimensiune a display-ului de la 5.5 inch la 6.2 inch. Da, din păcate, S8 Plus nu are autonomia lui S7 Edge, un recordman din punctul meu de vedere. Aș zice că este cu aproximativ 20 – 30% mai slab, în orice scenariu de utilizare ( low, mediu sau high, gaming, browsing etc).

Cu S8 Plus treci testul unei zile de utilizare în condiții medii spre intensive, nu te lasă de dimineață până seară, iar pentru mare parte dintre voi asta înseamnă ok. Nu prea ai cum să-l storci de energie în 10 – 12 ore, doar dacă ai luminozitatea la maxim și îl folosești fără absolut nicio pauză.

În testul specific Gadget.ro a obținut 9 ore și 30 de minute.  Avem încărcare wireless – funcție pe care o folosesc zilnic la S7, dar și încărcare rapidă convențională pe USB type-C.

Preț

Samsung GALAXY S8 Plus – 860 euro la Orange / aprox. 3889 lei sau 449 euro cu Orange Me 43 ( 43 euro pe lună, 11 GB trafic de date național și în spațiul SEE, NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale și în spațiul SEE, 600 minute internaționale, Orange TV Go cu Movie Go Unlimited și acces la canale TV, trafic necontorizat în aplicație, SEE – Spațiul Economic European format din Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein și Norvegia).

Concluzii

Samsung GALAXY S8 Plus este cel mai performant smartphone din multe puncte de vedere, iar prețul aș spune că se situează destul de sus. În câteva luni o să coboare sub pragul a 3400 – 3500 lei. Dacă vânzările sunt mari, Samsung va ține de preț, dacă sunt mai jos, le vor coborî mai repede ca să crească interesul. De obicei, cu cât se vinde mai mult, cu atât ar putea să-l facă și mai ieftin, prețul mare inițial = recuperare rapidă a investiției făcută în produs.

Una peste alta, Samsung GALAXY S8 Plus este o revoluție în materie de design față de generația anterioară, cu elemente bune, dar și contra. Anumite lucruri puteau fi făcute mai bine. Dacă vrei, cel mai bun phablet din piață și nu ai limită la portofel, GALAXY S8 Plus devine alegerea naturală.

Plătești pentru cel mai bun produs, nu plătești pentru raportul preț / specificații, nu avem un best-buy ci un flagship ce costă pe măsură.

PRO

  • design ce-l scoate de la prima vedere în evidență;
  • cel mai bun display de smartphone;
  • multă putere de procesare, excelent în orice ai rula ( aplicații, jocuri etc);
  • conectivitate ridicată, viteze de până la 1 Gigabit în download;
  • cea mai bună cameră foto și video de pe un telefon mobil;
  • nu-l simți ca pe un smartphone de 6.2 inch, mai degrabă de 5.7 inch (mult ecran pentru dimensiunile sale fizice, spațiu util);
  • rezistență la contactul cu apa și praful, încărcare wireless, localizare prin GPS, Galileo, GLONASS și Beidou, o multitudine de senzori încorporați;

CONTRA

  • mult prea lucios, parcă m-aș fi așteptat la o îmbinare mai bine realizată între sticlă și carcasa metalică, prea glossy față de ce am găsit la Samsung GALAXY S7 sau S6;
  • cititor de amprentă montat aiurea, nici după un timp nu prea te adaptezi cu această poziționare ciudată;
  • autonomie mai slabă față de GALAXY S7 Edge;
  • alunecos;
  • m-aș fi așteptat la un plus de calitate pe partea audio, nu este rău, dar pentru 3900 lei te aștepți să primești excelență la toate capitolele.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.