Trebuie să revin și cu articolul devenit deja cumva tradițional, un hands-on la cald cu noul vârf de gamă al companiei sud-coreene – Samsung GALAXY S9, vedeta MWC 2018.
Problema este că prea multe detalii nu sunt de spus la prima vedere. Noutățile sunt la nivel de hardware și cameră foto și video, iar aceste aspecte trebuie tratate într-un material de tip review, văzute la lucru în diferite scenarii de utilizare și după aceea trase concluziile. Nu poți în doar 2 – 3 minute să-ți formezi o impresie.
Hands-on cu Samsung GALAXY S9;
httpvh://youtu.be/StuaerV8Tzs
GALAXY S9 – primele impresii;
Design;
Din față aș spune că nu avem nicio diferență față de GALAXY S8. Începi să-ți dai seama că ai de-a face cu noul model când te uiți la spatele său și remarci că senzorul pentru amprentă a fost mutat de lângă camera de 12 Megapixeli și poziționat astfel încât să fie mai ușor de accesat. Noul design al difuzorului de la bază este un alt element ce-l scoate în evidență cât de cât pe S9.
Acum nu trebuie să fiu greșit înțeles. Rămâne un smartphone fabricat cu atenție la detalii, cu sticlă pe față și spate ce fură privirea, avem o nouă variantă de culoare pentru doamne și domnișoare. Samsung a păstrat jack-ul de 3.5 mm, rezistența la contactul cu apa și praful, slotul pentru cardurile microSD de până la 400 GB, avem două difuzoare și sunet calibrat de Dolby spre a aduce un efect stereo cât mai puternic (stereo limitat de dimensiunile reduse ale speakerelor ce pot fi puse pe un smartphone).
Dacă designul joacă un rol crucial, nu ai de ce să treci de la S8 spre S9.
Ecran, hardware și software;
Ecranul este identic cu ceea ce Samsung a prezentat pe GALAXY S8: 5.8 inch cu panel Super AMOLED, aspect 18.5 :9, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5. Nimic nou pe aici. Rămâne cel mai bun display din piață la momentul actual, aș face pariu că niciun concurent nu-l va depăși la luminozitate, calitate și profunzime a culorilor, eficiență energetică.
Hardware – Exynos octa-core de generație nouă, realizat pe un proces de litografiere în 1onm (sunt promise un spor de performanță și un consum mai redus de energie, rămâne de testat și în utilizare de zi cu zi dacă aceste deziderate sunt și reale). Teoretic, da. Practic, descoperim împreună. Păcat că Samsung nu a urcat în memoria RAM și spațiul de stocare, 6 GB RAM + 128 GB stocare la un telefon de 4000 lei ar fi fost de recomandat. Mai avem și modelul cu Qualcomm Snapdragon 845, gândit special pentru SUA și China, neimportat oficial în Europa (s-ar putea să vedem câteva exemplare în oferta QuickMobile). Presupun că diferențele de performanță între cele două variante hardware sunt de-a dreptul insignifiante.
Camera foto și video;
Alt element pe care trebuie să-l testez și peste care nu mă pot pronunța. momentan. Avem o cameră de 12 Megapixeli cu diafragmă variabilă: f/1.5 și f/2.4. f/1.5 este util în situațiile low-light, când vrei mai multă lumină pe obiectiv, f/2.4 pentru situațiile în care lumina nu este o problemă și dorești un plus de sharpness în imagine.
Samsung a adăugat și filmarea la 960fps, 0.2 secunde sunt transformate în 6 secunde de material video. Aici ajută mult noul procesor pe 10nm, un ISP ce permite această forțare a unui clip cu rezoluție 720p la 960 fps. Da, știu – Sony a venit cu așa ceva prin 2017.
De punctat și faptul că filmează la 2160p cu 60 fps și la 1080p urcă până la 240 fps. Abia aștept să văd ce știe la nivel de captură video.
Concluzii;
Repet ce am mai punctat în articol, prea devreme pentru concluzii. Noutățile sunt pe partea hardware, nu la nivel de design. Pentru 4000 lei parcă mi-aș fi dorit câteva elemente care să-l evidențieze și la modul în care arată, nu doar la ceea ce știe să facă, la ce livrează ca experiență de utilizare.