Samsung Galaxy SL I9003 – review

10/05/2012

Mai știi câte modele „Galaxy” a lansat Samsung în ultimii doi ani? Nu? Nici eu. Totuși haide să  mai descoperim împreună un „Galaxy”, și anume Galaxy SL.

Samsung Galaxy SL este unul din modelele Samsung care au fost „pierdute” prin „marea” de smartphone-uri lansate în utimii doi ani. Este urmașul direct a lui Galaxy S – smartphone care a făcut o adevărată revoluție în piața device-urilor Android. Chiar dacă a fost lansat în 2011, Galaxy SL este un smartphone cu specificații decente, la un preț bun.

Specificații tehnice – pe scurt

Sistem de operare: Android 2.3.6
Procesor: 1 GHz Cortex-A8
RAM: 512 MB
Ecran: 4.0 inchi, SC-LCD, 480 x 800 pixeli
Stocare: 4 GB / 16 GB, microSD
Foto: Principală: 5 MP, frontală: VGA, filmare: 720p@30fps
Conectivitate: 3G, Wi-Fi, microUSB, Bluetooth, Radio FM, jack 3.5mm
Baterie: Li-Ion 1650 mAh

Design

Design-ul lui Galaxy SL spune un singur lucru: Galaxy S. Diferențele dintre Galaxy S si Galaxy SL sunt minore, spre inexistente, așa cum preciza și Emil acum ceva timp în urmă.

Grosimea este aproape identică, diferența dintre SL si S fiind de mai puțin de 1 mm: S 9.9mm vs. SL 10.6mm. Nu putem spune deci că intră în categoria „super-slim” (Galaxy S III are 8.6mm), însă nu e nici pe departe un device gros sau deranjant. Haideți să-l numim ca fiind un device „sănătos”.

Carcasa este neagră, glossy, din plastic, de o calitate decentă. Îmbinările sunt bine realizate, iar ecranul nu „prinde praf” între sticlă și plastic.

Pe partea din față se află – sus – o camera frontală VGA, un difuzor și senzorii de proximitate/luminozitate, iar jos se află butonul „Home” și doua soft-keys.

Pe partea lateral-dreapta se află butonul „Power” iar pe lateral-stânga se află butoanele de „Volume Up” și ”Volume Down”.

În partea de sus găsim mufa pentru jack-ul de 3.5mm și – interesant – un port microUSB. Portul microUSB este protejat de o mică bucată de plastic care, contrar reflexului de a trage spre exterior, se împinge în lateral, ca o ușiță glisantă. Acest aspect este folositor celor care țin telefonul prin buzunare prăfuite (ca să nu le zicem murdare) și au probleme cu praful care se adună în interiorul diverselor porturi. În partea de jos se află microfonul și un mic loc destinat desfacerii capacului de plastic din spate.

În partea din spate găsim camera foto și un difuzor. În partea din spate-jos se află o mică „umflătură”, tipică seriei Galaxy, care ajută la o prindere fermă a device-ului.

Device-ul este ușor de manipulat și are o greutate redusă, de doar 131g, cu 3g mai puțin decât noul Glaxy S III.

Din acest design clasic lipseste însă un amănunt esențial, și anume butonul dedicat camerei camera foto. Acest aspect este uneori extrem de neplăcut, fiind necesar ca – pentru realizarea unei simple poze – să ai nevoie de cel puțin 7 secunde pentru deblocarea telefonului, selectarea aplicației foto și încărcarea acesteia.

Ecran și sunet

Ecranul SuperClear LCD (SC-LCD) este surprinzător de bun. Tind să spun că este foarte bun pentru clasa în care se află. Am reușit să dinstingem imaginile de pe ecran chiar și privite dintr-un unghi aproape plan.

Culorile sunt puțin mai reci decât pe un SuperAMOLED, simțindu-se lipsa „deep-black”-ului caracteristic. Cu toate acestea culorile au rămas vii, cu o saturație bună.

Rezoluția este mediocră, de 480x800px și 16 milioane de culori. Pentru un telefon al anului 2011 cred că Samsung ar fi putut folosi o rezoluție ceva mai bună. HTC lansase Desire în Februarie 2010, fix cu un an în urma lansării Galaxy SL, cu aceeași rezoluție, pe un ecran mai mic.

Ecranul are un timp de răspuns bun, interpretând corect toate gesturile, chiar și pe cele fine.

Ca pe orice device glossy efectul de glare este la el acasă. Intră liniștit în categoria „telefoanelor oglindă” și a „magnetului de amprente”. Touși SC-LCD-ul se descurcă bine și sub bătaia directă a rezelor soarelui, ne având mari dificultăți la utilizarea device-ului în exterior.

Calitatea sunetului este „ok”. Ca la orice telefon din această clasă, înaltele sunt la ele acasă iar bașii lipsesc cu desăvârșire. În momentul convorbirilor telefonice nu am avut dificultăți în auzirea persoanei de la „celălalt capăt al firului”. Difuzorul intră și el în categoria „ok”.

Bașii „reapar” în momentul utilizării căștilor, oferite de Samsung în pachet. Acestea sunt suprinzător de bune, având o fidelitate destul de ridicată. E interesant faptul că Samsung a decis să ofere căști in-ear, care aduc oarecum – de departe – a Beats Audio.

Există un singur microfon care își face treaba destul de bine. Evident, nu există noise-cancelation. Dispunerea tipică a microfonului, în partea de jos, ridică aceeasi problemă ca și alți „colegi de breaslă” și anume faptul că device-ul este total inutilizabil – ca și telefon, în timpul unei convorbiri – dacă vântul se întețește sau dacă porți o discuție telefonică în timp pedalezi pe bicicletă (lucru pe care nu îl recomandăm!), singurul lucru pe care l-a auzit interlocutorul nostru fiind vâjâitul vântului. Personal aștept cu un real interes un telefon, într-o clasă de preț mijlocie, care să nu aibă această problemă sâcâitoare. România este o țară cu munți…vânturi…ieri lungi… :) Totuși overall, microfonul este bun și își face treaba în condiții normale.

Sistem de operare, performanță

Galaxy SL vine „la pachet” cu Android 2.2. Totuși, la căutarea unei eventuale actualizări, am avut supriza de a primi un update la Android 2.3.6, update care a mai îndulcit puțin lucrurile. Vorbim însă de un device cu un procesor single-core, la 1GHz, și 512 MB RAM. Nu ne așteptam deci la super-performanțe, sau la Ice Cream Sandwich. Având aceste așteptări, putem spune că nu am fost dezamăgiți.

Sistemul de operare ruleaza fluent. TouchWiz-ul 3.0 este ok, ne fiind deranjant de aglomerat. Din păcate însă, în momentul instalării Go Launcher și a unei teme, lucrurile au „deraiat” în totalitate, telefonul ajungând câteodata inutilizabil. Deci, dacă ești mulțumit cu interfața de bază/TouchWiz, lucrurile sunt fluente. Dacă însă ești un „hardcore personalizer”, vei fi dezamăgit.

Quadrant oferă lui Galaxy SL un scor de 1209 puncte, puțin sub Galaxy Nexus.

Jocurile de bază rulează fluent, fără nici o problemă. Angry Birds și Fruit Ninja s-au comportat exemplar.

Din păcate cei de la Samsung au ales să încarce in Galaxy SL nici mai mult, nici mai puțin de 3 pagini cu aplicații. Evident, acestea nu pot fi dezinstalate decât după root-area device-ului, lucru care duce implicit la pierderea garanției.

Personal trăiesc cu dorința ca undeva, cândva, cineva – cu excepția producatorului principal (Google în acest caz) – să lanseze un device fără bloatware-ul de rigoare.

Conectivitate

Conectivitatea este „standard”: Wi-Fi 802.11 b/g/n cu funții DLNA și Wi-Fi hotspot, Bluetooth 3.0 cu A2DP, Radio FM cu RDS. Device-ul funcționează pe rețele GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 și HSDPA 900 / 1900 / 2100.

Nu am întâmpinat probleme de atingere (death-grip) sau întreruperi în timpul convorbirilor. „Acoperirea” este bună. Ca și termen de comparație, Galaxy SL a „cedat” aproape simultan cu un iPhone 3Gs, în momentul în care Blackberry Bold 9780 mai avea o singură „liniuță”.

Foto și video

Camera foto de 5 Megapixeli își face treaba destul de bine, dacă i se oferă condiții bune. Auto-focus-ul e destul de rapid și funcționează corespunzător, chiar și la distanțe foarte mici.

Senzorul reacționează însă destul de „barbar” atunci când lumina vine dintr-un unghi „incomod”, pixelii facându-și imediat apariția.

În condiții de luminozitate scăzută rezultatele sunt destul de slabe. Pentru „dezastre garantate” e suficient să prinzi un colț mai luminat într-o scenă întunecată.

Pe exterior însă, cu o iluminare buna, rezultatele sunt cu totul altele. Culorile sunt vii și puternice.

Zoom-ul digital există, însă rezultatele sunt slabe. Imaginile de mai jos sunt făcute: a) fără zoom; b) zoom 2x; c) zoom 3x.

Ca și capacități video, Galaxy SL filmează la o rezoluție de 1280×720 pixeli @ 30 fps. Rezultatele au fost decente, însă deloc strălucite. Zoom-ul este total inutilizabil și în acest caz.

httpvh://youtu.be/XLpnecyhrYU

Autonomie

Așa cum ne-am obișnuit cu marea majoritate a smartphone-urilor, autonomia lui Galaxy SL este de o zi. Comparat cu Galaxy S, care are o baterie de 1500 mAh, Galaxy SL are o baterie puțin mai mare, de 1650 mAh. Diferența din păcate nu este uimitoare, cei 150 mAh în plus oferind maxim două ore „de supraviețuire” în plus.

În condiții normale de utilizare (convorbiri telefonice, emailing, chat ocazional) Galaxy SL va rămâne lângă tine de dimineața până seara fără nici o problemă. Dacă însă vei adauga niste video streaming și jocuri, îți recomandăm să ai la tine o baterie de rezervă. Din fericire bateria nu este încorporată, deci la acest capitol SL are un avantaj.

În condiții „de criză” (dezactivare WiFi, activare date celulare doar „la nevoie”, luminozitate redusă) vei reuși să storci două zile și o noapte de utilizare.

Preț

Prețul lui Galaxy SL este de 1.089 lei. Il poți achiziționa de la 3e, cărora le mulțumim pentru că ne-au pus la dispoziție acest device.

Concluzii

Samsung Galaxy SL este un telefon „OK”. Nu iese cu nimic în evidență, însă nici nu dezamăgește. Dacă ești în căutarea unui device la un preț competitiv, cu specificații decente, Galaxy SL nu te va dezamăgi. Comparat cu Galaxy S, îți oferă un ecran superior și o baterie ceva mai bună.

Puncte forte:
– greutate redusă;
– subțire pentru clasa în care se află;
– design plăcut, clasic;
– ecran SuperClear LCD;
– căști in-ear oferite în pachet;
– în condiții ideale, realizează poze bune;
– baterie interschimbabilă;
– preț competitiv.

Puncte slabe:
– rezoluție mică pentru un device de 4″;
– Android 2.3;
– lipsa unui buton „foto”, fizic, dedicat;
– camera foto are rezultate nesatisfăcătoare atunci când nu există condiții optime;
– filmează la o calitate redusă, chiar dacă rezoluția este mare;
– mult bloatware.

Specificații tehnice detaliate

Nume device: Samsung GT-i9003 Galaxy
Data lansării: Februarie 2011
Sistem de operare: Android 2.2, upgradable la Android 2.3.6
Custom skin: TouchWiz 3.0
Suport Adobe Flash: Da
Chipset: TI OMAP 3630
Procesor: 1 GHz Cortex-A8
RAM: 512 MB
GPU: PowerVR SGX530
Ecran: Capacitativ, SC-LCD, 16M culori, Corning Gorilla Glass
Rezoluție: 480 x 800 pixeli, 4.0 inchi (~233 ppi)
Spațiu de stocare: 4 GB / 16 GB
MicroSD: Da, până la 32 GB
USB: Da, microUSB 2.0
Cameră foto principală: 5 MP, 2592 x 1944 pixeli, autofocus
Cameră foto frontală: Da, VGA
Fimlare: Da, 720p@30fps
Bliț: Nu
Audio: Jack 3.5mm
WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot
Bluetooth: Da, v3.0 cu A2DP
Radio FM: Da, cu RDS
Baterie: Li-Ion 1650 mAh
Senzori: Accelerometru, senzor de proximitate, compas
Dimensiuni: 123.7 x 64.2 x 10.6 mm
Greutate: 131 grame (baterie inclusă)
Rețele: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 și HSDPA 900 / 1900 / 2100

 

 

Razvan Rosca
Fondator Gadget.ro. Scrie atunci când timpul îi permite. Axat pe partea de productivitate.