Hardware

Cu câteva luni în urmă vă scriam despre tehnologia 3D NAND anunțată de cei de la Intel și Micron. Cu toate acestea, Samsung este cel care tocmai a prezentat un prototip de SSD bazat pe noua tehnologie.

Capacitatea de 16 TB pentru un SSD este deja o performanță în sine, dar cel mai mult contează vitezele de lucru ale acestui prototip. Ca să vă faceți o idee, vorbim de viteze de citire secvențială mai mari decât ceea ce întâlnim în cazul unor memorii DDR3. Nu mai puțin de 6.2 GBps au fost atinși în teste la citirea secvențială.

La citirea aleatoare (random read), SSD-ul Samsung a obținut valori cu mult mai mari decât actualele SSD-uri. Mai bine de un milion de IOPS (input/output operations per second) au fost înregistrate în teste.

Vitezele de scriere sunt următoarele: 2 GBps la scrierea secvențială și circa 343.000 IOPS la scrierea aleatoare. Iarăși, performanțe la care nu aveam cum să ne așteptăm în urmă cu doar câteva luni.

Având în vedere lățimea de bandă necesară unor astfel de valori, Samsung se gândește să folosească pentru conectivitate porturi PCIe 3.0 X8.

Prototip SSD Samsung

Dacă deja vă gândiți cum va merge editarea video 4K cu un astfel de SSD adăugat în computerul vostru, trebuie să mai aveți ceva răbdare. Deocamdată vorbim de un prototip, iar atunci când va fi lansat spre comercializare, prețul va fi probabil cu mult peste ceea ce ne vom putea permite majoritatea dintre noi.

Sursa: DigitalTrends.com

Tag-uri:

Despre autor

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.