Hardware

Compania sud-coreeană și-a unit forțele cu ARM și a anunțat un parteneriat prin care vor dezvolta procesoare pe ARM Cortex-A76 într-un proces de litografiere pe 7nm LPP, ulterior vor face pasul și spre 5nm LPE!

Interesant este că producția chipseturilor pe ARM Cortex-A76 în 7nm LPP începe în a doua parte a lui 2018 și nu m-aș mira să vedem un CPU de acest fel pe Samsung GALAXY S10 și S10 Plus. Pentru 5nm LPE aș spune că mai avem de așteptat, procesorul de litografiere pe Extreme Ultra Violet / EUV mai trebuie pus la punct.

Câteva date preluate de la ARM:

  • ARM Cortex-A76 la 3.0 GHz pe 7nm este cu 35% mai rapid față de ARM Cortex-A75 la 2.8 GHz pe 10nm;
  • Eficiența energetică este cu până la 40% mai bună;
  • ARM Cortex-A76 ar fi atât de puternic că ar oferi putere similară unui laptop și a fost conceput să fie implementat și pe dispozitive puternice, nu doar pe telefoane mobile.

Samsung s-ar pregăti la un moment dat să treacă pe 3nm pe tehnologia GAAE / Gate-All-Around-Early. Observați cum granița între hardware-ul de mobil și cel de laptop tinde a deveni din ce în ce mai subțire. Asta pentru că sunt investiții considerabile în R&D-ul de chipset pentru mobil, iar performanțele cresc substanțial de la o generația la alta.

Sursa: Samsung.com

Categorii: hardware
Tag-uri: ARMsamsung

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.